Maso

Pečená husa a požehnané víno

8 komentářů

Pečená husa bude vonět náměstím a farář bude žehnat mladému vínu

V pátek 11. listopadu 2011 budou moci oslavit nejen obyvatelé třetího pražského obvodu, ale i ostatní pražané:  Svatomartinské víno a pečenou husu 2011 na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3. Na 19 českých a moravských vinařů představí Svatomartinská vína, ale i svojí nejlepší klasickou produkci. Slavnostní přípitek zde proběhne přesně v 11:11:11 za účasti místostarosty třetího pražského obvodu Ing. Pavla Sladkovského. V 17:00 požehná mladému vínu za přítomnosti vedení žižkovské radnice Ing. Zdeněk Wasserbauer, Th.D., farář kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Nebude chybět ani pečená svatomartinská husa, houskový knedlík a bílé zelí a domácí husí kaldoun!

Mimořádné Svatomartinské tržiště na Jiřáku doplní chuťovky k vínu – kozí i kravské sýry, suché salámy, klobásky, nakládané delikatesy, bramboráky, domácí chipsy, ale také slovácké koláčky, anebo třeba topinky s česnekem pečené na železných tálech starých kamen.

Atmosféru slavnosti doplní živá hudba: Od 10:00 naši krev rozproudí Motovidlo, od 14:00 Varmužova cimbálová muzika (Svatobořice – Mistřín) a v podvečer od cca 17:00 zazní na náměstí Swing hned od dvou formací: „Bylo nás pět“ swing Filipa Benešovského a Futura Swing. Živá muzika vás bude provázet až do 21 hodiny.

Slavnosti budou otevřeny od 9:00 a ve 21:00 budou končit.

Hlavní programem slavností je však ochutnávání a degustace vína. Za 100 Kč je možné zakoupit degustační skleničku s nosičkou na krk a katalogem. Pokud chcete degustovat, musíte si degustační set zakoupit, protože jen do degustační skleničky jsou vinaři oprávněni nalévat degustační dávky. Jedna degustační dávka Svatomartinského bude stát 10,- Kč. Přívlastková vína budou mírně dražší. 

Vinaři byli vybírání s pečlivou opatrností, zohledňující hlavně jejich kvalitu a jedinečnost. Jelikož se předpokládá již chladnější počasí, nebudou chybět vyhřívané stany, které bude možné využít k degustaci vína a dalšího občerstvení pro všechny návštěvníky slavnosti.

K magickému datu 11. 11. 2011 složil přímo pro slavnosti báseň textař a písničkář Pavel Půta:

Jedničky prý přinášejí štěstí, takže na „Jiřáku“ na náměstí, budou husy, víno, bezva lidi, takhle to tam nikdy neuvidíš.

Svatomartinské slavnosti probíhají ve spolupráci s Prahou 3.

Farmářské tržiště Praha:
Náplavka – čtvrtek 9:00 – 18:00, sobota 8:00 – 14:00
Jiřák – středa 8:00 – 18:00, sobota 8:00 – 14:00
Kubáň – úterý 8:00 – 18:00, čtvrtek 8:00 – 18:00, sobota 8:00 – 14:00

Více informací najdete na www.farmarsketrziste.cz  a www.facebook.com/ftpraha
Jiří Sedláček, Archetyp, media@farmarsketrziste.cz

8 Komentářů

  1. Už tolikrát jsem si plánovala cestu na farmářský trh, ale nějak to nevycházelo. Tuhle akcičku bych si ale velmi nerada nechala uniknout, proto děkuji za její připomenutí. Stránky Farmářského tržiště jsou opravdu pěkné a potěšila jsem si i objevem vašich pěkných receptů, které tam zveřejňujete. Jsem totiž vaší nadšenou obdivovatelkou, milá Šárko. Děkuji za knihu a též za oba kalendáře, které jsem už v pátek obdžela a hned jsem se pustila do čtení a udělala si velké plány na zkoušení v kuchyni. Mějte se moc hezky a děkuji za Váš pozitivní vztah ke gastronomii, kterým obohacujete i nás ostatní. Hodně štěstí přeje Lenka Sváčková

    • Lenko, podejte zprávy, jaké to tam bylo a co vás potěšilo ze všeho nejvíc 🙂 Díky za milou zprávu a všechny připojené komplimenty. Důelžité je dělat něco, co nás opravdu těší. Já to tak mám a jsem za to moc ráda 🙂 Těší mě, když jsou s mými recepty spokojeni i ostatní. Potom mi čas prosezený u pc přijde užitečný 🙂 Krásný víkend a těším se zprávy z tržiště.

  2. Tak jsme dopili Svatovavřinecké a bylo vynikající! Ještě nás čeká Svatomartinské bílé a růžové a husa bude v neděli!

  3. Svatomartinské bílé a růžové jsme popili, ale co mě VELMI zklamalo je, že jsem nesehnala husu!!! Tak jsem se těšila, že vyzkouším 12hodinové pečení při 80°C, kolegyně byly zvědavé, jak to dopadne, já slintala jak Pavlovův pes, když jsem o tom mluvila, a nakonec to ztroskotalo na nedostatku hus…
    No, byla kachna, ale nebylo to ono 🙂

  4. Letos si už husu nenecháme ujít! Vždycky jsem na ní zapomněla a po víkendu už jí nikde v restauracích nepodávali. Tak letos máme raději rezervaci na gastronomickou akci. Pokud by se někdo chtěl taky přijít podívat tak: http://www.jan-maria.cz/www/cz/gastronomicke-akce/

  5. restaurace Ostrava:

    Také letos husu nevynecháváme 🙂 Patří to jednoznačně k listopadovým dnům, proto se dnes těším na oběd 🙂

Přidal komentář