Vepřový jazyk na cibulce
Jazyky jsem nevařila už hodně dlouho a proto jsem je použila hned na dva recepty! Část jazyků na cibulce a zbytek ke křenové omáčce.
Koupené jazyky omyjeme, očistíme a dáme vařit do osolené vody. Přidáme kousek cibule, celeru, pórku a celý pepř s novým kořením. Uvaříme do měkka.
Hotové jazyky oloupeme a nakrájíme. Část jazyků jsem si ve vývaru uchovala na další den ke křenové omáčce. Zbytek šel na cibulku.
V kastrolku na sádle a utřené slanině necháme zrůžovět cibulku.
Potom zaprášíme moukou, opět necháme zlehka zrůžovět a zalijeme vývarem z jazyků.
Povaříme do zhoustnutí. Můžeme procedit, ale u nás milujeme omáčky s hrubší strukturou a tak jsem omáčku nechala tak, jen jsem ji dochutila pepřem a solí.Necháme ještě chvíli provařit, vložíme prohřát jazyky a podáváme s rýží či pečivem.
Když člověk otevře staré kuchařky, tak zjistí, že skoro vše už někdo někdy navařil. Asi se na nás podepsaly školní a závodní jídelny, k tomu omezené možnosti sehnat zákl. suroviny. Potom po revoluci mi přišlo, že všichni chtěli dohnat svět a tak byl shon po čínské, francouzské, italské kuchyni a na tu naši “českou” Popelku se zapomenulo. Do toho zdravé trendy ve výživě a málem pohřbili i knedlíky. Myslím si, že jíst se má vše, ale s mírou, v souladu s ročním obdobím a hlavně s láskou, v pohodě a s bezva lidmi u stolu!!!
Dobrou chuť přeje
Pro mlsný jazýček je vařený jazyk to pravé 🙂 Znáte jemnější maso? Pravda, někdo musí překonat tu počáteční nedůvěru právě k této partii masa, které zrovna krásou neoslňuje. Díky Hance za chutnou recepturu na další klasickou českou dobrotu.
Jó Kejřová, to je česká klasika. Vařila podle ní už babička. Díky za připomenutí.
Thanks for mentioning me in stew form ;-))
http://knedlikyetc.blogspot.com
Prosím, co je to utřená slanina? nějak nerozumím
Je to naškrabaný (ne nakrájený) špek, slanina. Jako když se má utřít česnek. Nevznikají vypečené kostičky špeku.