Publicistika a zajímavosti

Za krásami Slovenska

6 komentářů

 

Letošní Hančino putování za krásami a místními specialitami Slovenska slovem i obrazem. To stojí za ochutnání! 

Naše letošní dovolená se odehrála na Slovensku. Chtěli jsme dětem ukázat bývalou část naší vlasti a navíc jim přiblížit slovenštinu, které vůbec nerozumí. Je škoda, že po rozdělení republiky vypadla slovenština i z čítanek a naše děti tak nemají velkou možnost se s tímto krásným jazykem seznámit.

Vyrazili jsme první srpnový týden a naše cesta vedla přes Žilinu do Těrchové. Zde jsme nakonec zůstali v kempu Nižné Kamence a očekávali příjezd zbytku výpravy. Pokud jste vyznavači kempování, mohu tento kemp doporučit – je to loňský vítěz v hodnocení kempů – Kemp Slovenska – je tu čisto, nová sociální zařízení, bazén, dětská hřiště, malý ranč, velmi milí a ochotní provozovatelé a především nádherná příroda!

Prvním cílem byl hrad Strečno a město Martin a Žilina. Najít hrad nebyl problém, ulovila jsem i nádherné fotky, jen to mělo malý háček – mezi námi a hradem si poklidně tekl Váh a všude inzerovaná kompa (převoz) nepremávala. Takže zpátky do Žiliny, po mostě přes Váh a hurá po druhé straně na Strečno!

Počasí nám přálo a mi plánovali celodenní výlet do okolí. A snad proto, aby dovolená nebyla jen samá idylka a nechyběl nám adrenalin, přišla odpoledne menší přeháňka – jak potvrdil správce kempu, něco takového tu nepamatoval celé čtyři roky, co tu pracuje!

Než se vyčasilo, děti radostně hloubily odvodňovací kanály a zbytek času se v klidu strávil v termálním aquaparku. Pak konečně došlo i na výpravu do Jánošíkových Dier.

Po náročném, ale krásném výšlapu následovala chutná odměna! Ve zdejší kolibě jsme neodolali nabídce zdejších specialit a vyzkoušeli výborné polévky – beraní s fazolemi a zelňačku, následovaly halušky- se zelím i s brynzou, masové pirohy a u pánů zvítězily speciality z grilu.

Nakonec dovolené už nám zbyly síly jen na minigolf uprostřed nádherné přírody a ještě splnit dětská přání- jízdy na koni a večer si chytnout vlastního čerstvého pstroužka k večeři!

U našich sousedů bylo krásně, hoy jsou tu úplně jiné než u nás. Ještě že je to kousek, určitě se vrátíme, protože jsme vše projít nestihli. Na závěr ještě jedna fotka – důkaz toho, že když je pořádný stan, tak vás nemůže rozhodit ani trocha vody a ten ranní výhled stojí za to!!!

P.S. Samozřejmostí byla návštěva knihkupectví a domů putovala jedna slovenská kuchařka!

text a foto: © Hanka Fryšáková

Co jste viděli a ochutnali o dovolené Vy?

Hance děkuji za chutnou reportáž od našich slovenských sousedů a těším se na všechny další tipy, kam si příště vyrazit na dovolenou. Slovenskou kuchyni mám moc ráda a v knihovně nemám žádnou slovenskou kuchařskou knihu 😉

6 Komentářů

  1. Krasne fotky! Vtipne a poutave napsano, opravdu mile pocteni a to obzvlaste pri nadchazejicim podzimu…brr…. Jidla vypadaji lakave, tesim se, ze se mozna rozdelite o kulinarske zazitky z Vasi nove kucharky. Ja, az na naprosto nepovedene halusky z Hrnickove kucharky, ktere nechtela ani nase Lady, zadne zkusenosti se slovenskou kuchyni nemam a ted toho docela lituji.

  2. Děkuji za pochvalu!
    Slovenská jídla se určitě vařit budou, halušky máme totiž moc rádi. Jen se nejdřív musíme srovnat s novým školním rokem, potom bude i čas psát nové recepty na blog!!!

  3. AnnaMarie:

    Souhlasím s vyřčeným, hezky to Hanka zpracovala a určitě všechny ochutnané slovenské speciality za to stály a dovolená se vydařila.

    Halušky sice u nás doma nejsou na denním pořádku, ale před časem jsem si našla čas a recept na ně zpracovala do článku na blogu http://www.dolcevita.blog.cz – \”Šárčina škola vaření\” – mohu posloužit odkazem na pravé slovenské halušky s brynzou, které se jistě povedou a v samotném článku se dá najít plno odkazů na originální verze tohoto báječného jídla ze sousední kuchyně. Když jsou dobré vstupní suroviny, výsledek bude omračující 🙂

    http://dolcevita.blog.cz/0902/halusky-s-brynzou

  4. HaF:

    Opravdu pěkně prožitá dovolenka 🙂 Vydatná polévka zahřeje, halušky zasytí a čerstvý pstruh na ohýnku v krásné přírodě = poezie 🙂

  5. Dobre rano……je sice na sobotu este skora hodina, ale kedze nemozem spat a hlad ma premaha, nasiel som si vasu stranku s receptami. …….a dostal som sa az k tomuto clanku :-).
    Nabuduce, ked pojdete mojim krajom, urcite nevynechajte cestou na Liptov za Ruzombrerkom restauraciu Kozi vrsok! Nie, nie je to reklama, my s rodinou, ked chodime na vylety, vzdy si tam dame dobre jedlo, najma tradicne jedla, divinu a hlasuky tam robia bajecne. Ono to vobec nevyzera, zeby sa za pumpou ta supermoderna stavba ponukala dobre a tradicne jedla, ale je to tak. Ono, dnes uz ani na Slovensku nie vsade je mozne dat si dobre halusky s bryndzou,….ale tam to este vedia. Naproti tomu, v restauracii Krajinka cestou na Ruzomberok som si dal tri krat po sebe halusky bez bryndze a to som personalu prizvukoval, ze nie som v Bratislavy a ze viem, ako vyzera ziva ovca. Nepomohlo.
    PS – ked nabuduce nebu premavat kompa cez Vah v Strecne, chodte cez Techovu a Zazrivu na Kralovany a do Martina, alebo na spominany Liptov. Velmi pekny kraj, najma, ak odbocite v okolo Zazrivej do casti Razstoky, tam najdete malebne usadlosti ako z pohladnic.

Přidal komentář