Zelenina a saláty

Chřest gratinovaný – moje jarní tutovka

17 komentářů

chřest gratinovaný 4

S přípravou chřestu si hlavu nelámu. Sluší mu ta nejjednodušší verze přípravy. Vařený je dokonalý! Když chci tuhle zaběhanou rutinu něčím přerazit, spolehnu se na tuhle mou oblíbenou chřestovou tutovku. Zelený chřest se u nás doma velmi často připravuje marinovaný a gratinovaný. Doporučuji vyzkoušet 🙂 Recept jsem si vytáhla z archivu, proto se dnes nebudu zdržovat fotografováním a užiji si jídlo bez zbytečného rozptylování a cvakání objektivu. Dneska můj Nikon nedostane ani sousto;-)

Marinovaný chřest – gratinovaný s parmazánem, půvab tohoto receptu spočívá v tom, že chřest nemusíme předem vařit. Zapékáme syrový, ale ve stavu marinovaném. Vystačíme si s jednou zapékací miskou, což je sympatické. Tak se pojďte s chřestem vydovádět třeba zase trochu jinak. 

Kupte si čerstvý svazek chřestu

 (zelený je na tento recept vhodnější). Při nákupu chřestu dbejte na jeho kvalitu. Absolutní čerstvost v obchodě bohužel k mání (většinou) není. Čerstvý chřest nikdy nemá zavadlé špičky a zaschlé konce. Pokud jde o termín “zaschlé konce”, je to malinko diskutabilní téma. I když je chřest jen pár hodin po sklizni, konce mu velmi rychle zasychají. Nelekněte se mírně suchých konců, které chřest opravdu po hodině odříznutí má. Jde o to, aby samotné chřestové proutky (pazochy) byly šťavnaté, křehké, při poklepu dvou kusů o sebe takzvaně zazvonily a při pokusu chřest zlomit se nám neohýbal jako tvárná plastelína. Opravdu čerstvý chřest se zlomí snadno!

chřest gratinovaný 1

Marinovaný chřest, gratinovaný s parmezánem

  • olivový olej
  • ocet (jemný malinový byl delikátní) nebo pár kapek citrónové šťávy
  • podle počtu chřestových proutků přiměřené množství česneku
  • hrubě mletá mořská sůl
  • parmazán

    (Parmigiano Reggiano)

  • čerstvé bylinky (drobné lístečky voňavého tymiánu)
  • pěkné salátové brambory

chřest gratinovaný 2

Čerstvému zelenému chřestu zakrátíme konečky, spodní polovinu jeho délky škrabkou oloupeme a vyrovnáme do vhodné zapékací mísy. V hmoždíři nebo jiné vhodné nádobě připravíme marinádu z olivového oleje, octa (citrónové šťávy), utřeného čerstvého česneku. Pokud se nám bude zdát kyselejší, doladíme lžičkou medu. Nelze zvolit přesný poměr na tuto marinádu, neboť závisí od množství použitého chřestu, ale nebojte se ochutnat, chuť vám určitě na jazyk sedne po chvilce a snadno ji doladíte podle své vlastní preference. Doporučuji použít nějaký extra ocet, jinak raději sáhněte po čerstvém citrónu. Dobře rozmíchanou marinádou pokapeme vyrovnaný chřest v zapékací misce a necháme ho odpočinout. Můžeme posypat čerstvými bylinkami, tymián je úžasný. Takové tři hodinky odležení v chladu chřestu prospějí a marinádou bude pěkně ovoněný. Rozpálíme troubu na 200 °C a připravíme chřest na žhavou cestu do trouby.
 
Zakápneme ještě olivovým olejem, zlehka posypeme parmazánem (můžeme jednotlivé chřestové proutky v parmazánu obalit, což je úplně nejlepší), osolíme hrubě mletou mořskou solí, 4x nad chřestem otočíme pepřovým mlýnkem a vložíme na 15 minut do trouby. Pokud by váš chřest byl extra silný, tak počítejte s 18ti minutkami. To, že je hotov, prozradí jeho krásná zlatavá barva a vůně.
  
chřest gratinovaný 3
 

 

(tato odrůda brambor je opravdu hodna dělat chřestu na talíři tu nejlepší společnost)

 
Jako přílohu si uvaříme malé salátové brambory té nejlepší kvality, kterou seženeme. Oloupeme je a vaříme vcelku. Ke gratinovanému chřestu přidáme na horkou mísu vařené brambory a postavíme doprostřed stolu. Ve žhavé zapékací míse jídlo nevystydne a bude se nám dobře servírovat. Podáváme s vhodnou omáčkou. Klasici si dají holandskou, dietně smýšlející žádnou. O omáčku v tomto jídle nejde. Chřest v této úpravě vám jistě chutnat bude i bez ní. Chřest je jídlo slavnostní, patří k němu číše  – nejlépe přímo chřestového.
 
chřest gratinovaný
 
Věděli jste, že

“Ivančický chřest” naši zem proslavil víc než plzeňské pivo? A že označení špargl je pro český chřest tradičnější? Pokud máte chuť opravdu na kvalitní chřest se zajímavou historií, na kterém si pochutnával již vídeňský císařský dvůr, vypravte se na letošní “Chřestové slavnosti”

do Ivančic, kde se konají každý rok. Tradice pěstování českého šparglu je s moravskými Ivančicemi pevně spjata a  proslavila je. Před časem jsem slavnosti chřestu navštívila (možná se od té doby něco změnilo k lepšímu), proto návštěvu i vám doporučuji.

 
Mé doporučené chřestové tipy:
(návod pro chřestové začátečníky, jak si s ním poradit v kuchyni) – receptura
– receptura a informace
(a byla z toho láska na první pohled) – receptura
(aneb čest chřestu zachráněna) – reportáž
(možná je to dneska všechno jinak 🙂 – reportáž
(chce to trpělivost, ale jde to 🙂 – rady jak na to
 

Jak si stojí chřest u vás doma? Máte raději ten bílý nebo dáváte přednost zelenému?
 
 
 

17 Komentářů

  1. :-O nádherné, skvělý mňamózní článek! Spousty věcí jsem se dozvěděl o své milované zelenince! 😉

  2. Keba:

    Je to na všechny pády svůdná zelenina 😉
    Bez čerstvého chřestu na talíři bych neměla pocit, že je tu jaro.
    Díky! 😉

  3. Rada vyzkusim nove recepty, ale v tomto pripade diky. Spargl a cesnek, podle meho mineni a zkusenosti, to proste nejde. Ta vynikajici chut zeleneho sparglu je cesnekem uplne prekryta. Na tento zpusob se dela ve Francii porek. A rekla bych, ze se holandska omacka k pecenemu sparglu s pamezanem a olivovym olejem vubec nehodi – holandska omacka je neco fajnoveho, s vuni masla, zloutku, salotky, estragonu a vina. To je proste klasika a na tu nedam dopustit. Ziji v oblasti, kde se spargl pestuje a v Alsasku, kde jsem pobliz dlouha leta zila, se spargl pouze klasicky serviruje. Cesnek je dobre \”koreni\”, ale kde je ho moc, jak tomu byva v ceske kuchyni, pretlumi veskere vune a chute. Ale jak se rika proti gustu zadny disputat. Proto si pochutnam na sparglu klasicky, varenem ve steamru (v pare) a serviruji vedle holandske omacky i jine, plne zelenych bylinek.
    Zdravi Eva

  4. Eva Voser:

    Zde platí známé rčení, že všeho s mírou 🙂 Tento recept byl mnohonásobně odzkoušen v našem švýcarském restaruantu v Moulin Neuf a podle mínění hostí opravdu chutnal. Dělávaly jsme ho každou sezónu. Kdo nechtěl jen klasickou úpravu a měl chuť vyzkoušet i něco jiného, pochvaloval si ho. Klasický vařený chřest s holandskou omáčkou samozřejmě byl též, ale to nikoho nepřekvapovalo. V sezóně by měl být na jídelníčku všude 🙂 Takový je fakt. Já tuto úpravu mám moc ráda a podle zkušeností vím, že nechutná jen mně. Na klasiku je potřeba hledět nábožně a tak to i dělám. Není nad bílý vařený chřest s holandskou omáčkou. To nemá smysl zdůrazňovat. Je to nad slunce jasné a tradiční záležitosti se nikdy nesnažím netradičně přetvářet. Mnoho jídel totiž dokáže zabít kuchařova fantazie. To je známý fakt 🙂 Řekla bych, že když přijde chřestová sezóna, není od věci vyzkoušet ke staré známé klasice též něco nového. S chřestem se dají vykouzlit fantastické věci. Každému podle jeho gusta.

    Pokud jde o web o dobrém jídle, není možné neustále recepty opakovat, proto se musí sem tam přijít i s něčím novým, neokoukaným. I v tom případě, že mně osobně chutná víc něco jiného. Chřestová sezóna je dlouhá, tak ať si ji všichni dobře a s gustem užijeme.

    Zdraví Šárka

  5. Díky za prima stránky a za chřestovou inspiraci. Vyzkoušeno a vychváleno až do chřestového nebe. O chřestu jsem se z článku dozvěděl i to, co jsem nevěděl. Ted půjdu schánět chřestový hrnec. Nevite náhodou kde se da sehnat? Libí se mi ten váš z fotografie v odkazech. Dík, R.

  6. Pročetla jsem dnešní magazín Týden a musím vás obdivovat, co všechno zvládáte. Vaše webové stránky jsou potěšením na zamračeném českém gurmánském nebi. Kdekdo dnes rozdává rozumy a přitom to vůbec nepramení z jeho osobních zkušeností. Vaše nadšení a píle je příkladná. Ráda jsem se dozvěděla právě z Týdne, že existují tací, kteří když o něčem píší, tak to mají takříkajíc i vlastnoručně \”ohmatané\”. Vaše recepty jsou jedním slovem úžasné a moc ráda se nyní vrhám na objednání té vaší kuchařské knihy. Určitě mě v ní čekají samé dobré věci.

  7. Zelený chřest a česnek je zajímavá kombinace. Vzpomínám na svůj nezapomenutelný zážitek s chřestem.
    Jedl jsem ho v italském Bassanu, když jsem si užíval měsíčního pobytu v kraji kolem Benátek. Zrovna jsem se trefil do chřestového svátku, který se tam koná tradičně rok co rok. V místních restauracích si milovníci chřestu přijdou fakt na své, neboť k ochutnání jsou tu v té době nejrůznější variace jídel na chřestové téma. Tam jsem něco podobného jedl a rozplýval se blahem. Zapečený, křupavý zelený chřest s jemnou chutí česneku a čerstvých bylinek. Podávána k tomu byla teplá omáčka. Něco na způsob holandské, ale snad s medvědím česnek. Výtečné! Z receptu na tuto úpravu mám velkou radost a určitě si ho udělám a budu vzpomínat na minulé časy.

  8. Grilovaný chřest s omáčkou aioli !!!! Doporučuji. Jemná omáčka s vůní česneku udělá v této kombinaci divy. Mám ráda vařený chřest s holandskou omáčkou a jemnou šunkou, ale moc ráda si vyzkouším i jiné chutě. Na grilovaném zeleném chřestu s omáčkou aioli jsem si pochutnávala loni o dovolené a kombinace je to skvělá. Těším se na chřest a na dovolenou!:o) Díky za krásný recept.

  9. Radim:

    Díky za zprávu 🙂 Pokud jde o hrnec na chřest, dají tu sehnat kvalitní kousky za rozumnou cenu. Např. zde u Tescomy je pěkný hrnec: http://www.etescoma.cz/nerezove-hrnce-presto/hrnec-na-chrest-presto-s-poklici-16cm-p-201452.html?cPath=202133
    Nemusí se používat jenom na chřest, ale své uplatnění najde i tam, kde je potřeba vařit zeleninu a poté ji cedit. S hrncem vybaveným sítem to jde snadno a žádná křehká ingredience se nám nepoškodí.

    P.S.
    Tak ať si ten hrnec pořádně užijete!
    Šárka 😉

  10. Natty:

    Díky za vaši návštěvu na mých stránkách 🙂 Jestli jsem to dobře pochopila, jste tu poprvé a zavedl vás sem odkaz v dnešním Týdnu. Tak vás tu vítám a snad se zde budete cítit v dobré společnosti. V každém případě prozkoumejte mé doporučované odkazy. Pokud ráda vaříte, jistě se dostanete i na jiné zajímavé weby. Pokud je pravda, že \”Jídlo je novodobý sex\” – neobejdeme se bez něj 😉 … ale stejně bych ten název článku nebrala tak vážně 🙂 Nemá smysl zapomínat pro druhé na to první … a naopak.

    Pokud jde o mé recepty, jsou \”domácí\” – se vším všudy 🙂 Mám radost, že jste si vybrala něco na svou chuť. Díky za komentář a zdravím! Šárka

  11. Ahoj mami.Poslední dobou začínám stále více experimentovat s chuťemi, a pouštím se i do méně klasické zeleniny než jen fádní květák a brokolice atd. Takže chřest mi moc chutná, a tento recept jsem u tebe doma jedla, tak musím uznat, že je velmi chutný, obzvláště s novými bramborami. K tomu přidám přímo z terénu tip na recept Asparagi alla milanese – tedy chřest po milánsku: chřest se povaří ve vyšším a úzkém hrnci, takže se \”tělo\” zjemní, mezitím co \”hlavičky\” chřestu se jen ohřejí v páře. Pak připravíme na pánvi dvě volská oka (a patřičně okořeníme). Do jiné pánve s trochou rozehřátého másla položíme povařené chřesty, lehce posolíme, opepříme, poprášíme pravým parmigiano reggiano (parmezán) a jakmile se roztaví, tak překryjeme spodní část našich chřestíků volským okem, opět přidáme trochu parmigiana a necháme vše na mírném plameni, dokud se sýr částečně neroztaví. Pak vyjmeme pochoutku z pánve a servírujeme et voilá!

  12. Skeptik:

    Mám podobné zážitky, chřest je delikátní zelenina a umím si ho představit i v té kouzelné podobě, ve které jste ho dostal na stůl v Bassanu. Na Benátsku jsem byla loňské léto, ale chřest jsem tam neochutnala. Benátky jsou krásné, až nadlimitně romantické a posezení venku v restaurantu nebo malé trattorii ve mně zanechalo též mnoho dojmů. Je to místo úzkých uliček, dlouhých stínů a omšelé architektonické noblesy. Ráda bych se tam ještě někdy zajela podívat a měla na to mnohem víc času. Třeba bych se zrovna mohla trefit do chřestových slavností. To bych nebyla vůbec proti. Nebudu skeptická a budu věřit, že se mi to podaří 🙂 Díky za komentář. Šárka

  13. Petra:

    Lieta di vederti, mia figlia 🙂

    Díky za pěkný receptík na italskou dobrotu s chřestem. Pár dobrých ingrediencí a dobré jídlo je na stole. Úžasné! Nechceš být mou dvorní dodavatelkou dobrých italských receptur? :-))) Už se moc těším do Milána, až si tam spolu vyrazíme na něco velmi dobrého a pro Lombardii typického. Už spřádám plány. Jsem lovec gastronomických zážitků – na hrot vidličky i do objektivu 🙂 – restaurace a bary vynechat nemůžeme! Ciao 😉

  14. Na tyto bezvadne stranky chodim asi rok a s uspechem jsem vyzkousela i nekolik vybornych receptu. Velmi se mi libi barvity, nekdy az poeticky zpusob psani pani Skachove, jeji nadseni, inspirativni napady a samozrejme neodolatelne fotografie. Ocenuji, ze se snazi privest i do ceskych kulinarskych luhu a haju recepty se zeleninou (ktere se konzumuje, bohuzel, velmi malo) a nezapomina ani na ceskou tradicni kuchyni (Slava! za vzkriseni napr. kucharky A.Kejrove). Co se tyka chrestu, u nas doma, se ji vicemene po cely rok. Chutna nam velice chrestovy polevkovy krem a chrestova ryze. Uplne nejradeji ho mame pouze vareny v pare s VELICE! jemnou zalivkou z olivoveho oleje a citronove stavy. Tady, z me zkusenosti, uplne souhlasim na nejidealnejsi upravu chrestu s nazorem pani Eva Voser. Pani Evu vubec neznam, ale protoze De gustibus non est dispuntandum je i mym oblibenejsim rcenim, tak ji timto uprimne zdravim jakoz i ostatni zdejsi kulinarske nadsence :-))

  15. Dneska se chystám chřest připravovat poprvé v životě, náhodou jsem narazila na čerstvý a nedalo mi to. Musím přiznat, že i jíst ho budu poprvé v životě. Našla jsem na gurmance.cz několik receptů a nejvíc se mi zalíbil tenhle. Tak se ani moc nebojím – recepty od Šárky jsou prostě jistota 🙂

  16. AnnaMarie:

    Nějak se stalo, že tento komentář byl přehlédnut, tak s měsíčním zpožděním se omlouvám a děkuji za milá slova a též za podporu chřestu, protože to je geniální zelenina. Možná je dobře, že jeho sezóna je tak krátká, nezevšední nám a budeme se těšit zase za rok. Momentálně je chřest stále k mání, ale já největší euforii prožívám koncem dubna, kdy za čerstvým chřestem vyrazím a dopřeji si ho opravdu dost. Potom doma už jenom troškařím a mám radost, když seženu čerstvý svazek. Samozřejmě si ho udělám vařený s holandskou omáčkou (tento klasický způsob je dokonalý), ale během sezóny dojde i na jiné recepty, které mám oblíbené a rozhodně nevynechám ani chřestové experimenty.

    Díky za komentář a zdravím vás! Též paní Evu Voser, se kterou jsem se díky náhodě potkala 🙂
    Být kulinářským nadšencem je fajn. V partě stejně naladěných lidí se musíme cítit jako ryba ve vodě 🙂

    Šárka

  17. Entita:

    Taková důležitá premiéra může rozhodnout o budoucím názoru na delikátní zeleninu 🙂 Tak to budu doufat, aby to tomu chřestu prošlo a zanechal dobrý dojem. Díky za důvěru v mé stránky a kuchařské nápady 🙂

Přidal komentář