Polévky

Křenová smetanová omáčka s houskovým knedlíkem podle Anuše Kejřové

8 komentářů

Krenova omacka

a potěšila tím všechny milovníky štiplavého křenu. Nemůže chybět ani recept na houskové knedlíky podle Anuše Kejřové.

Po rajské omáčce mě lákalo vyzkoušet ještě jinou tradiční českou omáčku. Koprovku vaříme často ( hlavně když není hlava rodiny doma, protože to je jediný člen rodiny, který ji nejí) a tak jsem nakonec vybrala křenovou a k ní vařený jazyk. Jako příloha se nabízel houskový knedlík.

Jazyky jsem pro jistotu vařila večer, aby děti náhodou nehudraly, že tohle baštit nebudou. Recept na vařený jazyk je popsán u jazyků na cibulce. Tady se pustím rovnou do knedlíků a následně do omáčky!

 recept na knedliky

Houskové knedlíky podle Anuše Kejřové

  • budeme potřebovat ½ kg  krupičkové mouky ( já smíchala napůl hrubou mouku a dětskou krupičku)
  • lžíci soli
  • 1/2 l vody
  • 6-8 lžic mléka
  • 4 housky
  • 1-2 žloutky

V míse smícháme mouky se solí, zaděláme částí vody a přidáme mléko, rozmíchané se žloutky.

priprava testa

Vypracujeme řidší těsto (podle potřeby přiléváme vodu), do kterého nakonec zapracujeme housky rozkrájené na kostky. Já je ještě během zadělání těsta šupla na chvíli zapéct do trouby. Necháme  ½  hodiny stát.

vykynute testo

Potom těsto rozdělíme na čtyři díly a vytvarujeme kulaté knedle. Vaříme prudce v osolené vodě asi 25-30 minut.

vareni knedliku

Jeden knedlík na zkoušku rozkrojíme a pokud je hotov, hned vyjmeme ostatní!

hotove knedliky

Během vaření knedlíků připravíme omáčku.

recept na omacku

 Křenová smetanová omáčka podle Anuše Kejřové

  • potřebujeme ¾ l mléka
  • 3 dkg másla
  • 3 mandle
  • 2 dkg mouky
  • 3 lžíce sladké smetany
  • lžíce křenu
  • cukr
  • sůl

Dáme vařit mléko, přidáme máslo a strouhané mandle. Když mléko začne vřít, vlijeme smetanu s rozmíchanou moukou a necháme zhoustnout.

zaklad na omacku

Provaříme a nakonec přidáme křen a dochutíme solí a cukrem.

 

dochuceni krenem

Podáváme s knedlíkem a vařeným jazykem (nebo s uzeným či hovězím masem) – foto je v úvodu.

Dobrou chuť přeje HaF

8 Komentářů

  1. Reading this in \’Translate\’ mode came up with cooked \”languages\” rather than \”tongues\” – still I got the point ;-))

  2. Při vší úctě doporučuji pro přípravu omáčky použít máslovou zásmažku. Zkrátí se tím doba provařování. Pokud Vám nevadí stát u plotny a míchat nejméně 20 minut, pak použijte syrovou mouku. Pozn. mouka, mléko, smetana opravdu řádně míchat, připálení téměř jisté. Ahoj.

  3. Antonín:
    Dík za tip. Chtělo by to vyzkoušet,i když takhle zase musím hlídat tu zásmažku. Spíš bych měla obavu, zda nevezme za své jemná chuť omáčky.

  4. HaFe neměj pražádnou obavu. Připravit máslovou zásmažku z dostatku tuku a přiměřeného množství mouky na mírném ohni je hračka. A již cítíte čarokrásnou vůni pražené mouky na mléčném tuku. Horkou zalít studeným vývarem / studenou horkým / a za mírného probublávání provařit dokud nevystoupí tuk na povrh omáčky. Pak je provařeno. Nyní křen a smetana. Již nevařit. Syrová neprovařená mouka vám všechny chutě pohltí. Pamatujte – vždy musí vystoupit tuk na povrch. Nechte si chutnat a pamatujte, co člověk sní, mu nikdo neveme!

  5. Antonín: Díky za dobré rady, jak to zařídit, aby máslová zásmažka měla čarokrásné půvaby 🙂 Hezky a srozumitelně popsáno. Děkuji

  6. Taky dávám máslovou zasmážku ale musí být jen slabě růžová.

  7. Ahoj, použít se dá obojí, ale obojí pak má trochu jinou chuť 🙂 A upřímně…..syrovou moukou (rozkvrdlaná ve vodě nebo mléce) používám často a 20 minut není třeba 🙂 Jo a křenovku a koprovku dělám zásadně na vodní lázni nebo v mlékovaru.

Přidal komentář