Houby

Jamur santan – houby v kokosovém mléce z Indonésie

6 komentářů
jamur santan - vegetariánské houbové jídlo
 
Jamur santan je vegetariánský voňavý pokrm ze superzdravé hlívy ústřičné. V Indonesii, odkud pokrm pochází, ho připravují s kokosovým mlékem. Zajímavou recepturu do “houbové soutěže” poslala Olga Pětivoká. Udělejte si chuť na něco méně tradičního. Pokud nemáte hlívu ústřičnou, můžete použít i žampióny.
 
Houbařská soutěž od léta až do podzimu měla již jedno předkolo vylosovaných výher, ale stále je možnost nějaký ten houbový skvost na talíři do soutěže poslat. Počasí přeje, houby rostou, tak proč si ještě nevyrazit na romantickou procházku do lesa?  

Jamur santan – houby v kokosovém mléce

(vegetarianská verze)
 
 
potřebujeme:
  • cca 300g hlívy ustřičné nebo žampionů
  • pokrájené 4 stroužky česneku
  • půl větší pokrájené cukýny (pokud je starší tak bez slupky a semínek)
  • z Asia obchodu koření – list salam a sereh (pokud není nevadí – dává se pro vůni)
  • 300ml kokosového mléka
  • 2 lžíce chili pasty
  • sůl
  • 0.5l vody
  • kostka masoxu (nebo místo masoxu  hovězí  vývar)
  • cukr
  • olej
  • 1 červená cibule
 
příprava: 
V hrnci na oleji opečeme česnek, přidáme list salam a sereh, až začne vonět přidáme chili pastu a povaříme. Vlijeme kokosové mléko, povaříme a zalijeme horkou vodou.  Přidáme vývar nebo masox, cukr a dochutíme. Směs povaříme a přidáme hlívu ústřičnou. Po změknutí hub vložíme do směsi plátky cukýny. Jako přílohu volíme rýží a vše posypeme opečenou červenou cibulkou.
 

vegetariánské houby v kokosovém mléce . jamur santan

Jamur santan – vaječná verze

Stejným způsobem si připravíme oblíbenou variantu s vařenými vejci. Oloupaná vejce natvrdo přidáme do téměř hotového pokrmu a společně krátce povaříme.
 
Dobrou chuť přeje Olga
Je to něco kapánek jiného, ale věřím tomu, že bude chutnat i Vám.

6 Komentářů

  1. Tohle je tedy zajímavý kousek. Takováhle úprava by mě asi nenapadla a vyzkouším ji. Doufám, že najdu pochopení i u zbytku strávníků u našeho rodinného stolu 😉

  2. Petr:

    Někdy je zajímavé pokládat na stůl nové výzvy a sledovat, jak se s nimi doma poperou 🙂 Dělám to ráda a často. Protože proti hlívě ústřičné vůbec nic nemám, jímá mě nutkání vyzkoušet, jak to ve finále chutná. I když směska není příliš fotogenická, nenechávám se hned odradit 🙂 V každém případě je to zajímavý kousek další houbové inspirace.

  3. Stránky Gurmánka.cz jsem našla náhodou teprve nedávno, když jsem hledala nějaké další recepty na využití cukety. Musím říct, že jsem se od vašich stránek neodtrhla půl dne, dokonce jsem si rovnou některé recepty ručně vypisovala. Prostě – geniální – jednoduché- výborné. navíc jste mi pomohli znovu najít Kuchařku A. Kejřové, kterou jsem měla x let zapomenutou v knihovně. Jsem Gurmánkou nadšena a myslím, že ostatní kuchařské stránky na internetu dlouho nebudu vyhledávat

  4. Eulálie:

    Vítám Vás na mých stránkách a mám opravdovou radost, že jste tu sice promarnila nějaký ten čas, ale snad se zúročí v podobě chutného nápadu, který dostane šanci rozvonět se doma na plotně, čímž stránky udělají službu jak duši, tak tělu 🙂 Staré kuchařské knihy jsou krásné a ani zub času jim na přitažlivosti nic nesebral. Jakmile je otevřu, stále objevuji nápady poplatné i dnešní době. Děkuji za milý komentář a zvu Vás též na stránky Šárčiny školy vaření – http://www.dolcevita.blog.cz, které provozuji současně se stránkami Gurmánka. Krásný podzim přeje Šárka

  5. Jen pro upřesnění, sereh je citronová tráva a masox či hovězí vývar nejsou vegetariánská verze. Recept je jinak dosti odflaknuty. Provárime chillipastu? Nebyla by lepší kari pasta? A houby do mléka bez předchozí úpravy? Což takhle to vylepšit parkem, strouhankou? Mimochodem není to recept ladí hrušky?

  6. Houby mám moc rád. Teď mi známý přivezl čínskou houbu cordyceps, která funguje jako takový všelék alternativní čínské medicíny. Sháním na to teď recepty, ale zatím to vypadá, že se to prostě používá jen ve formě prášku v podstatě do všeho. Tak musím jen vyladit chutě a bude to top strop. 🙂 Jinak kdybyste si o ní chtěli něco přečíst, na internetu je poměrně dost článků. Namátkou třeba tenhle https://www.hackni-svuj-zivot.cz/zdravi/leciva-houba-cordyceps/ , kde to pěkně shrnují a píšou tam i o možnostech konzumace a kde všude se dá sehnat.

Přidal komentář