Dezerty a sladké hříchy

Perníkové těsto co se vždycky povede

12 komentářů

recept na perníčky

Milá Šárko, s perníčky nejsem žádná přebornice, pečeme je vlastně jen kvůli dětem, protože rády pomáhají. Oblíbila jsem si tuhle recepturu, protože se mi podle ní perníčky vždycky povedou, není potřeba je nechávat dlouho rozležet a jsou fakt hned měkké. Už ani nevím, kde jsem k němu přišla, ale je to recept od Markéty Borkovcové z Ústí nad Labem. Tímto ji zdravím 🙂 Všem ostatním posílám tento vyzkoušený a u nás zabydlený recepis, podle kterého to mohou zkusit. Jinak díky za tuhle krásnou soutěž, která nás mnohému přiučí.

Už když jsem koukala na ty vaše předešlé perníkové recepty a vánoční cukroví v rubrice “Vánoce”, dostávám se do té správné předvánoční nálady. Zatím jsem nic nepekla, ale určitě i letos na perníkové těsto zadělám a s pomocí celé rodinky se pustíme do díla. Když to bude za to stát, pošlu i nějakou fotografii. Ze všeho nejvíc se těším na recepty ostatních, protože se v tomto oboru mám co učit.

Recept na skvělé perníčky, co jsou hned měkké

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g medu
  • 160 g cukru moučka
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 1 kávová lžička sody
  • 2 kávové lžičky perníkového koření

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce odpočinout. Formičkami z rozváleného těsta vykrajujeme různé tvary, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C na střední příčce trouby (čas na minutky jsem si nikdy neměřila, ale poznám to podle oka a vůně).  Po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se pěkně leskly. Já perníčky složitě nezdobím. Jednak to neumím a většinou na to nemám ani čas 🙂

Příspěvek poslala:  Hanka Křivánková z Berouna

Hance děkuji a její příspěvek zařazuji do perníkové rubriky. Ostatní se mohou se svými nápady přidat 🙂

Soutěž utkaná z vůně perníku a vašich šikovných rukou.

 

12 Komentářů

  1. Tedy, to byla rychlost!

  2. To tedy ano :-). To bude v soutěži zase nápadů :-). Řekla bych, Šárko, že sis opět trochu zavařila :-).

  3. toffo:

    Sama jsem byla překvapená, jak rychle dolétla první perníková zpráva.
    A v tuto dobu tam ještě jsou nějaké další, na které se musím teprve podívat 🙂

  4. coco-choc:

    Kolem vaření si člověk vždycky zavaří :-))))
    Jestli jsem si zavařila hodně, budeme mít doma dietní Vánoce! Nebude čas na pečení 🙂

  5. Tedy, začínám být navnaděná. Letos jsem se zařekla, že nebudu dělat moc druhů cukroví, takže jsem perníčky vyškrtla z vánočního repertoáru, al ejak se tu tak dívám na tu isnpiraci, tak možná neodolám a něco vytvořím. Ovšem soutěžní to nebude, na zdobení jsem hotový diletant. 🙂

  6. Mohu se optat na kolik kusu pernicku tato gramaz je? mam v planu letos delat pernikovou chaloupku tak zda staci jedna davka….dekuji za odpoved 🙂

  7. Chtěla bych se jenom zeptat, jestli, když upeču tyto perníčky teď, tak jestli nebudou o Vánocích tvrdé ?????

  8. Mám s nimi dobrou zkušenost. Pekla jsem je loni a byly skvělé.

  9. ahoj holky já už je jednou pekla a měly obrovský uspech! ted jsem udělala těsto a a katastrofa asi špatná mouka. dávejte si bacha kde kupujete mouku škoda surpvin! já ji mám z naší večerky ale hruza těsto není testem jen žmolky. Jinak pěkné vánoce 🙂

    • kaca:

      Na mouce jistě záleží. Zatím jsem měla štěstí a byla se zakoupenou moukou spokojena, ale díky za varování a přeji šťastné a veselé vánoce 🙂

  10. Zase perníkové koření nevíte kde je recept s práškem do perníku

  11. Jakýkoli recept,jen nedáte sodu,ale nasypete tam jen ten prášek do perníku (soda+ koření)

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*