Dezerty a sladké hříchy

Nefalšovaná perníková architektura

6 komentářů

1perníková chalupa 

Umíte si představit bydlení v domku, co vypadá jako z perníku? Tenhle domek budí oprávněte velkou pozornost. Estét se chytá za hlavu, romantik jásá. Trochu malý, ale roztomilý 🙂

V perníkové rubrice by neměl chybět opravdový domeček z perníku, proto tu mám na něj extra skvělý tip. Vlaďka poslala návod, jak postavit perníkový příbytek od podlahy po střechu. Až ho dostavíte, můžete se do něj zakousnout. Mě osobně by to bylo líto 🙂

Příspěvek od Vlaďky do naší perníkové rubriky:

Když už ta naše není aktuální:-( , ale stejně sem na ni hodím link, protože i po roce jsem patřičně hrdá 🙂 http://bistro.florentyna.cz/index.php/ostatni/priloha/jak-ubytovat-jezibabu
Letos se nám do dvou víkendů strávených nad perníkovou chaloupkou chtít nebude, doufám, že místo toho budeme budovat opravdickou 🙂

 

Ellanor

prosí o radu:  Jestli bych mohla vyslovit male prani, tak jsem se letos pokusila opet o zazvorky (druhy pokus) a stale to neni ono.. nemuzu na to nejak prijit, nemate nejaky tip ci recept ? dekuji..

6 Komentářů

  1. Dekuji moc, za zarazeni meho dotazu, mozna pomuze, kdyz budu vice konkretni:
    Predkladam recept pritelovy maminky, ja jsem bohuzel tyto zazvorky nemela zatim moznost ochutnat, memu priteli ale chutnaji.. protoze jsem trochu \”nenechava\”, malinko jsem si tam neco pozmenila:

    2 vejce, 2 zloutky, 1/4 kg cukru, 1/4 mouky, lzicka strouhaneho zazvoru, na spicku noze sody. (delala jsem dvojnasobnou davku)
    Utreme zloutky a vejce s cukrem, pridame zazvor, sodu a mouku, vse smichame. Testo tence vyvalime, vykrajime tvary a nechame je aspon 2 hodiny odlezet (nejlepe pres noc). Peceme zvolna.

    Vic recept nerika. Moje zmeny byly: polovicni mnozstvi cukru, k tomu asi tri lzice medu. Dvojnasobek zazvoru, trochu vic sody.
    Pekla jsem asi na 140, zazvorky zustaly svetle, ale ukazalo se, ze testo tenke cca 2-3 mm je malo, melo by – odhaduju – byt tak 4-5 mm. Zazvorky jsou malo sladke a hlavne jsou malo zazvorove, coz me fakt mrzi :(.. prestoze jsme pouzili cerstvy zazvor.. mozna jsem to mela zkombinovat s mletym.

    Teoreticky by stacilo vsechny tyto chyby napravit, ale nejsem si tim vubec jista. Zazvorky chutnaji jako kdyz clovek kousne do piskotu. (Ted, par hodin po vytazeni, mozna ze casem zkrehnou, budou krupavejsi, uvidime.)

    Nase vytouzene zazvorky, ktere prodavaji v jedne cajovne v Brne (kus za petikorunu), jsou jeste dost vzdalene (recept nam tam samozrejme nereknou :)).. Uvazuju, ze na to dam pro vylepseni bilkovou polevu, do ktere zakomponuju kousek kandovaneho zazvoru :))..

    Moc dekuji za pripadne rady.
    Ellanor

  2. Podívám se, mám někde recept, pekla jsem je kdysi. i s kousky kandovaného zázvoru. Ty klasické zázvorky, co pekla babička, případně ty podle receptu z krkonošcské kuchařky je potřeba dělat dlouho dopředu, aby změkly. Opravdu dlouho.

  3. Já asi ohledně zázvorek také moc neporadím, loni jsem je pekla poprvé a měla jsem podobný problém, saldké byly dosti, jen málo zázvorové. A to jsem použila zázvor sušený. Navíc byly opravdu hodně dlouho tvrdé, takž letos je opakovat nebudu (pro nedostatek času), ale příští rok se také pokusím pár much vychytat.

  4. Zázvorky.
    21 dkg cukru šleháme se 3 žloutky a 1 celým vejcem, citr. kůra z půlky citronu jemně nastrouhaná,2 malé lžičky přesátého zázvoru a na špičku nože sodu bicarbonu( jedlá soda) a pak přidáme 21 dkg hladké přesáté mouky,nedávám hned všechnu mouku, postupně přidávám,někdy musím i trošku přidat nad uvedenou váhu, jindy mi troška zbyde.Zpracuji v těsto – těsto musí být tužší a držet pohromadě, vyvaluji asi na půl cm a vypichuji tvary, které dávám na povoskovaný plech a nechám na plechu asi 2 hod odpočívat a pak peču ve vyhřáté troubě asi 130°C.Plech potřu včelím voskem, kupuji v prodejně včelařské potřeby,nahřeju plech a potřu voskem (nerozpouštím vosk dopředu, takhle se mi to osvědčilo a koupený kousek vosku mám na velmi dlouho)Pečeme do světle růžova,troubu neotvírám,aby mi \”nespadly\”.Po upečení a vychladnutí je naskládám do 4l sklenice a nahoru na kousek ubrousku dám půlku jablka,zavážu a nechám uležet. Na Štědrý den ráno je snídám s jasmínovým čajem už hodně let. Přeji ať se Vám povedou, v podstatě není co zkazit.

  5. Pivli, Madla: dekuji za ochotu :)..

    Nada: jee, to je skvele :).. dekuji moc.
    Ale jedna kamaradka mi taky poskytla osvedceny recept sve maminky, kupodivu z polohrube mouky.. no odhodlala jsem se a vyrobila dalsi testo.. zrovna ted ale lezi v lednicce, pac je takove jako kdyz pridate do drobenky moc masla.. ale porad se to chova jak drobenka.. Uz jsem z toho nejak unavena.. zkusim to spravit maslem a uvalet to, uvidim, jestli neco vznikne.. A uvidim, jestli najdu chut a odhodlani do pripadneho tretiho pokusu :)..

  6. Ellanor: Určitě bych to ještě zkusila :-))) Receptům od Pivli a od Nadi se dá jednoznačně důvěřovat!

Přidal komentář