Dezerty a sladké hříchy

Banán a tisíc křupavých máslových drobečků

22 komentářů

banánový moučník s javorovým sirupem 2

Recept na sladký moučník, po kterém možná i zhubnete 🙂

Taky rádi banány? Tak to bude recept přímo pro vás. Když k tomu připočtu javorový sirup, tak mám na jazyku zase chuť úžasného nedělního dezertu, který jsem si musela udělat rovnou 2x. První zkušební verzi jsem nestihla ohodnotit, proto jsem se do pečení pustila okamžitě znovu. Na tenhle banánový nápad není třeba nic extra, ale výsledek rozhodně extra bude. Pokud ovšem máte rádi banány. Bez nich by to nebylo ono 🙂

Těžko hledat název pro tak jednoduchý recept, ale nějaké pojmenování by si rozhodně zasloužil. Nazvala jsem ho “kraple”. Kraple si pamatuji z dětských let. Upečené křupavé větší čtverečky, křehoučké těsto samá bublina, jen co jsem se poprvé zakousla, snášelo se mi hejno mrňavých drobečků do klína. Všechno to, co nepopadalo z pusy ven, ale dostalo se do žaludku, zanechalo ve mně silný dojem 🙂 Já na kraple nedám dopustit. A to jsem ještě před pár dny netušila, jak vynikající mohou být kraple s banánem. Tak honem na recept. Budete se divit, jak málo někdy stačí k vytržení 🙂

DSC_0656

Banánové kraple s javorovým sirupem

  • 1 balíček listového těsta (toho nejlepšího ve městě 🙂
  • 4 banány (lépe pevné a nepřezrálé)
  • 1 lžička hnědého přírodního cukru
  • javorový sirup podle chuti

Listové těsto rozválené na pečicím papíru necháme tak jak je a šikovně ho položíme do zapékací misky nebo rovnou na plech. Banány oloupeme a podélně překrojíme na poloviny. Banány skládáme na listové těsto vedle sebe, ale ne moc těsně. Aby byly kraple správně nadýchané, musí mít těsto dost prostoru. Jedině tak se bude krásně vzdouvat a povyroste do výšky, čímž ukáže, jak parádně lístkuje. Okraje těsta lehce přehneme a tím si vyrobíme pěkný lem.

banánový moučník - kraple - před pečením

Banány posypeme přírodním cukrem a ihned vložíme do rozpálené trouby, kterou jsme předem předehřáli na 180 °C. Pečeme cca 25-30 minut a ihned po upečení pokapeme banány javorovým sirupem.

banánový moučník - kraple - po upečení

Necháme chvilku prochladnout a poté krájíme na velké čtverce. Pokud se nechceme připravit o závěrečný ceremoniál dokonalého cukrářského finále, lehce poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme lístky meduňky.  Trochu krásy navíc vykouzlí jedlé kvítky sedmikrás.

banánový moučník - kraple - s javorovým sirupem

Tak ať se vám kraple pořádně drobí 😉

banánový moučník s javorovým sirupem 3

Javorový sirup

Javorový list je symbolem Kanady a tak není divu, že právě Kanada je hlavním dodavatelem javorového sirupu. V provincii Quebec se získává z mízy kmene javoru (cukrového a černého). Kmen se zjara poraní (zpravidla na třech místech se vyhloubí zářezy) a vytékající míza se zachytává do sběrných nádobek. Javorový sirup v bio kvalitě zaručuje, že nebyl při sběru mízy použit formaldehyd, kterým se ve většině případů ošetřují zářezy stromů, ani jiné chemikálie a stromy rostou v neznečištěné půdě. Za vysokou cenou javorového sirupu stojí skutečnost, že 1 litr sirupu se získá odparem asi ze 40 litrů šťávy!

javorový sirup

Charakteristická chuť javorového sirupu je karamelová. Čím má sirup tmavší barvu, tím je chuť sytější. Kvalitativní rozsah se značí písmeny A až D. Kanaďané mají nejoblíbenější stupeň C, který se hodí k přelévání sladkých pokrmů (lívanců, palačinek, kaší, jogurtů atd.), stupeň D se používá jako náhrada cukru a vhodný je též na přípravu nápojů. Uvidíte-li javorový sirup s označením “medium” – jedná se o typ C. Označení “jantar” představuje typ D. V pravém javorovém sirupu nikdy nenajdete ani zrnko přidaného cukru, natož kukuřičný sirup. Konzistence kvalitního javorového sirupu ale není tak hustá jako med, spíše by se dala přirovnat k hustotě olivového oleje.

Nenechte se oklamat tím, že některé javorové sirupy na trhu jsou krásně tmavé a husté (barvou i konzistencí připomínající lesní med). Šizené sirupy se rafinovaně přibarvují a doslazují, proto jejich hustá konzistence může vzbuzovat dojem, že jsou “poctivější” než ty kvalitní. Nenechte se ve vlastním zájmu napálit. Čistý javorový sirup je opravdu něco prvotřídního a investice se vám rozhodně vyplatí. Z hlediska výživy je javorový sirup významným dodavatelem vitamínů řady B, s dostatečnou porcí železa, vápníku a dalších minerálních látek a provází ho jen samé dobré reference. Právem ho můžeme považovat za jeden z elixírů zdraví.

banánový moučník s javorovým sirupem 4

 Návod k tomu existuje.

Jedlá soda a – to je ta zázračná kombinace, která bývá právem nazývána přírodní chemoterapií, a to bez velmi nepříjemných vedlejších účinků. Její výsledky jsou prý přímo fantastické.  

Hlavní funkcí javorového sirupu je očista organismu. Spolehlivě pročisťuje ledviny, trávicí trakt a buňky celého těla, vyplavuje toxiny, zlepšuje krevní oběh, nervovou soustavu a působí také jako elixír mládí. Je pravdou, že doprovodným příznakem konzumace javorového sirupu je úbytek na váze. Spoléhat se, že někdo odvede práci za nás, je dost pošetilé. Javorový sirup je pouhým prostředníkem při snižování váhy, vhodným doplňkem pestré a vyvážené stravy a přiměřeného pohybu.

První úvodní větu tohoto článku nelze brát tak vážně 🙂 Po požití banánového moučníku si běžte pro jistotu zaběhat. Co si třeba skočit pro další banány?

 

22 Komentářů

  1. Kombinace listové těsto, banán a javorový sirup je víc než lákavá. V jednoduchosti je přeci jenom krása. Všechny ingredience mám doma, ale v tuto pozdní dobu… 🙂 uvidíme zítra. 🙂

  2. To je skvělý receptík. Banány miluju, javorový sirup doma mám, listové těsto také…hm…myslím, že o víkendu se do toho pustím. 🙂

  3. Ach bože, Šárko, vy jste vážně hrozná 🙂 tak krásné fotky, ze kterých to přímo banánově voní. A já nemám doma ani jednu ingredienci a ještě ke všemu začínám hubnout. To je hotové mučení 🙂 Jinak u nás odma taky známe kraple, ale pod názvem krachle 🙂

  4. Alena:

    Večer by měly být všechny weby o jídle zavřeny 🙂 Já sama většinou večer brouzdám po netu a čtu si nové příspěvky u kolegů a to se potom sakra špatně usíná :-))) Ale recept je to skvělý, skoro žádné těsto a při konzumaci se ještě hodně nadrobí na zem a tím pádem tahle dobrota ztratí částečně svou kalorickou hodnotu 🙂

  5. Pivli:

    Je to taková roztomilá blbůstka 🙂 Raz dva hotovo, ještě rychleji snědeno, ale i tak to stojí za vyzkoušení. Já zase vzpomínám na tu tvou úžasnou štolovou bábovku a rozplývající se linecké, atd. … už jsem začala pomalu dávat do kupy report – ten bude mít smysl i po termínu 🙂

  6. Madla:

    Kraple – krachle 🙂 Přemýšlela jsem, jaký název zvolit, protože krachle si také pamatuji, ale mám pocit, že u nás se říkalo častěji kraple. No co, on je to stejně takový jednoduchý banánový mls 🙂 Původně jsem si říkala, že to vlastně ani recept není, ale když už jsem s fotografováním začala, dotáhla jsem to do zdárného konce.

    Na hubnutí je to ideální! – jak se píše v článku 🙂
    Také bych měla začít přemýšlet dietně.

  7. V němčině jsou to t.zv. Krapfen.
    • rýnské – nejsou plněné a jsou usmažené v horkém oleji, jenom se obalí v cukru
    • berlínské – Berliner Pfannkuchen – smažené koule z kynutého těsta plněné marmeládou. V jižním Německu a v Rakousku jsou plněné meruňkovou zavařeninou
    • v oblasti Franken jsou plněny zavařeninou z šípků
    • Kamerun je smažený, ničím neplněný kus těsta, který tvoří oválný kroužek, najdeme ho hlavně v severním Německu. Podobně jako Kamerun se dělají ve středním a severním Německu Schürzkuchen (volně přeloženo jako zástěrkový koláč)
    • Förtchen jsou neplněné koláčky z kynutého těsta – oblast severního Něměcka a Dánska
    • ve Švýcarsku existuje t.zv. Zigerkrapfen zhotovený z tvarohového těsta, plněný sladkým tvarohem a hrozinkami
    • nesladkému pečivu podobného charakteru z tvarohového těsta se v jižním Westfálsku (Siegerland) říká Krebelcher
    • selské pečivo plněné kysaným zelím se nazývá v Bavorsku Kiachln
    • Francouzi nazývají své pečivo beignets – mohou být plněny masem, zeleninou anebo jsou udělany do sladka
    • Holanďané mají své Oliebollen nebo Smoutebollen zhotovené z těsta s hrozinkami posypané práškovým cukrem
    • Američané jí Donuts – kroužky ze sladkého těsta, někdy polité čokoládou, posypané cukrem
    • masopustní pečivo ze Švýcar se nazývá Fasnachtkiechli
    • Poláci mají své Pączki, které se pečou také během masopustu
    • a během Chanukka, židovského svátku světla se jí teplé Sufganiyyot

    Dobrou chuť!

  8. Zdravím z Vysočiny !! Ráda často \”odskočím\” na Vaše stránky, hlavně v poslední době, kdy jsou k vidění a k přečtení super recepty Anuše Kejřové. Neskutečně jednoduché a určitě vynikající!
    Moc se mi taky líbí Váš poslední recept na \”kraple\” – mám ale dotaz – v receptu jsou uvedeny 4 banány na 1 lístkové těsto, takže ten balíček těsta rozdělit na čtyří díly? Protože banány se rozpůlí a tak by z balíčku měly být čtyři díly, to odpovídá čtyřem banánům.
    Chtěla bych recept vyzkoušet o víkendu. Díky za odpověď.
    A dodatečně děkuji za krásné vyprávění o Provence !! Moc jste mě naladila na přemýšlení o dovolené v této části Francie. Taky bych tím osvěžila svoje dávné znalosti francouzštiny 🙂

  9. Michal Beranek:

    Díky 🙂 Všude ve světě se najdou dobroty! Fasnachtkiechli jsem už dávno neměla, ale jsou skvělé – křupavé, drobivé, nezapomenutelné 🙂
    U nás se pečou \”boží milosti\” – patří k masopustnímu veselí a na mých stránkách se na ně najde recept. Je to ještě hodně, co by se dalo na toto křupavé téma v kuchyni vyrobit!

    http://www.gurmanka.cz/2010/02/bozi-milosti

  10. Jana z VM:

    Díky za milou zprávu 🙂 Recept je takový dosti variabilní. Vycházela jsem z toho, že jedno rozválené listové těsto na pečicím papíru se rozpůlí na dvě poloviny. Na každou polovinu se položí 2 přepůlené banány, tzn. celkem 4 ks. Menší balíčky (velikosti obálky A5) jsou na pohled estetičtější, proto jsem moučník nepekla z celého kusu listového těsta, ale nařezala jsem si ho na menší kousky. Nejlépe je řidit se podle vlastního citu. Listové těsto se pěkně nafoukne a vždycky to musí dopadnout dobře 🙂

    Provence je nekonečná studnice inspirace. Kde voní levandule, tam se cítím dobře 🙂 Děkuji a mějte se moc fajn! Šárka

  11. Odpo přijde návštěva a já nemám vůbec čas něco připravit. Ale toto je taková rychlovka, že ji udělám. Nemám javorový sirup, ale možná bude stačit sirup z agáve. Nebo i dobré rozpuštěné želé, třeba kdoulové, že?

  12. Bali:

    Ahoj 🙂 Určitě se fantazii meze nekladou, ale uvidíš, že banánová rychlovka má něco do sebe 🙂

  13. Upečeno, snězeno. Horké banány jsem posypala skořicí a strouhanou čokoškou: http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/16167908
    Dobré, jednoduché, zajímavé, díky 😉

  14. Recept je to tedy extrémně jednoduchý, ale že by se po něm hublo, to by bylo fakt maximum pro mě:-) Zatím nikdo nikdy nevynalezl dezert, po kterém bychom mohli i zhubnout. Leda že by ty banány byly obalené v těstě ze vzduchu… Esteticky to vypadá velmi dobře a co se týče zdobení, fantazii se asi meze nekladou. Nastrouhaná čokoška dle Bali zní dobře. Jinak taková malá zajímavost ve spojitosti s komentářem Michaela Beránka – ač Krapfen je slovo německé, tak v Itálii se koblihám říká rovněz Krapfen. Sice je nenajdeme v supermarketu a v pekárnách, ale např. v horských oblastech v obchůdcích, co prodávají typické lokální pochoutky. A nejsou to strojově plněné koblihy jako známe my, že by se lupou musela ta marmoška hledat. Jsou plněné až k prasknutí žlutým cukrářským krémem – tzv. crema pasticcera. Jenže kdybych si měla vybrat, tak preferuji máminy Boží milosti, těch sním na posezení i 20!

  15. Petruška:

    Škoda, že cukrárny nefungují jako fitcentra, viď? 🙂 Větrníkem ani indiánkem, natož likérovou špičkou si metabolismus k lepšímu výkonu nenastartuji, to je fakt! :-))) Ale špatné by to nebylo. Hrozba cukráren je symbolizována \”věnečkem a rakvičkou\” – z toho nekouká nic dobrého. Nevím proč, ale zrovna věnečky ani rakvičky moc v oblibě nemám. I když jsem před časem dělala věnečky domácí a byly naprosto famózní!

    Koblihy mám fakt moc ráda. Udělala bych výjimku a zašla si na tu s cukrářským krémem. Neodpustila bych si k tomu šálek dobré neslazené kávy, aby toho sladkého nebylo přeci jenom moc. Koblihy s marmeládou jsou fantastické, dávám přednost dobré meruňkové. Naposledy jsem je měla o masopustním veselí, protože podle tradice se u nás koblihy i boží milosti pečou!
    však víš 🙂

  16. Recept je vyborny a nic jednodussiho snad neznam.Miluji banany a javorovy sirup mame doma take stale,tak nebylo nic jednoussiho nez se pustit do dila.Udelala jsem ho v patek k odpoledni kave a jen se zaprasilo a deti se dozadovali vice.Urcite pridam k nasim oblibenym receptum.

  17. Tento recept už dělal v březnu 2010 p. Baudyš v pořadu PROSTŘENO. Nemohu se ubránit dojmu, že teprve po shlédnutí pořadu se recept dostal na tyto stránky. Rozhodně bych jako autora dala p. Baudyše.

  18. Alena:

    Díky za zprávu 🙂 Pana Baudyše jsem v pořadu Prostřeno neviděla, ale podobný recept už dělala moje maminka. Říkalo se tomu kraple a pokapané byly medem. Javorový sirup si s banány sedne krásně do noty, tak jsem si udělala staré dobré kraple po svém. V období, ve kterém jsem je pekla, nebylo jiné čerstvé ovoce po ruce, proto jsem se rozhodla použít banány. A tak vznikl tento recept 😉 V podstatě to přeci není žádná věda. Myslím si, že na takový recept může přijít doma každý. Těsto, ovoce, med. Takhle se peklo už časů dávno minulých. Klidně něco podobného mohlo vzniknout na Olympu. Je to skutečně božské a řecký med mám ještě v chuťové paměti. Obzvláště ten s tyminánem nebo rozmarýnem.

    Přeji pěkné léto všem a hodně zajímavých nápadů především z našeho domácího čerstvého ovoce, protože toho je momentálně všude hojnost. Banány klidně počkají na vhodnější dobu.

    Ještě malé doplnění k samotnému receptu. U stránek s tematikou vaření se nedá datum napsání článku brát až tak vážně. Z mé praxe mohu potvrdit, že vařím a fotím téměř den co den, ale než se mi podaří fotografie z fotoaparátu uložit na disk, zpracovat je a poté doplnit textem, uteče zpravidla dost vody 🙂 Příspěvky vybírám převážně ze svého archivu 🙂 Některé si na své zveřejnění počkají i déle než rok. Ještě že dobré recepty prošlým časem netrpí :-)))

  19. Zdenko, to je moc dobrá zpráva. Já tuto jednoduchost peču též dost často a zatím to opravdu každému chutnalo. Javorový sirup tomu dává báječnou chuť. Naposledy jsem sirup nahřála na pánvi s koňakem, flambovala a polévala horký moučník. Mohu doporučit 😉

  20. TAK PRAVĚ JSEM DOPEKLA,UŽ SE NEMOHU DOČKAT AŽ TO VYCHLADNE,DĚKUJI ZA SKVĚLY RECEPIS

Přidal komentář