Dezerty a sladké hříchy

Dvě a půl hodiny s Anuší Kejřovou a dvaceti povidlovými knedlíky

11 komentářů

aDSCN2532Dvě a půl hodiny s Anuší Kejřovou a dvaceti povidlovými knedlíky prožila toffo (www.toffo.blog.cz) – o tom všem je tento pěkný recept na povidlové knedlíky z kuchařské knihy Anuše Kejřové, tak si ho nechme s chutí odvyprávět. Třeba nějaký ten povidlový knedlík zbude i na nás 😉

 

„Celý život náš je školou, kam stále chodíme se učit – a nikdy nesmíš říci, že jsi dosti učená, že rady nepotřebuješ!“

povidlové knedlíky podle Anuše Kejřové

Sladké knedlíky plněné švestkovými povidly, máme raději, než ty plněné ovocem. Famózně kypré, peřinkově navařené, ty nejlepší na světě, dělá samozřejmě moje maminka. Všechno v životě je jednou poprvé a toto je moje povidlovo-knedlíková premiéra podle Anuše Kejřové a její Úsporné kuchařky – zlaté knihy malé domácnosti, při které pro malou domácnost uvařím dvacet knedlíků!

povidlové knedlíky podle Anuše Kejřové

Na těsto potřebuji:
½ kg sypké mouky – beru polohrubou,
čajovou lžičku soli,
¼ l vlahého mléka,
1 dkg kvasnic,

čajovou lžičku cukru,

1 žloutek (bílek si mám uschovat na pátek, kdy ho prý upotřebím na meruňkový krém, ale spíše to vidím na omeletu).

Na naplnění knedlíků:
1 malou sklenici (cca 300 ml) švestkových povidel.

Na omaštění a sypání hotových knedlíků podle Anuše Kejřové:
sádlo a tlučený slazený mák nebo
rozpálené máslo a oslazený strouhaný syreček ( tvaroh na strouhání).

Podle chuti mojí rodiny:
rozpuštěné máslo, perník na strouhání (v Úsporné kuchařce vydané nakladatelstvím Paseka v r. 1990 najdete recept na jeho přípravu na straně č. 261) , cukr a kysanou smetanu.

Z mléka, kvasnic a cukru připravím kvásek. Až vykyne, přidám žloutek a rozmíchám. Vliju jej do mísy na osolenou mouku. Nádobu od kvásku podle pokynu Anuše Kejřové vypláchnu teplou vodu (asi 50 ml) a přidám do mísy. Vypracuji tužší těsto – nejprve v míse měchačkou a pak na pracovní desce ručně.

aDSCN2517

Dala jsem tomu skoro dvacet minut, vzpomínala, jak jsem se učila zadělávat knedlíky u babičky, na průpovídky dědy o jeho učňovských letech u pekaře a končila jsem s téměř oroseným čelem a myšlenkami na posilovnu.

povidlové knedlíky

Těsto nechám půl hodiny kynout, ale protože se mezitím zapovídám s maminkou, je z toho hodina. Těsto pak vyválím na pracovní desce na placku, nakrájím na čtverce, plním povidly a knedlíky pečlivě zavírám.

povidlové knedlíky

Nejde to lehce, těsto je opravdu tužší. Nechám je ještě čtvrt hodiny kynout na desce a pak je 10 minut vařím v osolené vodě.

povidlové knedlíky

povidlové knedlíky

Knedlíky nevypadají vzhledně, ale naštěstí při vaření spoje drží a nerozlepují se. Při vyndávání uvařených knedlíků každý propíchnu vidličkou, aby vyšla pára.

povidlové knedlíky

Knedlíky na vaření potřebují hodně vody, nesmí být v hrnci natlačené na sebe, protože při vaření ještě nabydou. Anuše Kejřová radí vařit knedlíky nadvakrát, ale já musím šetřit časem a proto vařím ve dvou hrncích. Vodu pak úsporně použiju při mytí nádobí 🙂

Povidlové knedlíky

Na talíři si knedlíky sypeme strouhaným perníkem a krystalovým cukrem, máme rádi, když to křoupe, mastíme rozpuštěným máslem a zdobíme čepicí kysané smetany. Zapíjíme studeným mlékem.

Musím si připsat jeden úspěšný bod za podařené povidlové knedlíky, takže mám u Anuše Kejřové vyrovnané skóre (přiznávám ten nepodařený černý puntík za preclíky, po čtvrthodině tlučení do těsta byl s mojí trpělivostí konec, letěly přímo do koše).

Dobrou chuť přeje toffo (www.toffo.blog.cz)

 

 Děkuji toffo za milou sladkou recepturu. Jak je vidět, v úsporných kuchařkách se opravdu ničím nespoří 🙂 Ani moukou ani časem! Povidla ve švestkovém hrníčku jsou půvabná 😉

 

 

Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou

. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství MOTTO Praha

11 Komentářů

  1. Tak ty se tedy povedly na jedničku. Tohle kdyby mi navařila moje drahá polovička, tak jí snesu modré z nebe. Rozhodně recept vytisknu a pokusím se o dohodu. Klidně si zahruju na posilovnu, aby těsto pořádně vykynulo. Potom už je to jemná prácička pro hospodyňku. Moje drahá zatím žádné ovocné knedle nevařila. Bude to naše premiéra. Díky za nakopnutí, podám zprávu, jak to celé dopadlo. Doufám jenom, že jich bude taky 20! Mám je moc rád.

  2. Já se přidávám. Jsou úžasné. A recept je opravdu roztomile napsaný :D)))

  3. Nádherně napsaný recept, půvabné fotky a skvělý výsledek. Nezbývá mi, než závidět, protože knedlíky (a natož sladké) by u nás doma neprošly. Tak si aspoň zaslintám takhle.

  4. Díky za komliment, doufám, že se Vám knedlíky povedou :-).

  5. Šárko, moje knedle jsou v rubrice nezařazené, přešoupneš mě prosím do Anuše :-).

  6. Tak jsem je zkoušela podle receptu a mám následující zkušenosti: Těsto bylo hrozně řídké, přestože jsem si mouku odvážila přesně – i když je fakt, že kuchyňské váze z Ikei se asi moc věřit nedá. Přisypala jsem teda tolik, aby bylo tuhé těsto, a potom při hnětení podsypávala, aby se mi nelepilo. Po asi 15 minutách hnětení po puchýřích stále ani vidu ani slechu, ale těsto mělo moc příjemnou strukturu. Takže jsem to nechala nakynout. Potom jsem naplnila, nechala odpočinout a dávala do vroucí vody. A tady bych potřebovala poradit: Uvařené knedlíky jsem po vyjmutí z vody okamžitě propíchla vidličkou a roztrhla, aby vyšla pára, ale stejně po cca 10 minutách byly všechny „sražené“ 🙁 Nemáte někdo tip, co s tím?

  7. Posílám recept na ,,kynuťáky\”.Mám ho od nevěsty.Ta jej získala v práci a hned napoprvé se jí knedlíky absolutně povedly.Jsou to knedlíky,jaké si pamatuji z dětství(babička je plnila v létě jablkama).Jinak je lze plnit podle chuti.Jenom pozor,aby se nevzalo moc těsta,protože se navaří a pak to nejsou knedlíky,ale ,,blbouni\”(to byl termín mojí mamky,když bylo něco moc navařené).

    Recept: ovocné kynuté knedlíky

    400 g polohrubé mouky
    25 g droždí
    1 lžíce práškového cukru
    1 vejce
    dělat kvásek(5 minut);zpracovat těsto;
    1 hodinu kynout; do vody sůl….
    knedlíky se vaří cca 7 minut

  8. Proti srážení ovocných kynuťáků bojuji tím, že je vařím raději v páře. Dokud jsem je vařívala ve vodě, vždycky se jich při vytahování pár srazilo, i když jsem se je snažila hned natrhnout – prostě pokaždé jsem jich měla pár \”zfušovaných\”. Vaření v páře se mi báječně osvědčilo, nesrazí se mi nikdy ani jeden a jsou krásně nadýchané, dělám je takhle už pěkných pár let. Doporučuji připravit si velký hrnec, dát do něj přiměřené množství vody, pařáček pokrytý mokrou vyždímanou utěrkou (to je důležité, bez utěrky by se knedlíky na pařáček přilepily), a pod poklicí uvést do varu. Pak na pařáček rozložím knedle tak, aby měly dost místa na přibývání, přiklopím poklici a mírným varem vařím (pařím) cca 7-8 minut. Není je potřeba nijak otáčet. Pak hned vyndám, propíchám vidličkou nebo natrhnu a vložím další várku. Jen je potřeba občas zkontrolovat, jestli se voda nevyvařila. To je celé…

  9. Thilwen, když se pozorně podíváš na první fotku hotových knedlíků, uvidíš, že část jich je také sražená. Ty všechny jsou z jednoho hrnce, z druhého byly nadýchané. Podle mého názoru, knedlíky ve vařící vodě opravdu musí plavat volně a nedotýkat se a musí se tahat z vody v pravý čas. Záleží také na jejich velikosti, pokud jsou menší, zkrátit dobu vaření. Bohužel, toto je předpis, který se musí natrénovat a dovést k dokonalosti vlastními zkušenostmi. Najít si těsto,postup, který ti nejlépe bude vyhovovat, atd.
    Katky postup vaření v páře je skvělá vychytávka. Jeden čas jsem i houskové knedlíky vařila jen v páře. Nemusí se obracet jako ve vodě. I tady musíš ale knedlíkům ponechat dostatek prostoru, aby se nelepily jeden na druhý.

  10. Díky za rady 🙂 Původně jsem o páře uvažovala, ale když se v receptu psalo voda, tak jsem je dala do vody. Budu si muset pořídit ten bambusový dvoupatrový pařák, abych knedlíky nevařila po jednom, a budu pilně trénovat – přítel bude jistě nadšen 🙂

  11. Tak to vaření v páře dělám taky, pařáček zlehka natřu olejem a knedlíky taky, aby se mi neslepily,
    nádherně nakynou a jsou nadýchané, vodu doplňuji a vařím 20 knedlí tak na 4x.¨
    Dobrou chuť všem gurmánům Lenka

Přidal komentář