Drinky a nápoje

Když se v láhvi vína snoubí síla a energie …

0 komentářů

Vinná réva dokáže v chuti barvitě popsat prostředí, ze kterého vzešla. Biodynamická vína na sebe prozradí jen to nejlepší. Jedná se o víno, které díky péči vinařů nepotřebovalo ke svému vzniku žádné chemické látky, tzn. obešlo se bez pesticidů, herbicidů, umělých barviv, aromatických látek atd. Čím zdravější a odolnější vinná réva, tím lepší hrozny. Biodynamický způsob zemědělství je součástí duchovního směru zvaného antroposofie.

Ta přímo souvisí se švýcarským městečkem nedaleko Basileje, Dornachem. Protože jsem právě v těchto místech před pár dny byla, vyfotografovala jsem antroposofické stavby kolem monumentálního Steinerova Goetheana a napsala poměrně zajímavou reportáž, ve které se o biodynamickém zemědělství a způsobu švýcarského života dozvíte možná pár zajímavostí. Kdo chce na malý výlet do Dornachu, má k tomu teď a tady příležitost.

mix 3 bd vina

Víno s takovouto energií má vlastní poslání. Daruje životodárnou sílu, osvěží a posílí zdraví člověka. Víno má dlouhou dochuť a nabízí celou paletu pestrých chuťových vjemů. Biodynamická vína bílá (Nikolaihof Wachau), červená (Meinklang Burgenland) i růžová (Sepp-Moser Wachau) nesou v chuti důkaz o čistotě prostředí, ve kterém vyrůstala. Blahořečí péči vinařů měrou vrchovatou a za dodržení zákonů přírody se jim odměnuje svou životodárnou energií. Původ biodynamického vína garantuje certifikát a označení Demeter. Po požití sklenky biodynamického vína by se člověk měl vždy cítit lépe než předtím.

Biodynamicka vinice 2

Biodynamická vína jsou kombinací sil a energií (bios – život; dynamist – energie). Biodynamické zemědělství propagoval Rudolf Steiner (narozen 1861 v Kraljevci, současném Chorvatsku, +1925 ve švýcarském Dornachu) – život a dílo Rudolfa Steinera.

Velkým současným propagátorem biodynamického pěstování vinné révy a způsobu výroby vína je Nicolas Joly (vinařství Coulée de Serrant)

Ryzlink rynsky Smaragd

Podle zákonů přírody – Biodynamické zemědělství. Pokud se na vinici hnojí umělými hnojivy a používají se chemické prostředky, narostou plody větší, ovšem bezcenné a nekvalitní. Rostlina tím tak ztrácí vlastní sílu a energii a předává dále také méně energie plodům. Po umělých hnojivech jsou největšími „lupiči energie“ herbicidy (chemické prostředky na ničení plevele) a přídavné látky ke kvašení. V biodynamickém vinařství se žádné takové chemické prostředky nepoužívají.

Biodynamicka vinice 1

Používání biodynamických preparátů je dalším charakteristickým znakem tohoto směru. Preparáty z heřmánku, řebříčku, dubové kůry, pampelišky, kopřivy, kozlíku, přesličky, kravského hnoje a křemene posilují rostlinu v jejím přirozeném růstu a ozdravují „nemocnou“ půdu.

Biodynamicke preparaty

Půda se ošetřuje přírodními biodynamickými prostředky. Vinaři se neobejdou bez biodynamického kalendáře. Respektují fáze Měsíce a ten jim určuje jaké práce jsou právě vhodné, aby půda byla opravdu zdravá. Jedině na zdravé vinici se rodí víno s takovou energií, která umí předat sílu, osvěžit a posílit zdraví. Zárukou dodržování nejpřísnějších směrnic je značka Demeter, nejstarší biodynamická organizace, rozšířená po celém světě.

Německá asociace DGUHT (Deutsche Gesellschaft für Umwelt und Humantoxikologie) ocenila biodynamické víno Nikolaihof statutem „Nejzdravější víno na světě“, neboť toto víno předchází a uvolňuje stres, posiluje obranyschopnost, zabraňuje předčasnému stárnutí, alergiím, srdečním a oběhovým nemocem, rakovině a civilizačním chorobám obecně a posiluje potenci.

Veltlinske zelene Federspiel

Vína Nikolaihof jsou plné životadárné energie a jsou především vhodná jako dárci síly. Např. víno Veltlínské zelené Hefeabzug je také nazýváno vínem 11. hodiny, protože je jako „budič svěžesti“ nejlepším aperitivem. A tím vším vyniká biodynamické víno nad ostatními bio víny (o běžných vínech ani nemluvě). Kvalita takto vyrobených produktů je opravdu luxusním zážitkem.

Biodynamický způsob zemědělství je součástí duchovního směru zvaného antroposofie a rozšířen je především v Rakousku, Německu a Švýcarsku. V Čechách je biodynamika zatím „v plenkách“, ale vína této kvality se v naší zemi už poskrovnu objevují, proto není nemožné o kvalitě vína se přesvědčit a zhodnotit jeho vlastnosti. V Českých Budějovicích v Bio restauraci Symbiosa se dají vína přímo zakoupit, ale je tu i cesta k internetovému obchodu. Na stránkách Biodynamické víno se nechte zlákat na skleničku.

Denně dvě deci biodynamického vína, toť pro tebe ta správná medicína …

Biodynamickévíno.cz

Náměstí Přemysla Otakara II. 14
370 01 České Budějovice

www.biodynamickevino.cz

/ Tel

.: +420 737 619 616

(zdroj: internet, fotografie poskytla: Ing. Pavla Fuková)

Přidal komentář