Jamur santan – houby v kokosovém mléce
- cca 300g hlívy ustřičné nebo žampionů
- pokrájené 4 stroužky česneku
- půl větší pokrájené cukýny (pokud je starší tak bez slupky a semínek)
- z Asia obchodu koření – list salam a sereh (pokud není nevadí – dává se pro vůni)
- 300ml kokosového mléka
- 2 lžíce chili pasty
- sůl
- 0.5l vody
- kostka masoxu (nebo místo masoxu hovězí vývar)
- cukr
- olej
- 1 červená cibule
Tohle je tedy zajímavý kousek. Takováhle úprava by mě asi nenapadla a vyzkouším ji. Doufám, že najdu pochopení i u zbytku strávníků u našeho rodinného stolu 😉
Petr:
Někdy je zajímavé pokládat na stůl nové výzvy a sledovat, jak se s nimi doma poperou 🙂 Dělám to ráda a často. Protože proti hlívě ústřičné vůbec nic nemám, jímá mě nutkání vyzkoušet, jak to ve finále chutná. I když směska není příliš fotogenická, nenechávám se hned odradit 🙂 V každém případě je to zajímavý kousek další houbové inspirace.
Stránky Gurmánka.cz jsem našla náhodou teprve nedávno, když jsem hledala nějaké další recepty na využití cukety. Musím říct, že jsem se od vašich stránek neodtrhla půl dne, dokonce jsem si rovnou některé recepty ručně vypisovala. Prostě – geniální – jednoduché- výborné. navíc jste mi pomohli znovu najít Kuchařku A. Kejřové, kterou jsem měla x let zapomenutou v knihovně. Jsem Gurmánkou nadšena a myslím, že ostatní kuchařské stránky na internetu dlouho nebudu vyhledávat
Eulálie:
Vítám Vás na mých stránkách a mám opravdovou radost, že jste tu sice promarnila nějaký ten čas, ale snad se zúročí v podobě chutného nápadu, který dostane šanci rozvonět se doma na plotně, čímž stránky udělají službu jak duši, tak tělu 🙂 Staré kuchařské knihy jsou krásné a ani zub času jim na přitažlivosti nic nesebral. Jakmile je otevřu, stále objevuji nápady poplatné i dnešní době. Děkuji za milý komentář a zvu Vás též na stránky Šárčiny školy vaření – http://www.dolcevita.blog.cz, které provozuji současně se stránkami Gurmánka. Krásný podzim přeje Šárka
Jen pro upřesnění, sereh je citronová tráva a masox či hovězí vývar nejsou vegetariánská verze. Recept je jinak dosti odflaknuty. Provárime chillipastu? Nebyla by lepší kari pasta? A houby do mléka bez předchozí úpravy? Což takhle to vylepšit parkem, strouhankou? Mimochodem není to recept ladí hrušky?
Houby mám moc rád. Teď mi známý přivezl čínskou houbu cordyceps, která funguje jako takový všelék alternativní čínské medicíny. Sháním na to teď recepty, ale zatím to vypadá, že se to prostě používá jen ve formě prášku v podstatě do všeho. Tak musím jen vyladit chutě a bude to top strop. 🙂 Jinak kdybyste si o ní chtěli něco přečíst, na internetu je poměrně dost článků. Namátkou třeba tenhle https://www.hackni-svuj-zivot.cz/zdravi/leciva-houba-cordyceps/ , kde to pěkně shrnují a píšou tam i o možnostech konzumace a kde všude se dá sehnat.