maso na houbách
Houby, Maso

KOTLETKY NA LIŠKÁCH s dijonskou smetanou

1 komentář

Kotletky na liškách s dijonskou smetanou. Dobrota z čerstvých lišek, která se jen tak nepřejí. Když dojdou lišky, hodí se i hříbky nebo jiné druhy hub.

Z mykologického hlediska sezóna hub v kuchyni nikdy nekončí.

Tady není potřeba nic přesně vážit. Na osobu stačí plátek masa a do hrnce hrst hub. Takhle jednoduše připravuji kotlety na liškách nejčastěji. Inspiraci hledám na dně houbařského košíku. A vůbec nemusí být plný. I malá hrst hub umí vykouzlit velké gurmánské potěšení. Tento recept je toho příkladem.

KOTLETKY NA LIŠKÁCH V DIJONSKÉ SMETANĚ

POTŘEBUJEME:

  • libové vepřové plátky (kotleta, kýty)
  • sůl a pepř
  • hrst čerstvých lišek
  • bobkový list, nové koření, černý pepř
  • houbový vývar
  • 1 cibule
  • přepuštěné máslo
  • lžička hladké mouky
  • pár lžic smetany
  • dijonská hořčice

POSTUP PŘÍPRAVY:

Kotletky naklepeme, osolíme, opepříme a na másle opečeme z obou stran.

Očištěné lišky předem povaříme v mírně osolené vodě s divokým kořením (bobkový list, několik kuliček nového koření a černého pepře). Houbový vývar použijeme na podlévání.

Oloupeme cibuli, drobně ji pokrájíme a orestujeme ve výpeku z masa, zaprášíme malým množstvím hladké mouky a podlijeme prochladlým vývarem z lišek. Dobře promícháme, aby omáčka neměla hrudky. Přidáme povařené lišky, podle potřeby přilijeme vývar a povaříme.

Do hotové omáčky přidáme lžíci smetany, kterou předem rozmícháme se lžičkou dijonské hořčice. Kdo má rád pikantnější a ostřejší chuť, může kotletky předem potřít dijonskou hořčicí a nechat je přes noc odležet. Kdo nemá rád chuť dijonské hořčice, přidá hořčici se sladší chutí.

Příloha může být velmi variabilní, protože se hodí opravdu všechno (knedlíky, špecle, nudle, bramborové kroketky, opékané brambory, bramboráčky, … u nás dnes zvítězila rýže.

Co Čech, to houbař! Dobrou chuť přeji úplně všem, houbařům i sběračům. Je zajímavé, kolik houbařů houby ve finále vůbec nejí, ale baví je jejich sběr. Na druhou stranu jsou tu pojídači hub, kteří do lesa paty nikdy nevytáhnou. Když se to sečte dohromady, s houbami máme pletky všichni. Každý tím svým způsobem. I to je mi na nejmagičtějších plodech přírody velmi sympatické.

Do jaké skupiny patříte vy?

One Comment

  1. Vítám Vás na mém znovu obnoveném foodblogu, který má trvání již od roku 2006. Nejprve to byla Šárčina škola vaření na blog.cz (www.dolcevita.blog.cz – v současné době zrušeno), poté jsem zprovoznila stránky http://www.gurmanka.cz v roce 2008 a od té doby se v mé kuchyni pořád něco nového děje. Vydala jsem dvě kuchařské knihy – Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a Kuchařku ze vsi. Budu ráda, když se budeme potkávat prostřednictvím dobrého jídla i zde, na mém znovuobnoveném foodblogu, na FB i na Instagramu, kde jsem stále aktivní. Láska k jídlu a životu mě neopouští. Děkuji za Vaši návštěvu na mých stránkách. Možná se za ta léta už známe, možná máte doma mé knihy, možná to bude nová známost. Věřte, že potěšení je na mé straně a díky za Váš čas i za Vaše sympatie. Dobré jídlo dělá dobrou náladu, dobrá nálada zase produkuje dobré myšlenky. Pokud Vaši náladu zlepší některý z mých receptů, bude to pro mě čest.

    Srdečně Šárka Erb Škachová

Přidal komentář