Publicistika a zajímavosti

Halloween – oslava a velebení dýně

7 komentářů
"vyřezávaná halloweenská dýně od Simonky"
 
Halloween pro mě neznamená nic jiného než oslavu dýní. Umrlcem ani netopýrem svůj příbytek nezdobím, děsivě rafinovaný halloweenský kostým nevlastním a noční halloweenskou párty svou účastí nepoctím. V této importované podobě mi tento svátek k srdci nepřirostl a nechává mě v klidu. Přesto si s chutí každoročně něco dobrého a symbolického z dýně doma na plotně ráda vytvořím. Jakmile někde projdu kolem krásně vyřezané dýně, utčitě se zastavím a pokochám se pohledem. Tuhle nádheru vyřezala moje dcera Simonka 🙂
 
"dýně vyřezávaná od mojí Simonky"
 
V tomto čase si vzpomenu na všechny dobré duše, které prošli mým životem a na mé duši zanechali pozitivní šrámy. Na všechny blízké, co nejsou mezi námi. Vždyť v našem kalendáři je zítra datum 2.11. a to je uctívání památky všech zesnulých. Dušičky: o původu oslav se úplně všechno dozvíte v mém článku – In commemoratione omnium fidelium defunctorum.
 
"dýně toste na poli"
Obří majestátní dýně za sousední stodolou
 
Ale zase zpátky k Halloweenu:
  
Den oslav Halloweenu.
Halloween vznikl ze slova: All Hallows´Day – den všech blahoslavených, ale vlivem slangu byl postupem doby tento dlouhý název zkrácen na Halloween.
  
"pěstování dýně Hokaidó"
Prťavá dýně z mojí zahrady – vlastní výpěstek nemusí ohromit souseda – mě potěšit dokáže vždycky 🙂
 
Halloween, svátek čarodějnic, pochází z Keltské historie. Keltové uctívali bohy a všechny síly přírody. Nový rok slavili 1. listopadu. Tento den byl považován za definitivní odchod léta a nastaly přípravy na období dlouhé zimy. Den před keltským “Novým rokem”, tj. 31. října, se konaly bouřlivé oslavy zvané Samain. Tyto oslavy se pořádaly na počest duchů, neboť Keltové věřili, že tyto rituální oslavy přivedou duchy zpět na zem. Postupem času se začala rozmáhat katolická víra a papež Bonifác IV, se snažil zbavit všech pohanských zvyků. Vytvořil svátek nový – Svátek všech svatých.
Samhain byl slaven 1. listopadu a byl keltským Novým rokem. Byl to den, kdy končilo příznivé období roku (tak jako je tomu právě dnes). Lidé se loučily s přírodou a vraceli se s dobytkem domů, připravovali se na zimu. Samain byl především svátkem říše mrtvých, celého světa duchů. Jim také bylo v tento den obětováno. Oběť tvořilo vždy první mládě z každého vrhu a nejstarší z každého potomstva. O Samainu se duše mrtvých mohly vracet na “druhý břeh”, do světa živých, navštívit své domovy. Dnešní zvyk, zapalovat dušičkové svíčky je pozůstatkem těch dob, kdy se zapalovaly ohně, aby bludné duše našly světlo a teplo a marně nebloudily krajem. Tajemná noc Samainu strhávala hranice mezi světy, aby se vmísili živí a mrtví blíž k sobě. Krajinou se potulovaly i mocnosti zla, síly temnot a přízraky. Živí se snažili oběťmi usmířit obyvatele nadpřirozeného světa existujícího mimo lidský čas a prostor. Když nastal úsvit, mrtví se vrátili do svého světa, začalo zimní období, příroda i lidé se uzavřeli do sebe …
 
"zavařená dýně v kompotové sklenici"
Dávno jsem pryč doby, kdy dýně (za vydatné pomoci tresti) parodovala ananas.
 
Halloween ve Velké Británii
V některých částech Spojeného království byl Halloween dříve známý jako Mischief noc. Aby mohly duše mrtvých vejít, lidé vysazovali dveře z pantů, často je házeli do rybníka. Též se věřilo, že skřítci se této noci vozili na zádech venkovských koček, proto je venkované zavírali do stodol, aby skřítci neměli šanci je chytit. V Anglii té doby byla černá kočka považována za symbol dobrého osudu. Naopak kočka bílá za předurčení osudu zlého. V té době děti vydlabávaly velké tykve a vyřezávaly do nich oči, nos a ústa. Potom je umísťovaly do oken a uvnitř nechaly plápolat po celou noc světýlko.
Symboly Halloweenu představují smrt, kouzla a mýtické netvory (duchy, vlkodlaky, čarodějnice, netopýry, pavouky, šotky, umrlce, démony). Domovy se těmito symboly zdobí. Tradiční barvy pro Halloween jsou černá a oranžová. Jako hlavní symbol podzimu je s Halloweenem spojena tykev, jako prominentní symbol ve tvaru vyřezané lucerny, s osvětleným vnitřkem. Když se taková tykev vyřezala, osvětlila a umístila na práh dveří domu, věřili lidé, že zaplaší zlé duchy a netvory.
 
"jak se dělá dýňový kompot"
Sladká dýně s medem a rumem
 
Halloween a jídlo s ním spojené
Byla to jablka, kterých bylo v tomto období dostatek. Upravovala se s karamelem a byl to tradiční dárek u příležitosti tohoto svátku. Obalené kousky jablek v hustém karamelu, mnohdy zabalené do ořechové drtě (později jednotlivé kousky do černých a oranžových papírků). Jablečné bonbóny se dávaly všem dětem. Vzpomeňme jeden halloweenský zvyk, který přežil nezměněný k tomuto dni v Irsku. Je to pečení (v dnešní době častěji “zakoupení”) lehkého ovocného dortíku, do kterého se zapeče prsten. Kdo najde tento prsten ve svém kousku, toho čeká během příštího roku velká a věrná láska. Též se popíjelo horké jablečné pivo a pražila se na plotně tykvová semínka. V nákupní histerii se řadí na druhé místo za Vánocemi.V Americe skoro každý nakupuje cukrovinky, kterými se obdarovávají podle staré tradice děti, velké oblibě se též těší nákup kostýmů a pořádání halloweenských párty.
 
"dýňová semínka v pytlíku"
Pražená tykvová semínka – dobrá zásobárna zinku
  
"dýně na tržnici"
 
Malá dýňová kuchařka pro podzimní dny. Když dýně zavoní, umí vytvořit příjemnou pohodu.
 
DÝŇOVÝ KOLÁČ – Pumpkin Pie – americká klasika
 
DÝŇOVÁ POLÉVKA – to nejlepší, co z dýně můžete udělat
 
 
DÝŇOVÁ KAŠE – vylepšená bramborová kaše dýní aneb štouchané brambory
 
DÝŇOVÝ KOMPOT – s alkoholem pro dospělé a jeden v dětské verzi
 
ZLATÝ DÝŇOVÝ DŽEM – báječná zavařenina netradiční chuti
 
NADÍVANÁ DÝNĚ – okouzlení v oranžovém tónu
 
RECEPT DUŠIČKOVÝ – In commemoratione omnium fidelium defunctorum
 
Jestli Vás na vaření neužije, nevadí. Nechte dýni klidně ležet ladem, je krásná i na pohled.
 
 
 

Pokud máte zájem nahlédnout do mé KUCHAŘSKÉ KNIHY nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

7 Komentářů

  1. Halloween by ale včera večer 🙂 Je to Předvečer svátku Všech svatých – svátek Všech svatých je dnes, ale Halloween ne 🙂

  2. Halloween byl ale včera večer 🙂 Je to předvečer svátku Všech svatých – svátek Všech svatých je dnes, ale Halloween ne 🙂

  3. Mrkvicka:

    Je mi to jasné, článek se načetl z neznámých důvodů až dnes 🙂 Že by halloweenská magie udeřila, když jsem se tady rouhala, že na ten den nevěřím :-))) Drobná změna v textu provedena a můžeme se víc soustředit na zítřejší Dušičky a na nějaké dýňové dobroty 🙂

  4. Potěšily mě recepty na dýňové pochutnání. Vaše dýňová polévka je fakt ta nejlepší, kterou jsem jedl. Žena doma vyzkoušela i dýňový koláč a šťouchané brambory s dýní. Všechno bylo tak dokonalé, že musím říct, že to bylo naprosto vynikající. Děkuji za nový článek o dýních, které se také snažím pěstovat, ale letos moc štědrá sklizeň nebyla, proto se uchylujeme pro pomoc k prodejcům a pár pěkných dýní jsme si nakoupili. Co nesníme, to uskladníme ve sklípku na chalupě. Ony ty potvory dost dlouho vydrží, tak zase o příštím víkendu si něco chutného navaříme a když to bude za to stát, možná se pochlubím i manželčiným receptem. Krásný dušičkový den do malebného jihočeského kraje přeje Karel.

  5. Sarko, o tom halloweenskem jidle jsem toho moc nevedela, clanek mi rozsiril obzory. Nejvic se ale tesim na ten vas dynovy kolac. O nem jsem totiz slysela kolovat jen chvalozpevy. Od kamaradky jsem dostala tuto adresu, abych se podivala na ty nejlepsi recepty, ktere ona (varici a pozivacna zenstina) objevila pred casem na netu a zmenily ji zivot. Od te doby se nemuze dockat, co noveho zase na stankach najde. Mam adresu i na Sarcinu skolu vareni a tam jsem si vsimla, jak veky kus prace jste uz pro sve ctenare udelala a stale delate. Obe vase adresy se staly mymi oblibenymi (nejoblibenejsimi, abych to upresnila) a ze me je vas velky fanousek. Da se povedet, ze i Vy jste muj zivot ovlivnila velkou merou. Osmelila jsem se a zacala doma porad opulentni vecere pro pratele. Je to zabavne a s vasimi recepty nemam vubec strach pustit se do neznameho. Uz jsem sklidila uspech s vasim receptem na grilovane krevety, vitello tonato, biftek, risotto a mohla bych jich vyjmenovat vic, protoze podle vas moc rada pecu. Treba ten genialni kokosovy kolac zalevany pomerancovou stavou nebo mandlovy dort a kavarensky kolac s karamelizovanou krustickou z mandli. Dnes se ale vrham na peceni dynoveho kolace a moc se tesim, jak ho oceni kamaradi. Vecer mame puncovy dychanek a tak je chci prekvapit. Jinak bych se chtela zeptat na vasi knihu a kalendare, ted jsem poslala vyplnenou objednavku, tak se budu moc tesit na vasi odpoved a hlavne na postaka, az mi donese domu balicek od vas. Preji Vam hodne tvurci energie, potom se my ctenari budeme radovat z vasich milych prispevku.

    Moc Vam fandim a preji v zivote jen to dobre. Srdecne zdravi Berenika

    • Berenika:

      Děkuji za obrovský kompliment! Potěšení je na mé straně. Mám radost, že mám tak sympatické čtenáře, kteří nelitují času prožitého v kuchyni u plotny. V konečném efektu je z toho krásná společenská událost, ze které se těší i parta přátel u stolu. To je na tom to krásné! Já sama moc ráda vařím pro druhé, protože to dokáží moc pěkně ocenit a chválou doma nešetří 🙂 Stejně to funguje i na blogu. Když svým článkem potěším ještě někoho dalšího, je to moc příjemné zjištění a jsem ráda, že stránky jsou trochu užitečné.

      Objednávka dorazila, vyřízena bude ještě během tohoto týdne. Děkuji za ni a hlavně za ten krásný a dlouhý komentář plný komplimentů.
      Užívejte si magii voňavého řemesla – vaření 😉
      A mějte z toho pořád hodně radosti.
      I já Vám fandím a srdečně zdravím.
      Šárka

Přidal komentář