Dezerty a sladké hříchy

Medvědí tlapky (pracny) dle staročeského receptu

120 komentářů
 
pracny
Medvědí tlapky jsou dalším oblíbeným vánočním českým cukrovím. Tradice oblíbenosti má kořeny už v kuchařkách Rettigové i Sandtnerové. Určitě vaše babička vycházela ze stejného pramene. Recept není nic nového pod sluncem, ale ten můj starý rodinný se oproti jiným liší možná tím, že do těsta nepotřebujeme zapracovat ani jedno vejce. Možná mu říkáte pracny nebo medvědí pracky 🙂 Ve finále pečeme formičkové cukroví, které s přidáním dobrého kakaa parádně kontrastuje na jedné míse s bělostnými rohlíčky plnými vanilky.
Medvědí tlapky dle staročeského receptu
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 50 g kakaa
  • 260 g másla
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • na špičku nože skořice a hřebíčku
Od prvního pohledu by receptu slušelo másla jen 250 g, což je jedna kostka. Musím upozornit, že těch 10 g másla navíc tam své místo má. Vejce tam není a být tam skutečně nemusí. Od babičky se už nedozvím, proč tam to vejce nemá, ale vím, že právě takto to funguje. Ověřila jsem porovnáním s některými starými recepturami a v kuchařce Sandtnerové jsem právě tuto variantu těsta našla. Nejspíš se babička nechala vést touto kuchařskou alchymistkou, která na složení receptur opravdu velmi dbala a její kuchyň byla laboratoří, kde se vážilo na lékárnických vahách každé zrnko koření. S důvěrou jsem se letos do tohoto receptu zase pustila a recept je tady v nezměněné podobě. Nezdržujte se vymazáváním formiček, není to potřeba.
V míse promícháme všechny sypké ingredience a přidáme plátky másla. Prsty propracujeme a uhněteme na vále bochánek těsta. Necháme ho v chladu odpočinout. Rozehřejeme troubu na 160 ° a těsto vymačkáme do formiček na pracny. Připravíme si do každé formičky těstovou kuličku nebo jen tak odloupneme kousek těsta a vmáčkneme do formičky. Formičky na plechu vložíme do rozehřáté trouby a v mírném žáru trouby pečeme 20 minut. Vyklopíme z formiček a horké medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Protože medvědí tlapky mají krásnou tmavou barvu a toho cukru už je v posledních dnech nějak moc, tak jsem zvolila variantu “bez obalování” v cukrových závějích.
pracny1
Jestli se i u vás těší “pracny” oblibě, recept vám již od minulých vánoc nechybí. Pokud ho nemůžete najít, zkuste třeba tento. Jeho funkčnost je přímo úměrná výsledku na přiložených fotografiích, které jsou ještě horké.

120 Komentářů

  1. Moje polohrubá mouka přišla omylem do perníčků, kam patřila hladká 🙁 Pak se s tím těstem pracovalo úplně katastrofálně. Musím si ji jít koupit a půjčit si mlýnek na ořechy. Tyhle tlapky jsem si totiž loni naplánovala a letos je i stihnu 😀 Předpokládám, že fotografie jsou horké i letos, tohle si člověk nemůže nechat ujít 😉

  2. Vlaďka 🙂

    Omyly vždy stály za těmi nejlepšími kuchařskými objevy 🙂 Jednou jsem místo špetky kypřícího prášku do bramborového těsta dala omylem ztužovač šlehačky 🙂 Nestalo se vůbec nic! Než jsem stihla odpovědět na komentář, máš jistě upečeno 🙂

  3. Ahoj Sarko,
    medvedi tlapy, jsou vzdycky to co mam na vanocich rad. Tedy pokud nepocitam rohlicky. Diky za recept, pustim se do toho. Jsem tu pomerne casto a peclive sleduji co se zase noveho obevi… jen tak dal sikulko:)

  4. Ahoj Roberte,
    včera jsem měla možnost poprvé nakouknout na vaše stránky (tvé a Patricie) a musím moc pogratulovat. Bez vánočního cukroví by nebyly pořádné Vánoce, tak zásobuji stránky trochu tímto tématem. Dobrý a fungující recept se vždycky hodí, to je polovina úspěchu. Jestli se do toho vážně pustíš, tak máš můj velký obdiv! Naposledy zabodoval Eda ve Švýcarsku, když se pustil do domácí výroby bramborových knedlíků. Všichny vařící ženy z okolí se shodly na tom, že se mu to nepovede, protože udělat bramborové knedlíky je ta nejtěžší disciplína, raději si je vozí z Čech a schovávají do mrazničky pro případ nouze. Eda všem vytřel zrak a tím stoupla na hodnotě i má kuchařka, protože vařil podle mých instrukcí + jedna rada po telefonu byla 🙂

    Ani na minutku nepochybuji o tom, že když se muž rozhodne vstoupit do kuchyně, všechno se mu povede! A ještě u toho vaření vypadáte sexy 🙂 Pozdravuj Patricii a toho třetího človíčka, který s vámi bydlí a ještě toho o vás moc neví 🙂

  5. Upečeno nemám, lemrala jsem se s chaloupkou, ale už je online, i když ještě není dokončená. O střeše dávám hlasovat, třeba ještě chudáci staroušci skončí na Vánoce bez přístřeší 😀 Zatím to v diskusi pod článkem vypadá pro ježibabku nebezpečně 🙂 Navíc byla dneska besídka ve školce. Ale zítra. Zítra budu tlouct ořechy v hmoždíři 🙂 Opět jako každý rok nemám mlýnek.

  6. Ta je úžasná i ve stavu nedokončené perníkové stavby 🙂 Však jsem ti tam taky napsala komentář, že se těším na kolaudaci. V tomto případě se ani neřeší otázka, kam se stavebním odpadem. On se někdo najde, kdo ho s chutí zlikviduje 🙂

  7. Dobrý den paní Šárko,

    teprve objevuji Vaše stránky, úžasné, schválně jsem koukla na recept a po mamince mám přesně tento i s těmi 260 g másla.:)

    Přeji hodně zdaru

  8. Dobrý den,
    mám radost, že se staré recepty drží v povědomí v domácích archivech 🙂 Určitě mi dáte za pravdu, že je to opravdu velmi dobrý recept. Moc zdravím a díky za komentář. Krásný víkend přeje Šárka

  9. Vánoce se sice ještě moc neblíží, ale náhodou jsem narazila na tento recept a mohu potvrdit, že fígl s VYNECHÁNÍM vejce opravdu funguje. Používám už leta skoro identický recept – jen másla dokonce 280 g, ořechů 150 g a kakaa o něco méně – 40 g. Pokud mohu doporučit, ořechy lískové, opražené trochu v troubě a nijak dramaticky neloupané – jen v dlaních \”ošúchat\” uvolněné šlupičky. Šárko, vyzkoušej, posune to chuť ještě trochu jinam.
    Ale, s prominutím, do vanilkových rohlíčků zcela zásadně ne ořechy, ale MANDLE 🙂 🙂

  10. Taky je dělám bez vajíčka a nebalím v cukru

  11. Eja:
    Mám radost, že obě tento fígl s vynecháním vejce blahořečíme 🙂
    A tvé doporučení si beru k srdci! Ořechy je potřeba pěkně rozvonět, … než půjdou do těsta. Díky za milý komentář 😉

  12. maruška: Ono to těm medvědím tlapkám bez cukru docela sluší 🙂 Na Vánoce se nemusíme nechat zasypat do cukrové závěje.

  13. Tak jsem je upekla, přesně podle receptu, ale přilepili se mi na formičky takže bych je radši vymazala, ale jen poprvé pak už to potřeba neni.

  14. Terka:

    Moje formičky už jsou zaběhnuté, cukroví se z nich krásně vyklopí samo. Zvláště když jde o máslová těsta. Díky za zprávu a ať u vás doma voní jenom samé povedené cukrovíčko 🙂

  15. dnes jsem upekla tyto pracny, jsou výborné, lehce se vyklopí,zkrátka skvělé.Takové kdysy dávno dělala moje babička

  16. marie:

    babičkovské recepty fungují 🙂
    a mají v sobě navíc tu správnou špetku vzpomínkového koření

  17. Těsto opočívá v lednici, peču pracny poprvé, tak doufám,
    že jsem si sehnala ten nejlepší recept. Dám vědět, jak dopadnu. :o)))

  18. Právě peču, jdou krásně vyklopit, bezva recept

  19. Doma jsme je dělali poprví a jsou výborný!! Nemůžeme si je vynachválit, moc děkujeme za tento receptík :)))

  20. Medvědí tlapky (pracky) Jsou vyborný! Už je doma děláme dlouho a děláme toho hodně. Skuste to jsou ,,mňam\”…

  21. Kristý:

    Z toho mám radost 🙂 Díky za zprávu.

  22. Vensík Mušík:

    Medvědí tlapky dělají vanilkovým rohlíčkům velkou konkurenci 🙂 U nás jsou taky v kategorii \”mňam\” 🙂

  23. ahoj, u nas su tiez medvedie labky velmi oblubene, minule vianoce som do cesta nastruhala pomarancovu koru a ochutila pernikovym korenim 😀 vrelo odporucam lebo uzasne chutili a vonali 😀

  24. Nádherné pracny!! Určitě je vyzkouším!! Díky za tento krásný recept!!

  25. Dobrý den,
    moc, MOC, vám děkuji za recepty. O svoje vyzkoušené skvělé babiččiny recepty jsem přišla při stěhování, takže od té doby jsem tápala a zkoušela a zkoušela, až jsem loni objevila tenhle váš recept na pracny a rázem se staly nevyhledávanějším cukrovím v loňské várce, dcera se do nich přímo zamilovala, i proto je letos dělám znovu. Založím si sešit s recepty, pro jistotu, co kdyby nešel net, a tyhle pracny budou první 🙂 A budu mít \”památečný maminkovský sešit s recepty\” pro dceru 🙂
    Moc díky za sdílení úžasných receptů a doufám, že budou letos i nějaké nové (?) 🙂

    • Věra:

      Milá Věro,
      jsem poctěna, že recept nadchl a dostane se i do \”památečného maminkovského sešitu s recepty\”, které se budou dědit z generace na generaci. Co víc si přát 🙂 Děkuji! Měla jsem vůni přidat dost nových receptů, ale momentálně řešíme takové větší starosti se zdravím jednoho milého člena rodiny a sebralo mi to velkou spoustu času, tak jsem na své stránky ničím novým nepřispěla, ale určitě to doženu zase o příštích vánočních svátcích. Moc díky za milou zprávu a přeji krásný adventní čas celé rodině. Šárka 😉

  26. Právě jsem dopekla první plech a musím hrozně moc pochválit! Doma jsme pracky nikdy nedělali, max jsem ochutnávala od přátel apod. a letos jsem se poprvé rozhodla, že je musím vyzkoušet sama. Rozhodně nelituji, jsou opravdu výtečné! Díky a veselé Vánoce plné klidu a lásky 😉

  27. Daniela:

    Děkuji za milou zprávu! Také Vám přeji krásně voňavé a pohodové vánoční svátky, které každému přinesou něco pro potěšení duše 🙂

  28. Tento recept mám od svoji mamky a peču podle něj pracny již od roku 1970.Dnes zadělávám vánoční těsta těsta v domácí pekárně.

  29. borovec:

    Léty prověřené recepty nezklamou, tak ať se všechno povede! Pěkný adventní čas 😉

  30. Prepacte, ale tento recept je hrozny…s medvedimi labkami nema nic spolocne, vznikli mi skor nejake kakaovo orieskove keksy navyse neskutocne sladke uz bez obalovania v cukre a cisty tuk…nevadi pouzijem ich na struhanku do ineho mucnika…

    • Mariana:

      Děkuji za názor, ale jistě se neurazíte, když s vámi nebudu souhlasit 🙂 Podle tohoto receptu se u nás pečou rok co rok a všechny jsou vždy snědeny a pochváleny. Už od dob našich babiček. Recept je to již léty prověřený, pochází z doby mojí babičky a podle stejného zadání se peklo i v jiných rodinách (někdo se o tom snad zmiňuje i v komentářích). Myslím si, že pochází z nějaké kuchařské knihy, ale já ho znám jen jako rukou psaný recept ve starém sešitě rodinných kuchařských poznámek. Ostatně o tom, že recept je to prověřený hovoří přímo zde i komentáře těch, kteří je podle mého receptu pekli a okomentovali. Pokud Vám nechutnají, je mi to líto, ale nic s tím dělat nemohu. Receptů na toto cukroví se jistě najde na internetu dost, tak přeji šťastnou ruku a krásné a veselé Vánoce 😉

  31. Milá Šárko, děkuji za balíček s knihami a kalendářem. Na stránkách zde i na Šárčině škole vaření se kochám už pár let a moc ráda zkouším i recepty, proto bylo na čase si knihu objednat i s podpisem autorky. Zařekla jsem se, že už žádné kuchařky do baráku nechci, ale z té vaší knížky se stala moje srdeční záležitost. Opravdu ji mám v kuchyni v přihrádce po pravé ruce, takže jste moje pravá ruka, záruka spokojeného žaludku celé naší velké rodinky .o))) Děkuji za všechno a dovolím si popřát hodně radosti z tvůrčí práce, protože díky vaší pilnosti se násobí i moje radost. A to jistě nejsem sama. Letošní vánoční svátky budou zase podle vašeho doporučení. Vanilkové rohlíčky a medvědí tlapky už jinak nepeču, ale letos jsem se osměnila a troufla si i na vánoční štolu. Povedla se mi fantasticky, tak jsem na sebe obrovsky pyšná. Loni jsem se jí ještě obávala, ale letos jsou strachy pryč. U nás doma se peče vánoční štola podle Šárky. Velké díky, díky, díky, díky .o)

  32. to Mariana prepacte, já jsem zrovna medvědí tlapky dopekla a jsou úžasné a přesně takové, jaké jsem je měla loni. Výborné! .o)

  33. Ahojte, co byste doporucili, pokud to vubec jde, kdyz mi bez poskozeni nejdou vyklepnout pracky z formicek? Nicim jsem je pred pecenim nevymazavala ani nevysypavala – ted nejdou ven 🙁 dala jsem je horke ve formickach na mokrou uterku, ale nepomohlo to a je mi lito vsechny vyloupat nozem a mit z toho drobeni – asi budu muset udelat kulicky…

    Kde jsem udelala chybu? Testo bylo moc dobre, udelam ho znovu, ale co s tema formickama??? 😮

    Diky, Olivie

  34. olivie, nepomohlo by formicky nejprve vypalit v troube a potom vymazat papirem napustenym olejem? ted uz je na neco takoveho pozde, ale zkus s formickou poradne uderit o kuchynskou desku, treba se uvolni. potiz je v tom, ze se vyrabeji formicky z ruznych nekvalitnich materialu a take tuk na peceni uz neni tim cim byval driv. ja mam nejradeji stare zabehane formicky, z tech to jde vyloupnout samo. nekdy se muze stat, ze kdyz je cukrovi jeste malo pecene, tak z formicek nejde ven. co kdybys zkusila jeste rozehrat troubu a na par minut je tam jeste soupnout? trreba se ti to potom lepe vyklopi a bude po problemu.

  35. Mně se podařilo udělat asi tak 60 kousků.

  36. Nikdy se mi nestalo to,že by se mi spatne vyklepavaly pracny s forem…nesetrim máslem když je před pečením promazavam.

  37. Na vině je nekvalitní materiál formiček. Dříve takové problémy nebyly, nepamatuji. Gurmancin recept je přesně ten, který dělala naše babi a nad lepší Pracny proste není. Za tyhle stránky děkuji. Léta na ne spoléhám a dělám dobře. Fungují protože Gurmanka umí.

    • Běla:

      Staré formičky mají své půvaby a vážně byly kvalitnější (pevnější a silnější materiál), to si musíme přiznat. Můj recept je také velmi starý, proto se určitě budou navzájem podobat. Dříve (na počátku minulého století, za časů té mojí babi) vycházelo jen pár kuchařských knih, ale ty skutečně stály za pozornost a zájmu čtenářů se těší i nyní. V žádném antikvariátě se nestačí ani usadit na poličku a už jsou adoptovány kuchařskými nadšenci a putují do útulného tepla kuchyně 🙂

  38. Pracny podle tohoto receptu jsem dneska dělala prvně a jsou vynikajici 🙂 z formicek šly krásně vyloupnout bez vymazání. Testo se mi napřed zdálo docela suche, ale nic jsem v poměrech surovin nezměnila a ve finale jsou výtečné, křehké a přesto se nelámou. Opravdu nej pracny 🙂

  39. Náš rodinný recept je téměř totožný, vč. toho deka másla, což mě překvapilo. I když mi to přišlo jako prkotina, tak jsem těch 24 dkg dodržela a pak jsem se zde dočetla, že to má význam. Nemám důvod pochybovat. Jen v našem receptu, který se také traduje z generace na generaci máme o něco méně cukru, ( obalujeme je ještě zatepla jako vanilkové rohlíčky a 2 žloutky. Zdravím

    • Jarka:

      Podle mě, tyto údaje význam rozhodně mají, protože jsou to léty prověřené recepty, na kterých není důvod něco měnit a nač tedy pochybovat 🙂 Takhle si to vždy říkám a nesnažím se nic inovovat, dokud se sama nepřesvědčím. Tyto recepty jsou naše tradiční, tak moc dobře vím, že mi vždy chutnaly ze všeho nejlépe. I to deko másla navíc jsem babičce uvěřila, protože právě ten kousek tuku jistě dělá tohle pečivo ještě křehčím, než bych myslela 🙂

  40. Pokud by se to někomu nezdálo, tak má pravdu, já si chystám recept postupně a nakonec dělám to nejhorší, louskám oříšky a těch je na 35 dkg mlouky 20 dkg. Tedy: 35 hl. mouka, 24 máslo, 20 cukr, 20 oříšky, 2 žloutky, kakao, skořice, hřebíček, citr. kůra – druhý recept:
    35 mouka, 20 máslo, 5 oříšky, 10 cukr, l vejce. kakao, skořice atd. Pocházím od Olomouce, tedy z Hané a vždy se u nás dobře vařilo a peklo. Jinak se nechám ráda poučit, musím říci, že od té doby, už hodně let, co chodím na Internet jsem získala mnoho cenných rad. Zdravím

  41. Minulý rok jsem dělala pracny podle receptu, který jsem dostala. Hledala jsem recept podle babiček a našla tento. Minulý rok jsem měla pracny jedna báseň. Podle tohoto receptu nemám jednu pracnu celou. A to jsem přesně dodržovala recept. Vyzkoušet něco nového se mi opravdu nevyplatilo.

    • Terka:

      Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Bohužel to tak někdy chodí. Ale něco na tom musí být, protože tento komentář není pravidlem. Spíše je to naopak a já je mám letos napečeny opět výstavní a ani jeden odlomený rožek. Pravda je, že si velmi dávám záležet na kvalitě vstupních surovin. Letos jsem používala plantážní kakao a voní fantasticky. Z tohoto důvodu jsem je nevyvalovala ve vanilkovém cukru a nechala je pěkně temně zářit.

    • Terka:

      😉 Pozvala bych vás na kávu a na praktickou ukázku výroby medvědích tlapek podle mého receptu, ale dobraly bychom se ke stejnému výsledku, jaký je vidět na přiložené fotografii. Nesmutněte. Časem se všechny recepty pěkně poladí a budou to ty nejlepší vánoční pracny podle vašeho tradičního receptu, na které budou všichni vzpomínat. Mějte krásný předvánoční čas a ať se všechno jenom daří a máte se fajn. Šárka

  42. Děkuji za báječný recept na pracny, které mi naprosto přesně evokovaly vánoce dětských let. Přesně tak chutnaly maminčiny pracinky, které jsem od ní měla nejraději. Dnes si peču sama a přiznám se, že to beru úsporně. Připravuji jen pár druhů, ale pracny patří právě k těm nejoblíbenějším. Formičky jsem si koupila raději rovnou na dva velké plechy, aby mi to pečení šlo pěkně od ruky a nezdržovala jsem se čekáním u trouby. Báječně se upekly, vyklopily a provoněly celý byt. Děkuji za milé recepty a za vzpomínky na bezstarostné vánoce mého dětství. Velice děkuji za kuchařskou knížku s kalendářem, kterou jsem zrovna dnes obdržela. Krásné vánoční svátky a mnoho tvůrčí inspirace přeje J. Kohoutová.

    • Johanka:

      Díky za milý komentář a za vzpomínání na bezstarostné vánoce našeho dětství 🙂 Bývalo to krásné! Dnes je to také krásné, ale zase trochu jinak. Celá odpovědnost za hladký průběh nejočekávanejších svátků v roce leží jen na nás. A dobré cukroví je jen ta jedna vánoční radost, na kterou musí navazovat všechny další činnosti a dobré skutky, bez kterých by vánoce nebyly kouzelné. U nás doma jsou tací, pro které by bez medvědích tlapek Vánoce šťasté nebyly nikdy 🙂 Proto je tradičně rok co rok připravuje tak, jak říká tento můj recept. Mějte krásné svátky a díky za zprávu. Šárka

  43. Z Vašich pracen jsme všichni nadšení, jsou výborné, voňavé, pořádné.. Jen mám malý poznatek pro ty, kterým nejdou vyklepávat – taky mi nešly, když jsem je dala do formiček na ořechy, ale počkala jsem až vychladnou, a pak je opatrně prstem vyžďouchla z formičky a jsou naprosto dokonalé! A namísto obalování jsem je jen pocukrovala – vypadají lákavě 🙂 Moc děkuji za recept a přeji Vám hodně úspěchů v kuchařském umění. I.Málková

  44. Zcela náhodou jsem našla tento recept, když jsem si zadala jak vyklopit medvědí tlapky, neboť se mi vždy špatně vyklápějí. Vy píšete, že to jde snadno. Jelikož se mi Váš recept líbí a i povídání kolem, tak jej dnes vyzkouším a věřím, že bude moc dobrý. Moc za něj děkuji.

    Máme také velmi dobré a staré recepty – tetička mé mámy byla cukrářka a moje máma má 87 roků. Cukroví máme vždy dobré a tlapky:
    36 dkg mouky (není napsáno jaké), 34 másla, 20 cukru, 20 ořechů, 1 vejce, 1 žloutek, kakao, skořice, hřebíček, citr. kůra.
    Děkuji také za upozornění, že těch 10 g. má svůj význam, nikdy jsem nemohla pochopit, proč to není zaokrouhlené, ale nyní si dám pozor.
    Letos tedy budu péci podle Vás (Vaší babičky). Pěkné svátky – Jarka.

    • Jarmila:

      S tímto receptem mám vždy skvělé zkušenosti a pokud jde o vyklápění z formiček, nikdy mě těsto nezradilo. Tak si budu přát, aby to fungovalo i u vás. Mám formičky staré, již pěkně vypálené, tak i toto může mít svou roli. Jak je to s dnešními novými formičkami na cukroví, to nevím. Ty moje mi slouží již léta, některé jsou zděděné po babičkách i po mamince. Je na ně spoleh! 🙂

  45. Dobrý den paní Jarmilko. To je náhoda, já jsem si take dnes dala vyhledat jak se nejlépe vyklopují pracny a take mě to přivedlo na tento recept, který hned zítra vyzkouším. Já mám recept od mojí tetičky, je z hladké mouky a je výborný, ale tenhle od paní Gurmánky je z polohrubé mouky, proto ho chci vyzkoušet. Tetiččiny pracny budu dělat také, je to tradice. S vyklápěním mám také někdy problémy, ale formičky nevymazávám. Jen jednou jsem je vymazala, je s tím práce a stejně to nepomohlo. Když je vyndám z trouby, vyklápím je až tak za 4-5 minut. Dnes jsem napekla linecké ze tří dávek, bylo to z kila a půl másla. Zítra peču pracny, jsou u nás moc oblíbené, ale je to morda ty formičky mýt. Hlavně, aby se povedly.

    Přeji všem příjemné svátky a ještě jednou děkuji za recept.

    • Aninka:

      Člověk si vždycky přeje, aby se to pěkně vyklopilo. A když už je cukroví venku, tak považuji mytí formiček za příjemnou práci a mám radost, že je zase na rok mohu uklidit do krabice a zasunout do spodních přihrádek kuchyňské linky 🙂 Formičky nevymazávám, protože složení mého těsta je akorát mastné a nikdy se nic k formičkám nelepí. To je ale moje zkušenost a věřím tomu, že někdo s tím může mít problém. Žádná trouba nepeče stejně, složení másla nemusí být stejné (v tom nás mohou současné potraviny pěkně zradit), a také záleží na tom, jaké jsou formičky. Pokud se dnes dělají z tenčího plechu nevím. Ale pokud by to tak bylo (vyloučit se to nedá!), mohly by formičky fungovat jinak než je tomu u formiček starých, tzv, babičkovských, které používám já.
      Tak ať se nám to všechno podaří! Přeji krásný adventní čas a děkuji za milý komentář 😉

  46. Paní Aničko, velmi děkuji za to, že jste mi odpověděla. Moc mě to potěšilo. Já jsem zkusila tento recept a rozhodně u něj zůstanu, ale stejně jako Vy, budu dělat i náš a také ze stejného důvodu. Normálně také dělám z hladké mouky, ostatně jako vše. Tentokrát jsem ale recept dodržela, s jednou výjimkou, a to, přidala jsem vajíčko. Velmi špatně se mi ty sypké suroviny spojovaly a tak jsem to nakonec nevydržela. Vajíčko, pokud se neosolí je téměř bez chuti a tak tím nic nepokazím a ihned se mi to spojilo. Pracny jsou dobré, já je tedy obalila a hlavně, chvíli jsem je nechala a nádherně se vyklápějí – také jsem vysypávala, mazala a stále nic. Tentokrát výborné. Ať ale dělám co dělám, nejsem dobrá ochucovačka, protože těsto je stejné, tak je nikdy nemám tak dobré, jako moje máma. Snad, abych trošku překryla sladkost přidám příště více skořice, hlavně hřebíčku a mám stále na mrazáku půlky citronu (také vychytávka z Internetu), tak kůru.

    Píšete, že máte již linecké, já také, i když ne tolik. Byly u nás v neděli děti – vnoučata pro Mikuláše a tak jsem těsta, která jsem měla nadělaná dala snaše. Dělám asi 10 kousků, některé i nepečené – kakaové kuličky apod.. Také z Internetu jsem okoukala \”Babiččiny ženevské placičky\”.Mým dětem – už velkým, moc chutnají. Ráda se přiučím a nechám si poradit. Ještě k tomu vejci co jsem přidala. Trošku mi to trvalo déle a vždy jsem se moc nazlobila s vanilkovými rohlíčky, než jsem se, pravděpodobně také na Internetu, dočetla, že mám přidat vejce, což v našem receptu nebylo. Spíš se používala obyčejná mouka a ta byla plná lepku, dnes není, proto asi to vejce. Moc se omlouvám, že se takto rozepisuji, snad Vám to nebude vadit.
    Přeji ještě jednou příjemné svátky, pohodu a ZDRAVÍ.

    (Nevím jak Vy, ale pro mně je nejlepší ta chvíle, kdy jsou všichni najedení, dárky rozdané, vše za námi a v klidu si dáme kávu a tedy to naše cukroví.)

    • Jarmila:

      Neomlouvejte se za dlouhé komentáře 🙂 Je moc fajn si u toho pečení cukroví popovídat. Moje pracny se opravdu dávají trochu hůře dohromady z hlediska konzistence těsta bez vajec, ale výsledek stojí za to. Chce to trochu trpělivosti navíc, ale já u toho vždycky jedním okem sleduji nějakou adventně naladěnou televizní nadílku a nespěchám 🙂 Pokud jde o vaše ženevské placičky, tak ty neznám. Mohu se zeptat na to jejich kouzlo? Já se také těším na moment, kdy vánoční svátky budu moci považovat za zahájené, všechno bude připravené a už si budeme s rodinou jenom vzájemně věnovat čas a rozptylovat se nějakým tím dobrým soustem a mít radost z toho, že jsme všichni spolu. Mějte se krásně a ať se vám všechno báječně vydaří a máte kolem sebe jen pohodu a příjemnou atmosféru a dost času pro sebe a své blízké. To by mělo být hlavním posláním vánočního času.

  47. Děkuji za recept, který je opravdu fantastický. Jiné pracny už dělat nebudu, protože jsou přesně podle naší chuti.

  48. Paní Jarmilko, jsem ráda, že se Vám tyto pracny povedly, já musela někde udělat chybu, protože mně se moc nepovedly.Sice se dobře vyklápěly, ale nebyly tak dobré, jako ten můj recept. Těsto bylo sypké, jak jste i Vy psala, byly také daleko tvrdší, snad se proleží. Letos jsem zkusila vanilkové rohlíčky z mandlí a take mně moc nechutnaly, lepší jsou z vlašských ořechů. Já nerada zkouším nové recepty, většinou mi to nevyjde. Můj manžel a synové mi pochválí všechno, ale já jsem svůj nejhorší kritik. Možná zkusím ty babiččiny ženevské placičky, když jste je chválila.

    Tak Vám ještě jednou přeji příjemné svátky, dobrou pohodu, hodně zdraví pro Vaši celou rodinu a hodně povedených dobrot a dobrůtek 🙂

    • Aninka:

      Přesně jak říkáte, člověk je sám sobě nejlepším kritikem. Vánoční recepty mají být sázkou na jistotu a je moc pěkné, když cukroví chutná pořád tak nějak stejně, jako si ho pamatujeme z dob našeho bezstarostného dětství, kdy tyto povinnosti s pečením neležely na našich bedrech 🙂 Já toho o vánocích už mnoho neměním. Sáhnu po rukou psaném receptu a už jenom odměřuji, míchám, rozvaluji, vykrajuji a peču. Ničím se nerozptyluji a také sázím na jistotu. Jen sem tam vyzkouším něco nového. Když se osvědčí, přidám do svého repertoáru, popřípadě lehce upravím, aby bylo vše přesně podle mé chuti. Všechno to leží na nás 🙂

  49. Ahoj, díky za skvělý recept. Už jsem podle něj pekl předloni a letos se k němu zase vracím, vloni nějak nebyl čas. Krásná vzpomínka na babiččiny… U dětí měly \”pracky\” úžasný úspěch a díky složení vůbec není potřeba ještě vyválet z cukru. Jsou sladké až dost. Dodržuji přesně recept a s těstem nemám nejmenší problém – jen je potřeba se do toho na chvilku pořádně opřít a vše hezky spojit. Vyklápění bez problémů. Tak a máte taky nějaký komentář i od chlapa 🙂 Krásné Vánoce všem

  50. Takhle přesně chutnaly pracny od babičky, akorát ona tam měla asi víc toho koření. Už kolik let jsem ty pracny vůbec nedelala, protože jsem pořád nemohla objevit ten správnej recept. Dělala jsem to v té silikonové formě a to jde úplně samo, navíc je to i hned umytý. Tedko je jdu dělat znova, i kdyz je už únor, jsou neodolatelný, díky moc 🙂

  51. Anna:

    Na dobré cukroví plné vzpomínek je čas vždycky 🙂 Skoro vám je závidím! Letos jsem si pracen/medvědích tlapek moc neužila. Byly hned pryč 🙂 Díky moc za zprávu. Š 😉

  52. Ahojky Šáruško,díky za recept deset let jsem ženatý ale cukroví mám na starost vždy jen já.Recept jsem vyzkoušel a je superVšem doporučuji.

  53. Dobry vecer pracny jsou strasne tvrde proc?.?zmeknou???3roky delam jiny recept a tento problem neznam.jsem opravdu zklamana a hlavne jsem delala vse do detailu…

  54. Dobrý večer, Šárko,
    chtěla jsem Vám poděkovat za recept. Pracny dělávala babička, ale protože zemřela, když mi bylo 5 let, tak je ta vzpomínka zasunutá hodně vzadu. Moje maminka má sice recept po svojí mamince (kterou jsem nepoznala vůbec), ale nemá pracny ráda, tak je nepekla. Hledala jsem na netu recept, vybrala si 4 a z těch čtyř jsem si nakonec vybrala ten Váš. S tím maminčiným receptem je společná ta polohrubá mouka, což je zajímavé, do ostatního cukroví dáváme hladkou. Jen mě u Vás na blogu trochu vyděsily komentáře o tom, že jdou pracny podle Vašeho receptu špatně vyklopit. Tak jsem pro jistotu vytáhla staré formičky na ořechy a k nim přidala jen jednu formičku na pracny. Formičky na pracny mám totiž úplně nové a ještě se v nich nepeklo. Ale jaké bylo moje překvapení, když se pracna krásně vyklopila i z té nové formičky. Takže jsem hned vytáhla i ty ostatní a mám pracny ve dvojí velikosti 🙂 Zítra je dám do krabice a na balkon a budu se těšit, až tam pěkně změknou a já si pak pochutnám a zároveň si přivolám vzpomínku na babičku 🙂
    Ještě jednou moc děkuji a přeji krásné svátky vánoční.

  55. Dobrý večer,
    děkuji nastokrát za recept na pracny. Mám nemocnou maminku, ale i když nemůže péct, velmi ráda se této činnosti aktivně zúčastňuje a prosedí se mnou v kuchyni celé hodiny. Spolu se probíráme vzpomínkami a najednou narazíme na internetu na Váš úžasný recept na staročeské medvědí tlapky. Maminčino nadšení nebralo konce, neboť jí recept připomněl doby mládí, kdy je pekla její maminka. Po upečení jedné plné krabice získala jistotu, že takhle by měly chutnat. Hned jsem si Váš recept uložila do své zlaté knihy domácích receptů. Milá a šikovná paní Šárko, obě Vám přejeme krásné Vánoce! Srdečné pozdravy z Prachatic posílá Milada Herzogová a Marie Poštová.

    • Milada:

      Já děkuji 🙂 Do receptu na původní staročeské medvědí tlapky se nepřidávaly žloutky. Někomu to může trochu vadit, protože práce s těstem je náročnější pro prsty. Těsto je třeba do formiček nejprve dobře zpracovat a poté trpělivě natlačit do formiček. Potom jsou dokonalé. Za trpělivost a poctivost při přípravě se dostaví parádní výsledek. V tomto cukroví je pro mě mnoho nostalgie a vzpomínek … 🙂 Milé dámy, Milado a Marie, přeji Vám krásné a klidem protkané vánoční svátky. Šárka

  56. KUCHAŘKA ZE VSI JE NÁDHERNÁ!!! U pečení medvědích tlapek jsem si krásně početla a utvrdila se v tom, že musím pár dalších výtisků koupit pod stromeček i dceři a kamarádkám. Je to knížka pro radost a opravdu voní nefalšovaným teplem domova. DĚKUJI a přeji krásné a ŠŤASTNÉ VÁNOCE.

  57. Zdravím všechny kuchařinky a prosím o radu: vyčistila jsem staré formičky sodou, ale asi jsem udělala chybu. Formičky jsou matné, jakoby ulepené a poškrábané a odřené. Jak to můžu napravit, můžu v nich péct – nerada bych je vyhodila. Děkuji za radu a přeji krásný advent.

  58. Za mne můžu říct, mrzí mne, že jsem se nechala předpisem a komentáři zlákat.
    Příliš kakaa, chuť ořechů zan
    iká a dostat upečený kousek z formičky nad lidský úkol.
    Zůstanu u těch svých.

    • Ema:

      To je přesně ten moment, kdy se musí říct, že \”Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž.\” Na mých fotografiích jsou ještě teplé kousky vyklopené z formiček a nikde není vidět nějaká urputná snaha dostat je ven. Formičky jsou čisté a jednotlivé kousky pečiva nevykazují žádné popraskání atd. Vyklápěly se opravdu perfektně, rok co rok. Já jsem s receptem absolutně spokojená, proto ho mám zařazený ve svém vánočním repertoáru oblíbeného cukroví, ale stále platí, že ani vánoční cukroví nemusí být na každém stole stejné. V rozmanitosti je kouzlo vánočního času. Přeji všechno dobré v Novém roce a hodně štěstí a domácí pohody. Šárka 🙂

  59. Děkuji za báječný recept na medvědí tlapky. Jsou přesně takové, jaké jsem si je pamatovala z doby mého mládí. Také jsem chtěla poděkovat za recept na vánoční rohlíčky, plněné ořechy a za senzační vánoční štolu. Vánoce u nás doma voněly podle Gurmánky. Přeji všechno dobré v Novém roce a děkuji Vám za příjemné čtení a za báječné recepty. Srdečně zdraví Helena z Plzně.

  60. Jsem rada, ze nekdo pece ten samy recept co pekla moje babicka a maminka. pro me je to ten nejlepsi.dekuji

  61. po 40 rokoch hladania som nasla recept, podla ktoreho piekla moja babicka medvedie labky. za tie roky hladania som ich ochutnala stovky. vsade kade som chodila. u znamych, na navstevach, u pekarov a stale to nebolo ono. ani chut, ani konzistencia. az kym som nenasla tento recept. dakujeeeem.

    • lipka:

      Tak to mám velkou radost! 🙂 Já jsem zjistila, že naše domácí tradiční recepty jsou prostě dokonalé, tak se jich už léta držím a zejména u těch vánočních toho moc neměním. Jednoduše není to třeba. Fungují a chutnají přesně tak, jak si to pamatuji z dětství 🙂 A to je na nich to kouzelné, co si chci ponechat. Moc děkuji za milou zprávu s srdečně zdravím! Šárka

  62. recept je výborný! ale potřebovala bych poradit. Jak mám vyndat pracky z košíčku, bez toho abych je rozbila. PROSÍM PORAĎTE!!!

  63. Podle tohoto receptu peču tlapky už 43 let a jsou vždy první snědené. Rozhodně neobaluji v cukru, toho je už i tak na vánoce přespříliš.

  64. Tento recept jsem zkusila, ale pracny se rozpadly. Je možné že je to tím, že jsem je zapomnela dat di lednicky pred pecenim?

  65. Tak zaděláno,těsto odpočívá v lednici a za chvilku na ně půjdu. Tak ještě dám vědět,jak se povedou.

  66. Skvělý recept !!! Zadělala jsem těsto, hned jsem ho dala do formiček a pekla cca 20 min při 180st vyklepávala jsem jakoby \”syrové\” těsto a až to zchladne tak je to \”tvrdé\” do Vánoc se rozleží a bude mňamózní. Super recept

  67. Těsto tvrdé,, drobive. Tento recept už nikdy více. Hlavně že tam jde celé máslo. Fakt skvelej recept! Za mě určitě nedoporučuji!!!

  68. Medvědí tlapky jako od babičky. Děkuji za pěkný recept, který mě zase pěkně katapultoval do dětských let. Babiččino cukroví bývalo nejlepší, jenže už tu s námi není, tak se musím postarat sama. Děkuji a přeji Vám krásné Vánoce.

  69. AND (SELECT 5919 FROM(SELECT COUNT(*),CONCAT(0x7176626b71,(SELECT (ELT(5919=5919,1))),0x7178786b71,FLOOR(RAND(0)*2))x FROM INFORMATION_SCHEMA.PLUGINS GROUP BY x)a)– sNoT

  70. \”) UNION ALL SELECT NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL#

  71. \” UNION ALL SELECT NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL#

  72. -3156\” UNION ALL SELECT NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,NULL,CONCAT(0x7176626b71,0x61505a67546c6a53536d,0x7178786b71),NULL#

  73. Tak za mě tedy také ne. Těsto divné, drobivé. Výsledek tak přeslazený, že lituji použitých ořechů. Moje babička dělávala pracny sladké jen minimálně – a právě proto se obalovaly v cukru. Říkala jsem si že když je neobalím, budou i s větším množstvím cukru snad dobré… ale fakt nejsou 🙁

  74. Super recept. Skvělá chut, diky moc

Přidal komentář