Vegetariánské, Zelenina a saláty

Falešný řízek (výrobní tajemství)

4 komentářů
řízek z pomela
Citrus grandis, největší citrusový plod – Pomelo, se poslední dobou stal hitem mezi ovocem, ale v zemi jeho původu si s ním troufají provádět daleko víc. Smažená slupka pomela prý chutná jako kantonské falešné kuřátko. Jak asi může chutnat hořká slupka, kterou bez rozmyslu házíme do koše s kuchyňským odpadem?.

recept by mohl znít:

“Slupka z pomela převlečená za řízek”
Představte si, že plod pomela je planeta Země.
Odřízněte Severní pól i Jižní pól. Na zbylé dužině naznačte špičkou ostrého nože jen 6 poledníků a oloupejte slupku. Snažte se, aby se neporušila a zůstalo vám 6 stejných podlouhlých dílků, které budete vydávat za opravdové řízky. Snad vám to doma někdo uvěří! Nestojí to za tu legraci?
pomelo
pomelo1
.
Odřízneme ostrým nožem svrchní kůru a ponecháme si jen bílou dužinu, kterou vložíme do hrnce, zalijeme vodou a povaříme cca 20 minut, aby slupka změkla, ale stále zůstala pevná. Necháme ji vychladnout, vybereme z vody a lehce vyždímeme v dlani. Protože doma běžně používám odstředivku na salát, zkusila jsem to i touto cestou a funguje to výtečně. Takto povařenou a vody zbavenou slupku musíme namočit do čisté studené vody a nechat ji odstát, aby se z ní vyplavily všechny hořké látky, které v sobě má. Je potřeba vodu několikrát vyměnit. Já to zopakovala 3x, vždy po hodince máčení a hořkost se odplavila beze zbytku.
pomelo8
Nyní je potřeba dužinu lehce vyždímat, aby se oprostila od přebytečné tekutiny a naložit ji do marinády.
.
Marinádu připravte tak, že na 1 ks pomela běžné tržní velikosti smíchejte
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 kostku masox, která se dobře drobí (nejlépe s chutí drůbežího vývaru)
  • 1 lžíci thajské rybí omáčky

     

  • čerstvě mletý pepř
  • žádnou sůl! (proč? rybí omáčka je slaná dost)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena), ale může být i tradiční Solamyl
Všechny uvedené suroviny dobře promícháme a připravíme marinádu, do které ponoříme předvařenou a opranou dužinu a necháme marinovat. 30 minut stačilo, ale vy marinujte klidně o něco déle, nemůže to ničemu uškodit.
pomelo3
(Nesnažila jsem se marinádu zbytečně překořenit, protože jsem chtěla připravit smažené a křupavé řízky. Pokud si chcete připravit výraznější chuť, přidejte některé z tradičních koření pro čínskou kuchyni a pro pikantnost mleté chilli.)
pomelo5
Plátky vyjmeme z marinády, pokud jí hodně ulpělo na povrchu, tak ji lehce setřeme a obalíme řízky. Připravila jsem si misku s jemnou strouhankou, do které jsem přidala trochu sezamového semínka, jemně nastrouhaných mandlí a kokosu. Plátky stačí obalit, osmažit z obou stran na kvalitním oleji a podávat jako řízek. U nás to bylo s dušenou zeleninovou jasmínovou rýží.
pomelo7
Osmažené řízky byly velmi křupavé, chutné, voňavé. Jednoznačně zajímavé jídlo, které jsem opravdu nečekala. Skutečně si budete klást otázku, “Je to kuře? Není to kuře? Snad nějaká jemná ryba?” … budete mít o čem přemýšlet 🙂
pomelo2
Dostala jsem záludnou otázku: “Jaké víno mám donést ze sklípku k dnešní večeři?” Tak to opravdu nevím, jaké víno ke slupkám z pomela by doporučil odborník :o)
.
Za tu námahu to stálo. Pobavila jsem se, mé zvědavé papily zjistily, že i něco tak absurdního, jako je kůra z pomela se dá celkem noblesně sníst a strávníky obelstít natolik, že uvěří tomu, že na talíři mají kus masa. Tento článek vás taky možná přesvědčí, tak klikněte 🙂
.
Tak co, dáte si?
pomelo10
Vlastně to není nic jiného, než dobře zužitkovaný dar přírody. Nejméně polovina světa se živí tak, že si se surovinou musí umět nejprve pohrát, aby odměnou bylo nějaké jídlo. My jsme si odvykli, protože polotovary a upravené suroviny jsou v našich kuchyních ve velké přesile. Proč to nezkusit trochu jinak …

4 Komentářů

  1. To je neuveritelne, Ty mas fantazii:) Gratuluji!!!

  2. Robert 🙂 Když jsem o receptu slyšela, nevěřila jsem tomu, že by něco takového mohlo fungovat. Poučila jsem se, že věřit se má všemu :o)

  3. Dobrý den, zajímalo by mě, zda tu nemá někdo zkušenosti s přípravou kančího masa. Případné rady a připomínky posílejte na můj e-mail.
    Předem děkuji za odpovědi.

  4. irena:

    Kančí maso se šípkovou omáčkou se tu již připravovalo 🙂 Můj recept najdete v rubrice maso, můžete se podívat.

Přidal komentář