Dezerty a sladké hříchy

Čokoláda Bonnat Lait Grands Crus Surabaya 65 %

17 komentářů

"čokolatiér stephane bonnat"

Výlet do čokoládového nebe se zastávkami u těch nejlepších mistrů čokolády na světě.

Když cestovat za čokoládovým požitkem, tak jedině s mistry čokolády. Mistři čokolády na slovo vzatí se ukrývají v rodinných čokoládovnách. Naučí nás umění degustace čokolády a můžeme si být jisti, že jejich exkluzivní čokoláda z úst nikdy neodejde „bez rozloučení“ a zůstanou po ní jen ty nejbáječnější pocity, co povedou k návykovosti. Pro své mimořádné vlastnosti se právě dobrá čokoláda s oblibou kupuje jako dárek. Máte na výběr takové lahůdky, jako jsou oceněné čokoládové „celebrity“ z prestižních mezinárodních soutěží Academy of Chololate a Salon du Chocolat, plantážní speciální čokolády vyrobené z výjimečných kakaových bobů původem jen z jedné jediné plantáže, zážitkové až 65% mléčné čokolády, čokolády ze vzácných bobů Criollo, single-origin čokolády, 100% čokolády a čokolády s různými chuťovými akcenty. Nechybí bio ani fair-trade čokolády. Ve světě čokolády se může snadno stát, že si nebudete umět z té velké hromady poctivé čokolády, vyrobené z urozených a vznešených surovin, vybrat. Je libo pralinky, bonboniéry, tabulkové čokolády, miničokoládky nebo horkou tekutou čokoládu? S kouskem luxusní čokolády zažijeme i let do slastných gurmánských výšin & moře labužnické rozkoše. Takový výlet si nechám líbit.

Po dohodě s firmou Čokobanka.cz se mi snesla na stůl velká voňavá krabice plná exkluzivních čokolád. Každá jednotlivá tabulka je vyrobena pouze z urozených a vznešených surovin a budu je jednu po druhé ochutnávat a zapisovat si všechny pocity, které s rozpouštějícím se kouskem čokolády zažiji. Je mi jasné, že je mnohem jednodušší rozplývat se blahem při konzumaci než hledat vhodná slova, která by věrohodně dokázala vyjádřit stav blaženosti. Snad zachytím nějaký čokoládový vzkaz na jazyku a citlivém horním patře. Je pěkné, že dobrá čokoláda naše ústa nikdy neopustí “bez rozloučení” a dá nám šanci se ještě po chvilce rozpomenout a uložit si její poselství do chuťové paměti.

Možná si říkáte: “A co z toho budu mít já?”

Jistě oceníte nákup v ČokoBance s 20% slevou na celý čokoládový sortiment, která je platná do konce měsíce března 2012. Zadejte slevový kód: COKOGURMANKA

 

Zastávka č. 1 – Rodinná čokoládovna Bonnat

výjimečnou čokoládu tady vyrábí s mimořádnou péčí  již od roku 1884

"čokoláda Bonnat Lait Grands Crus Surabaya 65 %"

 

Čokoláda Bonnat Surabaya 65%. Seznamte se, prosím.

Tahle důstojná tabulka vysokoprocentní mléčné čokolády byla připravena z kakaových bobů pěstovaných v oblasti Surabaya na východě ostrova Jáva v Indonésii. Po vložení do úst se mi při lehkém přitisknutí k patru po jazyku rozlila chuť srovnatelná s něžným pohlazením a netrvalo dlouho – ucítila jsem  intenzivní chuť mléčné čokolády, kterou bych jen těžko mohla s jinou čokoládou srovnávat. I když jste vyznavači hořké čokolády jako já, tahle mléčná rarita nechá zaznít i hořké tóny v plné intenzitě a jen tak mimochodem je lehce zjemní mléčným akordem, který nenásilně a koketně pohladí sametovým dotekem všechny lačné chuťové papily. Její chuť je tak krásná, že nemusíte oplývat žádným talentem zkušeného degustátora. Tahle čokoláda se chválí sama a rozhodně s ní zažijete příjemné okamžiky vzrušení z výjimečné kvality, která je předností každé čokolády od Stéphanna Bonnata. Jen mistr na slovo vzatý dokáže vyrobit vysokoprocentní čokoládu v mléčné kvalitě.

Pro mě to byla čokoláda dvou tváří. Hořká stránka byla důrazná a lehce dominantní, ale sytá mléčná podstata vůbec nezůstala stát někde v pozadí a dala o sobě ihned vědět. Chuť této špičkové čokolády je čistá, přitom tak bohatá. Po kousku čokolády od Bonnata odpustím každému cokoliv,  jen si pak neodpustím ještě jeden kousek. Krátce po vložení do úst přijme tělesnou teplotu a začíná pomalu tát. Umožnila mi ochutnat čokoládu ve své čisté formě, žádné chuťové tóny mi zbytečně neodvedly pozornost jinam, přesto jsem se prazákladní chutí čokolády s mléčným duchem dlouho bavila. Každého milovníka čokolády to musí dostat na pokraj blaha. Já jsem přesvědčena, že tuhle čokoládu budu milovat po zbytek svého života. Textura je přímo návyková! U mléčných čokolád jsem si toho ještě nikdy nevšimla, ale tady jsem objevila něco sympaticky provokujícího. Tahla čokoláda mě prostě baví. Obal je vyveden v teplém tónu odstínu hnědé a naprosto věrně vystihuje to, co je pod ním. Ta barva mi připomíná voňavou čerstvě rozoranou zem vlhkých tropů právě zalitou horkým mlékem. Čokoláda sama je hutná a máte pocit, že v ústech hřeje. A něco příjemně zemitého v ní rozhodně cítím. Při prvním přivonění nebylo až tak zřejmé, že v sobě bude ukrývat tak  laskavé mléčné tóny chuti. Nechala si je jako tajemství schované na později. To jsem ocenila ze všeho nejvíc.

"čokoláda bonnat"

Na výrobu této čokolády se používá kvalitní kakao, čisté kakaové máslo a třtinový cukr. Dokonce i vanilka má do výrobního procesu vstup zakázán.

Rodinná čokoládovna Bonnat se nachází v městečku Voiron ve Francii, výjimečnou čokoládu tady vyrábí s mimořádnou péčí  již od roku 1884

Více informací a zajímavostí naleznete na stránkách www.CokoBanka.cz/bonnat, kde si můžete objednat ty nejlepší čokolády z celého světa a zažít s nimi opravdový výlet do čokoládového nebe.

 

Dáte si kousek?

Slevový kód: COKOGURMANKA – sleva 20 % na celý sortiment ČokoBanky.

 "tabulka luxusní mléčné čokolády od Bonnata"

Ochutnali jste už tuhle čokoládu? Potom na ni jistě máte i svůj názor a ten mě zajímá 🙂 

Co pro Vás čokoláda znamená?

17 Komentářů

  1. U nás doma říkáme, že nikdy není tak zle, aby to nemohla zachránit dobrá čokoláda :))) Nikdy se nestane, aby doma nebyla alespoň kostička v zásobě, protože je to přeci to nejlepší antidepresivum, jak říká moje ženuška.

  2. Pro mě je čokoláda fakt všechno! Slouží mi jako životabudič i utěšitelka. Mám dny, kdy prostě musím zhltat celou tabulku čokolády, jinak by tělo nebylo spokojené. Jednou měsíčně se dožaduje a já už to beru jako povinnost. Že bych měla strach, abych nepřibrala? Tak to fakt nemám. Čokoláda má tolik pozitivních účinků, že když se to nepřáhání, tak v životě nemůže uškodit. Ty poctivé čokolády asi musí být úplně něco jiného. Nejčastěji si kupuji mléčnou Milku. Určitě není špatná, ale zřejmě má do té na obrázku hodně daleko. Dostala jsem chuť si ukousnout, tak jdu hledat do ledničky kousek čokoládového potěšení.

    • Helena:

      Opravdu jsou tyhle čokolády vyšší třída čokoládové rozkoše 🙂 Člověk je rozbaluje s patřičným respektem a úctou. K Milce nebo čokoládám od pana Lindta či Freye jsem si udělala kamarádský vztah a chovám se v jejich přítomnosti dost uvolněně. Prostě jsem schopna roztrhnout obal a spořádat ji celou sama a nikomu se k tomu nepřiznat 🙂 Poslední dobou jsem začala ujíždět na pistáciové náplni. A pomeranče s mátou, to je též smrtící duo 🙂

  3. Od Bonnata jsem shodou okolností minulý týden konečně sehnal 100% čokoládové hoblinky pro výrobu horké čokolády 🙂 Vřele doporučuji.

  4. Cokolada! neznam cloveka ktery by ji nemel rad.
    Kdyz jsem byla asi pred rokem v Belgii, meli jsme tu moznost navstivit domaci podnik, kde vyrabi cokoladove pralinky!
    Na ti asu nikdy nezapomenu. Ale snedli jsme tolik cokolady, ze jsem ji pak nekolik tydnu ani nechtela videt

    • Le missing ingredient:

      To je fakt! Čokolády dokážou být tak rafinované, že přesvědčí i zdánlivého odpůrce sladkostí o tom, že čokoládu má RÁD! Už jenom ty všemožné příchutě a bezbřehá rafinovanost hraje ve prospěch čokolád, které určitě nikdy z povrchu zemského nezmizí a budou mít ten nejširší fanclub 🙂 Já se tam rozhodně hlásit nebudu. Já tam už dávno jsem! 🙂

  5. Čokoládu zbožňuju, nedávno mi při jednom vyšetření zjistili alergii na čokoládu. No moc jsem tomu nevěřila, nějak jsem tomu nemohla uvěřit, protože když má člověk na něco alergii, tak se musí přece dusit, nebo tak něco;-) Navíc když je vaše hobby dělání čokoládových pralinek. No, zkusila jsem si dát pár dní úplný oraz a přestalo mě svědit na krku a dekoltu, což jsem si nějakou dobu nedovedla vysvětlit, čím to je. Jak některý den zhřeším pár čtverečky 70%, pak třeba ještě muffin s kousky čokolády, je to zpět. Čokoládě zdar, vysokoprocentní zvláště!

  6. Tento příspěvek je vražedný a budou-li pokračovat další, vážně to nelze ve zdraví přežít! Už s drahou sestřulí nahlížíme do Čokobanky a objednávka je jistá!

    • HaF:

      Tak to mě moc těší 🙂 Je nad slunce jasné, že tyhle čokolády s puncem noblesy jsou naprosto jiné, než ty ostatní. Kousek si ulomit snad není ani hřích, je to lék na duši a svým složením prospívají našemu tělu. Trochu toho luxusu si zasloužíme a já už vím, co komu dát, abych ho potěšila 🙂 Další příspěvek je na spadnutí a v dalším měsíci by měly následovat opět dvě ochutnávky. Není snadné o čokoládě v tomto kontextu psát, ale tak dobrá čokoláda se vážně chválí sama, tak mi to usnadňuje 🙂

  7. Gurmánka: nejsem si teď jistá, ale mám pocit, že Fornousková nebo jiná známá cukrářka má též alergii na čokoládu. No já teda občas zhřeším, ale už to není tabulka na posezení teda:-) U dělání pralinek neulizuju, to toho dělám většinou větší množství najednou a čokoláda je všude a leze mi to ušima a vůbec všude a nemám na to ani chuť:-) Pak bych si dala třeba za týden a už nejsou, no:-)

  8. Zkusila jsem mléčnou 65% Bonnat. Nemohu říct,že mi chutná natolik,že bych si jí opět koupila.V každém případě zvláštní chuť a své příznivce si určitě najde. varuji ty co čekají,že si pochutnají na klasické mléčné čokoládě,tak to není.Je to polohořká chuť s jemností krémové mléčné čokolády, ale bez sladké chuti.
    Velmi dobrá čokoláda,ale osobně dám přednost jiné.jsem však ráda,že jsem tuto \”mistrovskou\” čokoládu vyzkoušela.

  9. Lena:

    S čokoládou je to jako s vínem, každý si najde tu svou chuť. Mě tato čokoláda vyloženě bavila díky textuře, která byla nebývale jemná-hutná-hřejivá, pro mě opravdu výjimečná. Ale může to být i tím, že jsem takový čokoládový fajnšmekr, co toho už hodně ochutnal a ráda objevuji nové čokoládové světy 🙂 Chuť této čokolády se otevírala ve vrstvách, což je rozhodně něco výjimečného.

    Také mám ráda klasické mléčné čokolády švýcarského typu, ale ty jsou prostě od prvního do posledního momentu velice dobré, ale velkou hru smyslů nerozehrají. Jsou komerčně promyšlené. Mistři čokolády ovšem berou svou malovýrobu jako umění a tak se s každým kouskem vloženým do úst můžeme ponořit hlouběji do nitra a objevovat nepoznané. Logicky z toho vyplývá, že první ochutnání ještě nemusí vyjevit všechno, co v sobě taková čokoláda skrývá. Zábavné je, že s každým kouskem můžeme nacházet víc a víc 🙂

    Děkuji moc za komentář a přeji hodně čokoládových zážitků. Šárka 😉

  10. Čokoláda je úžasná. Existuje tolik druhů a dá se s ní tak dobře pracovat. Já pracuji v čokoládovně a nesmírně mě to baví 🙂 . Dokonce máme velký stroj na čokoládu z Cesk, díky kterému vyrábíme různé čokoládové výrobky. Snažíme se být originální a dělat neustále nové věci, abychom zákazníky zaujali a znovu u nás nakoupili 🙂 .

Přidal komentář