Předkrmy a chuťovky

Brynzové větrníčky

7 komentářů

f6

 

Co dobrého na párty? Třeba slané větrníčky. Když budou plněné brynzou, nikoho by nenapadlo, že recept na ně je už v notně zaprášených kuchařkách. Větrníčky s brynzou objevila, upekla a naplnila Hanka (HaF) a servíruje nám je v celé své rafinované kráse. V kombinaci s obloženými chlebíčky, tedy s receptem předchozím, nám tu vystrojila pěknou studenou hostinu 🙂 Nevím co vy, ale mě se kombinace odpalovaného těsta s příjemně slanou chutí brynzy doslava nadchla a na jazyku se snoubí v jednu chutnou představu 😉

Brynzové větrníčky podle Anuše Kejřové

Recept připravila HaF: … K chlebíčkům jsem nachystala ještě brynzové větrníčky.Velmi mě zaujala jejich slaná varianta.

f1

 Dodala jsem si odvahu a Anuši důvěřovala. V soupisu surovin píše:

  • 1/4 l mléka
  • 10 dkg másla
  • 23 dkg mouky (já použila hladkou)
  • 6 vajec
  • sůl

 V postupu je uvedeno, že se má mléko s máslem svařit ve vodní lázni. Já si to zjednodušila a osolené mléko s máslem jsem zahřála v kastrolku přímo na plotýnce.

f2

Jak se mléko s máslem začalo vařit, přisypala jsem za stálého míchání mouku. Až se těsto odděluje od kastrolu a utvoří hrudku, odstavíme a necháme chvíli vychladnout.

f3

Posléze postupně zapracujeme všech 6 vajec.

f4

Vychladlým těstem naplníme sáček s širší hvězdičkou a na plech s pečicím papírem nastříkáme větrníčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova. Jak Anuše napsala, tak to fungovalo. Větrníčky naskočily a smály se z trouby jako malá sluníčka!

f5

 Než větrníčky vychladly, nachystal se brynzový krém:

  • 12 dkg másla a 18 dkg brynzy ušlehat dohromady a podle potřeby dosolit.
  • Větrníčkům odříznout vršky a naplnit. Přiklopit zpět špičku větrníčku.
  • A je hotovo!

 Takhle vypadaly.

I když jsem měla obavy, tento recept fungoval na 100 %.

f7

Teď už si umím větrníčky představit i na slano, třeba s nivovou náplní či šunkovou pěnou. Fantazii se meze nekladou. Jen mi tam chyběla nějaká poleva. Ta k větrníčkům prostě patří. Napadá někoho nějaká slaná?

Díky za případné tipy.

Dobrou chuť přeje HaF

Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou

. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství MOTTO Praha 

7 Komentářů

  1. HaFe, polevy asi nee. stačí čepička trošku šejdrem a dozdobit . na náplň různé druhy pěn, pomazánek, masové a rybí saláty.
    játrová pěna: máslo vyšlehat do pěny za postupného přidávání smetany a rozmělněné paštiky /játrového sýra/. dochutit pepřem a solí.
    lososová pěna: maso z lososa / konzerva/ jemně rozemeleme a postupně za stálého šlehání přidáváme do vyšlehaného másla. přidáme citr. šťávu, podle potřeby osolíme.
    šunková pěna: máslo vyšleháme do pěny s mletou paprikou a pepřem za postupného přidávání smetany. do pěny vmícháme jemně rozemletou šunku a dochutíme solí. vše krátce prošleháme.
    putimská pomazánka: 130g majonézy, 80g strouhaného eidamu, 60g strouhané mrkve, 20g česneku. naplnit, ozdobit zelenou petrželkou nebo zelenou cibulkou.
    atdatdatd.

  2. Takhle to těm slaných větrníčkům vážně sluší. Nepřemýšlela bych o jejich přikrášlení, u mě bodují tak jak jsou 😉 A slaných náplní by se dalo vymyslet opravdu víc než dost. Díky za pár nápadů 😉

  3. Este teple veternicky posypat struhanym parmezanom a naplnit lilkovou (baklazanovou) pastou 🙂 velmi podarene.
    Vdaka za zakladnu inspiraciu, na slane veternicky sa da vymysliet 100 + 1 variacii!
    Zajtra planujem tuniakove a ak ostanu z dneska redkovky, tak redkovkovy salat.

  4. To je výborná inspirace. Brynza je skvělá na všechny způsoby. Až budu příště chystat slané pohoštěné, určitě vyzkouším! 😉

  5. Dobry den, chystam se na vetrnicky (i kdyz se sladkou naplni) a zaujal mne tento recept. Nevite nekdo, jaky rozdil je v pouziti mleka jako u tohoto receptu a vody, jako je u beznych receptu? (krehkost, vyskoceni, chut, konzistence…)

  6. a co takhle je před upečením posypat – mákem, sezamen, nebo třeba kořením na pizzu ? Budou zdobenější a vynikající

  7. Zapomeli jste napsat kdy a jak vejce.

Přidal komentář