Dezerty a sladké hříchy

54. Sýrová bábovka s uzeným masem

9 komentářů

syrovy-nakyp-s-uzenym-celyshora

V této bábovkové soutěži Lenka hýří nepřeberným množstvím nápadů, které stíhá i vtipně popsat. Ráda jí dávám slovo, protože já z tolika vašich nápadů už nemám slov 🙂

Tak jsem zjistila, že pečení bábovek je těžce návyková záležitost. Včera večer jsem šla spát přesvědčená, že dnes nebude žádná bábovka. Ráno jsem vstávala se slovy – dneska žádnou bábovku. Odjela jsem na nákupy do města, vrátila se v 11:45. A nechápu jak je to možné, ale ve 14:15 jsem měla hotové dvě bábovky. Proč??? Nechápu. Zdá se mi, že mám místo mozku jednu velkou bábovku. :))) Co s tím???

syrovy-nakyp-s-uzenym-detail

Synové už se mě neptají ráno jako dřív – co bude dnes k obědu? Ale – jaká bábovka dnes bude k obědu?
Na zítřek mám koupenou hovězí kližku, a manžel už provokuje – prý by si dal gulášovou bábovku. :))) Snad se aspoň zítra zadaří bezbábovkový den.

syrovy-nakyp-s-uzenym-nakrojeny.

Sýrová bábovka s uzeným

Ingredience:

  • 240 g rýže ve varných sáčcích
  • 250 g tvrdého sýra
  • 250 g vařeného uzeného masa
  • hrst zeleného hrášku
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g másla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • půl lžičky pálivé mleté papriky
  • sůl
  • 2 vejce

Postup:

Rýži uvaříme. Sýr nastrouháme nahrubo, maso pokrájíme na kostičky, hrášek pět minut povaříme.
Uvařenou rýži promícháme s masem, scezeným hráškem, třemi čtvrtinami sýra, paprikou, rozpuštěným máslem a smetanou. Osolíme, ale opatrně, uzené i sýr jsou slané dost.
Bábovkovou formu vyložíme papírem na pečení a naplníme hmotou. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po 15 minutách vyndáme z trouby, posypeme zbylým sýrem a povrch rovnoměrně zalijeme vejci rozšlehanými vidličkou. Vrátíme do trouby a dopečeme asi 20 minut. Po vytažení z trouby necháme částečně vychladnout a teprve potom vyklopíme a sloupneme papír.
Podáváme s čerstvou zeleninou, teplé nebo studené.

Dobrou chuť Vám přeje Lenka.syrovy-nakyp-s-uzenym-rez

 

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

9 Komentářů

  1. Lenko, ta je krásná a fantastický nápad. Jak se znám, chutnala by mi i studená.

  2. Jo, tak tato bábovka \”zmizela\” ze všech nejrychleji. Upekla jsem ji hned po obědě s tím, že bude k večeři (studená je opravdu nejlepší), a večeřet nebylo co. 🙂

  3. Jé, to znám – uvařím na dva dny, tedy alespoň to plánuju. A druhý den není co jíst, nechápu to. Kam to jídlo jen mizí :-)?

  4. Teda paní Lenko, to je snad telepatie či co… Včera jsem dělala pohanku se zeleninou a taky mě napadlo šoupnout ji do bábovkové formy a zapéct. jenže jsme jen dva a tak bychom to jedli takřka týden. Holt bábovková forma je univerzální kousek nápadů a vás jen tak nikdo netrumfne.

  5. Ty babovky od Lenky jsou super.Me by zajimalo kam na ty napady chodi?Ale ze uz jich bylo tech babovek ze?Leni nezda se ti uz o nich?

  6. Já se docela divím,že doma nemáte pískoviště…Synci by si mohli pohrát,než Lenka napeče…Bábovkuje celá domácnost:-))

  7. Zajímavá představa – jak si dvacetiletí hošíci plácají bábovičky. 🙂 Ale oni se \”nabábovkují\” docela dost – všechno to totiž musí sníst. 🙂

  8. mám ráda taková jídla..jsou hned hotová a nenadělají moc binec…a na víc pěkně vypadají…

  9. Hanka:

    Je to tak 🙂 Jídlo musí nejen chutnat, ale také vypadat. Je vidět, že si s receptem autorka vyhrála. Jedná se o čtenářský recept 🙂

Přidal komentář