Dezerty a sladké hříchy

Pečená čokoláda

20 komentářů
čokoláda
I hořká čokoláda umí osladit život! Máte doma velký kus čokolády? Pro tento recept to bude tak akorát 🙂 Tajemství dobré čokolády je zakleto v kakaovém prášku. Dostanete-li příležitost ochutnat Cacao Maracaibo odrůdy Criollo z Venezuely, dostali jste se do nejvyšší třídy Grand Cru. Truffes z prvotřídního kakaa patří do katagorie orgasmických labužnických zážitků. V takovém případě vás nemíním svádět k přípravě pečené čokolády. To by byl hřích!
Vylovte ze svých domácích zásob všechnu dobrou čokoládu a pusťte se do sladkého díla. V mém případě se mi podařilo vykouzlit celé čokoládové zátiší, protože zásoby máme poněkud nadlimitní. Trpíme úchylkou lít si čokoládu do šálku, proto i 1 kg švýcarské Caotiny je přiměřené množství. Holandské kakao Van Houten dodá ten nejúžasnější a nejhuňatější kožíšek doma připravenému Tiramisu. Už jenom na tu jeho krásnou originální plechovku se nemohu vynadívat a je mi líto, že mám jenom jednu. Víte od kdy se stalo pití kakaa v Evropě módní záležitostí? Poprvé horké kakao teklo proudem do šálků ve svatební den Marie Terezie, španělské infantky, když si ji ve vládním zájmu bral král Ludvík XIV., zvaný Král Slunce za ženu. Stalo se to počátkem 17. století (1660 v St-Jean-de-Luz).  Na této módní vlně se vezeme ještě dnes. Kakao není jenom záležitostí našich dětských let. Opravdové tajemství švýcarské čokolády je ukryto v použití toho nejlepšího a nejdražšího kakaového másla. Kakaovník – Theobroma Cacao – v řečtině znamená pokrm bohů. O čokoládě se na internetu dočtete úplně všechno, tak s tím nebudu zdržovat. Když zůstaneme v našem malém českém rybníčku, a zapomeneme na to, že pan Rodolphe Lindt v roce 1879 odstartoval zlatou éru čokoládové slávy a vyrobil metodou konšování první úžasně jemnou čokoládu v podobě čokoládové tabulky, jak ji známe dnes, vzpomeňme na první čokoládovou tyčinku vyrobenou u nás. Jmenovala se Kofila a byla vyrobena Maršnerovou čokoládovnou (zásluhou ředitele Ing. Miloše Čapka, který si přivezl zkušenosti z Francie, Anglie a Belgie). Po ní následovala čokoládová tyčinka Milena, Ledové kaštany … má sladká dětská vzpomínka :o)
čokoláda1
Pečená čokoláda
  • 350 g čokolády
  • 250 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
Nalámanou čokoládu rozpustíme s kostkou másla. Vejce ušleháme a smícháme s cukrem. Přidáme k rozpuštěné čokoládě a zlehka promícháme, přidáme mouku s práškem do pečiva a čokoládové těsto naposledy jemně zamícháme a nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Vkládáme do horké trouby a při 160 °C pečeme cca 30 minut.
 
čokoláda2
Pokud si chceme pochutnat opravdu mimořádně, tak si umícháme pikantní ovocnou polevu s alkoholem.
V kastrolku rozpustíme trochu tmavého cukru, přidáme např. višně nebo brusinky a ochutíme alkoholem. Nejlépe lžící červeného vína, punče a špetky skořice. Horkou ovocnou omáčkou pečenou čokoládu polijeme a můžeme podávat. Výtečná je ovšem i bez této labužnické výstřednosti 🙂 Čokoládový moučník může zůstat klidně nahatý bez příkras. Záleží už jen na vás, jestli si ho ošatíte do bílého závoje ze šlehačky nebo do hříšně dobré alkoholové omáčky. Chuť kvalitní čokolády mluví sama za sebe, tak proč bych k tomuto receptu ještě něco říkala 😉 I hořká čokoláda vám může osladit život!
 
čokoláda3
Recept jsem objevila ve vysloužilém českém kalendáři. Stačilo obětovat část domácích čokoládových zásob a pustit se do pečení svůdné dobroty. Klidně si smlsněte na dobré čokoládě jen tak. Když si mohu vybrat, tak dávám přednost čokoládě plněné nugátem nebo giandujou (mleté oříšky s cukrem a hořkou čokoládou). Určitě máte své favority. Čokoláda působí blahodárně na duši, dodá energii a theobromin zvedne hladinu serotoninu, který navodí pocit uspokojení 🙂 Protože je čokoláda silné afrodiziakum, vaše uspokojení může mít i jiné podoby tělesného uspokojení. Čokoláda je nabitá gurmánskými požitky, vezměte si z ní to, co chcete.
 
 
čokoláda Lindt
Život je jako krabice plná čokoládových bonbónů – nikdy nevíš co ochutnáš!, říká se v jednom slavném filmu.
Kdyby se vám náhodou zdálo, že vás bolí hlava, tak obviňte čokoládu. Když jí je moc, tak i tohle umí 🙂 Raději mlsejte s disciplínou, protože méně je někdy víc. Kvalitní čokoláda je i vhodný vánoční dárek.

20 Komentářů

  1. Hmmm, tak to 100% budu muset vyzkoušet. Právě dělám seznam nákupu pro vánoční pečení,tak mnohokrát navyšuji množství čokolády 🙂

    Jinak už se MOC těším na Gurmánku v kuchyni, kterou jsem vyhrála na ženě in. Už aby mi přišla, nějak to trvá a já se nemůžu dočkat 🙁

  2. Lenko, čokoláda se nikdy neztratí 🙂 Jakékoliv množství je vždycky tak akorát! Na výhru na Ženě-in se zeptám! To čekání se mi zdá taky nějak dlouhé. Dám vědět co nejdříve, kde to vázne.

  3. To nemusíš popohánět, však oni to pošlou 🙂
    Co se týká čokolády v poslední době jsem si oblíbila J.D.Gross z Lidlu, jsou srovnatelné s Lindt (aspoń teda pro mě) a o facku levnější (teď byly v akci tak to bylo o velikou facku)

  4. Nabídka čokolády v Lidlu je opravdu víc než dobrá. To jsem si všimla už dávno a cena se vážně nedá srovnat. Ke švýcarským produktům mám blízko, proto se objevují v mých domácích zásobách opravdu hojně, ale čokoládu u Lidla bych si 100% vybrala i já. Dokonce jsem si tam jednou koupila v pohnutí mysli dietní nugátovou čokoládu a byla jedním slovem \”báječná\”! Snědla jsem ji za jízdy v autě celou, tak se asi ten dietní účinek ztratil v mnou pozřeném množství :o) Pozitivně jsem se tou tabulkou čokolády naladila, to si pamatuji jako dneska. Od toho čokoláda na světě přeci je 😉

  5. Já tak nějak doufala, že si dám Rande k Vánocům a stavíme se pro něj cestou do Budějic (když už to tak veřejně nabízíš jako jednu z možností :)), ale vypadá to, že do Vánoc už to nebude 🙁
    Takže si aspoň půjdu koupit čokoládu, zkusím v Lidlu 🙂

  6. Vlaďka 🙂

    Co se nestihne do Vánoc, dá se stihnout i po Vánocích 🙂 Ta možnost byla kupodivu už mnohokrát využita a člověk rád pokecá s lidmi i jinak, než aby musel mít pořád ruce na klávesnici a na stole mu stydla káva 🙂

  7. Šárko!!!
    Ty jsi normální pokušitelka!!! Tohle před Vánocemi?
    Mám co dělat, abych se udržela, zachraňuje mě jen to, že jsem dopekla kakaovo-skořicové hvězdičky a tak jsem trošku saturovaná. Jinak bych šla vyplenit špajz, kde je hořké čokolády docela dost.
    Ach…Ale slibuju si, že tenhle recept určitě vyzkouším. Je GENIÁLNÍ!!!
    A jen pro pořádek: Marie Tereza (Španělská). Aby ji někdo nezaměnil s Marií Terezií, ačkoliv ta vládla o století později a jinde. :-))) Nicméně Ludvíkova manželka byla také Habsburkovna ( a on vlastně po své matce taky). Oni ta jména točili stále dokola. :-)))

  8. To je dobrá poznámka 🙂 Vládní zájmy vehnaly Krále Slunce do sňatku s mladičkou španělskou infantkou Marií Terezií … myslím, že by se opravdu někdo mohl nechat zavést někam jinak, raději to doplním rovnou do textu 🙂 Když jsem vyskládala všechnu čokoládu na kuchyňský pult, nestačila jsem se divit. Jsme asi úchylná rodina 🙂 Já se jí nějak šikovně zbavím, abych potom neměla výčitky svědomí, že jsem to všechno zbaštila já sama :o)

  9. :-)))
    On si to vynahradil s milenkami, náš Král Slunce. :-)))
    Šárko, vy máte doma lae opravdu hodně čokolády, že? 😉

  10. Pivli 🙂

    Čokoláda, sýr a víno, toho mám doma opravdu dost 🙂 Klidně bych si tu mohla otevřít bistro :o))) Ale co, nejlepší vánoční dárky jsou ty jedlé, tak každému něco dobrého pod stromek přibalím! 😉

  11. Dobrý den paní Šárko,
    nechci si lichotit, ale pokud jde o čokoládu, tak jsem znalec (díky svému mlsnému jazyku). Nedávno jsem objevila skvělou čokoládu Amedei od firmy Cristalis, v nabídce jsou snad všechny druhy čokolády od bílé, přes mléčnou až k té nejtemnější a nejlepší hořké…. Přiznám se, že běžně prodávanou bílou čokoládu jsem donedávna považovala za urážku dobrého vkusu, ale pak jsem ochutnala od Amedei bílou čokoládu s pistáciemi – jedním slovem blaho…
    Nyní mají v nabídce i krásné dárkové krabičky – kolekce čokolád, takže opět neodolám a pojedu je navštívit a doplnit zásobu toho blaha.

  12. Dobrý večer,
    děkuji za prima čokoládový tip! Bílá čokoláda s pistáciemi musí budit už jenom barevně dokonalý umělecký dojem. Když k tomu připočtu fakt, že pistácie mám moc ráda, tak si budu muset nějakou tabulku čokolády Amedei opatřit 🙂 Děkuji za dobrý tip čokolády i s pěknou dárkovou krabičkou. Zítra musím absolvovat vánoční nákupy, tak si zapisuji do seznamu nezbytností i bílou čokoládu. Ráda ji vyzkouším a na to blaho skutečně věřím. Mějte se pěkně a přeji krásnou dobrou noc. Šárka

  13. Tak tohle mne nadchlo. Už si chystám ingredience – jen bádám: do jak velké formy se má ta čokoláda nalít?

  14. Kebusa:

    To je správná otázka 🙂 Má forma byla velká asi jako list papíru A4. Určitě bych zkusila i klasickou dortovou formu.

  15. Děkuju 🙂
    Teď už to mám nachystané a zas nevím, jak se šlehají vajíčka. To se udělá sníh z bílků, a do toho se zašlehají žloutky? (a). Nebo (b) se prostě rozblemcají, aby žloutek vytekl do bílku?
    K.

  16. Kebusa:

    S odpovědí přicházím jistě pozdě, ale s vejci je to tak, že se prošlehají pěkně celá (tzn. žloutek i bílek). Nedá se na tom nic zkazit. Jde to dobře ruční metličkou nebo elektrickým šlehačem. Š.

  17. Nevadí, udělám příště.
    Upekla jsem místo toho Vaši ciabettkuhttp://www.labuznik.com/recipe.php?ID=11400) a byla to taky lahoda – asi ta nejlepší věc, co mi z pekárny zatím vylezla (krom těch kupovaných směsí, které musí být nacpané nějakými céčky, či co).
    Děkuju za odpovědi!

  18. Kebusa: Tak to je můj historicky první a poslední recept, který jsem na Labužníku uveřejnila 🙂 Potom jsem se vrhla na http://www.dolcevita.blog.cz a na nic jiného mi nezbyl čas. Díky za vyzkoušení 🙂 Přeji prima Silvestr a naprosto pohodový Nový rok 2009. Šárka

  19. Ahoj, jestli jste stejní milovníci čokolády jako jsem já, tak se s vámi musím podělit o úžasný zážitek – jako narozeninový dárek jsem dostala od přítele čokoládovou masáž a zábal a absolutně si to nemůžu vynachválit. Nejprve jsem měla peeling, pak mě namasírovali (ježiš to byla vůně) a následně zabalili…Opravdu úžasné, určitě nemusím říkat, že jsem to zakončila tabulkou jedné mléčné:-D Kdyby to někoho nalákalo, tak nabídka je třeba na http://www.zlutaraketa.cz.. Mějte se!

  20. Simona Kratka:

    Tak to je originální narozeninový dárek a navíc je to pro čokoholiky to nejlepší, co si mohou přát. Tak mě napadá, že budu mít narozeniny 🙂 Čokoláda v tomto stavu vlastně není ani dietním hříchem 🙂 Asi si budu přát masáž.

Přidal komentář