Dezerty a sladké hříchy

54. Sýrová bábovka s uzeným masem

9 komentářů

syrovy-nakyp-s-uzenym-celyshora

V této bábovkové soutěži Lenka hýří nepřeberným množstvím nápadů, které stíhá i vtipně popsat. Ráda jí dávám slovo, protože já z tolika vašich nápadů už nemám slov 🙂

Tak jsem zjistila, že pečení bábovek je těžce návyková záležitost. Včera večer jsem šla spát přesvědčená, že dnes nebude žádná bábovka. Ráno jsem vstávala se slovy – dneska žádnou bábovku. Odjela jsem na nákupy do města, vrátila se v 11:45. A nechápu jak je to možné, ale ve 14:15 jsem měla hotové dvě bábovky. Proč??? Nechápu. Zdá se mi, že mám místo mozku jednu velkou bábovku. :))) Co s tím???

syrovy-nakyp-s-uzenym-detail

Synové už se mě neptají ráno jako dřív – co bude dnes k obědu? Ale – jaká bábovka dnes bude k obědu?
Na zítřek mám koupenou hovězí kližku, a manžel už provokuje – prý by si dal gulášovou bábovku. :))) Snad se aspoň zítra zadaří bezbábovkový den.

syrovy-nakyp-s-uzenym-nakrojeny.

Sýrová bábovka s uzeným

Ingredience:

  • 240 g rýže ve varných sáčcích
  • 250 g tvrdého sýra
  • 250 g vařeného uzeného masa
  • hrst zeleného hrášku
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g másla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • půl lžičky pálivé mleté papriky
  • sůl
  • 2 vejce

Postup:

Rýži uvaříme. Sýr nastrouháme nahrubo, maso pokrájíme na kostičky, hrášek pět minut povaříme.
Uvařenou rýži promícháme s masem, scezeným hráškem, třemi čtvrtinami sýra, paprikou, rozpuštěným máslem a smetanou. Osolíme, ale opatrně, uzené i sýr jsou slané dost.
Bábovkovou formu vyložíme papírem na pečení a naplníme hmotou. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po 15 minutách vyndáme z trouby, posypeme zbylým sýrem a povrch rovnoměrně zalijeme vejci rozšlehanými vidličkou. Vrátíme do trouby a dopečeme asi 20 minut. Po vytažení z trouby necháme částečně vychladnout a teprve potom vyklopíme a sloupneme papír.
Podáváme s čerstvou zeleninou, teplé nebo studené.

Dobrou chuť Vám přeje Lenka.syrovy-nakyp-s-uzenym-rez

 

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

9 Komentářů

  1. Lenko, ta je krásná a fantastický nápad. Jak se znám, chutnala by mi i studená.

  2. Jo, tak tato bábovka \”zmizela\” ze všech nejrychleji. Upekla jsem ji hned po obědě s tím, že bude k večeři (studená je opravdu nejlepší), a večeřet nebylo co. 🙂

  3. Jé, to znám – uvařím na dva dny, tedy alespoň to plánuju. A druhý den není co jíst, nechápu to. Kam to jídlo jen mizí :-)?

  4. Teda paní Lenko, to je snad telepatie či co… Včera jsem dělala pohanku se zeleninou a taky mě napadlo šoupnout ji do bábovkové formy a zapéct. jenže jsme jen dva a tak bychom to jedli takřka týden. Holt bábovková forma je univerzální kousek nápadů a vás jen tak nikdo netrumfne.

  5. Andel66

    Ty babovky od Lenky jsou super.Me by zajimalo kam na ty napady chodi?Ale ze uz jich bylo tech babovek ze?Leni nezda se ti uz o nich?

  6. Já se docela divím,že doma nemáte pískoviště…Synci by si mohli pohrát,než Lenka napeče…Bábovkuje celá domácnost:-))

  7. Zajímavá představa – jak si dvacetiletí hošíci plácají bábovičky. 🙂 Ale oni se \”nabábovkují\” docela dost – všechno to totiž musí sníst. 🙂

  8. mám ráda taková jídla..jsou hned hotová a nenadělají moc binec…a na víc pěkně vypadají…

  9. Hanka:

    Je to tak 🙂 Jídlo musí nejen chutnat, ale také vypadat. Je vidět, že si s receptem autorka vyhrála. Jedná se o čtenářský recept 🙂

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*