Dezerty a sladké hříchy

Svatomartinské rohlíčky/podkovy s makovou nádivkou

14 komentářů

 

"recept na svatomartinské podkovy a rohlíčky"

Svátek sv. Martina se slaví veselým hodováním. Rok končí, úroda je pod střechou, nastal čas odměnit se. Na sv. Martina kouřívá se z komína. Copak to v kamnech tak krásně voní? Husí pečínka a vandrovnice. Čeládka končí službu a sedlák se selkou je naposledy hostí pod svou střechou a na cestu jim přibalí vandrovnice – martinské podkůvky / rohlíky. V noci 11.11. se nechodí spát tak brzy a je čas zažehnout světýlka lampiónů. Datum s číslem 11.11. se zdvojenou “1” symbolizovalo rozpustilost a hřích. Připomenout si oslavy sv. Martina můžeme třeba receptem na svatomartinské podkovy.

Svatomartinské podkovy s makovou nádivkou

do těsta potřebujeme:

  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 20 g droždí
  • 100 g másla
  • 1 vejce na pomazání + 2 žloutky do těsta
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml mléka
  • vanilkový cukr na posypání

do nádivky potřebujeme:  

  • 150 g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • plátek másla
  • 2 lžíce strouhaného perníku
  • skořice
  • med cukr

Z droždí připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Zaděláme těsto, které necháme vykynout a poté z něj vyvalujeme obdélníčky. Připravíme si makovou nádivku. Zahřejeme mléko a smícháme ho s mákem, máslem, perníkem, skořicí a cukrem dle chuti. Společně krátce povaříme. Nakrájené kousky těsta plníme povařenou makovou nádivkou a svineme do tvaru podkůvky. Pečivo klademe na plech, necháme ještě krátce dokynout a před vložením do trouby pomažeme vajíčkem. Pečeme při teplotě 170 °C cca 35 až 40 minut. Ještě horké cukrujeme. Podle tradice by rohlíčky měly mít tvar koňské podkovy, na kterém Martin přijel a dovezl první sníh. Náplň do pečiva nemusí být jen maková, ale vhodná jsou též povidla či ořechová nádivka.

Kdo pracuje s kynutým těstem poprvé a chybí mu podrobnější návod na přípravu kvásku, může postupovat podle předpisu na velikonoční mazanec. A kdo nemá chuť si s kvasnicemi začínat vůbec nic, může si upéct jednoduchý jablečný obrácený koláč.

14 Komentářů

  1. Ááááá, hned jsem dostala chuť na něco s mákem. Letos už podkůvky nestihnu, ale příští rok se polepším. 🙂

  2. Šárko, u tebe v kuchyni opravdu dupal svatomartinský koník, je to podkovička, jak vyšitá!

  3. Krásné podkovičky! U nás se sladké nepeklo, ale nakonec byly rohlíčky – babička napekla pro vnoučka Martina!

  4. Ač jsem se snažila, seč mohla, těsto bylo děsně řídké, poté jsem přidala ještě poměrně dost mouky, ale zase to nechtělo kynout.
    Rohlíčky popraskaly (málo vykynuté), ale nicméně po výsledku se jen zaprášilo.
    Děkuji. 🙂

  5. Moje první martinský rohlíčky zdárně dopečeny, doma se po nich jenom zaprášilo 🙂
    Děkuji za pěkné recepty na vašem gurmánském blogu.

  6. Tentokrát se na ně chystám a těším se na to, jak rodinu překvapím. Mamka totiž nepeče, ale já ji to naučím. Pěkný den přeje Kačka-

  7. Bratislavské rohlíčky s ořechovou nádivkou

    Svatomartinské podkovy pekla naše babi. Byla ze Slovenska a mně po ní zůstal recept na bratislavské rohlíčky, které během roku (a to několikrát) peču zase s oblibou já. Recept posílám, je už léty prověřený, tak můžete beze strachu vyzkoušet. Nechte si chutnat, zdraví Lenka.

    Suroviny:
    na kvásek: 30 g čerstvých kvasnic, trochu vlažného mléka, lžička cukru a mouky.
    na těsto: 500 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 100 g másla, 1/4 litru mléka, 1 vajíčko na potření rohlíčků
    na ořechovou nádivku: 200 g vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, 200 ml mléka, 2 lžíce jemné strouhanky nebo strouhaného perníčku, 1 vanilkový cukr, 1-2 lžičky rumu

    Pracovní postup:
    Postupujeme tak, že necháme vykynout kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme žloutky, kvásek, prosátou mouku a vlažné mléko. Vypracujeme kynuté těsto, které je hladké a nelepí se na vařečku. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme cca 40 minut kynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme do tvaru kruhu a rozdělíme na osm výsečí, jako když krájíme koláč. Náplň klademe lžičkou na širší kraj a poté svineme směrem ke špičce do tvaru rohlíčku. Před vložením do trouby potřeme rohlíčky rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme tak dlouho, dokud povrch rohlíčků nezezlátne, tj. 35 až 40 minutek.

  8. Tak jsem se rozhodla učiniti tradicím zadost. Rovnou jsem hledala na tomto webu, večer nechala máslo i droždí na lince, aby měly pokojovou teplotu, ráno nechala kvasnice řádit, kvásek jsem dala do pekárny, přidala mouku i našlehané máslo s cukrem a žloutky, zapnula program těsto a vyčkávala. Moje očko tu a tam zkontrolovalo průběh děje, ale pochybnosti narůstaly. Výsledkem bylo velmi řídké těsto, spíše na litý koláč, než na tvarované podkovy či rohlíčky. Zkontrolovala jsem obdobné recepty a došla jsem k závěru, že se musí jednat o překlep – 30 dkg mouky a 2 dl mléka nemohou dosáhnout jiné konzistence, než polotekuté. Přidala jsem dalších 20 dkg mouky a program dala \”da capo al fine\”. Výsledek famózní – krásně hebké, měkoučké těsto, které nebylo ani třeba podsypávat na vále. Těsto jsem rozdělila na polovinu, z každé vyválela kruhovou placku, nakrájela osm trojúhelníků, naplnila ořechovou nádivkou, zavinula, nechala ještě vykynout, natřela rozšlehaným vajíčkem, posypala plátky mandlí a upekla. Zlatavé rohlíčky (no, ta zdrobnělina moc nesedí, jsou to spíš rohlíky) už trůní pod pokrývkou z vanilkového cukru na stole. Šárko, prosím, podívej se do svých podkladů, zda se nevloudil do receptu tiskařský šotek. Těsto je opravdu hodně řídké.

    • Jenofefa:

      Děkuji za zprávu, díky které jsem prošla rcp a opravdu došlo k záměně 3 s 5 – v rcp se má použít 500 g mouky. Opravila jsem rovnou do textu a ještě jednou Ti moc děkuji a přeji pohodový předvánoční čas s příjemnými momenty klidu, které provoní nějaké to tradiční sladké pečivo. Čas příprav už je tu 😉 A s ním i první sněhová nadílka, která k vánočnímu času patří a vyvolává tu správnou atmosféru. Měj se krásně, zdravím z jihu Čech, Šárka

  9. Dobrý den,rohlíčky jsem udělala kromě makové ještě s ořechovou a povidlovou náplní.Jsou výborný, díky za super inspiraci:-)

Přidal komentář