Dezerty a sladké hříchy

Velikonoční beránek

26 komentářů

"jak se peče beránek"

Pomalu je čas oprášit velikonoční formu na beránka a zopakovat si nějaký tradiční recept. Letos jsem si beránka upekla s předstihem a domácí recepturu inovovala. Beránka jsem pekla v malých formičkách, ale recept je množstvím uzpůsoben tak, aby těsto vystačilo na klasickou velkou beránkovou formu. Nemáte chuť letos vyzkoušet beránka trochu jinak?

VELIKONOČNÍ BERÁNEK s jablky a medovým máslem

Na velikonočním stole nemá chybět beránek. Letos jsem připravila (trochu s předstihem) jednoduchý a šťavnatý recept na beránka, co voní máslem a medem. Vyzkoušejte varianci se strouhanými jablky. Tento rychlý recept nemá žádná úskalí, proto se vám jistě povede.

Potřebujeme:

  • 180 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 170 g čerstvého másla, rozehřátého
  • 1 lžíce medu
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka skořice
  • 5 ks středně velkých jablek
  • lžíce rumu
  • špetka skořice
  • forma na pečení beránka
  • plátek másla na vymazání formy
  • jemná strouhanka na vysypání

Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva, ovoníme špetkou skořice a osladíme cukrem. Přidáme 3 vejce, rozpuštěné máslo s medem, rum a společně s nastrouhanými jablky na struhadle s velkými slzičkami vařečkou umícháme polotuhé lité těsto. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou. Pečeme při 180 °C 40 až 45 minut.

"jak se peče beránek"

Malé vylepšení:  Do těsta můžeme přidat i rozinky a oříšky. Místo strouhanky na vysypání vymazané formy zkuste použít jemnou drť z kukuřičných lupínků. Pečivo tím získá hřejivou a bohatou žlutou barvu.

Bude mít na vašem velikonočním stole místo čerstvě upečený beránek?

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi potěšením.

26 Komentářů

  1. Paní Šárko, jako vždy děkuji za inspiraci i na tip na lupínky, a už se těším na našeho beránka podle Vašeho receptu, s jablíčky, mňam! Už jdu shánět rolničku :)))

  2. Pozdravujem vás Šárko. Tento váš recept naozaj funguje! Ja ho robievam v rôznych formách (tortová, bábovková, quichová) – dôležitý je základný recept a ten je skvelý. Má to však háčik, ktorý som si už X-krát overila, alfou a omegou sú dobré jablká a pomer vody v nich. Určite aj v barančekovej forme tento koláčový skvost vynikne. U nás je v TOP5 obľúbenosti. Krásne predveľkonočné prípravy a nádhernú jar. Alebo rovno leto?

  3. HanaS: rolnička je z Lindt zlatého zajíčka, viď Šárko?

  4. HanaS + Terezka

    Rolnička zdobila krk zlatého čokoládového zajíce od Lindta 🙂

    Terezko, bod pro tebe!

  5. Katinka:

    Je to tak 🙂 Těsto mám též oblíbené a peču ho v různých formách jako jablečný moučník. Přidala jsem med a beránek chutnal neodolatelně. Jablka by měla být opravdu dobrá, protože jejich chuť je v jablkovém moučníku opravdu zásadní. Též přeji pohodové předvelikonoční období. Pokud jde o počasí, momentálně jsem trochu blíž k jihu a užívám si tu 26 °C, což je opravdu už letní temperatura. Doufám jen, že u nás doma to platí zrovna tak a je teplo 🙂

  6. Děkuji za inspiraci, určitě upeču jednoho beránka podle tohoto Vašeho receptu.
    Peču jich totiž každý rok pět, letos jich bude možná už šest.

  7. Velikonoce jsou o kopřivách, srajdy plné cukru lze udělat I v zimě 🙁 Sladké jídlo není jídlo… 🙁

  8. Krásní a něžní beránci plní jablíček mě lákají. Já jsem loni dělala dělala mrkvového beránka a byla jsem s ním maximálně spokojená, ale protože budu letos péct velké beránky dva až tři, určitě zkusím i vás recept, který je opravdu lákavý. Podobný jablečný moučník peču jako bábovku, takže můžu potvrdit, že není vůbec suchý, je krásně kyprý a chutný. Takže pečení zdar a Velikonocům též!

  9. Vabne a spravne naladene foto – jako vzdy 🙂 Verim, ze beranek musi byt opravdu primo oblackove hebky a stavnaty. Ja kazdorocne pecu nekolikahlave stadecko, kazdy jedinec z osmi vajec. U nas vsichni chteji jen a jen ten jediny, z vajecneho konaku naslehany a zadny jiny, ac jsem se snazila nekolikrat zmenit nabidku. Je to podobny recept, ze ktereho se pecou i korpusy, babovky a pod. Nasi beranci naramne provoni dum a vydrzi dlouho vlacni, pecu je i nekolik dnu pred velikonocemi. Letos, ale mam tech spravnych ceskych surovin jen tak maximalne na tri beranky a tak asi na nejakou tu zmenu dojde. Hezke velikonoce vsem:-))

  10. AnnaMarie:

    Několikahlavé stádečko :-))) Jedinec z osmi vajec musí být opravdu dominantní kousek a přímo k nepřehlédnutí. Na variantu s vaječným koňakem se mi vážně sbíhají sliny! Krásné Velikonoce a ať se pečení náramně daří a doma to dlouho pěkně voní :-))

  11. Dobrý den, musím jen s radostí potvrdit, že Váš recept je opravdu skvělý a vzhledem k tomu že jsem beránka pekl už v pátek před velikonocemi, v neděli zbyla jen hlava :-)) která se dochovala pouze do dnešního velikonočního rána! Tento vynikající recept doporučuji vyzkoušet všem!

  12. Myslela jsem na vanocnich beranku tento nedele. Rada bych je upect, ale musim si najit, kde koupit formy v USA!

  13. dobrý den,dnes jsem vyzkoušela váš recept,nevím,co bylo špatně,ale beránek neudrží hlavu,musí chudák leřet.Chuťově vynikající,ale výsledek bídný,S těstem počítám,ale asi na plech,nebo do bábovkové formy

  14. Úžasný recept
    Úžasné stránky
    Úžasné Velikonoce vám preji

  15. Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jestli můžu použít tento recept ,když mám velkou oboustrannou formu beránka.

  16. Gurmánka:
    Milá Šárko, beránek je v troubě, z kuchyně se line medovo-skořicovo-máslovo-jablečná vůně, mňam. Tyhle Velikonoce jsou už třetí, kdy si pochutnáme na beránkovi z Vaší webo-kuchařky 🙂 zkrátka nemá chybu – vždycky je snědený hrozně rychle 🙂 Děkuju za recept i tento web. Drobný tip – když se mi beránek po vyklopení zdá málo upečený, dám ho rychle na pečící papír a \”nastojáka\” v troubě dopeču. Nijak neutrpěl a byl dozlatova vypečený 🙂 A těsto na mazanec podle farské kuchařky (také od Vás) už hezky kyne, přijde na řadu hned po beránkovi…letos premiéra, tak jsem zvědavá…

    lenka:
    Lenko, také mám velkou oboustrannou formu, dělám ho z 5 vajec a je to úplně akorát. Jen jsem si dovolila upravit recept, dám těch jablek místo 8 (tak by to vycházelo z 5 vajec) pouze 5 větších. Jablíčka mají hodně šťávy…

Přidal komentář