Dezerty a sladké hříchy

Stoprocentní kokosová rozkoš

13 komentářů
 
"kokosový koláč s pomerančovou šťávou"
  
aneb “Kokosový koláč utopený v pomerančové štávě”. Kolik znáte koláčů, které se obejdou úplně bez mouky a jsou plné kokosu a pomerančové šťávy? Kokosový koláč utopený v pomerančové šťávě je dokonalým blahem pro milovníky kokosu, kteří si konečně můžou dát do nosu a nasypat si štědrou dávku přímo do koláče. Pracovně jsem si tento recept nazvala “Vánoční kokosový koláč” a řeknu vám, co mě svedlo k tomu, myslet na Vánoce už teď.
  
Kokosový koláč utopený v pomerančové šťávě
  • 250 g strouhaného kokosu
  • 250 ml pomerančové šťávy
  • 250 g přírodního cukru nebo alternativního sladidla (javorový sirup, med)
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 6 čerstvých vajec
"kokosový koláč s pomerančovou šťávou"
  
Strouhaný kokos zalijeme pomerančovou šťávou a necháme nejméně 30 minut odstát, aby kokos nasál všechnu tekutinu a změkl. Přidáme cukr, olej, žloutky a dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka promícháme s kokosovou směsí.
  
"kokosový koláč s pomerančovou šťávou"
 
Koláč vlijeme do kulaté teflonové formy, kterou vymažeme tukem a vysypeme lehce moukou (zkusila bych mouku nahradit strouhaným kokosem, protože kokosové kouzlo by se tím ještě umocnilo 🙂
Nejideálnější bude forma silikonová a odpadne nám práce s vymazáváním a vysypáváním formy, což je geniální. V předehřáté troubě na 170 °C pečeme 45 minut. Teplý koláč je fantastický, ale ocenila jsem ho i ve stavu odleželém druhý den.
 
"kokosový koláč s pomerančovou šťávou"
 
“Co mají všichni s tou vánoční atmosférou už teď?”, slyším bručet ze všech koutů. Snažím se předčasnými vánočními nástrahami prokličkovat bez újmy na zdraví, ale stejně mě doběhly. Před měsícem jsem pracovala na “Vánoční kuchařce”, která vyjde jako speciální příloha časopisu DIAstyl. Tím jsem se chtě nechtě na vánoční notu naladila už v říjnu a probírala v paměti vánoční recepty a při psaní mi chyběla ta opravdová vanilková vůně, bez které nejsou Vánoce.
"kokosový koláč s pomerančovou šťávou"
 
Vánoční atmosféru jsem si vykouzlila v šálku čaje s vůní vanilkových rohlíčků. Jak snadné a jak dokonalé :o) Zkuste zabloudit do světa čajů, vánoční kolekce sypané slasti s vůní adventu, sněhových vloček, vanilkových rohlíčků a pohody se bude vznášet pod nos z hrníčku a můžete plánovat, jestli začít Vánoce chystat s mírným předstihem a zda si v duchu vánočních tradic upečete vlastnoručně pár kousků cukroví, které vám naservírují jako na zlatém podnosu krom vanilky i vůni bezstarostného dětství a vykouzlí útulnou atmosféru maminčiny kuchyně. K tomu je potřeba sáhnout po těch nejtradičnějších recepturách vánočního cukroví, které k našim českým Vánocům patří. Nejlépe nalistovat ve staré maminčině kuchařské knize, ve které listovala už babička. Pokud nemáte kam sáhnout, nabízím dobrý tip od Libuše Vlachové “Domácí vánoční cukroví“. Je to přesně ta kuchařka, kterou můžete potřebovat.
 
Nepečete? Tady vám upečou a pošlou krabici cukroví rovnou pod nos. Cukrárna Maruška bere objednávky již nyní.
  
"sypaný čaj, chuť a vůně vanilkových rohlíčků"
  
Pytlík s vánočním čajem umí zahřát zrovna tak dobře, jako svetr s jelenem 🙂
 
Pokud chcete mít Vánoce podle svých představ, začněte přemýšlet o tom, co napsat Ježíškovi, nebo začne on hýřit originálními nápady, které vás dokonale vyvedou z míry 🙂 Milý Ježíšku, abych tě zbavila starostí s přemýšlením, tak jsem připravila podle svého vlastního objektivního hodnocení seznam dárků, které si určitě zasloužím :o) Pokud pustím svou fantazii na druhý břeh tvých originálních nevšedních nápadů, které by mě měly určitě potěšit, tak pro jistotu připojuji seznam několika věcí, kde bych radost z dárku předstírat neuměla. Myslím, že 2 psi & 1 starý kocour v baráku stačí, tak opravdu nenos žádné další roztomilé štěně ani kotě. Ježíšku, s výletem na Kubu za mnou nechoď, to už zkoušel můj muž a trefil se s datem do okamžiku, kdy uragán bičoval břehy Varadera. Pokus se prosím o dárek s menší dávkou adrenalinu a nenech se od něj přemluvit :o) Já myslím, že mě osobně bude stačit trochu té domácí pohody, tak tady jsem ti upekla “Vánoční kokosový koláč”, aby se nám o Vánocích lépe přemýšlelo. Upřímně řečeno, už jsem přemýšlet začala, protože mám ráda vánoční pohodu, tak si ji nenechám v prosinci zkazit. Už nebudu na poslední chvíli pobíhat po městě ověšená vánočními balíčky, ale pěkně v klidu se budu courat třeba zámeckým parkem a místo rukavic si nechám dlaně hřát o sklenici svařeného vína. Jak to praktikujete Vy? :o) Málem bych zapomněla … Máte vůbec slabost pro kokos? V tomto článku je ho víc než dost, tak aby z toho nebyla předvánoční alergie 😉
 
"sypané čaje, chutě a vůně vánoc"
 
Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

13 Komentářů

  1. Tak právě jsem koláč šupla do trouby a čekala až se rozvine nádherná vánoční vůně.A ejhle z trouby se line šílený smrad a dým, prtoože jsem já vůl dala koláč do rozevírací dortovky,která asi už špatně těsní, tudíž kapající pomerančová šťáva se připaluje dole v troubě a postupně zamořuje celý dům 😀
    Snad až vytáhnu koláč z trouby a vyvětrám to bude stát za to

  2. Tohle je jedna nádherně velká kokoska. :o) Slabost pro všechno kokosové mám šílenou, takže žádná alergie u mě nehrozí, na to mám až moc dobrý trénink. Pro ty nejlepší (a pravděpodobně i nejdražší) kokosky chodím do zdejší francouzské pekárny a marně se je snažím doma napodobit. A oni recept děsně tají!

    Lenka:
    Mám malý trik, který by mohl možná příště pomoci. Když peču v dortové formě cheesecake, obalím ji ze spodu alobalem, aby tekutá náplň neměla kudy utéct. Přivedla mě k tomu podobně nepříjemně \”vonící\” zkušenost. A to drhnutí potom!!! ;o)

  3. Tak hlásím, že koláč je naprosto skvělý, šťavnatý… voňavý. trouba vyčištěna 🙂

    Yva: u cheesecake to dělávám taky, ale kvůli tomu že ho peču ve vodní lázni 🙂 Kdysi jsem měla podobnou nehodu s Tarte tatin, ale jak vidno už jsem na ni zapomněla. No chybami se člověk učí 😉
    Ale když přišel mužíček z práce vše bylo vyvětráno a doma bylo voňavo. prostě vzorná ženuška

  4. Yva 🙂 Řekla bych, že to opravdu obří kokosku připomíná. Vůně a chuť je maximální 🙂 Mít na dosah dobrou pekárnu je báječné. Poslední dny zase přemýšlím o tom, že bych měla zkusit vyšší zdokonalit svou pekařinu a pustit se do domácího chleba. Mám za sebou několik úspěšných pokusů, ale stále je pekař o deset kroků dál než já. Myslím, že pekařskou čepici mu jen tak nesrazím, ale proč se o to sem tam nepokusit? Vzpomínám na máslové loupáčky sypané mákem. Do těch se asi pustím nejdřív. Dost bylo kokosu!

  5. Lenka 🙂

    Tak to je radostná zpráva! Když chceme, tak drobné nehody umíme likvidovat téměř neviditelně a nezjistitelně 🙂

  6. Šárko, Šárko! Už zase! Teď jsem před spaním prošla pár blogů a všude takové doborty. A jako sladká tečka kokos v kombinaci s pomerančem!!! Týden bojuju sama se sebou, že udělám tažený závin(za to může rachad), ale nevím, jestli nezkusím tuhle bombu. Doma všichni kokos milujeme (už se těším, až budu péci na Vánoce kokosové měšečky) a nepochybuju, že tohle bude fakt rozkoš! achjo…:-)))

  7. Pivli 🙂 Já raději takové riziko nepodstupuji, protože se většinou nechám zlákat a ukecat k tomu, abych se například druhý den (v horším případě ještě v noci) vytáhla třeba tím taženým štrúdlem od rachada a podléhám probuzeným chutím. Neumím se ovládat, proto jsem si noční návštěvy foodblogů zakázala … no, stejně to nerespektuji. Jsem zvědavá :o)))

  8. Zdravím a i když je tohle už hodně starý příspěvek, stejně za něj děkuji, našla jsem ho až teď, ale okamžitě (doslova) jsem ho musela vyzkoušet! Hmotu jsem udělala z poloviční dávky a naplnila jím 6 důlků na muffiny. Vonělo to báječně, pekla jsem cca 40min, chutnalo skvěle – i teď v noci… Doufám, že ráno k snídani budou ještě lepší (bez pocitu viny za příjem kalorií na noc =)))
    Ať se daří a ať je i do budoucna spousta inspirace na takovéhle dobroty!
    Fandím Vám!

  9. Kamila:

    Jé, tady někdo taky ponocoval 🙂 Úplně tu vaši snídani cítím. Jsem velký milovník kokosu. Tak ať to zítřejší ráno \”chutná\” ve všech ohledech. Když nám náladu nespraví počasí, dobrá snídaně to zachrání. Mějte se krásně, díky za vyzkoušení receptu a zdravím! Šárka 😉

  10. Prosím nebylo by možné obnovit fotografie, v žádném prohlížeči se mi ne a ne načíst a ráda bych viděla fotku, peču podle nich když moje očko mlsne tak to upeču 😀

Přidal komentář