Lovecký řízek se smetanou a houbami
Houby, Maso, Přílohy

LOVECKÝ ŘÍZEK/ JÄGERSCHNITZEL

2 komentářů

Na klasický lovecký řízek je teď ten nejlepší čas.

JÄGERSCHNITZEL & SPAETZLE

Naše oblíbené roční období je babí léto a z něj vzešlé pokrmy. Jägerschnitzel je na jídelníčku doma ve všech německy mluvících zemích. Náramně dobře se k němu hodí špecle/Spaetzle.

JÄGERSCHNITZEL, lovecký řízek (tradiční recept)

Na 2 porce potřebujeme:

• 2 plátky telecího nebo vepřového masa po 180 až 200 g

• 2 lžíce přepuštěného másla

• 1 cibule, upřednostňuji šalotku

• 250 ml masového vývaru na podlití

• trochu čerstvých pevných hub krájených na plátky

• špetka soli a čerstvě mletého pepře

• 2 čajové lžičky hladké mouky nebo kukuřičného škrobu na zahuštění

• 6 lžic sladké smetany

POSTUP PŘÍPRAVY:

Maso před přípravou lehce naklepu a po okrajích naříznu, aby se nekroutilo. Osolím, opepřím a opeču po obou stranách v pánvi s přepuštěným máslem. Do pánve přidávám trochu mateřídoušky/tymiánu, aby se maso pěkně provonělo. Opečené plátky odložím na misku, překryji alobalem a uchovám v teple.

V pánvičce s máslem a masovým výpekem orestuji drobně pokrájenou šalotku a přidám plátky hub. Měla jsem čerstvé hřiby smrkové, křemenáče a lišky. Často se používají žampióny, ale co si budeme povídat? Opravdová vůně lesa je vždycky o dost lepší.

Houby orestuji, osolím, opepřím a podliji malým množstvím vývaru. Provařím po dobu cca 15 až 20 minut mírným varem. Zahustím buď malým množstvím hladké mouky rozmíchané ve smetaně, nebo škrobem. Do hotové omáčky vložím opečené plátky masa a velmi krátce prohřeji.

Servíruji na nahřáté talíře se špeclemi. Dnes jsem zvolila špecle špenátové, ale hodí se i vařené brambory, bramborová kaše, těstoviny či hranolky. U nás vítězí domácí špecle, neboť švýcarský zvyk je železná košile a tu můj muž nerad odkládá.

Spaetzle = jedna z velmi oblíbených švýcarských příloh právě ke smetanovým omáčkám s houbami. Ta druhá varianta by byly bramborové Rösti.

Všimli jste si, jak lesy v tomto období doslova kvetou houbami všemožných barev? Proto se s nimi ráda kochám i v kuchyni. Parádu dělají lakovky ametystové a sluníčkově zbarvené lišky. Houby ráda sbírám a nikdy je nevynechávám v kuchyni. Díky nim to vaření s houbami lahodí i oku. A protože si ráda hraji, tak do omáčky přidávám i sušené borůvky a když mám čas, tak omáčku provoním i smrkovou větvičkou. To je totiž to opravdové kouzlo, které má po ruce každá kuchařka ze vsi. Pokud se dokáže obyčejně kochat tím vším, co má kolem sebe. Tak se také kochejte. Babí léto i letošní pozvolna nastupující podzim k tomu doslova vybízí. Příroda má náruč stále doširoka otevřenou. Ta naše krajina jihočeská je obzvláště vlídná, štědrá a pořád tak romanticky naladěná. Mám to tu ráda a v mé kuchyni to jde vidět 🙂

Krásný podzimní čas a dobrou chuť k nějakému dobrému houbovému receptu přeje Šárka Erb Škachová / @Kuchařka ze vsi / @gurmanka.cz

TEN SVĚT JE K ZEŠÍLENÍ KRÁSNEJ!

NE, ŽE BY BYL.

ALE JÁ HO TAK VIDÍM … 🙂

(pravil Pepin z Postřižin)

Štítky

2 Komentářů

  1. Vítám Vás na mém znovu obnoveném foodblogu, který má trvání již od roku 2006. Nejprve to byla Šárčina škola vaření na blog.cz (www.dolcevita.blog.cz – v současné době zrušeno), poté jsem zprovoznila stránky http://www.gurmanka.cz v roce 2008 a od té doby se v mé kuchyni pořád něco nového děje. Vydala jsem dvě kuchařské knihy – Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a Kuchařku ze vsi. Budu ráda, když se budeme potkávat prostřednictvím dobrého jídla i zde, na mém znovuobnoveném foodblogu, na FB i na Instagramu, kde jsem stále aktivní. Láska k jídlu a životu mě neopouští. Děkuji za Vaši návštěvu na mých stránkách. Možná se za ta léta už známe, možná máte doma mé knihy, možná to bude nová známost. Věřte, že potěšení je na mé straně a díky za Váš čas i za Vaše sympatie. Dobré jídlo dělá dobrou náladu, dobrá nálada zase produkuje dobré myšlenky. Pokud Vaši náladu zlepší některý z mých receptů, bude to pro mě čest.

    Srdečně Šárka Erb Škachová

  2. Milá Šárko, jsem rád, že zahajujete další období své aktivity. Šárčiny školy je škoda,
    je však stále dohledatelná ve webarchivu.
    Děkuji za námět jak na telecí maso. Někdy vyzkouším.
    Přeji Vám stálé zdraví a “Nechť nic neplyne násilím.”

Přidal komentář