2. ledna 2018 v 16.57, napsala Šárka Škachová • Rubrika: LUŠTĚNINY, Luštěniny, Staročeská tradiceDva komentáře

Štítky: | | | | | | | | |

Tradiční novoroční čočka

čočka s vajíčkem

Novoroční čočka je považována za symbol finanční stability, ale i kdyby nedokázala vykouzlit finanční nezávislost, rozhodně podpoří naše dobré zdraví.

Luštěninová pozitiva – Ukázalo se, že zastánci přírodní stravy mají pravdu. Podle lékařských výzkumů se pravidelná konzumace luštěnin v našem jídelníčku jeví jako velmi dobrá prevence proti cukrovce II. typu. Vysoký obsah vlákniny v luštěninách obsažený napomáhá kontrolovat cukrovku tím, že dokáže zpomalovat tempo, s jakým se dostává cukr do krevního oběhu. I prostá změna stravování umí mnohé zdravotní komplikace přinejmenším zmírnit. Podle nutričních doporučení by mělo do naší stravy přijít cca 30 až 70 gramů luštěnin denně.

Tradiční ČOČKA NA KYSELO se na českém novoročním stole objevuje asi nejčastěji. Recept na ni má každá hospodyňka v rukávu, proto ho nebudu zmiňovat. Jelikož je nabídka různých barevných druhů čočky na našem trhu opravu pestrá, je dobré zkusit občas i něco nového. Příroda nám je zabalila do mnoha rozličných tvarů i barevných variet a je jen na kuchařském umu, jak pozoruhodnou chuť jim správnou a nápaditou přípravou dáme. Svou jedinečností nám luštěniny dávají dost důvodu k tomu, abychom je konzumovali pravidelně a v hojné míře po celý rok.

Protože čočka není vůbec nudná surovina a hýří barvami, můžeme povolit uzdu fantazii a zkusit čočku zase trochu jinak. Zrovna jsem měla doma spoustu úžasného pastináku a větší zásobu červené čočky. Od toho se bude odvíjet i můj recept.

26169185_10204013233166775_1596360486355316842_n

ČERVENÁ ČOČKA s pastinákem, cuketou a červeným vínem

Pro 2 osoby potřebujeme:

200 g červené čočky, 4 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 4 stroužky česneku, olivový olej, 1 pastinák, 1 zelená středně velká cuketa, kousek červené kapie, 200 ml vody nebo zeleninového vývaru, 100 ml červeného vína, sůl, pepř

Postup přípravy:

Čočku jsem připravovala ve woku. Na olivovém oleji orestujeme drobně pokrájenou oloupanou cibuli, přidáme oloupaný a na drobné kostičky nakrájený pastinák a krátce a zprudka opékáme. Jakmile pastinák zlátne a karamelizuje, přidáme oloupané a drobně nasekané stroužky česneku, na kostičky nakrájenou neloupanou cuketu (je-li třeba, předem seřízneme středovou část se semínky a odstraníme ji). Po krátkém orestování přidáme kousek čerstvé červené kapie a nasypeme červenou čočku. Promícháme a zalijeme vodou či vývarem a přidáme červené víno. Zmírníme plamen na nižší teplotu (sklokeramická deska – z teplotního stupně 10 jsem stáhla na stupeň 4) a nyní už bez míchání necháme zvolna odpařit tekutinu. Po 10 minutách lehce promícháme, osolíme, opepříme a je-li třeba, ještě trochu podlijeme. Čočka by v této fázi měla být již příjemně měkká, ale stále ještě al dente, tzn. na skus ještě pružná. Na mírném plameni opět bez zbytečného míchání necháme čočku po dobu 5 až 8 minut dojít. Poté ji uchováme až do doby servírování pod pokličkou.

26166081_10204013233286778_1560674961992960965_n

26113914_10204013233606786_4453522959657056865_n

26113950_10204013233726789_3498151359424311305_n

26169158_10204013234046797_7373060260597291628_n

26113924_10204013234406806_8167631641980928796_n

Protože to byla čočka novoroční, podávala jsem ji podle tradice s kouskem vepřového masa, tedy s plátkem šunky od kosti. Šunku stačilo nakrájet na silnější plátky, ideálně centimetrové a krátce ji napařit. Protože jsem čočku připravovala jen pro 2 osoby, šunkové plátky jsem napařila rovnou ve woku tak, že jsem je položila na horkou čočku těsně před dohotovením a zakryla na pár minut poklicí.

26230081_10204013234646812_7975755422318002819_n

Proč vepřové na Nový rok?

Prosperita je zakódovaná v jídle. Na Nový rok se nejedlo maso z pernaté zvěře, aby neuletělo štěstí. Nejedla se ryba, aby štěstí neuplavalo. Hlavním chodem novoročního jídelníčku, a tak tomu bývá dodnes, vepřové maso. Prase je pradávným symbolem plodnosti a blahobytu a za obětní zvíře je měli staří Řekové, Římané, Germáni i Slované. Pojídání vepřového masa v den, jímž se začíná nového období, patří také do okruhu projevů magie počátku.

Kozák V.: Pověry na Nový rok, Český lid 24, 1924, s. 132.

Novoroční čočka si zaslouží zapít dobrým vínem, neboť:

 

Dobré víno dělá dobrou krev,  

dobrá krev dělá dobrou náladu  

dobrá nálada přináší dobré myšlenky,  

dobré myšlenky dávají velikost dobrým skutkům   

a dobré skutky dělají člověka člověkem.  

Ve společnosti dobře naladěných lidí máme šanci prožít dobrý rok.

 

 Přeji všem dobrý a úspěšný Nový rok 2018.

Šárka Škachová / www.gurmanka.cz

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Dva komentáře k příspěvku „Tradiční novoroční čočka“

  1. Roman říká:

    Vynikající čočka! Zkusil jsem zase něco jiného a mám inspiraci na další dny, kdy si budu čočku v kuchyni více hýčkat. Díky ;)

  2. Gurmánka.cz říká:

    Roman:

    Hýčkat si čočku v kuchyni je třeba. Je to skvělá a zdravá potravina, navíc je nenáročná na přípravu, což se v kuchyni vždy cení. Díky za komentář a zdravím :-) Šárka

Zanechte komentář