Brambory, Přílohy

Bramborová kaše po švýcarsku

5 komentářů

hrušková kaše

Brambory, víno, máslo, hrušky, koření. Marně budete hledat sýr, ten v této podzimní “echt” švýcarské dobrotě nemá co dělat 😉 Vedle kaše si ho ale položit můžete, když bez něj nevydržíte a jinak si tu švýcarskou romantiku představit neumíte.

Kdo by neměl rád hedvábně nadýchanou bramborovou kaši? S bramborovou kaší se nemusí provozovat žádná velká magie. Dostanou-li brambory to, co jim patří, kaše se povede. Co ji zkusit pro změnu po švýcarsku? A nenechte se zmást! Sýr v ní nebude. “Birre und Stock” si můžete dát na břehu Bodamského jezera ve švýcarském kantonu Thurgau. Nemusíte za touto pochoutkou nikam cestovat, suroviny jsou k mání i u nás. Tady máte na tuto nevšední bramborovou kaši recept. 
 
Při šlehání kaše můžete přemýšlet: Víte co kanton Thurgau proslavilo po celém světě a vy to určitě máte doma 🙂
 

Bramborová kaše s hruškami (švýc. Birre und Stock)

Krom správné sorty brambor si nachystáme i čerstvé hrušky
Ve Švýcarsku doporučují poměr brambory versus hrušky 1 : 1. Při premiérovém vaření si dejte hrušek raději méně, protože přidat se dá vždycky.
 
  • připravíme bramborovou kaši podle tradičního domácího způsobu
dále potřebujeme
  • ½ litru vody
  • 0,1 litru bílého vína
  • 150 g cukru
  • kousek celé skořice
  • 1 badyán event. 1 hřebíček
  • špetka citrónové kůry
  • opravdu “dobré” čerstvé  máslo
Bramborovou kaši zvládneme snadno podle zaběhaného domácího způsobu. Vyšleháme ji s “pravým” máslem a teplým polotučným mlékem, popřípadě smetanou, přiměřeně osolíme. Pokud máme čerstvé hurušky, vrhneme se na ně s nožíkem. Musíme je oloupat, odstranit jádřince, přepůlit a ve směsi vody, vína, cukru, skořice, citrónové kůry a vůně badyánu či hřebíčku uvaříme doměkka. Šťáva se odpaří a zhoustne. Hrušky jsou v takovém stavu, v jakém je chceme mít. Měkké, voňavé a koupající se v hruškové sladce kořeněné lázni.
hrušková kaše1
 
(použít můžeme i kompot, ale nejlepší hrušková kaše je z hrušek čerstvých, o tom není pochyb)
 
Do nahřáté hlubší mísy dáme vrstvu horké bramborové kaše, na to vrstvu horkých hrušek a polijeme několika lžícemi hruškové šťávy. Vrstvy kaše a hrušek opakujeme, až je mísa plná. Zalijeme horkým máslem a podáváme nejčastěji s vařeným uzeným masem. Mohu doporučit i v jemné strouhance smažený sýr Camembert. Ovšem takový kousek šunky nebo libového uzeného masa, se k téhle kaši hodí naprosto dokonale. Kdo chce, hrušky si může trochu rozmělnit, ale původní receptura si libuje v tom, že kousky hrušek v kaši dominují. Recept jsem si vytáhla ze svého archivu, protože oprášit staré dobré počiny a vzpomínky na Švýcarsko se z času na čas hodí. Tahle kaše je navíc krásně podzimní a tak hezky voní. Ve vůni koření ucítíte po špičkách přicházející adventní čas …
hrušková kaše3
 
Kanton Thurgau. Pro tuto oblast jsou typické obrovské sady ovocných stromů, proto jídla z jablek a hrušek zdejší kuchyni nemohly minout. Z jablek se vyrábí neskutečně dobrý mošt, který se často přidává do masových specialit.
 
Víte, co kanton Thurgau proslavilo po světě? Maggi nese jméno po Juliovi Maggim, mlynáři z kantonu Thurgau (žil v druhé polovině 19. století), který založil stejnojmennou potravinářskou firmu. Rozpustné kostky bujónu a polévkové koření pronikly do celého světa.
 
Kanton Thurgau nám též připomene u nás nejpěstovanější odrůda vinné révy – Müller Thurgau – jedna z nejoblíbenějších odrůd v severněji položených vinicích. Její původ sahá do roku 1882, kde byla v Německu vyšlechtěna profesorem Müllerem na šlechtitelské stanici v Geisenheimu a jejími rodiči jsou Ryzlink rýnský a Madlenka královská. Název vína, jak už jméno napovídá, vychází ze jména šlechtitele prof. Müllera a název Thurgau vychází z rodiště prof. Müllera, švýcarského kantonu Thurgau. U nás je tato odrůda poměrně hodně rozšířená.  Je považována za druhou nejpěstovanější odrůdu.
švýcarská vlajka
 
Protože švýcarská konfederace má 26 samostatných kantonů (Aargau, Appenzell Ausser-Rhoden, Appenzell Inner-Rhoden, Basel-Land, Basel-Stadt, Bern, Fribourg, Genève, Glarus, Graubünden, Jura, Luzern, Neuchātel, Nidwalden, Obwalden, St. Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Solothurn, Thurgau, Ticino, Uri, Valais, Vaud, Zug, Zürich) – mohla by tu být zajímavých specialit celá řada. Určitě k některým se ještě dostanu, protože švýcarskou kuchyni mám moc ráda a zimní období si bez některých jídel představit neumím 🙂
 
Úředními jazyky jsou němčina, italština, francouzština a rétorománština, je nad slunce jasné, že zdejší kuchyň nemůže být nezajímavá. Křižují se zde dvě základní kuchyně světové gastronomie a příslovečný švýcarský smysl pro preciznost s vytříbeným vkusem dal vzniknout prvotřídní kuchyni, která uspokojí opravdu každého. Gruntovní staré recepty pastevců a horalů, které se těší té největší oblibě, báječné víno z místních vinic – to vše je příslibem, že se švýcarskou kuchyní se nudit nikdo nebude. Mnoho jídel doslova vyžaduje velkou společnost (fondue & raclette) a teprve potom je to pravé stolování po švýcarsku. Určitě se nechte zlákat, litovat nebudete, švýcarská kuchyně má nenapodobitelné kouzlo luxusu a prostoty – to vše ze surovin prvotřídní kvality. Přeji dobrou chuť … è Guete 🙂
 

5 Komentářů

  1. Úžasný recept na velice netradiční přílohu (alespoň tady, v rodné Českomoravské kotlině :-)). Jen škoda, že jsem poslední hrušky spotřebovala do přesnídávek pro malého. Ale příští rok, až budu zase úpět pod záplavou hrušek, tak určitě vyzkouším!

  2. Jakmile jsem spatřila tento receptík, vzpomněla jsem si na Madlu a její hruškovou mánii a koukám, že mě v komentářích předběhla :-). Podobnou kaši dělali nedávno v Kuchařské pohotovosti a už tam mě zaujala, ale s bílým vínem bude jistě ještě lepší :-). Jen jsem se chtěla zeptat, jaký poměr hrušek a kaše by si doporučila?

  3. Madla: Když je invaze hrušek, hodí se i tento recept 🙂 U nás doma je poslední koš čerstvých hrušek, tak jsem si na tento starý recept z mého archivu vzala čas a přidala ho i do svého receptáře na zdejším webu. Hruškových nápadů není nikdy dost, ale o hrušky je v listopadu už celkem nouze, to je fakt 😉

  4. coco-choc: Kuchařská pohotovost nic nezaspí 🙂 Jejich recept jsem neviděla, ale před pár lety jsem právě o téhle švýcarské kaši psala na blogu http://www.dolcevita.blog.cz a tak jsem si řekla, že by receptura neměla chybět ani tady. Letos jsem stihla několik zajímavých hruškových receptur připravit, zrovna je zpracovávám na stránky kalendáře pro rok 2011. Hrušky jsou jedinečné a hruškovým koláčům jen tak něco konkurovat nemůže 🙂 Pro tuhle kaši volím poměr 3 : 1 (brambory : hrušky), o skvělou chuť se postará máslo ve spojení s hruškovou šťávou. Tradiční staré švýcarské receptury doporučují poměr 1 : 1, tak bych to nechala na chuti každého z nás.

  5. To vypadá zajímavě 🙂 . Recept na takovou kaši vidím poprvé, ale určitě ji vyzkouším 🙂 . Zkoušela jste někdy uvařit topinamburovou kaši ? Ta je také výborná 🙂 . Já ji připravuji s bílým jogurtem a česnekem a rozhodně stojí za ochutnání 🙂 . Topinambury jsou skvělou alternativou k bramborám 🙂 .

Přidal komentář