Brambory, Zelenina a saláty

V cukuletu máte omeletu

5 komentářů
omeleta s růžičkovou kapustou
Dost bylo masa, je čas na zeleninu. Co třeba růžičková kapusta? V cukuletu máte hotovou omeletu. Jestli máte pro chutnou kulatou kapustu slabost, bude se vám hodit i recept na zapékanou dobrotu, kvůli které nemusíte krom kapusty nic shánět. Na všechno stačí jen obyčejné suroviny, které najdete doma ve spíži. Brambory, cibule, česnek, vejce, feta sýr (kvůli němu do obchodu vyběhněte, protože jídlu dodá šmak i trochu té parády), a pěkné pevné kulaté kapustičky, kvůli kterým jsem se obtěžovala jít vařit.
omeleta 0 španělská tortilla
 
(Kdo nemá kapustu rád, ten ji jednoduše z receptu vypustí, protože to funguje i bez ní)
Zimní kapustová omeleta z trouby
  • olivový olej
  • 3 cibule střední velikosti
  • 5-6 syrových brambor velikosti slepičího vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • růžičková kapusta, matematicky vzato – 20 ks by mělo stačit)
  • feta sýr, stačí 100 g jen tak na ozdobu
  • 6 vajec (držte poměr “kolik brambor, tolik vajec)

růžičková kapusta

V silnostěnné větší pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme cibuli krájenou na klínky a kostičky syrových brambor. V této fázi nesolíme, jen pěkně převracíme v oleji, aby se brambory osmahly ze všech světových stran.
omeleta španělská tortilla příprava
 
Krájet můžeme na centimetrové kostky. Proces opékání odhaduji určitě na 10 minut. Mezitím uvaříme kapustičky ve slané vodě. Odstraníme všechny svrchní povadlé lístky a vhodíme je do vroucí vody a vaříme cca 7 minut. Vybereme, propláchneme pod studenou vodou a necháme je prochladnout.
omeleta příprava
 
Když je vše osmahnuto, přidáme i kapustičky, krátce společně prohřejeme a teprve nyní lehce osolíme, opepříme a horkou směs přemístíme do zapékací nádoby, kterou nemusíme vymazávat. Omeletovou směs rovnoměrně rozprostřeme po celé nádobě. Rozšleháme vejce, která osolíme a vlijeme do zapékací mísy na horké brambory s kapustou. Přidáme i kostičky feta sýru, pokud ho máte rádi. My jo! 🙂
omeleta s růžičkovou kapustou a ovčím sýrem
 
 
Nyní si dáme 10 minut pauzu a takto připravenou omeletu necháme netknutě ležet. Tento čas klidu je důležitý právě pro vejce! V horké směsi se nám zlehka srazí a protečou do každé skulinky mezi všemi opečenými kousky kapustiček, brambor a cibulky. Nemíchejte za žádnou cenu a rozpalte troubu na 180 °C. Až když máme jistotu, že je trouba dostatečně horká, šoupneme omeletu do tepla, kde pečeme cca 30 až 35 minut. Pokud pečeme v keramické zapékací nádobě, rovnou z trouby servírujeme na stůl. Nechte ji zlehka prochladnout, bude se vám lépe krájet.
omeleta s růžičkovou kapustou a ovčím sýrem1
Co jinak podniknout s růžičkovou kapustou?
Určitě je toho dost a dost. Přihraji vám pár tipů, třeba na … Salát bez salátu
 
A jeden kapustičkový přídavek pro ty, co ještě nemají téhle zeleniny dost. A ještě jeden pro kapustové mlsaly.

5 Komentářů

  1. No, Šárko, můžete hádat, co jsem dnes zachraňovala ze spárů čtyřnohého zvířete na zahrádce? Když ony jsou ty zelené kuličky tak výborné na hraní… Nakonec jsem zvítězila já, i když za cenu drobné úlitby – pes dostal tenisák, já zeleninu na večeři. Uf…

  2. Lucianko, na hraní jsou zelené kuličky nejlepší, to ví každý chytrý pes 🙂 Já objevila ve skleníku špenátovou úrodu, kterou jsem tam jen tak mimoděk začátkem zimy rozsypala. Špenátové křehké lístečky prosperují i bez toho, abych je tam chodila zalévat, tomu bych nevěřila 🙂 Jestli nám dnes vichřice neodnese skleník, dám si zítra špenátový salát.

  3. Tohle není fér 🙂 Ještě dopoledne jsem nevěděla, co přesně s nimi udělám, teď zas nevím, co dřív 🙂 Pro dnešek zvítězily ty od Viki, ale ještě tam je další část, které se taky dostane patřičné pozornosti 🙂 Kapustičky jsou fantastická záležitost. A to jsem je jako dítě neměla ráda :o)

  4. Vlaďko, já jsem jako dítě nesnesla sýr a papriky. Divné, že?

  5. vlaďka: Tak to jsme 2 – já je nesnášela 🙂 Až později jsem přišla na to, že ve školní jídelně je kuchtičky vůbec neuměly uvařit. Když je doma vařila mamka, měla jsem o nich svou představu a tvrdošíjně jsem je odmítala. Až jednou jsem našla recept na francouzský nákyp s kapustičkama a šunkou, zalité omáčkou Mornay. Od té doby jsem jim zase otevřela dveře. Ale po pravdě řečeno, příliš často je doma nedělám. Vlastně ani nevím proč tomu tak je, když si na nich vždycky pochutnám. Ovšem takové kapustové karbanátky, to je božská mana! Ty jsem jedla vždycky s chutí 🙂

Přidal komentář