Brambory

Bazalkový bramborovo-cuketový salát

1 komentář

Letní soutěž o jídle plném vášně a o vášni pro jídlo

Další letní nápad do soutěže poslala Olga Pavlatová. Její tip je bramborový salát s cuketou a bazalkou, ideální a zdravé osvěžení na horké letní večery.

Milá Šárko,
původně jsem měla v hlavě docela jiný recept do letní soutěže, ale vzhledem k panujícím vedrům jsem dala přednost něčemu lehkému, osvěžujícímu a využívajícímu čerstvých domácích surovin. Myslím, že ve stávajícím počasí i zarytí masožrouti a omáčkáři upřednostní jídlo, po kterém si nebudou připadat o pět kilo těžší. Olga Pavlatová

Bazalkový bramborovo-cuketový salát

Na dvě porce je třeba nachystat:

  • 4 středně velké brambory
  • 1 cuketu (nepřerostlou, aby nebyla plná velkých semínek)
  • asi 10 cherry rajčat
  • půlka cibule
  • hrst bazalky
  • lžíce červeného vinného octa
  • lžíce citronového olivového oleje (nebo obyčejný olol a trochu citronové kůry a šťávy)
  • větší špetka soli
  • trocha oleje na opečení zeleniny
  • parmazánové hoblinky

Brambory jsem nakrájela na plátky, předvařila v osolené a okmínované vodě. Mezitím jsem v míse umíchala zálivku (nasekaná bazalka, olivový olej, vinný ocet a sůl). Cuketu jsem nakrájela na plátky, trošku pomazala olejem a opekla na kontaktním grilu, stejně jako na měsíčky nakrájenou cibuli a uvařené brambory. Místo kontaktního grilu by šla jistě stejně dobře použít i pánev. Zeleninu jsem smíchala v míse se zálivkou, na čtvrtky nakrájenými rajčaty a posypala parmazánem. Salát byl vynikající vlažný, ale věřím, že v panujících tropických vedrech by bodnul i vychlazený jako příloha k stejku.

Dobrou chuť a krásné léto přeje Olga Pavlatová.

Více informací o soutěži najdete zde.

One Comment

  1. Bramborové saláty na všechny způsoby mám ráda a tento je nevšední, proto vítám možnost k vyzkoušení. Děkuji za nápad.

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*