Dezerty a sladké hříchy

Vánoční štóla se hlásí o slovo

50 komentářů
vánoční štola
Na pečení domácí vánoční štóly je ten pravý čas! Oprášit dobré vánoční recepty je v těchto dnech přímo žádoucí. Vanilkové šílenství je tady. Před tou omamně pronikavou vůní opravdu nikdo neuteče. Můžete běhat “stovku” za 9,74 sekundy – stejně vás doběhne! Zavřete okna i dveře, protáhne se klíčovou dírkou. Pronikavá vůně vanilky však dokáže i udat stopu, kam se vydat za ukrytou krabicí vanilkových rohlíčků. Určitě bude na tom nejtajnějším místě ze všech. Pokud jste se nepřestěhovali, nejspíš bude zrovna tam, jako loni. To pro případ, že zrovna máte rýmu a váš nos odmítá pracovat jako spolehlivý navigační systém. Vánoce jsou tak trochu hra na schovávanou. Dejte si pozor, ať vám ji nekazí členové rodiny s vrozeným detektivním nadáním. Ať vánoční překvapení zůstanou pěkně pod pokličkou.
Pokud to letos s vánočním pečením myslíte vážně, tak v těchto dnech již o tom nepřemýšlíte, ale konáte. Kdo má rád bohatě pocukrovanou a v ústech se rozplývající vánoční štólu, ten by ji měl nejpozději v těchto dnech upéct. Toto pečivo potřebuje čas na pořádné proležení. 2 až 3 týdny jsou absolutně dostačující.
 
 
VÁNOČNÍ ŠTÓLA
(z této dávky se upečou 2 velké kusy)
  • 1 kg hladké mouky
  • 2 kostky droždí (tj. 2 x 42g)
  • 100 g cukru krupice
  • 10 g soli
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • 2 kostky másla (1 a ½ kostky do těsta, ½ kostky rozehřejeme na potření upečených štól)
  • 200 g rozinek (nejlepší jsou zlaté velké rozinky – doporučuji předem namočit do rumu)
  • 100 g kandované citrónové a pomerančové kůry
  • 200 g mandlí (nasekané nebo použijte mandlové lupínky)
  • moučkový cukr
  • papír na pečení
  • alobal na zabalení pro dobré uskladnění
V tomto případě si připravte všechny suroviny do kuchyně, aby získaly tu správnou pokojovou teplotu. Začnete nezbytným kváskem. Ohřejeme mléko tak, aby bylo jen lehce vlažné. Do mléka přidáme 50 g hladké mouky (odebereme z předepsaného 1 kg, který máme na samotné pečení) a 10 g cukru. Do této směsi nadrobíme droždí, zamícháme, aby se pěkně rozpustilo a na teplém místě necháme vykynout. Kdo má doma podlahové vytápění, posadí mísu s kváskem někam na teplé místečko na podlaze. Necháme v klidu vykynout kvásek a připravíme se na vítězný boj se štólou.
vánoční štola1
Zbytek mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr a sůl, dobře promícháme. Uděláme v mouce důlek a rozklepneme do něj 2 vejce, rozkrájíme na tenké plátky máslo (1 kostku a ½ ) a do tohoto základu přidáme vykynutý kvásek. Těsto zpracujeme nejlépe v robotu, ale kdo má dost sil, zvládne se to snadno i ručně. Je to trošku posilovna, ale jde to! Z těsta uhněteme kouli, poprášíme ji hladkou moukou a v míse přikryté utěrkou necháme zase pěkně na teplém místě kynout.
vánoční štola2
Těsto nám celý objem neznásobí, ale má tendenci se o kus zvětšit. Většinou se stane, že na povrchu praskne a trochu se nafoukne. Je to přeci jenom těsto s dostatkem másla, tak nečekejte, že těsto uteče z mísy. Necháme kynout 2 hodiny.
vánoční štola3
Do vykynutého těsta přidáme rozinky, mandle, kandovanou citrusovou kůru. Těsto znovu dobře zpracujeme a nyní ho rozdělíme na dva oválné bochánky, ze kterých později upečeme 2 štóly. Bochánky necháme ještě pod utěrkou na pracovní desce trochu vykynout, 20 minut stačí. Delší polovinu každého bochánku vyválíme válečkem (řekněme válečkem rozmáčkneme). Vyválenou půlku štóly překlopíme přes nevyválenou polovinu a necháme ještě 30 minut kynout. Tím nám vznikne charakterický tvar štóly, který jistě každý zná. Tvarem štóla připomíná nepletenou vánočku.
vánoční štola4
Troubu vyhřejeme na 170 °C a pečeme 30 minut. Po této době teplotu snížíme na 140 °C a dopečeme při mírnější teplotě ještě 15 až 20 minut. Horkou štólu vyndáme a ještě za tepla ji natřeme rozpuštěným máslem. Použijeme na to ½ kostky másla (tj. 125 g) a natřeme důkladně obě štóly ze všech stran.
vánoční štola5
Máslo se hned vsákne a my můžeme pořádně ocukrovat moučkovým cukrem s přidáním pravé vanilky. Necháme prochladnout a zabalíme důkladně do alobalu, aby se ke štólám nedostal vzduch. V tomto stavu je ukryjeme na chladné místo a zapomeneme na ně až do štědrovečerní snídaně. Toto pečivo má nespornou výhodu, že není suché, je voňavé, vláčné, neodolatelné a vydrží neuvěřitelně dlouho.
vánoční stola6
Recept sám se zdá být možná trochu komplikovaný, ale je to jen zdání. Nic se na tom nedá zkazit a doporučuji vyzkoušet. Vanilkové aróma v celém domě za to jednoduše stojí! První vánoční pečení je neklamným důkazem, že u vás doma už Vánoce tlučou na dveře. Nenechte dveře vylomit a přidejte se k tomu předvánočnímu šílenství taky 🙂 Kdo začne o trochu dřív, bude mít svátky v klidu. Pokud se někomu do pečení nechce, chápu! 🙂 Vánočka i štóla se dá běžně koupit … ale přimlouvám se o nějakou tu chvilku navíc v kuchyni, protože jedině tak se vykouzlí ta pravá atmosféra u vánočně prostřeného stolu.
(Pozorný čtenář mohl v tomto archivním materiálu postřehnout jednu nepřesnost. Uběhnout stovku za 9,74 sekundy je zpráva velmi omšelá. Jamajský sprinter Usain Bolt získal olympijské zlato v novém světovém rekordu 9,69 sekundy. Že k vánočnímu cukroví zprávy o běhání nepatří? Myslím si, že běh je nejlepší způsob, jak s vánočními kaloriemi zatočit 🙂

50 Komentářů

  1. Je to mu asi hodina, co se vrátil milý z práce. Přinesl krásnou papírovou krabičku. V ní byla menší, ale o nic ošklivější, plechová krabička. A v té krabičce štóla. Jenom kousek, ale vůně omamná! Budu ji jíst stejně jenom já, protože milý nepozře nic, co obsahuje rozinky či kandované ovoce, tak nevadí, že jí není moc.
    PS: běhat teda nebudu, na společenské akce v období povánočním mám již oděv o číslo větší 😀

  2. schnytlik 🙂

    I malý dárek dokáže oslnit ve velkém stylu! To je přesně tento případ 🙂
    P.S. Řešila bych to nejspíš stejně 😀

  3. Páni, to je nááádhera!!!
    Nojo, teprve se na štólu chystám. Dělám nekynutou, tvarohovou a peču ji až 23. prosince večer. K snídani je čerstvoučká, voňavá (máslo, rum, vanilka…). Teď se chystám na cukroví, ale zatím nejsou síly, bojuju s nějakým bacilem, teď mi mrcha sedí na průduškách. Že bych zkusila psí sádlo? (taková fajnovost…)Jak radí L. Sobota coby důchodce v čekárně na ušním – druhému důchodci, v podání L: Šimka?
    Ale bylinky snad zaberou lépe (smlouvala jsem chvíli s naší Tyluš, jestli mi trochu toho sádla nevěnuje, ale obrátila se ke mně zadečkem a myslí si své), tak zítra zadělám a v neděli budu péci. Tedy linecké udělám hned, mám úžasný recept s pasírovanými vařenými žloutky a těsto odpočívá jen hodinku.

  4. Tvarohovou štólu mám taky ráda a oceňuji její poněkud méně kalorický charakter 🙂 Nakonec štóla se dá pohodlně koupit, ale já ji mám raději než vánočku, tak vždycky z posledních sil počátkem prosince zadělám na dva pěkné kousky. To je první vánoční vůně, která se dostane k nám do domu. Linecké těsto ráda uždibuji a to tvé (s vařenými žloutky) bych asi snědla okamžitě celé. To musí být krásná barva těsta, protože pořádný žloutek má v popisu práce, aby zářil. V kontrastu s rudou marmeládou je tohle vánoční cukroví neodolatelné a právem patří mezi favority vánočního stolu. Přeji ti vítězný boj s bacilem :o)

  5. Děkuji, po shlédnutí krásných fotek štóly už se mi udělalo zase o kousek lépe.
    On ten tvaroh vyruší spousta másla (i na potírání), ale je to blaho. Naprostý souhlas, lepší než vánočka.
    A na Štědrý den ráno…vůně stromečku, štóly, punče či grogu…to jsou prostě Vánoce!
    Ještě kdyby napadlo aspoň trošku sněhu i v Praze…

  6. Pivli:

    Jestli nebude sníh, bude po radosti. Loni na Vánoce jsme šli celá parta na zamrzlý rybník bruslit :o) Bylo to větší kouzlo, než ho znám ze zimního stadionu. Dokonce jsem zjistila, že jsou věci, kterým hodně dlouho trvá než se znovu připomenou a dostanou se zpátky do těla. Moc mi to nešlo 🙂 Když je venku bílá zima, táhne to člověka alespoň ven a pustí trochu ze zřetele všechny ty vánoční dobroty na stole. Necháme se překvapit …

  7. Taky dělám štolu tvarohovou jako Pivli. Je naprosto skvělá. Ale na štedrý den ráno si nenechám ujít vánočku. Takovou tu pravou domácí, těžkou a krásně vonící.
    Akorát mě taky skolil nějaký bacil, takže mě zatím nějak vánoční přípravy míjejí. taktak stíhám udělat to nejnutnější a k tomu přípravy vystoupení Živého Betlému….No snad se z toho do konce týdne dostanu

  8. Tvarohová štóla je taková milá jistota, že člověk napeče na poslední chvíli a bude to mít opravdovou vánoční atmosféru. U nás doma se na Vánoce sejde trochu víc tradičního pečiva, protože dcera vozí z Itálie Panettone, muž je zvyklý na štólu a na domácí pečení vánočky někdy dojde a jindy ne. Když se povede taková pěkná, těžká, voňavá domácí, je ozdobou vánočního stolu a nikdo ji nepřehlédne 🙂 Přeji Ti Lenko, aby se bacil dal na ústup a nenarušoval tvé vánoční plány! Ještě nějaký čas na přípravy je, tak ať se ti všechno povede. Já mám v plánu recept na tvarohovou štólu za pár dnů přidat do stránek, aby posloužil těm, kteří třeba ještě nikdy takovou štólu nezkoušeli. Je výborná a svede ji i ten, kdo zatím nemá odvahu pustit se do kynuté pletené vánočky. Krásný advent!

  9. Lenka: koukám, že bacily útočí!!!
    Tak přeji všem, aby je bacily míjely a pokud už je nějaký ten bacil bacil, tak úspěšný a rýchlý boj!!!
    Jdu se věnovat pečení cukroví, na recept na štólu jsem zvědavá, ráda se podělím i o ten mů, případně i o recept na sádlové koláčky (kynuté) – peču je na Vánoce i na svatby, kde mají větší úspěch než klasické svatební. recept je od Humpolce. :-)))

  10. Pivli 🙂

    Recept na štólu přidám, ale zrovna myslím na ty sádlové koláčky. Mám recept z rodinného archivu, chystám se na ně v týdnu, ale tu variantu z těsta kynutého neznám. Jsem zvědavá :-)))

  11. Inu, není to žádná věda a výsledek je báječný:

    80dkg polohrubé mouky
    50 dkg sádla
    2 vejce celá
    4 žloutky

    kvásek:
    8 dkg droždí
    8 lžic mléka
    4 kostky cukru
    trochu mouky

    Připravíme kvásek podle zvyklostí. Těsto hezky zapracujeme a necháme odpočinout na válku asi 1/2 hodiny (nechávám tak 2x srazit, aby bylo vláčné a provzdušněné).Potom vyválíme a vykrajujeme kolečka, která plníme nejlépe marmeládou (můžeme přidat trošku oříšků, rumu) nebo i tvarohem.
    Pečeme a horké obalujeme ve vanilkovém cukru.
    Správně upečené sádlové koláčky nejsou moc cítit droždím a rozplynou se na jazyku.

    nejraději je plním nějakou pikantní ostřejší marmeládou, pekla jsem na svatbu do Anglie a atam nejvíce chutnaly s černorybízovou. Foto zde:http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/11794_Nape%C4%8Deno_na_svatbu

  12. To zní jako mistrovské dílo! Nápad s černorybízovou zavařeninou je fajn. Jednou jsem zkoušela černý rybíz kombinovat s čerstvě namletým mákem. Bylo to delikátní! Já je snad vyzkouším taky. Můj recept na sádlové koláčky je takový vánoční, jedná se o mrňavé kakaem obarvené důlkové koláčky, které se po upečení plní kapkou rybízové zavařeniny. Pekla je již babička i mamina a musím říct, že po tomto cukroví se u nás zaprášilo snad ještě před Vánocemi 🙂 Recept bych taky chtěla hodit na stránky, aby tady konečně něco pořádného bylo. Ovšem ty tvoje fotky … hmm … představuji si tu luxusní chuť! Představivost mám opravdu dobře vyvinutou, polykám tu naprázdno 🙂

  13. :-)))
    Tvůj recept znám jako důlkové koláčky, neděláme ho, ale co jsem různě ochutnala, koláčky jsou skvělé!!! Takže se nedivím, že cukroví mizelo. je to totiž náramná dobrota. 🙂
    Černý rybíz + mák, to tedy bude něco. Ňamy!!!

  14. Trefa 🙂 Zrovna tak si ten název pamatuji z domácího archivu. Jenže si říkám, že to sádlo by mělo být v tom receptu přiznané, tak jsem si je pracovně označila jako \”sádlové\” … důlkové koláčky :o))) Doufám, že se mi letos povedou. Ony se potvory rády roztékají při pečení.

  15. Nechala jsem se inspirovat a letos jsem vánočku vyměnila za štolu. Líbí se mi, že se peče s předstihem, vánočku peču vždy jeden den před Štědrým dnem a bývá to den velmi hektický. A za druhé, nemám moc dobrý recept na vánočku, opticky vypadá báječná, ale chuťově je nevýrazná a dusivá. Není prostě taková těžce poctivá. Štola je plná ořechů a mandlí, kandované ovoce a hrozinky u nás neletí a už si odpočívá v alobalu. Jen ten úkryt musím ještě vymyslet.

  16. Dobrý den všem!

    Šárko chystám se na štolu – až dnes. A chci se zeptat na to doležení – jak moc je to nutné, a jak dlouho… Přeci jen Vy ji necháváte skoro měsíc, ta naše nebude ani deset dní, a to ještě jelikož jsou štoly dvě, obě do vánoc jistě nepočkají…

    Předem díky za odpověď:)

  17. toffo:

    Osobně nemám nic proti vánočce, ale štóla se mi vždycky zdála taková štědřejší. Ořechy, rozinky, mandličky, … toho všeho tam je opravdu požehnaně a zvykla jsem si na pečení s předstihem. I když dobrá štóla se dá koupit v obchodě, tohle pečivo krásně provoní byt. Úkryt to chce najít někde v chladu. Kdo nemá jinou možnost, tak klidně v kufru od auta :-)))

  18. Noemmi:

    Myslím si, že i těch několik málo dní odležení štóle prospěje. Nebála bych se toho. Já ji taky chodím uždibovat dřív a nemám pocit, že by jí něco chybělo. Určitě se ale musí uskladnit někde v chladu a pěkně zabalená v alobalu. Za pár dnů se rozleží a provoní se máslem a vanilkou. Myslím si, že se nic nestane, když se štóla upeče dnes. Do Vánoc je ještě dost času. Noemmi, ať se dílo povede! 🙂

  19. Ahoj Gurmánko, musím Ti ze srdce poděkovat za recept na štólu. Je jednoznačně nejlepší z těch, co jsem už vyzkoušela, a bylo dost zajímavé sledovat rodinu, jak sedí mezi vánočkou podle receptu po babičce a štólou… Vzít si kousek téhle… nebo támhleté… ? Rozhodně ji udělám i na Velikonoce a co se nepřiznat, určitě i během roku, mňam… A kdybych do ní pokusně rozkrájela pár marcipánových kuliček, byla by desetkrát lepší než kupovaná. Takhle je \”jenom\” pětkrát :-). Ještě jednopu, díky moc, a určitě se na Tvoje stránky budu vracet. Zdraví a hodně štěstí v novém roce přeje Zdena

  20. Ahoj Zdeno, taky se musím přiznat, že za posledních pár let štóla vytlačila vánočku z našeho vánočního stolu. Určitě jedinou vadou na kráse je to, že je kaloričtější, ale tento sladký hřích za to jednoznačně stojí. Ráda peču i štólu tvarohovou, protože se nemusí nechat rozležet a můžeme se do ní zakousnout hned. V novém roce přeji tobě i všem tvým blízkým jen to dobré a budu se těšit na nějaká další setkání na mých stránkách o dobrém domácím jídle 🙂 Zdraví Šárka

  21. Milá Šárko, tak jsem se do toho poprvé v životě pustila. Není tak krásně hladká- celozrnná mouka dělá svoje, ale děkuji moc za recept, s těstem se báječně pracovalo – tady je http://vegereceptynakazdyden.blog.cz/1012/vanocni-stola a upřímně mi dělá obrovské problémy se na ní nejít občas podívat :-))), ale vydržím to !!! Naopak mi přijde štola jako báječný strýček – jako práce udělaná dopředu a pak, až bude potřeba, jako by jí člověk našel. Krásný zimní zbytek večera přeje Klára.

  22. Dobrý den Šárko, chci se zeptat, zda má množství másla na potření a cukr na závěr nějaký dramatický vliv na trvanlivost štóly. Přeci jen se mi toho másla zdálo dost a všechno jsem nepoužila. Upekla jsem dnes, je to můj první pokus o toto pečivo. Jinak peču vánočku, ale můj termín porodu se pohybuje těsně před Vánoci, tak pokud štóla ve špajzu vydrží, tak to bude jako když ji o Vánocích najdeme. Ještě se chci zeptat na to uskladnění – skutečně stačí zabalit do alobalu a položit na poličku v chladné spíži? Žádná další vrstva? Díky za skvělé stránky, často sem chodím pro inspiraci. Ať se letošní svátky vydaří. Sylwa

  23. Klára:

    Na první počin je dokonalá 🙂 A máš pravdu v tom, že s upečenou štólou se dostaví dobrý pocit – máme náskok! Takové pečení je antistresová záležitost. Letos jsem si ještě moc náskoku nevytvořila, tak se budu muset činit. Měj se krásně a ať vám tahle krásná štóla i parádně chutná. Šárka

  24. Sylwa:

    Dobrý den Sylwo, máslo na potření je důležité, protože udělá pečivo vláčným a cukrová vrstva chrání proti vysychání a též pomůže dobrému rozležení pečiva. Poměr másla i cukru vychází z tradičních receptur, které opravdu nebývají ošizené. Ostatně je to vidět i na štólách v obchodě. Zabalená neprodyšně v alobalu opravdu vydrží až do Vánoc bez újmy na kráse. Až se vrátíte domů s krásným miminkem, určitě přijde vhod. Přeji Vám \”oběma\” krásné mateřské chvilky a vánočnímu miminku do života jen to nejlepší, co si pro něj můžete přát. O loňských vánočních svátcích se do naší rodiny taky narodilo miminko, za pár dnů bude mít rok, a byl to ten nejhezčí dáreček, co si člověk může přát. Ať se vám Sylwo úplně všechno podaří! Krásné adventní dny a báječné rodičovské povinnosti 🙂 Šárka

  25. Dobrý den, chtěl bych se zeptat na skladování štóly. Z vaší receptury sem neudělal 2, ale 4 štóly o váze cca 600g. Samozřejmě bylo potřeba trochu zkrátit pečení. Nicméně jednu jsme včera načali a byla opravdu výborná. Zbylé tři jsme zabalili a dali do špajzu. Teplota je tam v zimě skoro jako v lednici cca 6-10 stupňů. Dneska sem štoly kontroloval a zdáli se mi dosti tvrdé. Nemám se štólama žádné zkušenosti. Dokonce ani nevím v jakém stavu by měla na vánoce být, proto mám obavy aby nebyla příliš tvrdá. Neudělal sem někde chybu?

  26. Mário:

    Dobrý den,
    určitě je fajn udělat z dávky 4 kousky. Já dělám 2 dlouhé štóly. Doba pečení je závislá na druhu trouby, v mém případě čas funguje, ale je potřeba to přizpůsobit daným podmínkám. Jsem ráda, že se štóly podařily. Štóla by měla být opravdu na dotyk tvrdší a určitě se nedá promáčknout jako vánočka. Na škodu jí to však není. Jedná se o máslové těsto, které dlouho vydrží a když si na Vánoce kousek ukrojíte, bude výtečná. Zkuste v obchodě na omak prodávané tradiční štóly. Na povrchu bude stejně pevná, jako ta vaše, nemusíte se toho bát 🙂

  27. Dobrý den, tak jsem dneska pekla štólu podle Vašeho receptu, ale někde se asi stala chyba 🙁 je hodně popraskaná a při \”přenášení\” na alobal se mi jedna rozlámala 🙁 druhou zatím nemám odvahu přendat :-/ nevíte čím by to mohlo být?

    • Míša:

      Kde se stala chyba opravdu nevím. Já takovou zkušenost nemám a to jsem ji pekla Xkrát právě tímto způsobem. Za správností receptu si proto stojím, ale mohlo se stát, že ta vaše štola nebyla správně propracovaná a nakynutá. Opravdu tímto způsobem se těžko radí. V každém případě je to škoda, když se nám něco nepovede. Se štolou je hodně práce, proto bych z toho byla taky dost smutná 🙁 V každém případě přeji moc hezké vánoce – nenechte si je jednou nepovedenou štolou pokazit. Šárka 😉

  28. Dobrý den Šárkko,
    vypadá to, že asi opravdu špatně kynula a byla hůř rozpracovaná (můj starý dobrý ruční šlehač se u toho dost zapotil), ale i rozdrobená je moc dobrá, příště jí upeču s dostatečným předstihem a těsto zkusím udělat v pekárně na chleba, týden na uležení je asi málo, ale i tak už je skoro celá snězená 😀

    • Míša:

      V případě štoly je potřeba mít opravdu výkonný hnětač, jinak je lépe spolehnout se na vlastní ruční pohon 🙂 Já mám pomocníka ve spolehlivém KitchenAidu, který těsti utáhne hravě, ale když na to přijde, ráda si tohle hutné těsto udělám pěkně sama. Výsledku si potom mnohem víc vážím 🙂 Skoro se mi do něj nechce ani kousnout, ale dlouho odolávat stejně nevydržím. Kdyby ty štoly tak pěkně nevoněly …

  29. Pingback: Vánoční štola

  30. Dobrý den, Šárko, včera jsem se rozhodla upéct štolu podle vašeho receptu. Udělala jsem ji jen ze čtvrtinové dávky, co kdyby to nevyšlo…. Ovoce jsem však nešidila – dala jsem ho tam víc, než byl propočet, aby byla voňavější. Za 3 týdny vám napíšu, jak to dopadlo. Věřím tomu, že ve sklepě vydrží, ostatně, teď je všude sladkého dost, takže chuť na sladké moc není. Je to můj první pokus, zbytek rodiny se na experiment netvářil moc nadšeně, tak uvidíme….. Děkuji ještě jednou za vaše stránky, zkoušela jsem už od vás i jablečný tvarohový koláč a martinské podkovy (taková maková náplň, jako byla v receptu, se mi ještě v životě nepodařila – výborná!). Hodně zdraví do nového roku, radosti a spokojenosti!

    • Týna:

      Moc zdravím po svátcích a věřím, že štola neležela dlouho ladem a spravila všem náladu 🙂 Tradicionalisté nedají dopustit na vánočku, to chápu, ale štola je něco, co k vánočnímu času patří a neudělá vůbec žádnou ostudu. Baví mě na ní to, že je tak úžasně trvanlivá a odolná času 🙂 Díky za vyzkoušení martinských podkůvek. Maková náplň je opravdu luxusní a jsem ráda, že chutnala a zanechala po sobě skvělý dojem. Též přeji hodně pohody, zdraví a úspěchu v novém roce!

  31. Milá Šárko, nejen hezký večer a hodně štěstí do Nového roku přeju, ale také dlužím poděkování. Včera jsme načli štolu, i v celozrnné verzi je vynikající a tento recept, podle kterého jsem jí dělala si zaslouží opravdu metál ! Je vláčná, prorumovaná, voní vanilkou a hlavně přišla vhod, protože už se nemusí dělat a je udělaná :-))) Moc zdravím a těším se na další recepta. Klára

    • Klára:

      Klárko, i já přeji všem do nového roku jen to nejlepší a těší mě, že štola přispěla k příjemné sváteční atmosféře i u vás doma. Je fajn, že byl recept upraven na verzi celozrnnou, to ho jenom šlechtí. Určitě to byla báječná štola a všichni si na ní pochutnali. Tak jako ostatně na všem, co na stůl položíš 🙂 Při tvé šikovnosti to ani jinak nejde. Letos jsem měla trochu hektičtější svátky a díky tomu jsem vypadla z celého toho internetového světa, ale už je čas se zase vrátit do starých kolejí. Ještě dodatečně – Všechno NEJ do nového roku. Šárka

  32. Šťastný nový rok všem. I já dlužím Gurmánce poděkování za podíl na vydařených Vánocích. 19. prosince jsme si z porodnice přivezli syna a 23. jsme k snídani nakrojili první štólu podle zdejšího receptu. No a 26. prosince jsme snědli poslední kousek té druhé. Je moc fajn nemuset na poslední chvíli nic chystat.

    • sylwa:

      Šťastný nový rok! 🙂 U vás doma se objevil ten nejkrásnější dárek rovnou pod stromeček, tak letošní rok bude úžasný, protože soužití s malými dětmi je jedním slovem kouzelné a objevné. Užijte si své mateřství tak, jak to jenom jde. Na ty okamžiky se po celý život se slzou v oku vzpomíná 🙂 A všechny rychlé a vychytané recepty se vám v tomto období budou hodit. Nebude času nazbyt a trávit ho v kuchyni nějakými experimenty rozhodně nejde 🙂 Je fajn, že existují foodblogy, kde se dá vsadit na jistotu. Když to nevyjde, můžeme to autorovi receptu pěkně vytmavit 🙂 Proto mám velkou radost, že se všechno podařilo tak, jak mělo. Hodně štěstí a lásky celé rodince a do života malému synkovi přeji ty nejlepší rodiče, jaké si jen může představit 🙂 On je totiž 100%ně má! V tom je jeho velké bohatství a nic jiného si nikdy nebude muset přát. Šárka 😉

  33. Hodně pohody ve fungl novém roce 2011 přeji všem a hned jak to bude možné, pustím se do odpovědí na všechny milé komentáře 🙂 Šárka

  34. Dobrý den, plním slovo a píšu po 3 týdnech od upečení štoly. Je opravdu výborná, děkuji za recept! Je radost u vás sbírat inspiraci k vaření, když vím, že recepty jsou ozkoušené. Mějte se hezky a vytrvejte ve vaší práci, abychom podle vás mohly obohacovat naše jídelníčky!

    • Týna:

      Děkuji za kompliment, štóla si ho zaslouží, je to opravdu půvabné pečivo 🙂 Vynasnažím se přijít zase s něčím novým. O letošních Vánocích jsem si nechala několik trumfů v rukávu a mám zásobu nápadů na příští Vánoce. Ne že bych si zase přála, aby už tu byly 🙂 Těším se na jaro, chřest a bylinky, jahodové knedlíky a všechny ty úžasné ovocné koláče. Na štolu dostanu chuť zase až za rok, ale vždycky si ji moc pochvaluji a nechávám se unášet na vanilkové vlně s velkou chutí. Díky za komentář a přeji pohodové chvilky v kuchyni a nejen tam 🙂

  35. Mohli byste mi prosim dat vedet, jak velka je u vas kostka masla? Kolik je to v gramech?
    Dekuji,
    Olina

  36. Dobrý den paní Šárko.
    Dívám se na Vaši krásnou štolu a kacířsky přemýšlím, zda by šla vyrobit z rostlinného tuku alsan. Konzistencí se podobá asi Heře. Co myslíte? Máme alergii na bílkovinu kravského mléka, ale ráda bych štolu upekla, jen nerada bych všechnu práci investovala zbytečně. Byla jsem totiž překvapena, že Vánoce jsou docela blízko a já je chci mít klidné a nezmatkovat na poslední chvíli a to s vánočkou úplně nejde.

  37. Jenisa:

    Dobrý den, Jeniso 🙂 Půvab štoly se ukrývá ve vůni másla, ale jak je známo, mnoho receptů na různá pečiva alternativní tuky nezavrhují, tak by bylo potřeba to risknout a vyzkoušet. V zásadě by to zafungovat mělo. Budu držet palce, aby se dílo podařilo. A Vánoce? Ty se opravdu už nebezpečně plíží do našich příbytků. Zrovna jsem oprášila krabice s vánoční výzdobou a začala chystat sušené artefakty přírody na okrášlení adventního věnce, který si každoročně vyrábím 🙂

  38. Dobry vecer pani Sarko. Omlouvam se za chybejici diakritiku, zlobi me klavesnice… Po delsi dobe jse zavitala na Vase stranky, abych nacerpala novou inspiraci a vzpomnela jsem si na stolu, ze jsem nepodala hlaseni o uspesnosti. Recept se povedl ze spaldove mouky, brusinek misto rozinek a rostlinneho tuku Alsan. Tuku bylo potreba do testa dat trochu vice, ma mensi pojivost nez maslo. Potom bylo narocnych ctrnact dni, kdy pri kazdodennim vytahovani kocarku ze sklepa jsme museli odolavat bajecne vuni. Stola nam moc chutnala, dokonce i dvouletemu synovi jsme kousek dali a bastil, az se mu delaly boule za usima. Nevyhoda byla, ze jsme ji rychle snedli. Prosti rok ji upecu opet, dekuji za recept a preji hezky den.

  39. Jenisa:

    Milá Jeniso, moc děkuji za zprávu 🙂 Mám radost, že se štola povedla a chutnala. Experimenty se špaldovou moukou jsou fajn, většinou se mi vždy osvědčí a domácí repertoár pečiva se tak stává zajímavějším. Mějte se moc krásně a zase někdy na viděnou zde na blogu 🙂

  40. Milá paní.Vynikající recept, jsem ráda , že jsem ho tady našla.Myslela jsem , že to nevykyne , ale nádhera .Krásné těsto a už se těším až ji budeme moci ochutnat.Děkuji za receptík a přeji krásné a klidné vánoční svátky

  41. Dobry den pani Sarko, je po Mikulasi a my doma, nyni uz se dvema malymi chlapci, peceme Vasi uzasnou stolu. Jen nemam alobal, myslite, ze staci zabalit do peciciho papiru? Vlastne ji peceme zaroven s pernicky, nic jineho nedelam, protoze si chci advent uzit jako cas zklidneni a ne honby za darky a dvaceti druhy cukrovi. Kluci si kazdy nakleslili dopis Jeziskovi o jednu vec, tu dostanou a k tomu jeste knizku a myslim, ze budou mit velikou radost. Jeden rok jsem delala Vanocku, ale nebylo to ono, protoze tu je treba peci den predem a to uz se mi nechce obvykle podavat vetsi vykony, tak si ji delame potom behem ledna 🙂 Uzivejte krasny advent v klidu a pohode. Jenisa

  42. Já tuto štolu dělám již několik let a všichni jí mají moc rádi.

Přidal komentář