Dezerty a sladké hříchy

Linecké těsto ze staré vídeňské kuchařky

23 komentářů
 
vídeňská kuchařka
Recept pro všechny ctitele a ctitelky lineckého pečiva. Vždycky mě zajímalo, podle jakého receptu ho pekly hospodyňky v Linci? V mé knihovně bydlí jedna starovídeňská kuchařská kniha, tak jsem prolistovala všech 810 stran a našla tento recept a tisíc jiných pokladů, které si nechám na někdy příště 🙂
Linzer Bäckerei / Linecké pečivo
  • 150 g Butter / másla
  • 230 g Mehl / hladké mouky
  • 110 g Zucker / cukru
  • 3 Dotter / žloutky
  • Klar von 1 Ei zum Bestreichen / bílek z 1 vejce na potírání
  • 60 g Mandeln / mletých mandlí
  • 40 g Kandiszucker / kandovaného cukru
  • 80 g Marmelade / pikantní zavařeniny (doporučuji rybízový džem Schwartau)
linecká srdíčka
Chladné máslo promícháme s prosátou moukou, cukrem a žloutky. Těsto vypracujeme a vyválíme na 4 mm silný plát a vykrájí se formičkami požadované tvary. Upečeme v předehřáté troubě do světlerůžova a po vychladnutí spojujeme pikantní zavařeninou (nejraději mám rybízovou nebo malinovou, ale opravdu dobře propasírovanou, aby v ní nebyla zrníčka). Stará vídeňská receptura radí pomazat upečené pečivo bílkem a posypat ho směsí mletých mandlí a kandovaného cukru.
 
 
vídeňská kuchařka2
Já ho většinou lehce vyválím v moučkovém cukru s vanilkou, ale klidně si to příště rozmyslím a budu postupovat podle léty ověřené receptury. Na linecké pečivo je celkem mnoho receptů, ale já osobně nemám ráda takové, které se nazývají “úsporné”. Co ušetříte na surovinách, co ošidíte na másle, to vám na kvalitě doma upečeného vánočního cukroví bude nenahraditelně scházet.
vídeňská kuchařka3
 
Recept berte jako inspirativní a linecké pečivo dělejte podle svých osvědčených loňských receptur, která u vás doma sklízejí ten největší úspěch. Kdo je zvědavý, ten ho jistě zkusí 🙂
PRAVÝ LINECKÝ KOLÁČ
  • 140 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 80 g vanilkového cukru
  • 50 g mandlí
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • kůra z půlky citrónu
  • zavařenina (rybízová, meruňková)
Všechny suroviny dobře propracujeme na vále a rozdělíme v poměru 2 : 3. Z většího dílu vyválíme placku, položíme ji do vymazané dortové formy a tence potřeme zavařeninou. Ze zbylého těsta vypracujeme mřížku, tzn. vyválíme a nakrájíme na proužky. Proužky klademe přes sebe ve tvaru mřížky přes celou plochu koláče a z proužků uděláme i okraj koláče. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 minut. Upečený plníme zavařeninou ještě mezi mřížky.
Jestli máte chuť spáchat sladký hřích, s těstem z Lince to jde snadno 🙂 Správné linecké těsto potřebuje čas na odležení, proto pečeme pár dnů předem.
Oblíbené je též linecké těsto v poměru 3-2-1, tzn. 300 g hladké mouky, 200 g tuku, 100 g moučkového cukru & 1 celé vejce, ale v tom já vidím maličko problém, protože lineckému těstu prospívá jen a pouze žloutek.
 
vídeňská kuchařka4
Ať se vám vánoční pečení vydaří a nic se nespálí 🙂

23 Komentářů

  1. Tak to vypadá exklusivně! Miluju mřížkový koláč,ale doma se mi nikdy nepovede udělat jaksi úhledně. vždycky je takový rustikální.
    Na linecké cukroví vánoční mám úžasný recept od kolegyne z práce. Místo části mouky se dává vanilkový pudingový prášek. Cukroví pak nádherně voní a je křehoučké.

  2. Díky Lenko za tip, jak vyrobit linecké těsto i jinak 🙂 Dobrých nápadů není nikdy dost. Rustikální vzhled domácího koláče musí mít náhodou ten správný šmrnc, protože je dobré, když nevypadá jako koupený v cukrárně 🙂

  3. To je zase telepatie! Včera jsem páchala linecké. Letos jsem ozkoušela nový recept a jsem s nim moc spokojená! Polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo(ne rostlinný tuk), šťáva+kůra z půlky citrónu (mám koupené bio a jsou krásné, čerstvé -šťavnaté a ta vůně) a hlavně: 4 uvařené a propasírované žloutky.
    vyráběla jsem v pondělí večer, těsto odpočívalo přes noc v lednici a včera večer došlo na věc. Je výborné. část jsem pomašlovala vajíčkem a posypala sekanými oříšky (podle babičky). Teď přemýšlím, jesli je slepím šípkovu nebo malinovou zavařeninou.
    Tvá kuchařka je úžasná, starovídeňské recepty…nádhera! Však také nejlepší kuchařinky se vyučily ve Vídni, že? Já bych si moc nepočetla, neumím německy.:-))) Srdíčka a andílci jsou k zulíbání.

  4. Tak koukám, že to naše je pěkně šizený, a to si vždycky říkám, že dva žloutky na dávku je docela dost 🙂 Letos jsem přidala zrníčka z kousku vanilkového lusku a cukrové je ještě lepší než obvykle. Asi si uhňácám ještě jednu dávku.
    Taková kuchařka by se mi taky líbila. Kdepak se najde antikvariát, který takové skvosty prodává?

  5. A hleďme. Já říkala, že se nebudu stačit divit, kolik receptů na linecké existuje 🙂 A protože mám teď obsah spíže všude jen ne ve spíži, mám čas rozmýšlet, co budu péct, až se věci vrátí do normálu. Tohle linecké se přidá. Manžel si na 3-2-1 stěžuje, že to je suchá sušenka a musím uznat, že má pravdu (i když mám linecké ráda).

  6. Nechala jsem dnes na basilejských perníčcích už dvakrát komentář, ale jak to vypadá, pokaždé se vypařily někam do internetových hlubin. Pokusím se tedy napsat pod linecké pečivo, snad mi bude víc nakloněno. ;o) Zameškala jsem už několik článků a tak nezbývalo, než to nyní napravit. A koukám, že Šárka nelení a peče ostošest! Já v tomto směru za Tebou pokulhávám, ale alespoň dva druhy cukroví jsem na mém předvánočním seznamu už odškrtla. Štóle podlehnu každý rok kupované a na zdobené perníčky nemám tu pravou trpělivost. Proto jsi mi také nasadila brouka do hlavy s těmi Tvými, basilejskými. Recept tisknu a brzy uskutečním. Kdyby záleželo na mém synovi, brownies (které mi silně připomíná pečená čokoláda) bych mohla péct každý víkend a ještě týž den z nich nezbyde ani drobek. No a bez lineckého pečiva se u nás Vánoce prostě nekonají. Kolik já už vyzkoušela různých receptů a vždycky se vrátím k tomu starému, dobrému a jak píšeš — NEúspornému. Díky za všechny ty voňavé inspirace! :o)

  7. Pivli,

    ten tvůj recept je vážně zajímavý! Umím si představit, že krásně funguje a o extra žluté porci barvy navíc nepochybuji 🙂 To musí být něco, takhle připravené linecké cukroví. V tomto případě vlastně chápu, proč ho neobalovat v moučkovém cukru a tu jeho zářivou barvičku, kterou mu dodaly vařené žloutky nechat pěkně svítit a podpořit ji ještě omašlováním vajičkem a posypáním oříšky. Babička má takovou tu starou noblesu, se kterou se má přistupovat do kuchyně. Jedna šikovná babička je víc než stará vídeňská kuchařská kniha! Já ti ji Pivli závidím :o)))

    Určitě bych cukroví namazala i šípkovou zavařeninou :o) Taky mám doma pár skleniček a kančí kýta je zatím v nedohlednu!

  8. schnytlik 🙂

    Na linecké pečivo je hodně receptur, ale podporovat by se měly vlastně ty \”šizené\” varianty, protože jsou zdraví prospěšné, … co si budeme namlouvat :o))) Pokud jde o ten antikvariát, tak musím prozradit, že o loňských Vánocích se moji přátelé ze Švýcarska domluvili a sehnali tolik extra zajímavých knih, že jsem některé z nich do dnešního dne ani nestačila otevřít. Prochodili nejen antikvariáty, ale prolézali určitě i bleší trhy a okradli všechny své příbuzné, kterým gastronomická literatura doma překážela 🙂

    V této Wiener Küche se najdou různé záložky, jako např. lístek z krejčovského salónu (i s mírami hospodyně), účet za jed na krysy, rukou psané recepty na sněhové nočky a císařský trhanec, … 🙂

  9. Vlaďka 🙂

    Taky si říkám, že snad ani není možné, aby bylo tolik variant na linecké těsto, ale je to nezvratný fakt. Objevila jsem celkem slušnou řádku receptů, které se liší trochu v daném poměru sorovin, ale v zásadě se vždy jedná o chutné, máslem vonící pečivo. Já nepřidávám citrónovou kůru ani žádné jiné koření. Myslím si, že je moc fajn, když linecké pečivo nás okouzluje vůní másla a o všechno ostatní se postará zavařenina. Na té si dávám záležet a v létě si pár skleniček z domácí rybízové úrody připravím. Když mám chuť, tak ji dělám s podílem jahod nebo malin, aby se trochu zmírnil kyselý charakter červeného rybízu. To lineckému pečivu taky prospěje 🙂

  10. Yvo,

    už jsem si všimla a nechala jsem ti zprávu právě pod Basler Leckerli. Musela jsem se snížit k tomu, abych diskusi trochu moderovala, protože si mé stránky oblíbil najaký mistr \”spamu\” a stránka začala praskat ve švech díky jeho korespondenci s odkazy na viagru a další šílenosti 🙂 Nastavila jsem tedy režim, pustit komentáře těm komentujícím, kteří mají alespoň jeden komentář schválený administrátorem. Tímto tě mám v registru a jsem moc ráda, že jsem tu našla tvůj komentář. Víc jsem napsala pod basilejské perníčky 🙂

  11. Šárko: babička už bohužel dlouho není, ale recepty mi po ní zůstaly a vzpomínky na společné pečení také.
    To letošní linecké je jedinečné, nakonec je s anglickou malinovou zavařeninou. Ale chystám se napéci ještě druhou várku, tu udělám velikostí podle Tebe (ta velká srdíčka s mini srdíčkovými okénky vypadají nádherně) a slepím je šípkovou marmoškou. ta první várka jsou opravdu mini-mini kolečka.
    U nás se linecké nikdy necukrovalo. Ale ta velká srdce si dávku voňavého vanilkového(nikoliv vanilínového) cukru zaslouží! 🙂

  12. Pivli,

    na jednu ze svých babiček už taky jenom vzpomínám a zbylo mi po ní několik šikovných receptů. Ta druhá patří do kategorie moderních pražských babiček, moc nepeče ani nevaří, ale celý život se věnovala dětem z dětského domova v Dolních Počernicích, kam jsem s ní jako malá chodila. Dětský domov byl (a snad i pořd je) na zámečku a já si tam občas připadala taky jako doma. Užij si dneska tu bezva akci na Zavadilce. Fakt je mi líto, že to propásnu, ale práci nemohu smést se stolu. Ve středu jsem si užívala v pražských divadlech, dneska to musím dohánět a makat i přes víkend 🙂 Vyřiď všem mé pozdravy. Některé znám a s některými bych se ráda poznala!

  13. Děkuji, akce plná Rachadových dobort bude určitě stát za to! Škoda, že se neuvidíme, moc ráda bych Tě poznala osobně. Také mám pěkný fofr, zdá se, že na Zavadilku pojedu rovnou z práce.
    Babička, věnující se dětem z dětského domova je určitě úžasný člověk. Život \”na zámku\” musí být prima, byť v tomto případě to nejspíš neplatí. Ale třeba děti vzpomínají aspoň na Tvou babičku.
    Pozdravy vyřídím! :-)))

  14. Rachadův arabský večer byl senzační, už jsem pochválila na souku!!!

  15. Tak to běžím za zážitky na souk 🙂 Doufám tedy, že se tam všechno dozvím. Než ty stránky otevřu, nachystám si něco na zub, abych tady nekoukala mlsně s otevřenou pusou na monitor a nebylo mi to líto. Stejně mi to je líto 😉

  16. Gabriel: To ano! Čím víc jsou stránky staré knihy vybledlejší a chatrnější, tím je kouzlo mocnější 🙂

  17. Nejsem expert ani na vaření, ani na pečení, ale tak krásně se to čte… a když při tom pustíte uzdu fantazii :))
    Vánoce ale nemohu ošidit, cukroví s kávičkou miluji a pečení je zároveň vzpomínka na maminku… nemůžou tedy chybět základní tři druhy provázející mě celý život, jenže mám ráda i linecké, které u nás chybělo a není recept… konečně jsem našla skvělý \”Linzer Bäckerei\” – ve hledání zvítězil a tak spěchám míchat, ať si těsto trochu odpočine a stihnu ho ještě večer upéct. Díky za skvělý typ a Gurmánko věz, že na Tvých stránkách nejsem naposledy. Hezké a voňavé svátky přeji 🙂

  18. Dobry den,musi se nechat testo na cukrovi nejakou dobu odlezet,nebo s nim mohu ihned pracovat?Mohu do testa pridat nejake koreni a dodat mu tim jeste lepsi chut?Je toto testo opravdu dobre?dekuji

  19. A na kolik stupnu a asi jak dlouho mam cukrovi pect?dekuji

  20. Pivli-mohu poprosit o presnejsi info ohledne receptu na linecke?dekuji

Přidal komentář