Publicistika a zajímavosti

Jak přežít s propitými játry? Zobejte kedrové oříšky

2 komentářů

alkohol vino 

V ruském výzkumném ústavu v Tomsku se zrodil nejnovější objev, který prý dává šanci notorickým pijákům alkoholu na delší život. Stačí pravidelně zobat kedrové oříšky nebo užívat olej získaný ze semen sibiřské borovice limby, a lidé s “propitými” játry se prý dožijí úctyhodného věku.

Mohutná sibiřská borovice se údajně dá pěstovat i v zakrslé formě a dokonce se ji podařilo vypěstovat i v nádobě. Jestli umí příroda zastrašit i alkoholového ďábla, to ukáže čas. Raději než na sibiřskou borovici bych se spoléhala na zdravý rozum a alkohol dávkovala s mírou.

Víte, že alkohol není vždy tím jediným, kdo cirhózu jater způsobuje? O játra je potřeba umět pečovat, smetanka lékařská dokáže tomuto orgánu prospívat. Pomocnou ochranitelskou ruku dokáže játrům podat i šálek kávy. Milovníci vína si mohou koupit víno do knihovny. Na zdraví! 😉

NĚCO Z HISTORIE

“Všeho s mírou” hlásal již v 6. století př. n. l. aténský státník a filozof Solón. Opilci byli odsuzováni k nejtěžším trestům. Ve středověku císař Karel Veliký (800-814) stanovil za opakované opilství dokonce trest smrti. Víno jako lék proti různým chorobám doporučoval už Hippokrates, Plinius, Celsus a další. Pouze ženám bylo pití tohoto božského nápoje zakázáno! Aegnatus Maetennus svou ženu za to, že odpečetila schránku klíčů od vinného sklepa, dokonce zabil. Cato zjišťoval políbením, zda rty jeho ženy nenesou vůni vína. Přesto se sortiment opojných nápojů rozšiřoval a nestačila už jen medovina a víno. Kdo si s alkoholem schůzku často dává, nechť si na svou “opičku” pozor dává. Jen rozumný doušek osvěží, rozváže jazyk a povzbudí intelekt, máme-li jaký. Bez alkoholu by pití ztratilo svůj interesantní šmak, nenechme se jím však za žádné situace ovládat!

Kulturnost je nátěrem, který lze snadno rozpustit v alkoholu

(G.B.Shaw)

 

Víte jak dlouho trvá, než můžete po požití alkoholu sednout za volant?

Následující výpočty odbourávání alkoholu počítají s mužem o hmotnosti 85 kg a se ženou vážící 60 kg. Doba odbourávání alkoholu závisí samozřejmě na druhu nápoje (sladké a studené se vstřebávají pomaleji, perlivé a bylinné rychleji), na množství a složení zkonzumovaného jídla, na stáří a metabolismu konzumenta. Berte to orientačně, ale vážně 🙂
 
Druh alkoholu
Množství
Muž cca 85 kg
Žena cca 60 kg
Pivo 10°
0,5 litru
2,15 hod.
3,42 hod.
Pivo 10°
1 litr
4,30 hod.
7,24 hod.
Pivo 10°
5 litrů
22,30 hod.
37 hod.
Pivo 12°
0,5 litru
2,45 hod.
4,31 hod.
Pivo 12°
1 litr
5,30 hod.
9,12 hod.
Pivo 12°
5 litrů
27,3 hod.
45 hod.
Víno přírodní
0,2 litru
2,3 hod.
4 hod.
Víno přírodní
0,4 litru
4,5 hod.
8 hod.
Víno přírodní
1 litr
12,2 hod.
20,2 hod.
Lihovina 40 °
0,5 dcl
3,2 hod.
3,4 hod.
Lihovina 40 °
1 dcl
4,3 hod.
7,3 hod.
Lihovina 40 °
5 dcl
22,3 hod.
37 hod.
 
Sklenka vína či kvalitního tvrdého alkoholu pomáhá udržovat cévy a krevní oběh v dobré kondici. Je-li alkoholu přes míru, kardiovaskulárnímu systému škodí. Sklenka piva či vína po jídle vám nedovolí nejméně 2 ½ hodiny sednout za volant.
 
S kapkou alkoholu si můžeme s klidným svědomím uvařit něco dobrého. Třeba přímo celé menu.

2 Komentářů

  1. kedrove orisky jsou zazrak prirody. diky za skvely clanek

  2. Bob:

    Překvapilo mě, jak dokáže příroda podávat pomocnou ruku i tam, kde by to člověk nečekal 🙂 Příroda je zázračná sama o sobě.

Přidal komentář