Maso

Kuře na paprice podle Anuše Kejřové

38 komentářů

kejrova-slepice_paprice4

Slepici nebo kuře na paprice?  Já mám ráda oboje. Podle tradice musí být “s noky!”  Na tradice nešlapeme, noky budou! 🙂 Tento recept nemohl chybět ani ve slavné Zlaté úsporné kuchařce Anuše Kejřové. I když to nebyla slepice ze dvorku, kuře na paprice požívá téměř stejnou slávu a věřím tomu, že mnozí z nás už hodně dlouho neměli možnost ochutnat maso slepičí. Já osobně na něj nedám dopustit. Je tmavší, voňavější a nevyčítám mu ani to, že při přípravě si na finále musím o něco déle počkat. Kdo si počká, ten co dočká. Než z kuřete doroste slepice, taky to trochu trvá 🙂 Ať už budete vařit na paprice to i ono, dejte důraz na papriku. Měla by se pekelně červenat, na jazyku slaďoučce rozplývat a malinko štiplavě poškádlit a zatraceně svůdně vonět! Kvalitou použité mleté papriky tohle jídlo katapultujete do gurmánského nebe. Spolehněte se na tu, která má maďarskou povahu a podívejte se na ní z té sladší stránky. Ohnivě temperamentní papriku bych s tímto jemným jídlem dohromady nedávala 🙂

Jak se slepice/kuře na paprice dělávalo o století zpátky se dozvíte právě teď. V podstatě úplně stejně 🙂 Knihou zalistovala a vybrala tento tradiční a oblíbený recept Ajina (ajina-kucharka.wz.cz). Tímto jí dávám slovo.

kejrova-slepice_paprice

Kuře na paprice podle Anuše Kejřové

Zbyla mi pečená kuřecí prsa, tak jsem zalistovala kuchařkou a narazila na recept.

  • vařené (pečené) kuřecí maso
  • 1 střední cibule
  • 1 – 2 lžíce másla
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • vývar nebo voda s kostkou slepičího bujónu
  • 1 zakysaná smetana
  • vrchovatá lžíce hladké mouky
  • troška citronové šťávy

Cibuli jsem nakrájela najemno, dala jsem ji do kastrolu na rozehřáté máslo, krátce osmahla.

kejrova-slepice_paprice1

Přidala jsem nakrájené maso bez kůže a zasypala 1 lžičkou mleté papriky, kterou jsem opatrně orestovala, zalila vývarem a 5 minut provařila.

kejrova-slepice_paprice2

V zakysané smetaně jsem rozmíchala lžíci mouky, vložila k masu a vařila jsem aspoň 10 minut.

kejrova-slepice_paprice3

Pokud by byla omáčka moc hustá, zředila bych ji vývarem nebo mlékem. Před koncem varu jsem přidala trošku citrónové šťávy a podle potřeby dosolila.

Nakyslá omáčka pro mě byla novinkou. Slepice na smetaně se u nás vždy dělala ze sladké smetany a nekyselila se. K omáčce jsem udělala noky podle Anuše. Recept na ně posílám.

Dobrou chuť přeje Ajina

 

Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství

38 Komentářů

  1. Milá paní Aleno, milá paní Šárko, moc jste mě potěšily, že zavádíte (znovu do Čech) tenhle recept. Takovéhle kuře na paprice se dělá u nás na Maďarech. Je fakt skvělé. A taky ho jíme s noky, ale s malými, co se protlačují přes síto s kulatými dírkami. Škoda, že mi sem nejde vložit fotka, mám ji ve své vlastní kuchařce, kterou jsem sestavila a nafotila pro sebe a své kamarádky. No, chuť fotka stejně nezprostředkuje a ta je tak delikatesní, že se připájím k Vám a opravdu všem doporučuju tenhle recept vyzkoušet. A jak to chutná dětem! 🙂
    Vaše Sanča

  2. Sančenko sdílím Vaše nadšení! Musím se do toho pustit hned o víkendu. Děkujeme A+Š 😉

  3. Kuře,či slepici na paprice miluje dcerka.Je schopna loudit tuhle úpravu každý vikend! Budu muset vyzkoušet noky,u nás se podává knedlík nebo těstoviny.

  4. U nás letí i vepřové na paprice. Nikdy nezapomenu, jak se syn vrátil ve druhé třídě vrátil z lyžařského výcviku a jen co \”vypadl\” z autobusu, udělal na mě psí oči:\” Mami, že uvaříš vepřové na paprice.\” Tak od té doby pravidelně vaříme, ale kuře děti milují samozřejmě daleko více.
    Viz Sančenka – ty maďarské noky budou \”tarhoňa?\”

  5. Ad maďarské noky:
    Ne, tarhoňa je něco jiného, to je tuhá těstovina z mouky a vajec, která se strouhá.
    Noky dělám takhle: Do mísy nasypu hrubou mouku, sůl a přiliju tolik vody, aby se udělala hustá kaše. Míchnu, ale ne moc dlouho, aby těsto nebylo mazlavé. Pak to kydnu do toho síta s velikými dírami a vařečkou míchám nad hrncem s vařící vodou, až jsou všechny nočky uvnitř. Když vyplavou, ocedím je a vykoupu v míse se studenou vodou, jen chviličku, aby nevystydly. Pak hned zas ocedím.
    Někdo do těsta na noky dává i vajíčka, ale v naší rodině se to nedělá.
    My děláme ty nočky malé, přes takový díry, co jsou jak hrubé struhadlo.
    Zkuste si to k tomu kuřeti a také vepřovému i hovězímu na paprice a smetaně (těm se říká tokáň, maso se krájí na tenké dlouhé nudličky). Budete spokojeni 🙂

  6. Díky za komentáře a vaše názory – zatím nemám čas na všechny odpovědět, ale pokud jde o noky, posílám na ně recept 🙂 – stejným způsobem se dělají ve Švýcarsku oblíbené \”spätzle\”

    ◦300 g polohrubé mouky
    ◦3 celá vejce
    ◦sůl
    ◦1 lžíce olivového oleje
    ◦2 dl vlažné vody
    ◦sušená petrželka (popřípadě nasekaná čerstvá)
    ◦(síto jako na halušky, plný hrnec horké osolené vody)

    Těsto připravíme rozmícháním všech ingrediencí, necháme jen chvilku odstát, svaříme osolenou vodu, propasírujeme noky sítem a krátce zavaříme. Až vyplavou na hladinu, je hotovo.

  7. Super, špecle si ihned uvařím! Zbožňuju je! Se sýrem a čerstvým salátem, mňam 🙂

  8. Špecle mám taky ráda, ale kupuju je.
    Neměla jsem ještě odvahu je zkusit uvařit.

  9. Spätzle jsou super: dobré, rychlé, jednoduché. Nechápu, proč jsem je nezkusila dřív. Poprvé byly v sobotu a možná jsem se na nich mírně zhřešila oproti tradici: neměla jsem petrželku, dala jsem oregáno. Hotové spätzle jsem zamíchala do oblíbené míchanice mých dětí: na woku osmažím anglickou slaninu na kostičky, když jsou vypečené, stáhnu z ohně, vmíchám kysanou smetanu a jednu konzervu sterilizované kukuřice.
    Celé sypeme šnytlíkem.
    To celé je do deseti minut na stole!
    (Dříve jsem místo spätzlí dávala brambovové noky nebo knedlíčky).

  10. Dobrý den, vyzkoušela jsem recept kuře na paprice, a je výborné. Děkuji mnohokrát, že jsem mohla ve 14 letech poprvé uvařit toto skvělé jídlo, bez jakékoliv pomoci díky vašeho receptu…:-)

  11. Valérie: V dnešní technické době jsou foodblogy do kuchyně požehnáním 🙂 Gratuluji k prvnímu velkému úspěchu. Ono to kuře na paprice vůbec není snadná věc.

  12. Milá Valerie,
    přej si k vánocům kuchařku od Kejřové a za 50 let na ní budeš vzpomínat jako já.Já jsem ve 14 letech jako první samostatné jídlo dělala dušenou mrkev a také se mi povedla.Dodnes tuto kuchařku mám a dost často k ní chodím na poradu….

  13. Dobré ránko,
    na paprice takto dělám slepičí maso z polévky už roky, děti i postupně mí muži to milují. Vařím na polévku takovou tu nohatou zmraženou slepici, někdy se objeví i masité, oberu maso z prsou a horní části stehen, někdo má rád i to tmavší ze spodní části. Přidávám jeden bobkový list, jinak naprosto stejně a je to lahůdka. A navíc není lepší polévka než slepičí.
    Doporučila bych vám zkusit noky podle Sančenky, u nás na Těšínsku se jim říkalo šlišky a mohou se jíst nasladko s cukrem a skořicí, se škvarečky z uzeného bůčku nebo s masem. Je to vlastně levná těstovina z mouky a vody a když si těsto uděláte měkké tak akorát, aby se dalo vykrajovat malou lžičkou nebo přetřít přes velké struhadlo, je to lahůdka.
    Tak hezký den a dobrou chuť Jana

  14. J.anka:

    Děkuji za komentář plný těšínských místních specialit. Nočky jsou k této omáčce opravdu perfektní. Příprava je snadná, tak nic nebrání tomu, aby se vyzkoušelo. Mám moc ráda právě to tmavší maso ze spodní části slepičích stehýnek. Má vynikající chuť a slepice na paprice je fantastická věc. I když jsem ji dělala snad někdy před půl rokem naposledy, pochutnali jsme si. Na mase, omáčce i přílohových nočkách. Hezký den a pohodové léto přeji.
    S pozdravem
    Šárka

  15. Zrovna dělám kuře na paprice, jelikož přítel je citlivka, když vidí kůži a biskupa, málem se vyvrátí, tak je dělám jen z prsíček. Uvidím, jak to dopadne a zda bude chuť jako z celého kuřete. Nicméně je svělý recept slepice na paprice možno i modifikovat na bažanta, kterého uvaříte a restujete čisté maso na cibuli s paprikou, pak podlijete trochou červeného vína a samozřejmě smetanou/mlékem zahustíte…a to je pak bomba!

    • Bára:

      Autorka receptu i jeho tvůrkyně postupovala tak, aby to omáčce prospělo 🙂 Kuře na paprice se dělá pěkně s kůží i kostmi, protože to dá tu pravou sílu omáčce a o tu tady jde v první řadě 🙂 Vzhledné to moc není, to souhlasím. Ale na druhou stranu existují tací, co by za biskupa dali všechno 🙂 Slepice na paprice je klasická dobrota, která se mi neomrzí. Loni jsem dostala jenom pěknou slepičku ze dvorku od sousedů a tak jsem si tohle jídlo vychutnala se vší parádou. Silná papriková omáčka a dobře uvařené slepičí maso se stalo silným gurmánským zážitkem, který bych se nerozpakovala opakovat 🙂 Občas u nás vzniká dilema, zda s knedlíkem nebo se špeclema nebo noky. Zpravidla dojde na jedno i druhé.

  16. Tarhońa je něco jiného, než noky. Tarhoňa připomíná strouhání do polévky…takové mini válečky či kuličky, velikosti antiperlí(pokud si na ně pamatujete)

  17. ahoj, nevyznam se tu a vubec nevim kde tento recept tady najit – za radu diky

  18. Hana: Přidávám se. recept tu není. je tu jen nadpis a komentáře.

  19. hana:

    díky za upozornění, došlo zřejmě k nějakému technickému problému, ale už jsem to napravila

  20. tornado-lou:

    Sama jsem byla překvapena, že se dříve kompletní článek takto zobrazil. Vysvětlit si to neumím, ale některé technické záležitosti prostě člověk nepochopí. Asi nějaký šotek 🙂 Článek jsem aktualizovala a vše je rázem tak, jak bylo původně, tzn. kompletní a může sloužit dobré věci. Díky moc za komentář, bez něho bych si toho nevšimla.

  21. Nedávno mě rodina přehlasovala a vyžádala si kuře na paprice,což já zrovna nemusím a to hlavně kvůli té kůži….procházela jsem na internetu různé reakce na tento recept a zaujal mě jeden tip…
    čtvrtky kuřete dát normálně péci a posypat je paprikou(dala jsem paprikovou vegetu)…po upečení na výpeku zpěnit cibuli ,zaprášit moukou,orestovat,zalít vývarem,chvíli povařit.Nakonec jsem místo mléka dala zakysanou smetanu.Pečené kuře lze dát prohřát do omáčky a nebo na talíři polít omáčkou.Obojí se snědlo a moc chutnalo a to i mě.

  22. babs:

    Kuřátko na paprice i u nás dost často přichází na přetřes 🙂 A musím se všem mým spolubydlícím omluvit, protože jsem ho moc dlouhou dobu nedělela. Prověřením archivním záznamů jsem zjistila, že to bylo naposledy loni v létě 🙂 Byla slepička na paprice.

  23. toto je nejoblíbenější mé jídlo už od dětství,pochazím z 11 dětí a měli jsme ho doma často a to jsem zavedla i v mé rodině mame ho 2x do měsíce a chutna nam a chutna dnes dělam ruzne upravy

  24. Já vařím kuře na paprice dost často,je výborné,mužovi vadí obírání kostí,tak stehna vykostím,stáhnu z kůže,spíchnu maso kovovou špejlí,vařím i s kůží i s kostmi,které potom vyndám,má to lepší chuť.Na talíři to vypadá,jako by bylo stehno celé a nikdo nemá zamazané ruce.

  25. Zdena:

    Slepice na paprice je pohádka mládí. Většinou dnes dělávám kuře na paprice a před podáváním maso většinou oberu a podávám porce bez kostí a kůže. Noky jsou ideální a velmi tradiční, ale dosti často tuhle výraznou paprikovou omáčku zjemněnou smetanou u nás doprovází domácí špecle.

  26. Tak dneska jsme měli na oběd kuře na paprice podle tohoto receptu a ještě teď se olizujeme, jaká to byla dobrota. Z kysané smetany jsem ji ještě nedělala, ale bylo to opravdu moc dobré jídlo a rychle udělané. Příště udělám z dvojnásobného množství.

  27. Kuře nebo tradiční slepice na paprice je evergreen 🙂

  28. dobrý den přeji ,mám zájem o vaší knihu jeli to možné poslat na slovesko?

  29. udělala jste to moc dobře hezkej postup palec nahoru 🙂

  30. Šárko, tak tímto receptem jste moc potěšila. Hlavně zapojením noků, já dělávám krupicové noky. Kuře / slepici na paprice dělám jinak. Podl mne je nejlepší v úpravě \”na paprice\” vepřová plec. Když je chuť na kuřecí, dělám ze stehen.

    • Kuře na paprice:

      Díky za zprávu 🙂 Ohledně komentovaného receptu, který jsem publikovala jako čtenářský v rámci vaření dle receptů Anuše Kejřové, musím říct, že maso na paprice také připravuji trochu odlišně, ale noky jsou rozhodně dobrou a tradiční volbou. Nejdůležitější ze všeho je dobrá mletá paprika. Tam se z kvality slevit nedá. Aby paprika vyjevila své lepší já, je nutné použít kvalitní sádlo do základu omáčky. Jinak mám moc ráda slepici na paprice, ale ani kuře neurazí. Shodou náhod jsem dnes dělala na paprice vepřovou plec a když už jsem byla v tom paprikovém opojení, uvařila jsem i telecí na paprice podle hraběte Esterházyho 🙂 Z úcty k maďarské kuchyni nemohly chybět ani domácí moučné nočky.
      Vynikající maso na paprice jsem jedla nedávno v restauraci pana Sapíka v Klokočné. Zdravím a ještě jednou díky za komentář 🙂

  31. My kuře na paprice děláme s domácím bramborovým knedlíkem 🙂 taky lahoda

  32. Hanka:

    Kyprý domácí bramborový knedlík se hodí skoro všude 🙂

  33. Kuře nebo slepice na paprice – no ambra! Příloha šprecle polité rozškvařenou slaninou. Nestačím prchat jak chtějí ještě! A dieta? Ani náhodou! O to víc pohybu! Jo a do omáčky snítku živého vavřínu.

Přidal komentář