Dezerty a sladké hříchy

67. Zdravé maskované bábovičky

2 komentářů

zdrave maskovane babovicky

 

Další varianta bábovky v miniaturním podání. Vynecháte-li doporučovanou slaninu, receptura je postavená opravdu mimořádně zdravě. Vláčnost těsta zaručuje tvaroh, vůni čerstvé bylinky a kouzlo tomu všemu dodala autorka receptu – Madla 🙂

Zdravé maskované bábovičky

Aneb jak opět zužitkovat cuketky, tak aby to nikdo nepoznal 🙂  A jelikož je výsledná zeleninová směska schovaná v kabátku z listového těsta, můžeme bábovičky snadno a rychle kamkoli přepravit a nepotřebujeme ani nůž.

Takže na zdravou dobrotu si seženeme následující:

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané a vypocené cukety (mladou a malou můžeme nastrouhat i se slupkou)
  • 4 rajčata (nakrájená nahrubo a zbavená jadérek)
  • asi 100 gramů slaniny nakrájené na kostičky (lze vynechat)
  • 2 cibule nadrobno nakrájené
  • hrst ovesných vloček
  • čerstvou bazalku
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • bílý pepř

na dohotovení:

hrst tvrdého sýra (nahrubo nastrouhaného)

A pusťme se do toho:

Rozpálíme si pánev (tu na smažení 🙂 a vhodíme do ní slaninu nakrájenou na kostičky, na ni nasypeme nadrobno nakrájené cibule a smažíme dozlatova. Při přípravě vegetariánské verze slaninu samozřejmě vynecháme a cibulku osmažíme na oleji. K cibuli na slanině přidáme nastrouhanou a vypocenou cuketu, chvilku společně dusíme. Do směsi přisypeme nahrubo nakrájenou dužinu rajčat a hrst ovesných vloček. Pak do pánve přidáme tvaroh z vaničky, osolíme, opepříme, přidáme nakrájené čerstvé bylinky a necháme směs vychladnout.
Zatímco nám chladne zeleninová směs, vyválíme si listové těsto na tloušťku zhruba 2-3 milimetrů a pomocí hrnku vykrajujeme „dna“, která položíme dospodu muffinových důlků. Ze zbylého těsta nakrájíme pásky, kterými obtočíme kraje muffinových důlků a prsty spojíme těsto z okrajů s těstem dna.
Do takto připravených košíčků pěchujeme lžící vychladlou zeleninovou směs, šoupneme do trouby rozehřáté na 200 ◦C a pečeme zhruba 30 minut až směs a těsto zezlátnou. Krátce před dopečením můžeme každý kousek posypat nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem a dosáhneme tak skvělého maskovacího efektu 🙂 Po upečení vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Můžeme servírovat jen tak jako drobné pohoštění místo klasického slaného koláče, nebo použít jako přílohu k zeleninovému salátu či k masu.

Dobrou chuť vám přeje Madla.

Marie Pospíšilová

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

2 Komentářů

  1. Tak tu bych hned zakousla, krása. A můžu vám něco poradit? Není potřeba vykrajovat z lístkového těsta zvlášť dno a pásky na obvod. Když vykrojíte větší kolečko, krásně se dá do muffinového důlku natvarovat. Kdysi jsem něco podobného dělala, mrkněte sem na poslední fotku: http://www.mamincinyrecepty.cz/kolace-buchty-zaviny/muffinky-pro-mlsne-pusinky. Ušetříte si tím trochu práce. 🙂

  2. Hmm, to mě nenapadlo, Leni, díky za tip!

Přidal komentář