Dezerty a sladké hříchy

Ledový malinový dort, to je to pravé letní pohoštění

29 komentářů

 

DSC_0462 malinovy dort nepeceny

Malinový dort na horké léto nemůže být jiný, než pořádně vychlazený. A právě takový recept jsem si připravila na osvěžení. Na zahradě jsem sebrala maliny (růžové velkoplodé i slaďoučké žluté), vytáhla velký kelímek jogurtu a těšila se na první sousto, kterým se v letošním horkém dnu pořádně ochladím. Zmrzlina a ledničkové dorty nám dávají momentálně to největší vzrušení, kterého se tělo ne a ne nabažit. Tak si “upečte” dort, který bude sněhově bílý, v ústech se hebce rozpustí a při každém doteku našich úst po sobě zanechá osvěžení a malinový parfém k tomu.

DSC_0409 malinovy nepeceny dort

A když se vám ledničkový dort povede, pochlubte se! Největší gurmánský zážitek zprostředkují čerstvé suroviny, tak všechny sebelepší kompoty nechte stát ve spíži a skočte do království čerstvých chutí. On čas kompotů a zavařenin s příchodem babího léta zase přijde a nebudou mít žádnou konkurenci.

zahradni maliny

Na bílý letní dort klidně použijte voňavé jahody, čerstvé borůvky nebo maliny. Já malinám dávám jednoznačně přednost, protože ve sněhově běloučkém dortu vypadají jako krásné červené korálky. Žluté sladké bobulky zahradních malin kouzlo červených plodů jenom umocňují.

DSC_0427 malinovy nepeceny dort

Recept na bílý chlazený nepečený dort jogurtový

 Vytáhla jsem ho ze svého rukou psaného receptového sešitu. Oprášila zažloutlé stránky a pustila se do díla:

Kdo miluje nepečené dortíky se spodní křupavou vrstvičkou, může si na dno dortové formy rozdobrobit máslové sušenky, spojit je malým množstvím másla a přisladit javorovým sirupem nebo medem. Pro tento případ jsem se rozhodla, že dort bude opravdu sněhově bílý a sušenková tenká krustička by mě rušila.

DSC_0436 malinovy nepeceny dort

  • 400 g bílého plnotučného jogurtu (nejideálnější je jogurt řecký)
  • 4 plátky želatiny
  • lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 100 ml mléka
  • čerstvé ovoce na ozdobu
  • dortový korpus

Ze všeho nejdříve si musíme připravit želatinu. Namočíme ji do kastrůlku se studenou vodou (cca 130 až 150 ml) a necháme 10 až 12 minut nabobtnat. Želatinové plátky vymačkáme, přidáme do ohřátého mléka s medem a zahříváme na mírném plameni tak dlouho, dokud se nerozpustí. Necháme prochladnout a poté smícháme s jogurtem. Vzniklou směs nalijeme do dortového korpusu a podle našeho výtvarného cítění prostrkáme malinami. Zbytek ovoce si necháme na konečné finále a budeme dekorovat rovnou na talíři. Dortový korpus s jogurtovou směsí umístíme do chladničky a necháme ztuhnout. Nejlépe do druhého dne, ale pokud máme málo času, 4 hodiny budou stačit. Recept můžete dle fantazie obměňovat do aleluja 🙂

DSC_0428 malinovy nepeceny dort

Neztrácím čas pečením, zbytečně si doma troubou nepřitápím a užívám letošní ďábelské léto plnými doušky.

DSC_0446 malinovy nepeceny dort

A čím se k takovému dortu osvěžit? I když jsem si navařila šálek kávy, jednoznačně nejdokonalejší souhru vytvořil nápoj zvaný “benátský polibek” – Bellini. Příště si spolu můžeme přiťuknout tímto smyslným nápojem z hříšných Benátek.

DSC_0001 malinovy dort a Bellini

Nepečené dorty je potřeba vyztužit želatinou nebo agarem.

Rozdíly mezi agarem a želatinou podrobně popsal Vladimír Mikeš ve své knize Proč se klepou řízky – s podtitulem CHEMIE v kuchyni.

O želatině: V potravinářském průmyslu je používána již mnoho let. Jde o bílkovinu zvanou kolagen. Kolagen se svou výjimečnou strukturou tvoří nezbytnou součást pojivových tkání (výplň mezi svalovými vlákny). Na kolagen bohaté jsou kůže a chrupavky. Stárnutí kůže způsobuje ubývající množství kolagenu. Želatina má konzistenci hustého gelu, který je schopen tát při teplotě vyšší než 35 °C, tzn. rozpouští se nám v ústech. Protože je želatina původu živočišného, odmítají její konzumaci vegetariáni. Dávají přednost právě agaru.

Rozdíl mezi želatinou a agarem je ve vlastnostech i ve struktuře. Agar je polysacharid, za studena nerozpustný. Vyrábí se z mořských řas a jeho součástí je agaróza (cukr). Želatina je pružná, agar křehký a snadno lámavý.

Agar a želatina – rosulující látky, ale každá jiná – zajímavý článek od Ing. Jarmily Teplíkové

DSC_0433 malinovy nepeceny dort

Zdá se vám tento recept složitý? Tak zkuste smetanový dortík s piškoty a čerstvým ovocem. Zde je můj extrémně jednoduchý recept na nepečený lahodný dort jahodový, proložený piškoty. I v tomto případě je to dort ledničkový, dobře vychlazený.

 

 

 

29 Komentářů

  1. Také budu dneska \”péct\” dort v ledničce :-D. Mám doma nějaké tvarohy a crema fraiche, koupím ještě nějaké piškoty a vysluněné ovoce… Už se těším, až bude napečeno :-D. Přeji dobrou chuť.

  2. Je moc krásnej 🙂 Jogurtové a nepečené mám v létě asi nejraději. A když jsou v něm navíc maliny, tak je to naprosto jasná volba. Máme velké červené maliny na zahradě, stonky toho keře nemají ostny. Letos se však na keříku žádné maliny neobjevily 🙁 Zato už jsme měli v červnu mističku plodů kamčatské borůvky. Zatím to na koláč ani takový dort nebylo, ale byly báječně sladké. Tak snad za rok 😀 Líbí se mi barevné ladění fotek 🙂
    P.

  3. Takže na zítra už mám další bojový úkol – splašit řecký jogurt, želatinu (bude to premiéra, ale nedá se to už odkládat a navíc to vypadá, že to podle tohohle receptu musí jít samo jako po másle) a k tomu ještě to ovoce 🙂 Už teď se na ten zítřek těším…

  4. Fajnový a krásně vybarvený letní dortík a ještě krásně prostřený stůl. Hned bych se nechala k takovému stolu pozvat. :-))

  5. Opravdu vydařená fotka – krásné hortenzie v půvabném džbánku, nádherně prostřeno a ten dortík – neodolatelná pozvánka!!!

  6. Tenhle typ dezertů snad chutná každému a všude po světě:) Používám zakysanou smetanu, řeckého jogurtu nemajíc. A ještě jedndušší a spolehlivý želatinový instatntní prášek, stačí jen namíchat za studena s trochou vody.

    Pěkné fotky!

  7. coco-choc:

    Vysluněné ovoce je rozhodně tím nejlepším, co by do takového dortíku mělo přijít :o) Dělala jsem i borůvkový, je též patřičně šarmantní. Použila jsem ho do kalendáře na rok 2011. Někde pohledám fotky a mohla bych je přidat pro tu správnou borůvkovou atmosféru. Borůvky na bílém podkladě jsou velmi podmanivé 😉 Doporučuji vyzkoušet!

  8. Papaja:

    Ahoj 😉 Maliny jsou takové zahradní krásky. Náš keř také nemá ostny, maliny jsou velkoplodé, ale co mají navíc na kráse, chybí jim trochu na chuti. Tuto ztrátu kompenzují žluté maliny, ty jsou slaďoučké a připomínají mi lesní plody. Malin bylo letos dost, ale kamčatská borůvka asi odpočívá. Nemá tam ani jednu jedinou bobuli. To jí trochu vyčítám 😉 Budu muset vyrazit na borůvky do lesa. Včera jsem dostala misku od kamarádů, tak jsem jim upekla borůvkový koláč s drobenkou. Prý příště přinesou zas 😉

  9. HanaS:

    Docela se divím, že s řeckým jogurtem nejsou problémy a bývá dost často k mání i na našem malém městě. Kupuji větší balení (750g) a vždy si s ním vím rady. Co nepřijde do sladkého, to skončí v misce s okurkou a už se chladí v lednici řecké tzatziky. Řecký jogurt nemá pražádnou konkurenci. Je opravdu dokonale božský 😉

  10. Alena:

    Jé, a já zase na ten tvůj slavný Pischinger !!! 😉 A nejen na něj! Být hostem u tvého stole, nenudila by se ani jedna jediná malinkatá chuťová papila.

  11. yannka:

    Největší kumšt byl ten chlazený dortík uchránit od nenechavých rukou 🙂 Všichni volali, abych už toho focení v tom vedru nechala, že malinový dortík chtějí mít chlazený a já ho zbytečně opékám na sluníčku 🙂 Vyčítám si, že tomu závěrečnému aranžmá nepřikládám patřičný důraz a hned všechno těm \”mlsným hubám\” servíruji do talíře. Dort byl lehce zteplalý a kafíčko téměř studené, ale pochutnala jsem si ;-)))

  12. vilemina:

    Je krásné, že takové obyčejné recepty nás pořád berou za srdce. Ovoce vykouzlí tu krásnou atmosféru a dobrý jogurt neumí nic pokazit. Je to vlastně banalita, ale taková \”krásná a dobrá\” 🙂 Kdy jindy si ho udělat, když ne teď? Do horkých dnů je takový ledničkový dort nejlepší.

  13. Hmmm, tak tohle bych si dala hned líbit. Jen škoda,že jsem u čerstvého ovoce odkázána na jeho supermarketovou verzi, která prostě není ono 🙁 Ještě minulý týden jsem měla mísu nádherných ostružinomalin od rodičů, ale ty vzaly za své jen tak – se šlehačkou. Maliny jsou opravdu báječnou volbou, hned bych si kousek dala a vím, že u jednoho bych nezůstala 🙂

  14. Madlo, ostružiny a lesní maliny jsou naprosto luxusní artikl 🙂 Mají lepší chuť než ty mé zahradní. U takového dortíku z jogurtu nemám ani výčitky, když si krájím třetí kus 🙂 To je jeho výhoda. Měj se fajn, Šárka

  15. Tak jsem dala na rady časopisu Chef Gurmán, který hlásal, že není třeba se bát želatiny a vyzkoušela tento recept. Byla to má premiéra s želatinou v jakékoliv podobě. Spodní křupavou vrstvičku jsem nemohla vynechat, ta by mi tam chyběla. Výsledek byl skvělý a dortík chutnal náramně, takže křest ohněm mám za sebou. Jedinou vadou na kráse, dle mého oudu, byl fakt, že dortík nebyl tak vysoký, jako na ilustračních záběrech a to jsem dodržela přesné množství ingrediencí, včetně 400g jogurtu…už vím pro příště, že to bude chtít nejmíň dvojnásobné množství 🙂 Můžu se tedy zeptat, v jaké formě jste, paní Šárko, dortík nechávala chladnout? Myslela jsem, že dortová forma je jen jedné velikosti. Děkuji a těším se na další receptíky. xxx

  16. HanaS:

    Hanko, říkala jsem si, že u této letní dobroty na velikosti nezáleží a použila formu menší 🙂 Původně jsem chtěla připravovat jednotlivé kousky ve formě na muffiny. Potom jsem sáhla po malé dortové formě. Dortové formy mohou mít různé velikosti. Lépe se tak vrství jednotlivá patra do výšky. Jsem ráda, že vám doma dort chutnal a křupavá vrstvička tomu jenom prospěla.

    Měj se hezky a díky za zprávu 😉
    Šárka

  17. Prostě lahoda! A navíc, je to i děsně zdravé, nejen žravé! 😉
    Maliny se na balkoně teprve klubou, letos zatím ulítáváme na jahodách, takže vyrábím tvarohový nebo jogurtový dortík (či tunel) s jahodami a přidávám občas italské piškoty. V těch vedrech to bylo lahodné, osvěžilo to a jako bonus byla studená trouba (žádná výheň v kuchyni)!!!

  18. Pivli:

    Už aby zase byla doba malin 🙂 Raději vedra než douhou bílou zimu 🙂 Kdybych nemusela odhazovat sníh, tak bych si snad ani nestěžovala, ale takhle je to zimní období docela velká posilovna 🙂 … se sněžnou lopatou v ruce … Ale sníh je tu krásný, je běloučký jako bílý dort s malinami.

  19. Sbíhají se mi sliny na tuto krásnou dobrotu 🙂

  20. Dortík vyzkoušen s jahodami a přidanou zapečenou sušenkovou základnou. K tomu čerstvě stočený voňavý med od našeho včelaře. Moc fajn recept a s malinami musí být ještě lepší. Dortíku předcházela také premiéra Tvojí kulajdy – taktéž fantastická, přestože bezlaktózová:(. Děkuju za další dvě stálice do sbírky a přeji vše nejlepší k dnešnímu svátku:)

    • yannka:

      Díky 😉 Jak za přání, tak za zprávy z kuchyně! Jahody nebo maliny – to si stejně nikdy nemohu vybrat, co je lepší. Když mám jedno, toužím po druhém a když je po kupě všechno najednou, zase mi to přijde trochu fádní. Člověk musí pořád po něčem toužit, aby byl úplně spokojený :-))) Kulajda, to je moje velká láska.

      Díky za zprávu a přeji prima sladké léto. Šárka 😉

  21. Z ledového dortíku jsem dnes udělala lednový:) – na oslavu do práce. Vzhledem k sezoně s kompotovanými meruňkami. Jako lehký dortík po těžkotonážních vánočních sladkostech funguje taktéž velmi dobře!

  22. yannka:

    Ledový lednový dortík rozzářený meruňkami 🙂 Dobrý nápad!
    Na dnešní den se výroba romanticky bílých dortů náramně hodí. U nás od rána řádí sněhová bouře a je doslova všude bílo. Meteorologicky vzato, je dnes ten nejlepší den na pečení bílých dortů 🙂 Jdu přiložit do krbu a budu si u práce o výtečném dortu snít. Ať chutná a oslava se vydaří!

  23. Dneska jsem ho udělala s borůvkami, ochutnala jsem před nalitím do formy a není tak sladký jako jiné verze. Zítra má premiéru v práci.. dělala jsem ho z dvojité dávky a z holandských surovin (ale jogurt jsem sehnala řecký a med měla český 🙂 ), tak snad to půjde holanďanům pod nos 🙂

  24. Máte někdo zaručený a osvědčený recept na amoniové řezy? Díky!

  25. to strejda olin – recept na ŘEZY S AMONIEM

    Tento recept jsem vyzkoušela a mohu doporučit, neboť to dopadlo nad očekávání dobře. Našla jsem si ho na netu, tak posílám dál.

    Řezy s amoniem

    Potřebujeme:

    600 g hladké mouky

    200 g krystalového cukru

    2 lžíce kakaa

    50 g tuku

    2 celá vejce

    16 g amonia

    asi 5 lžic mléka

    čokoládová poleva

    Náplň:

    200 g práškového cukru

    250 g másla

    1 balíček pudinkového prášku

    3/4 l mléka

    můžeme přidat kakao, kávu, oříšky

    Návod na přípravu:

    Do mouky smíchané s cukrem a kakaem rozdrobíme tuk, přidáme vejce a amonium rozpuštěné v mléce, zpracujeme těsto, které rozdělíme na tři díly. Z každého dílu vyválíme plát, který upečeme nejlépe na obráceném tukem pomazaném plechu. Pach z amonia po chvíli pečení zmizí. Pláty jsou tvrdé a změknou teprve až po 24 hodinách, v nichž jsme je nechali odležet spojené náplní z cukru utřeného s máslem a nastavenou uvařeným pudinkem. Čokoládovou polevu dáme až po odležení.

  26. Vypadá to naprosto neodolatelně 🙂 . Moje děti ale nejvíc ocení klasickou zmrzlinu 😀 . Letos v létě jsme si koupili zmrzlinový stroj z Cesk a točili jsme zmrzlinu pro místní děti a ty naše u nás byly skoro pořád 😀 . Divím se, že za to léto nejsou zmrzliny úplně přejedené 😀 .

Přidal komentář