Bábovka s červeným rybízem a bílou čokoládou je dalším nápadem od Madly. A není to nápad jediný, ještě jich přijde několik, těšte se 🙂
Červený rybíz se pro svou kyselost v naší rodině netěší příliš velké oblibě, ale když mu jako souseda přihrajete bílou čokoládu, překvapí vás soulad chutí, který odradí i ty největší nepřátele tohoto ovoce. Jelikož se snažím vyhnout používání vajec (leda by byly od veselých slepiček z biochovu), tak se receptura obešla bez jediného vejce. A přesto je celek funkční a chutný.
Na rybízovou bábovku s bílou čokoládou budeme potřebovat:
- 1 hrnek celozrnné pšeničné jemně mleté mouky
- ½ hrnku vloček (ovesných, ječných, jak je libo)
- ½ hrnku polohrubé mouky bílé
- 1 hrnek třtinového cukru (v nouzi poslouží krystal)
- 1 balíček kypřicího prášku
- 1 lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 tabulku bílé čokolády nalámané na kousky
- velkou hrst červeného rybízu
Postup je velice snadný. Do mísy nasypeme půl hrnku vloček, zalijeme hrnkem mléka a necháme chvilku odstát. Poté přisypeme oba druhy mouky, cukr a ke směsi přilijeme olej a postupně mléko, dokud nemá těsto správnou konzistenci. Řádně zamícháme. Poté přidáme na kousky nalámanou bílou čokoládu a červený rybíz. Jemně promícháme, nalijeme do bábovkové formy a pečeme asi 45 minut při 170 ◦C. Kontrolujeme špejlí.
Po upečení necháme bábovku ve formě vychladnout (čokoláda se zpevní a bábovka tak půjde lépe vyklopit), vyklopíme a můžeme jen pocukrovat nebo potřít bílou čokoládovou polevou.
Bílá čokoládová poleva: Ve vodní lázni si rozpustíme na čtverečky nalámanou bílou čokoládu, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a zdobíme. Na jednu tabulku čokolády budeme potřebovat jedno balení kysané smetany.
Dobrou chuť vám přeje Madla.
Marie Pospíšilová
Jeden parádnější recept než druhý 🙂
Výborná, snědli jsme jí na posezení 🙂 Pro velký úspěch jí budu péct příští týden znovu!!!
Eva: tak to je dobrá zpráva 🙂 Tyhle bábovky jsou vážně inspirativní a holkám se moc povedly, to musím říct!