Houby

Jak ušetřit za ústřice není předmětem tohoto receptu

12 komentářů

"pečené houby v troubě"

Jak ušetřit za ústřice není předmětem tohoto receptu. Je to spíš óda na hlívu ústřičnou, která podpořená chutí pravé ústřicové omáčky opravdu báječně chutná a má toho hodně co nabídnout. Když mám chuť na prima rychlý sendvič, řeším to třeba tak, že si koupím čerstvou hlívu ústřičnou a k ní vezmu ústřicovou omáčku a nejlépe nějakou dobrou bulku. Nedám dopustit na severské cereální, které stačí protáhnout toustovačem, obložit je křupavými kousky hlívy ústřičné, pokapat ústřicovou omáčkou, osvěžit salátovým listem, přiklopit a zakousnout se, dokud nám celá úžasná kompozice chutí nevychladne. Tady jde o to, neplést se úžasné hlívě ústřičné zbytečně moc do cesty a nechat ji promluvit svou přirozenou chutí. Když už to musí být, tak šetrně a co nejméně. Trochu čerstvě namletého pepře chuť krásně podepře, olivový olej ji vyladí a parfém z čerstvých bylinek se srdcem z rozmarýnu jí udělá ještě víc chic. Možná patříte k těm, kteří hlívě dvakrát nedůvěřují a vlastně ani nevíte, jak chutná?  

"pečená hlíva ústřičná"

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ je prý “elixír mládí”

Již po staletí všichni hledají elixír mládí a bez povšimnutí procházejí kolem houby zvané “hlíva ústřičná”. Tuto dřevokaznou houbu již před dávnými věky Číňané nazvali skutečným elixírem mládí a moc dobře věděli proč. Ač sama celkem nenápadná, je skutečným zázrakem přírody a pro člověka velice prospěšná a je jí ku prospěchu, že je i snadno dostupná ve své čerstvé podobě. Je označována za zimní houbu, ale to nám  nebrání v tom, abychom si ji udělali i v létním období. Během chvilky jsem si namíchala opravdový elixír mládí za pomoci téhle čarodějné hlívy a trochu vám ho odliji v podobě mého receptu.

Nejlépe je konzumovat hlívu v tom nejčerstvějším stavu a vychutnat ji její pravou chuť a vůni. Kdo má chuť na recepturu a´la dršťková polévka či něco podobného, tak se nedočká. Dnes nemám chuť vůni této houby skrývat za roušku polévkového koření. I když proti dobře udělané dršťkové polévce z hlívy nebo kotrče není co namítnout. Je chutná a zajímavá 🙂 Když ji vydávám za elixír mládí, tak by přeci měla zůstat ve své nejsilnější podobě “přírodní – neboť jen příroda sama je skutečným elixírem mládí”. Třeba zrovna tento recept obrátí nějakého zarputilého nepojídače hub na “houbařskou víru” 🙂

"pečené houby"

Hlíva ústřičná s ústřicovou omáčkou – jednoduše a elegantně

  • 250 g čerstvé hlívy ústřičné
  • olivový olej extra virgin
  • hrubě mletá mořská sůl
  • rozmarýn (čerstvé lístky jsou nejlepší, ale můžete použít i sušené)

"pečené houby v troubě"

Do zapékací misky natrháme větší kousky hub, menší necháme celé. Průmyslově pěstované houby není třeba omývat. Pokropíme olivovým olejem a houby v něm promícháme a rozprostřeme po celé zapékací nádobě. Posolíme hrubě mletou solí a přidáme rozmarýnové větvičky. Rozpálíme troubu na 180 °C, zapékací nádobu vložíme na střední rošt a po dobu 45 minut pečeme bez obracení. Po této době opečenou hlívu obrátíme, promícháme  a ještě na cca 8-10 minut dopečeme tak, aby kousky byly křupavé. Všimli jste si něčeho? Nebyl zapotřebí ani kuchyňský nůž, jediným pracovním nástrojem byly naše ruce. Takto připravenou hlívou si obložím sendvič, pokapu ústřicovou omáčkou a s chutí se zakousnu.

"pečené houby v troubě"

Nejraději jím v létě venku. Pod pergolou v letní kuchyni. Na slunci se krystalky soli nádherně třpytí a drobné úlomky pečeného rozmarýnu omamně voní a křupou v ústech. Není nic, co by mi odvádělo pozornost od královny tohoto pokrmu, kterou se stala hlíva ústřičná, korunovaná chutí pravé ústřicové omáčky. Neodepřu si sklenku vychlazeného bílého vína. Pro hledače elixíru mládí ještě něco závěrem :

"pečené houby v troubě"

“Mládí není období života, ale duševní stav!” To věděl už Johann Wolfgang Goethe. A já vám mohu slíbit, že každé dobré jídlo ve společnosti někoho milého vás přivede do stavu duševní blaženosti. A právě v tomto stavu se mládne. Tzn. že všichni máme elixír mládí jen a pouze ve vlastních rukách.

Ještě malý výčet toho, co ta zázračná hlíva ústřičná umí. A není toho zrovna málo:

  • zvyšovat imunitu organismu
  • snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • zmírňovat chronické infekce, záněty a únavu
  • zmírňovat strnulost šlach a končetin
  • odstraňovat bradavice virového původu
  • regulovat peristaltiku střev
  • snižuje krevní tlak
  • čistí a upravuje cévní systém
  • zpomaluje proces stárnutí
  • detoxikuje organismus
  • je vhodná jako skvělá dietní potravina

 "pečené houby v troubě"

Toužíte-li přeci jenom po “guláši se šesti”, tak zde najdete na něj recept, ale též mnoho jiného na téma: Recepty z hlívy & další zdravé, vegetariánské, zajímavé

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Bude mi ctí, když si prohlédnete mou kuchařskou knihu, kterou si můžete zde i objednat.

12 Komentářů

  1. Miluju hlívu a tohle vypadá báječně! 🙂

  2. Ajavor:

    Vyloženě to té hlívě sluší 🙂 Sama z toho mám takový pocit 🙂

  3. Sarko, toto je super receptík na hlivu a urcite ho najblizsie vyskúsam!!!Aj ja hlivu milujem!!!!!!!!!!!!mnaaaaaam

  4. Křupavá hlíva mě vábí, jsem velký fanoušek téhle nedoceněné houby. Její chuť zvýrazňuju někdy lanýžovým olejem, ten jí dodá luxusnější půvab. Úprava v troubě hlívu pěkně vypeče, recept zaručeně vyzkouším, protože s hledáním hub zatím nemám valné úspěchy 🙁

  5. Není to houba na pohled vábná, ale je to houba s tajemstvím. To tajemství je její báječná chuť. Když se umí připravit, je to lahůdka. Ovoněné oleje jsou tím pravým, co dokáže její šarm znásobit. Pokud jde o houby, zrovna jsem slyšela, že se do lesa nechodí hledat, ale rovnou sbírat 🙂 Prý je momentálně nejde přehlédnout a bude bohatá sezóna 🙂 Uvidíme!

  6. Dnes sme si spravili výlet na Zobor, kopec nad Nitrou s krásnyn výhľadom a nezabudli sme si vziať košík, lebo z overených zdrojov bolo potvrdené, že už rastú :oD
    A naozaj, len čo sme vošli do lesa, už sme neďaleko od chodníka zbadali peknú hlávku v tráve.
    Bedle sú naše obľúbené a dnes ich bolo ozaj hojne…
    Myslíte, že by sa na tento recept mohli použiť?
    Pekný večer :o)

  7. Shira313:

    Gratuluji k houbařskému úlovku 🙂 Domnívám se, že by to vůbec nemuselo být špatné! Bedly a např. i masáci (růžovky) se na tuto úpravu rozhodně hodit budou. Já bych se toho nebála.

    Pěkný víkend :o)

  8. Bedle v tejto jednoduchej úprave boli skvelé, doporučujem 😀

  9. Děkuji za zajímavý houbový recept. Letos bohužel nestíháme hledat (sbírat 😉 houby, takže se hlíva ze supermarketu hodí. Vaše úprava vypadá velmi lákavě. A navíc ty zdravotní benefity…

Přidal komentář