Dezerty a sladké hříchy

Staromódní záležitost co nevyjde z módy

17 komentářů

pomerančová marmeláda1

Tradičně obdarovávám své blízké jedlými dárky, proto jsem ani letos neběhala do speciálních gurmánských obchodů, ale sáhla jsem ke svému osvědčenému receptu na staroanglickou pomerančovou zavařeninu. Pokud máte chuť si něco podobného vyzkoušet, je na to zrovna ten správný čas. Neslibuji recept s minimem práce, to rozhodně výroba luxusní pomerančové zavařeniny není, ale výsledek stojí za to. Může se stát dokonalým dárkem, který potěší všechny smysly najednou. Nad domácí pomerančovou marmeládu ze sevillských pomerančů skutečně není. Snad jen ta od firmy F. Duerr & Son´s z anglického Manchesteru jí může konkurovat 🙂 Kvůli téhle slavné zavařenině bychom si museli provětrat bankovní konto opravdu důkladně.

Pochoutka za 210 tisíc
Zvláštní řadu marmelád vyrobila britská potravinářská společnost F. Duerr & Son´s z Manchesteru u příležitosti svého 125. výročí. Jedno balení vyšlo zájemce v přepočtu na 210 tisíc korun. Původně měly být tyto výrobky vydražené na charitativní aukci. Představitelé firmy se ale rozhodli, že luxusní zboží budou vyrábět dál a nabídnou jej movitým zákazníkům. Základem nejdražší marmelády na světě jsou sevillské pomeranče. Lahodnou chuť doplňuje whisky Dalmore 62 z lihovaru Whyte & Mackay, přičemž láhev pálenky stojí v přepočtu 1,4 miliónu korun, a také šampaňské Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill, ročník 1996. Jiskru marmeládě dodává čtyřiadvacetikarátové zlato v šupinkách a rovněž křišťálová sklenice v hodnotě cca padesáti tisíc korun. Zavařenina je opravdu vynikající, whisky v chuti jasně vyniká a šampaňské vytváří spíše koketní dochuť. Myslíte, že bude chutnat o mnoho lépe než ta vaše s láskou doma připravená?

Nejsem o tom přesvědčená. Domácí pomerančová zavařenina, dárek z kuchyně, který vás bude prezentovat v tom nejlepším světle.

 Dárky z kuchyně nepatří do kategorie dárků bez nápadu, proto se u nás doma těší velké oblibě a tuhle staromódní záležitost si pěstuji a stále zdokonaluji 🙂 Stal se z toho můj vánoční rituál.
pomeranče

Marmeláda ze sevillských pomerančů

(Zakonzervované slunce a sytá barva a vůně pomerančů projasní i naprosto šedý zimní den. Budete mít potěšení ze vstávání a snídaně všedního dne se stane svátečním okamžikem). To vše vám tento recept slibuje, ale je k tomu potřeba jedna maličkost. Musíte mít rádi pomerančovou zavařeninu 🙂

  • 1 a ½ kg sevillských pomerančů
  • 2 citróny
  • vložíme do hrnce s 2 a ½ litrem vody a vaříme 3 hodiny
  • dále budeme potřebovat 3 kg cukru
  • a slušnou porci času 🙂

Pomeranče i citróny necháme vcelku, ale před vařením pořádně omyjeme jejich kůru. Po třech hodinách vaření v hrnci s 2 a ½ litrem vody pomeranče vyjmeme a nakrájíme na čtvrtky. Oddělíme dužinu od kůry. Dužinu dáme do čistého kastrolu, zalijeme 2 naběračkami vody, ve které se pomeranče vařily a povaříme 10 minut. Mezi tím si nakrájíme pomerančovou kůru na tenké nudličky. Citrónovou kůru vyhodíme. Kůru vrátíme do zbylé pomerančové vody, ve které jsme vařily pomeranče. Připravíme si cedník s malými otvory (nebo ho vyložíme tkaninou) a nalijeme do něj povařenou a vychlazenou dužinu. Propasírujeme do poslední kapky a tuto jemnou pomerančovou dřeň vmícháme do hrnce s pomerančovou vodou a kůrou. Necháme odstát přes noc a nezapomeneme přikrýt hrnec pokličkou a nechat na chladnějším místě.

Příští den znovu zahřejeme, přidáme 3 kg cukru a mírným varem necháme na kamnech probublávat 3 hodiny. Horkou zavařeninu lijeme do parádních zavařovacích skleniček, zavíčkujeme a obrátíme víčkem dolů do doby, než vychladne. Tato marmeláda se dá vyrobit i z mandarinek! Neseženete-li sevillské pomeranče, vezměte za vděk i těmi ostatními. Před samotným sléváním marmelády do skleniček zkuste přidat kapku whisky nebo pomerančového likéru. I když to neuděláte, pomerančová marmeláda tím nikterak neutrpí. Je výtečná a honosí se báječnou a plnou chutí. Tento staroanglický recept na zavařeninu již po staletí nevyšel z módy. Ač vypadá procedura přípravy komplikovaně

(to se vám nezdá! ono to tak trochu je),

výsledek dokáže nadchnout a potěšit. Je dobré vědět, že tato pikantní zavařenina má daleko širší uplatnění a mazat ji jen na ranní pečivo by byl počin bez fantazie. Své uplatnění najde i při vaření. Můžete s ní ochutit grilovací marinádu na ryby nebo použít pro zvýraznění chuti rafinované omáčky. Chybí vám doma sevillské pomeranče? Kupte si jiné. Tato zavařeninu jsem zkoušela i  z mandarinek a sklidila úspěch.

pomerančová marmeláda

Jednou vyzkoušíte, podruhé nebudete chtít jinou 🙂

 

Když se s pomerančovou zavařeninou budete v kuchyni pěkně laskat, odmění se vám jedinečnou sytě karamelovou barvou a neotřelou chutí.

Pomeranče jsou plody pomerančovníku (Citrus sinensis) z čeledi routovitých. Je to stálezelený keř, původem z Číny, pěstovaný v subtropickém pásmu, v Evropě hlavně ve Středozemí. V tropických oblastech se pomerančům nedaří a plody se špatně vybarvují. Přestože je známo na 400 druhů pomerančů, pro obchodní síť jsou zajímavé dvě hlavní skupiny – pomeranče bledé, se světlejší kůrou a světlou dužinou a pomeranče krvavé se zabarvenou dužinou i kůrou. Představiteli bledých pomerančů jsou pomeranče Navel s vrostlým druhým menším plodem, dále Shamnuti a Jaffa. Bledé pomeranče jsou v prodeji po celý rok. Krvavé pomeranče (Blood ovals, Sanguinas redondas, Navels sanguinas, Sanguinelli, Double fines, Washington sanguines, velké Sanguines a Portugalské) od prosince do března. Sevillské pomeranče (plody druhu Citrus aurantium) patří do skupiny hořkých a používají se především k zavařování. Pokud nemáte na citrusové plody alergii máte možnost si z citrusů vzít mnoho zdraví prospěšného. Obsahují významné množství dietní vlákniny a jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Sklenka čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nechť se stane vaším nejlepším kamarádem, kterého ráno potkáte 🙂
Jestli se chystáte na zavařovací premiéru, může se Vám hodit i pár šikovných věciček (skleničky, víčka, utahovací hlavy, kleště a další užitečné věcičky z internetového obchůdku od Jany na http://www.doma24.cz/).

17 Komentářů

  1. Fotky k oblíznutí a krásné povídání s receptem. Jako vždy.
    Nejsem si jistá, zda se u nás hořké pomeranče dají koupit, ale jak už Šárko píšeš, půjde to jstě i z jiné odrůdy.
    Pokaždé si vozím tuto marmeládu z Anglie. Ovšem rozhodně ne tu od F. Duerr & Son´s. 😉
    Asi budu muset vyzkoušet výrobu domácí zavařeniny. Kdo by odolal?

  2. Přeji paní domácí i všem návštěvníkům tohoto skvělého webu krásné svátky!

  3. Mila Sarko, omlouvam se, ze se teprve ted dostavam k tomu, abych Tobe a Edovi prala pekne Vanoce. Bohuzel jsem to drive nestihla. Do Noveho roku vam obema preji hodne zdravi, stesti a spokojenosti a hodne uspechu ve vsem, co podniknete. Vzpominame na vas a ja rada navstevuji \”Tvoje stranky\”. Hodne zdaru preje Eva a Claudius Voser

  4. Milá Šárko, přeji Vám příjemné prožití zbytku roku a nám všem přeji, abyste nám byla v příštím roce stejně dobrou inspirací jako letos.
    http://www.bmprofit.cz/galerie/forum/PFka_2.jpg

  5. Pivli: Moc děkuji za tvé přání a zároveň se moc omlouvám, že reaguji až nyní, ale bohužel problémy s pc mi udělaly čáru přes rozpočet a já nestihla ani přátelům popřát, jak se sluší a patří. Přeji ti moc pěkný zbytek roku a veselého Silvestra. S novým rokem nechť přijde jen to, co od něj očekáváš. Měj se krásně!

  6. Eva Voser:
    Milá Evo, děkuji za přání a opožděně přeji i já Vám a samozřemě Eda se připojuje. Bylo moc fajn se s vámi setkat u nás a snad si to někdy příště zopakujeme. Přejeme Tobě i Claudiovi v Novém roce hodně zdraví, životního optimismu a pohody. Mějte se krásně a příjemně si prožijte poslední dny starého roku. Zdraví Šárka & Eda

  7. Ota:
    Milý Oto, i já Vám přeji velmi spokojený a úspěšný Nový rok a ráda se tu s Vámi všemi budu potkávat i v roce 2010. Pokud se můj pc konečně umoudří (resp. internetové připojení), budu na stránkách trochu pilnější 🙂

  8. Teda, je fakt, že tohle není žádná rychlovka 🙂 Ale co, teď po svátcích je klidněji a není žádný spěch, tak to asi vyzkouším 😉

    Jinak přeji do nového roku všechno nejlepší, Šárko 😉

  9. Šárko: slyšela jsem, že tě zlobil počítač! Nojo, vot těěěchnika!
    Hlavně, jestli svátky proběhly v klidu a v pohodě!

  10. Petr:
    Rychlovka to zrovna není, ale někdy delší proces přípravy je korunován mimořádným výsledkem 🙂

    Přeji veselou silvestrovskou noc a podařený Nový rok se vším všudy, Petře 😉

  11. Pivli:
    Jojo, je to tak. Technika mě vypekla a zatím se nepodařilo všechny záhady rozluštit. Nenechám se tím odradit.
    Měj se krásně a užij si ten poslední den v roce podle svých nejlepších představ 🙂

  12. Dobrý den paní Šárko,
    přeji vám do nového roku to nejlepší, hlavně zdraví. Obě vaše stránky velmi obdivuji. Zaujal mne váš článek o nejdražší marmeládě a zasílám odkaz, kde je i foto tohoto skvostu, jen v ceně se lišíte, ale to bude asi velikostí skleničky 🙂

    http://www.vipmag.cz/gastronomie/1004-exclusive-marmalade-sladka-chut-zlata?oldcom

  13. Lucie Roháčková:
    Nedopatřením jsem svou odpověď napsala pod jiný článek, ale nic se nemění na tom, že děkuji za vaše přání a za zajímavý odkaz. Dočetla jsem se, že taková marmeláda je dokonce ještě dražší 🙂 Uvařit si ji doma se rozhodně vyplatí 🙂

  14. Dobrý den, domácí marmeládu z hořkých pomerančů jsme objevila ve Francii a nemůžu se jí nabažit. Čeho se opravdu obávám, že až se vrátím zpátky do Čech, nebudu moci si ji znova vychutnat. Ještě nikdy jsme totiž neviděla u nás prodávat hořké ( sevillské) pomeranče. Máte nějáký tip, kde by se dali v ČR sehnat? Opravdu moc by mě potěšila odpověď. Děkuji, s pozdravem Tereza

  15. Dobrý den,mám dotaz na Vaší marmeládu. Dolíváte do pomerančů při vaření vodu? Stahujete při vaření pomerančů s cukrem pěnu? Moc Vám děkuji, Lucie

  16. Lucie:

    Pěnu dle nutnosti stahuji, vodu nedolévám, ale hlavně si hlídám teplotu varu.

Přidal komentář