Velikonoční beránek z piškotového těsta podle Anuše Kejřové upekla podle starého receptu z kuchařky Anuše Kejřové Hanka (HaF). Dílo se povedlo, staré recepty fungují a za rok si ho můžete podle doporučení Hanky vyzkoušet i vy. Recept bude trpělivě čekat v rubrice “Vaříme s Anuší Kejřovou”, za rok jsou tu Velikonoce zas. Kdo má doma pěknou keramickou formu na beránka, může si ho natrénovat i během roku a nečekat na příští jaro. Hance děkuji za další pěknou recepturu uvařenou podle staré kuchařky 🙂
K Velikonocům patří beránek a na jednoho jsem si vypůjčila recept od Anuše Kejřové. Doma pečeme pravidelně beránka z třeného ořechového těsta s rozinkami, ten Anušin je piškotový.
Prvním důležitým bodem je řádně vymazat a vysypat formu na beránka.
Piškotový beránek podle receptu Anuše Kejřové
- 25 dkg cukru moučka
- 5-6 vajec
- 28 dkg hrubé mouky
- vanilkový cukr
- 2 hořké mandle
- pomerančová kůra
- 2 dkg citronátu
V míse třeme cukr, 4 žloutky, 1 celé vejce, pomerančovou kůru a vanilkový cukr asi 20 minut. (Já to ošidila mixérem a 10 minutami)
Ze 4-5 bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě s moukou přidáváme k ušlehaným žloutkům. Opatrně vmícháme strouhané mandle a 2 dkg usekaného – – možno nahradit kandovaným ovocem. Já kandované ovoce nedávala, děti jej pak důmyslně vydloubávají ven.
Hmotu nalijeme do formy a upečeme v nepříliš horké troubě do růžova.
Konstatování “upečeme do růžova” mi přišlo lehce humorné, neboť forma je uzavřená a na beránka tak nějak nebylo vidět. Po 45 minutách jsem naznala, že by beránek mohl být růžový a putoval z trouby ven. Zadní část formy šla po zchlazení mokru studenou utěrkou lehce sundat a beránek vypadal zezadu velmi pěkně. Problém nastal s přední částí formy. Ačkoli byla pečlivě vysypaná, tak přece jen piškotové těsto je náchylnější k přichycení a beránek se v místě uší a čumáku nechtěl formy pustit.
Nakonec jsem zvítězila, jen beránek vypadal lehce odrbkaně. Anuše zdobila bílkovou polevou, my raději cukrujeme. Zde je výsledek:
Musím ale říci, že piškot byl fantastický – nadýchaný a lahodný.
Zřejmě jen otázka pár pečení a člověk by vychytal i ty drobné chybky při dolování beránka z formy. Když tak zavzpomínám, tak je pravda, že i toho prvního ořechového jsem z formy dolovala poněkud hůř. Každopádně recept nezklamal a spravil mi náladu po nepovedených mazancích.
Dobrou chuť přeje HaF
Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou
. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.
Přidejte se k nám 😉
Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství
Tak to je něco! To musím ještě zpětně vytvořit. Děkuji za super recept 🙂
Ten beránek vypadá k nakousnutí 🙂 Myslím, že si ho zítra upeču. Chystala jsem se sice, že si udělám povelikonoční mazanec, ale děsně jste mě nalomila, paní Hanko.
Co se týče vysypávání forem, tak už několik let nevysypávám. Pořád jsem se vztekala, hlavně u bábovek, že se mi trhaj, ať sypu jak chci. Pak jsem jednou dostala recept na nějaký mafínky, a tam se psalo, že formičky se maj pouze vymazat. Formičky jsem neměla, tak jsem pořádně vymazala bábovkovou formu a čekala, co bude. Báječně se to vyklopilo, co vyklopilo, samo to z té formy vyskočilo! A tak jsem to opakovala se všemi recepty a ono to funguje! Natřu pořádně máslem a už mám všechno hezký, nic potrhaný. I takový ten kapr, co se v něm peče na Vánoce, má konečně hezký ocas! Nechci Vám radit, když tak koukám na Vaše vaření a pečení, kam se na Vás hrabu, ale když budete mít náladu, schválně to vyzkoušejte s beránkem. Já do té formy prvně dala takovou vrstvu másla, že jsem si myslela, že beran bude mít čumák stejně jako kdybych ho praštila. Vyklopila jsem ho a nosík měl jak miss Venezuela 🙂
Sanča
Na to \”dolování\” beránků a bábovek používám na vysypávání formy dětskou krupičku místo hrubé mouky. Platí zejména na staré – vypečené formy :-).
Keba:
Ani já se letos nedostala ke všem tradičním jarním pokrmům, ale není všem dnům konec. Co se nestihne letos, dostane šanci zase za rok 🙂
beránek
Dobrý den, mám dotaz.Co si má představit pod pojmem pečeme v nepříliš horké troubě? 160-180C? děkuji
Eliška:
Dobrý den,
tento recept jsem nezveřejnila já, ale troufnu si poradit, že pečení na 175 °C vůbec nic nepokazí. Já sama mám univerzální osvědčenou teplotu na skoro všechno pečení (horkovzduch 180 °C) a všechno vypadá tak, jak je prezentováno zde na webu.
Moc se omlouvám, dotazu na teplotu trouby jsem si nevšimla. Ovšem už odpověděl odborník na slovo vzatý. Já právě na pečení beránka i bábovky volím i Gurmánkou zmíněných 175°C.
Také dodatečně všem děkuji za milé komentáře a Sančence za radu – do jakýchkoliv forem už jen máslo a vše jde vyklopit opravdu bez potíží!
HaF:
Myslela jsem si, že naše zkušenosti nás dovedly ke stejným číslům, proto jsem si dovolila odpovědět za tebe. Měj se krásně, Šárka 😉
Ač již povážlivě vyšího věku ,až letos po koupi formy beránka na velikonočních trzích v Plzni, jsem se rozhodla beránka upéct. A musím se pochlubit vyšel skvěle i když jsem formu pouze důkladně vymazala máslem . Děkuji HaF za opravdu vynikající recept . babča Alča
babča Alča:
Starým kuchařských knihám se vyplatí naslouchat 🙂 Zde se to krásně potvrzuje. Pěkné Velikonoce!
Recept mě zaujal a zítra ho vyzkouším. Jen stále přemýšlím, zda vysypat moukou či ne. Trochu se toho bojím, že když nevysypu, tak to dopadne blbě 🙁
Máca:
Dávám za pravdu babče Alče 🙂 Těsto je dobré nechat po upečení vychladnout a potom beránek vyskočí sám a rád 🙂
Máco nebojte se . Já jen změklým máslem prsty ( ruka je nejlepší nástroj ) důkladně vytřela formu a beránek po vychladnutí se krásně vyloupl – 3x . Chce to opravdu nechat ve formě dost vychlednout a předčasně nepodléhat panice. Pěkné Velikonoce Všem Babča Alča
Tak jsem to letos také riskla a jen vymazala a super. Stále se učíme, že. Děkuji za radu.
Danča:
A to je na tom vaření vlastně tak zábavné. Nikdy si nemůžeme být jisti, že se cestou ke kýženému výsledku něco nepředvídaného nepřihodí 🙂
Právě ho peču, přidala jsem ještě kousky čokolády, vypadá krásně, tak uvidíme
Upekla jsem ho a byl nesmírně dobrý. Děkuji za báječný recept. Helena
Helena:
Děkuji za dobrou zprávu 🙂
Tak jsem po dlouhém hledani zkusila tenhle recept, zatím je v troubě tak uvidíme. mám poměrně velkou formu berana, ale tahle dávka je skoro dost, jestě jsem udělala malou bábovku. Podle popisu na začátku se naleje do obličejové formy těsto a přiklopí zadní polovinou. Mami to doma vždycky lila do obou pulek a pekla, po upečení je slepila marmeládou nebo krémem a dala mašli kolem krku, aby to drželo pohromadě. Takže jsem byla návodem docela překvapená, nicmeně jsem to zkusila. uvidíme co z toho vznikne, když vlastně nemužu zkontrolovat jestli už je pečený nebo ne. Dám vědět……
Beránek je upečený, i se docela dobře vyklopil, jen jsem vymazala maslem. Mouku jsem dala misto hrubé polohrubou, ale myslim že to zase až tak nevadi. Pekla jsem 50 minut ,ale asi zaleží na troubě. Takže děkuji za recept a ukládam do sešítku. peggy
peggy:
Velikonoce bez beránka na stole ztrácí své půvaby. Je fajn, že se povedl 🙂