Publicistika a zajímavosti

Četba exotická, erotická, tajemná, trochu krimi a přece o dobrém jídle. Román “Kuchař” od Martina Sutera

18 komentářů

    

 

Hlavně žádnou novou kuchařku, prosím! Pokud je chuť na notně stimulící „Love food“ s kriminální zápletkou a zvládnete i sousto v podobě úžasné molekulární kuchyně, je to román pro vás. Četba exotická, erotická, tajemná, trochu krimi a přece o dobrém jídle. Kuchař od Martina Sutera.   

Román možná nepřečtete jedním dechem, ale na jedno polknutí určitě ano! Martin Suter má rád tajemství, a jeho příběhy takové jsou. Suterův „Kuchař“ je velmi tajemný. Říká se, že má něco společného s Jean-Baptistou Grenouillem, ze skandálního Süskindova románu Parfém.   

   

rozhovor s autorem knihy – četba z knihy   

Jak kniha vznikla? Původně hlavní románovou postavou měl být někdo opředený velkou magickou silou. První řádky knihy byly napsány v momentě, kdy autor zasadil sazeničky kari dovezené ze Srí Lanky … Otevřela se spojitost magična molekulární gastronomie a moudrosti ajúrvédské kuchyně. O tom všem je nový román Kuchař.   

    

Tohle zajímavé literární sousto švýcarského autora Martina Sutera s jasným názvem „Kuchař“ nezastírá, že čtenáře ponoří do světa gastronomie, ale všechno je trochu jinak, než by se dalo čekat. Román popisuje prostředí luxusní švýcarské restaurace v Curychu, kam se dostane tamilský kuchař Maravan. Jeho nápadité kreace začne  ‚maître’ drze vydávat za své. Později Maravan zakládá načerno se svou kolegyní „Love Food“, cateringový servis se specializací na sexuálně stimulující kulinární pokrmy kořeněné afrodiziaky pro movitou klientelu. Kniha je plná kouzel, tajemství chuti a nechybí v ní vášeň, láska ani kriminální zápletka.   

Maravanovy recepty jsou odvážné kreace inspirované molekulární kuchyní. Kuličky espumy se převalují v dusíkové lázni, padají mezi šafránové textury, ohřáté ghí se natahuje do injekční stříkačky, v elektrické dýmce doutná moučka z bukového dřeva a rozněcuje fantazii lačného čtenáře….. Suter připravil na 240 stranách delikátní literární menu plné překvapivých zvratů opředených tajemstvím z říše vůně a chuti.   

Martin Suter, nedávno oslavil 62. narozeniny – začínal ve švýcarské Basileji, původně  v reklamce jako textař, ale brzy seděl v křesle kreativního ředitele. Přispíval do časopisů Geo, Folio a z pravidelných sloupků týdeníku Weltwoche, v roce 1994 vyšla kniha s názvem Business Class. Jako svobodný autor sepsal román o zkušenosti s konzumací psychidelických hub, kterému mu dal název podle slavného alba skupiny Pink Floyd „Odvrácená strana měsíce.“ Další román „Perfektní přítel“ vycházel z vlastní hořké zkušenosti s Alzheimerovou chorobou, kterou nabyl při péči o svého nemocného otce. Právě za tento román obdržel M. Suter cenu za nejlepší „Německou detektivku.“   

Martin Suter dnes žije na Ibize, miluje vaření, pěstuje vinnou révu, užívá stínu vlastních olivových hájů, rád pobývá v Guatemale a nepřestává psát.  

Účinky Love Food si vyzkoušejte na vlastní kůži a začtěte se do knihy 😉

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

18 Komentářů

  1. Znie to ozaj lákavo, poobzerám sa po knižke a cestou do práce sa vo vlaku rada ponorím do sveta výnimočných chutí ;o)

  2. Shira313:

    Myslím, že to je něco, co tu ještě nebylo. Už jsem se pustila do čtení 🙂

  3. Díky za tip. Jinak k jídlu patří i dobré pití. Pak bych ke knize Kuchař doporučila knihu Expert od Dicka Francise – http://knihy.abz.cz/prodej/expert , aby to menu bylo kompletní :-)).
    Hezký zbytek dne přeje Ditta.

  4. Šárko, díky za tip. Takovou literaturu opravdu můžu. Počkám až se tu v diskuzi nahromadí další tipy a objednám najednou. Nedavno jsem si početla v: \”Nemusí být vždycky kaviár\” od Simmela. Taky fajn 😉

  5. Dobrý den, děkuji za skvělý tip na čtení. U nás se teď střídáme ve čtení Puštulkových Labužníkových historek a občas i slina ukápne. Po knize se určitě podívám a přeji hezký den.

  6. Bali – Dana Dufková:

    Díky za další čtenářské tipy! Dášo, Simmela mám ráda, díky za připomenutí.

    Dana: Labuž. historky bych si ráda přečetla, určitě zakoupím. jen si tak říkám, nebude to zrovna ideální četba \”do plavek\” – chtělo by to nějaký dietnější román, když máme léto na krku 🙂

  7. Tak jsem si knizku koupila a za vikend ji doslova zhltla – cte se to samo, diky za tip!!!

  8. Taky mám a už se těším, až si ji přečtu 🙂 A kriminální zápletka bude jako bonus. Díky za tip, paní Šárko!

  9. Taky mám a už se těším, až si ji přečtu 🙂 A kriminální zápletka bude jako bonus. Díky za tip, paní Šárko!
    PS. Omlouvám se za toho anonyma výše, odklikla jsem to příliš brzy.

  10. To by mohl být krásný dárek pro mého NK, který je kuchař 🙂

  11. Jen jsem si to tu u Vás přečetl a hned jsem pro knihu letěl do obchodního centra. Připravil jsem si čaj, zalehl do postele a sobotní večer strávím četbou tohota zajímavého dílka 🙂 Díky za tip.

  12. Šárko, včera jsem ji přečetla během večera. Moc se mi to líbilo! Voněl mi pak polštář po kari 😉

Přidal komentář