Zelenina a saláty

Kapustová sekaná podle Anuše Kejřové

14 komentářů

Vegetariánská pečínka, co dokáže očarovat i skalní fanoušky masa všeho druhu. Jde o to, zda si dokážete představit milostný poměr se slečnou kapustou. Zde je pozvání na kapustovou sekanou podle receptu Anuše Kejřové. Ten by ovšem sám o sobě byl k ničemu, kdyby se k hlávce kapusty nepostavila Klárka a nerozhodla se přidat tento recept do soutěžní rubriky “Vaříme českou klasiku podle kuchařské knihy Anuše Kejřové.” Připomínám, že druhé kolo soutěže stále probíhá a na tři vítězné recepty čekají pěkné knižní ceny. Jak dopadlo první kolo a co všechno už se navařilo? Vše je k nahlédnutí zde, ale dnes má slovo Klárka se svým receptem, tak se nechte pozvat na pěkně vypečenou kapustovou sekanou s bramborovou kaší.

Kapustová sekaná pečeně bezmasá je ideální recept pro nás od Anuše Kejřové. Zkouším poprvé recept z prvorepublikové Zlaté úsporné kuchařky. Kapusta je stále ještě na záhoně, slepice snáší, jen se pokusím vyřešit malý problém se slaninou, kterou Anušina kapustová sekaná obsahuje. Nakonec padla volba na kombinaci olivového a slunečnicového oleje. V konečném výsledku se zdá, že to byla dobrá kombinace.

Nejprve tedy příprava surovin – kromě slaniny, kterou vyměňuji za kombinaci olejů nechávám vše přesně tak, jak je uvedeno v kuchařce. Nakonec ale během vaření dochází k navýšení strouhané housky. V receptu není uvedena gramáž kapusty – ty mé dvě měly dohromady 750g a recept počítá se 100g strouhanky, zároveň ale nabádá k dosypání tolik housky, aby se dala hmota vytvarovat do šišky. U mě to nakonec dělalo 360 g strouhané housky. Pravděpodobě se tedy v receptu počítá s menší gramáží kapusty. Proto jsem pro jistotu přidala ještě jedno vejce. Pokud bude chtít někdo zachovat přesnou gramáž receptu z knihy, mělo by být kapusty zhruba jen 250-300 g. 

KAPUSTOVÁ SEKANÁ PEČENĚ bez masa

Suroviny:

  • 750 g kapusty (2 kapusty)
  • špetka majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • lžička soli
  • (u mě to na osolení kapusty při vaření byla lžíce soli)
  • špetka pepře
  • 360 g strouhanky
  • 2 vejce na tvrdo

Dvě lžíce olivového oleje a dvě lžíce slunečnicového oleje.

Na pekáč : bílek, olej, kyselé okurky. Navíc jsem přidala svazeček saturejky.

Na přílohu – bramborovou kaši : 1,5 kg brambor, sůl, půl hrnku mléka, 30g másla, cibulka a máslo 40 gramů

Nejprve jsem omyla kapustu a sundala z ní tvrdé, rozvětvené listy. Okrojila košťál a kapustu nakrájenou na čtvrtky naskládala do hrnce. Zalila vodou a osolila. Poté dala vařit.

Ihned poté jsem dala vařit vejce na tvrdo.

Do měkka uvařenou kapustu jsem vyndala do mísy, zbavila jí co nejvíce vody a mohla jí umlýt na masovém mlýnku, ale upřímně řečeno – pomohla jsem si raději ponorným mixérem .

Na to jsem přidala vejce, pepř, majoránku,drhnutou čerstvě nasušenou saturejku,utřený česnek, olivový a slunečnicový olej a nejprve 100g strouhanky – toto množství jsem ale nakonec zvýšila až na 360g.

Jemně jsem potřela dno pekáče a na rozdíl od receptu, kde rozválí na prkénku kapustovou hmotu, přenesla jsem jí rovnou na pekáč, kde jsem jí podle rad kuchařky, rukou namočenou ve studené vodě uhladila. Ještě předtím jsem ale zamáčkla do prostředka sekané dvě vejce. Na toto množství kapusty by jich však mohlo být více – minimálně čtyři.

Hezky uhlazenou kapustu jsem potřela rozšlehaným bílkem, dno jsem jemně polila olejem a dala péci do vyhřáté trouby.

Zhruba po 3/4 hodině byla sekaná upečená.

Během pečení sekané stačilo už jen udělat bramborovou kaši – tentokrát také podle Anuše.

Oloupané a nakrájené brambory na čtvrtky jsem zalila vodou, osolila a dala vařit. Dobře uvařené slila, přidala půl hrnku teplého mléka a 30gmásla a opět místo vařečky použila ruční mixér. Ještě bylo třeba dát do hrnečku máslo a jemně osmažit cibulku. Když byla cibulka hezky nahnědlá, podle návodu jsem hrnek odstavila a nechala cibulku dojít.

 

Vše jsem nakonec ozdobila nakládanými kyselými okurkami.

Přestože je kapusta jako taková pro mnoho lidí asi ne příliš lákavou zeleninou, tato sekaná byla výborná. Snědli jí všichni, děti nijak neprotestovaly, tak nezbývá než poděkovat Anuši Kejřové za praktický recept na další, čistě zeleninové jídlo.

Dobrou chuť přeje Klárka

 

Připomínám, že probíhá druhé kolo soutěže – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství MOTTO Praha 

14 Komentářů

  1. Kapustovou sekanou si vždycky spojím s dětstvím a maminčinou úžasnou kuchyní. Připomínka je tuze milá věc, tak jsem se tu zasnil. Byli jsme doma 3 kluci, nevařilo se jinak než ve velkém stylu. Pořád jsme měli žaludky plné hladu a bezmasá jídla byla tudíž na denním pořádku od pondělí do pátku.

  2. Unavený starý muž:

    I když jsem v mládí k zelené barvě na talíři moc neinklinovala, sekanou z kapusty si pamatuji jako neobyčejnou záležitost a moc ráda si ji udělám i dnes. Bezmasá jídla mi nepřijdou bezduchá a dělám je velmi často, proto jsem moc ráda, že tento recept se dostal do rubriky Vaříme s Anuší Kejřovou. Díky za komentář 😉

  3. Unavený starý muž :
    to je moc hezký komentář. Patří k těm, kdy při čtení člověku trochu vlhnou oči. Nevím proč to tak je, ale připomínka dětství Unaveného starého muže mě značně rozněžnila :-). Pevně doufám, že si i moje děti jednou udělají čas nad nějakým báječným receptem a zasní se a vzpomenou na své dětství.
    Gurmánka:
    Moc děkuji Šárce za zveřejnění mého receptu a přeji hodně štěstí v podobných počinech, jako je připomenutí Anuše Kejřová. Oběma krásný přeji den !

  4. Paní Kláro, dětství je krásná vzpomínka. Dnes už mi nezbývá nic než vlastní představivost. Bratři se rozběhli do světa, rodný dům vytlačil z povrchu zemského průmysl a na tu vzácnou dobu mi zbyly jen maminčiny recepty. Moje paní je neumí, protože je to jižanka tělem i duší. Moc rád se zastavím tady na stránkách, kde se potěším alespoň pohledem na něco dobrého, co znám a připomíná mi to dobu mého mládí a domov vůbec. Přeji krásnou neděli vám všem.

  5. Nemyslím,že musíte zůstat pouze u vzpomínek na jídla od maminky….na netu existují i videorecepty,podle kterých určitě uvaří i ten,který se ještě o nic nepokoušel….např:……http://ekucharka.net/recepty-a-videorecepty/

    Vařit s Šárkou znamená pohladit duši, ale použít videorecepty je cesta,kterou se k pohlazení dostanete

  6. babs:

    To je moc hezky vyjádřeno 🙂 Ono se to má opravdu tak, že v jídle se dá najít nejen chuť, ale též pohlazení, půvab, vášeň i vzpomínky.

  7. Děkuji za tento recept paní Šárce za zveřejnění a paní Kláře za nafocení. Dnes jsem zrealizovala tento počin a byla mile překvapena, jak je kapustová sekaná moc dobrá, přestože je masuprostá. Jen ten odér z vaření by mohl být trochu slabší, přecejenom sousedi za nic nemohou. Hezký večer.

  8. Jenis:

    Děkuji za zprávu! Klárka je šikovná! Kapusta se nezdá, ale na talíři umí potěšit. S nevábnou vůni souhlasím, sousedi si ji jistě nezaslouží 🙂 Kapustová sekaná má spoustu bonusů, proto i u nás doma nedávno zavoněla a špatně se ten košťálovitý parfém dostával oknem ven, protože ani digestoř si s ním neporadila.

    Představte si, že jsem nedávno zahlédla parfémované přírodní mýdlo s vůní kapusty. Hned jsem si pomyslela, že tohle už je malinko přes čáru. Vztah k přírodě a obzvláště zelenině mám kladný, ale mydlit se kapustovým mýdlem … tady má láska k téhle zelenině končí 🙂

  9. Dnes jsme si dali repete, kapusty je teď v obchodech habaděj, tak je toho třeba řádně využít. Kdy jindy, než v zimě?
    Gurmánka:
    Kapustové mýdlo je teda opravdu mimo zájem majority, raději zůstanu u olivového 🙂

  10. trochu se mi roztekla, neodhadla jsem správně konzistenci, ale jinak výborná

  11. Prosím Vás, píšete o bezmasé sekané, ale slanina je z umělé hmoty?

  12. Skvělá klasika. Pod sekanou jsem podložil anglickou slaninu a výsledek byl : fajn.

Přidal komentář