Pro znalce delikátních vůní je tu bábovka s jedinečnou vůní olomouckých tvarůžků. Jak na ni? To poradí Madla, protože to ví z první ruky a poslala recept do soutěžního klání 🙂
Bábovka Smraďoška aneb óda na tvarůžky
Dlouho jsem váhala, zda mám k bábovkovým nápadům přidat i tento nápad, protože opravdu každému vonět nemusí. Osobně mám tvarůžky moc ráda, i když v dětství tomu bylo naopak. Tvarůžky jen tak na čerstvém chlebu, nebo osmažené v klasickém trojobalu… anebo právě v bezmasé variantě zapékaných brambor. Rychlé, zdravé, chutné a VOŇAVÉ
Na Smraďošku budeme potřebovat:
- asi kilo uvařených a vychladlých brambor
- 1 střední cibuli nadrobno nakrájenou
- trošku oleje
- půl balíčku mražené směsi s kukuřicí
- 2 malé balíčky olomouckých tvarůžků
- sůl
- kmín
- majoránku
- sladkou a pálivou papriku
A jak na to?
Uvařené a prochladlé brambory rozšťoucháme, nevadí, zůstanou-li nám hrubší kousky. Do pánve nalijeme trošku oleje, až se rozpálíme, vhodíme na něj nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme do sklovita. K cibuli přidáme zeleninovou směs s kukuřicí, osolíme, okmínujeme, přidáme trošku majoránky a podle chuti sladkou a pálivou papriku. Opékáme necelých pět minut, občas pro efekt prohrábneme vařečkou.
Vhodnou formu vyložíme papírem na pečení, který jsme předtím pod tekoucí vodou zmuchlali a vodu z něj následně vymačkali. Do formy pomocí lžíce naklademe vrstvičku rozšťouchaných brambor, bramborovou vrstvu poté mírně okmínujeme a opaprikujeme oběma druhy paprik. Na okořeněné brambory poté klademe kolečka tvarůžků, přikryjeme další vrstvou brambor, řádně upěchujeme. Brambory opět okořeníme, přidáme na ně zeleninovou směs, na tu dáme opět brambory a končíme vrstvou tvarůžků.
Vložíme do trouby rozpálené na 200 °C a pečeme zhruba 20-30 minut, dokud se tvarůžky krásně neroztečou a nezezlátnou.
Podáváme nejlépe s pikantní zeleninou a pivem.
Dobrou chuť vám přeje Madla.
Marie Pospíšilová
Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉
Tak to je něco pro mne, já budu snad dělat jenom bábovky. Za včerejšek tygrovaná jogurtovka a 2x sýrová, a teď tohle. Možná bych tam místo pytlíkové zeleniny mrskla směs z třeba Moravanky – bez cibulek a okurek. A možná trocha opečené slaninky na kostičky bez vrstvy… Úkol pro příští týden – sehnat malou bábovkovou formu 🙂
Kecám, samozřejmě MEZI vrstvy..
Eja:
Já s Moravankou podávala až jako s přílohou, ale samozřejmě by jí to tam slušelo. A slaninka je skvělý nápad, já chtěla zachovat vegetariánský ráz jídla, ale pro toho, kdo se bez masa neobjede, je taková slaninová vrstva učiněný balzám 🙂