Dezerty a sladké hříchy

Čokoláda jako od klenotníka – Michel Cluizel – Maralumi Lait Trinitario 47%

15 komentářů

čokoláda Michel Cluizel 

Michel Cluizel, to je pro mě klenotník čokolády, která umí být tajnosnubná a krásně zasněná. Myslím, že jsem udělala dobře, když  jsem si vzala trochu času na to, abych ji důkladně pochopila.

Zastávka č. 2 – rodinná čokoládovna Michel Cluizel

Tato výjimečná francouzská rodinná čokoládovna z jižní Normandie byla založena roku 1948. Dnes ochutnávám čokoládu, která získala ocenění z mezinárodních soutěží: Čokoláda Michel Cluizel – 1ers Crus de Plantation – Maralumi Lait Trinitario 47% – zlatá medaile, Academy of Chocolate, Londýn, 2011, Best Milk – Bean to Bar

Jedná se o luxusní kousek vysokoprocentní mléčné čokolády pocházející z plantáže „Maralumi“ na Papui – Nové Guinei. K její výrobě bylo použito kakaových bobů variety Trinitario. Velmi nápadná je její chuť. Jemná krémová s pozvolným přechodem až k příjemné chuti čerstvé smetany. Než odezní a odejde z úst, postřehnu závan lehce kouřové chuti karamelu, plnou chuť sladkých banánů a osvěžujících borůvkových tónů, utržených těsně před dozráním. Tahle čokoláda je zábava pro všechny smysly a já už vím, proč se honosí zlatou medailí Academy of Chocolate.

Přitažlivost mezi mnou a touto skvostnou čokoládou začala na dálku prvním pohledem. Vidím černý obal s fialovým lemem, ze kterého vyzařuje solidnost a klid, ale vidím v něm i symboliku barev. Fialová barva přeci představuje rovnováhu mezi nebem a zemí, duchem a smysly, mužským a ženským principem, dnem a nocí. Dokonce symbolizuje boj duše s tělem a je barvou vyjadřující spojení lidského s božským. Jsem přesvědčená, že nic nebylo ponecháno náhodě a obal je střižen čokoládě přímo na míru! Rozluštění těchto drobných nuancí v momentě, kdy jsem ji ještě nestihla rozbalit, mi jasně signalizuje, že dělám dobře. Tady jde o čokoládu s urozeným původem, na kterou se nesluší spěchat.

"vysokoprocentní mléčná plantážní čokoláda Michel Cluizel"

Když se zrak nabaží, vstupují do hry ostatní smysly na daleko kratší vzdálenost. Sluch vnímá rituál rozbalení a břinkavý zvuk doprovázející první odlomení z čokoládové tabulky. Než ji vložím do úst, nenechám si ujít hluboké vdechnutí příjemného aroma, které se nad čokoládou vznáší. Cítím tu dokonalou rovnováhu mezi mléčnými tóny a sílou plantážního kakaa okamžitě. Beru ji do rukou a vnímám hladkost povrchu a vůni, co si mě omotává a táhne blíž k těsnějším požitkům. Mléčný odér je příjemný a zřejmý okamžitě. Textura zvláště hladká, ale chuť po jazyku nesklouzne jen tak do ztracena. Ulpívá na něm jako poprašek toho nejjemnějšího pudru. Doslova obejme ústa. Stačí zavřít oči a poslouchat, co mi čokoláda našeptává.

Její chuť je jako milostná předehra. Žádný divoký flirt na jednu noc, ale má sílu těsného objetí s někým, s kým harmonizujete, cítíte se v bezpečí a rozumíte si i beze slov. I když je to na první zdání velmi klidné spojení, vášeň a vzrušení v něm nechybí. Nic není prvoplánově provokativní, ale emotivní a intenzivní. Tahle čokoláda je jako dobré manželství. Absolutní sázka na jistotu. Pro mě osobně je tahle čokoláda všechno, co bych chtěla v mléčné čokoládě najít. Konejšivý klid, skvělý charakter, hloubka chuti, intenzita, rovnováha a smyslnost.

Až nyní přišla ta chvíle, kdy jsem se odhodlala nahlédnout na samotného stvořitele, Michela Cluizela. A tady jsem pochopila, že mi ta čokoláda v ničem nelhala. Jaké fluidum vyzařuje mistr světově proslulé čokolády, takové signály musí nutně čokoláda předávat dál. Neuvěřitelně mě zasáhla i hudba, kterou jsou podkresleny webové stránky www.cluizel.com. Tóny mi předaly emoce, o kterých mi něco našeptávala sama čokoláda. Musím si přiznat, že Michel Cluizel se nějak zvláštně dotknul krajiny mé duše. Čokoláda mě  odvedla do úzké slepé uličky, kam nechodí ani stín a můžu se v ní schovat před celým světem a mít chvilku pocit, že tady jsem našla tu pravou adresu pro klid duše. Jako by v téhle čokoládě bylo přesně to, co celý život hledáme. Klidný přístav všech rozbouřených vášní, kam si přejeme vplout s nějakou spřízněnou duší. A bylo mi příjemně, když jsem si uvědomila, že tohle všechno mám a čokoláda mi to jenom velmi zvláštně a nečekaně přišla pošeptat. Možná proto, abych si toho nehmatatelného a vznešeného pocitu harmonie o trochu víc považovala.

Opravdu výjimečná kvalita surovin:
Co se surovin týče, dává si Michel Cluizel opravdu záležet. Dokonce si nechal patentovat ochrannou známku „Nobles Ingredients“ (neboli „urozené, vznešené suroviny, “) která v praxi znamená, že ve svých výrobcích používá jen ty nejušlechtilejší suroviny.

Dáte si kousek?

Jistě oceníte nákup v ČokoBance s 20% slevou na celý čokoládový sortiment, která je platná do konce měsíce března 2012.

Zadejte slevový kód: COKOGURMANKA

15 Komentářů

  1. Děkuji za čokoládové potěšení. Čte se to jedním dechem a chtělo by to ještě k tomu kousek luxusní čokolády, aby ten pocit byl rovnocenný 🙂

  2. Zdravim vas – znam cokolady z tehle firmy a patri k tomu nejlepsimu co jsem z cokoladoveho sortimentu ochutnal. Mistrovsky jste to popsala, to by chlap nikdy nesvedl. Takze vam dekuji za pekne cteni a budu se tesit na dalsi zastavku u dobre cokolady. S pozdravem T

  3. Tomu říkám kulinární erotika! Já bych si teď tak ráda dala čokoládu a žádná není nablízku, to jsou hotová muka! Až dorazí balíček, nastanou hotové orgie! To aby se toho objednalo víc, protože se obávám, že minimálně jedna čokoláda padne za oběť hned a teprve potom bude moci člověk vše vychutnat v klidu a s rozvahou!

  4. HaF:

    Kulinární erotika :-))) Ono to sblížení s jedinečnou čokoládou je v podstatě intimní záležitost 🙂 Prožitek může být tak veliký, kam až nám sahá naše fantazie. Budu si představovat, co dobrého se bude u vás doma ochutnávat a jaké z toho budou pocity. Je zvláštní, že opravdu stačí kousek, aby se člověk toho blaha ve zlatém staniolu užil. Nebo raději dva 🙂

  5. Jéje, v prosinci ve Francii jsem několik čokolád Cluizel držela v ruce a nakonec je nevzala a teď by se mi pár dárkových hodilo, takže díky za připomenutí a objednám je tedy na netu 😉

    • Bali:

      Zrovna jsem si říkala, že čokoláda nikdy nezklame. Jako dárek je vždycky úžasná! 🙂 Teď mi nějaké přivezl Ed. ze Švýcarska (Frey, Lindt), ale jak jsem začala trochu víc zkoumat rozdíly, je zřejmé, že ty fair trade výrobky od věhlasných mistrů čokolády jsou hvězdy z jiného čokoládového nebe. M. Cluizel určitě nemůže zklamat a ty ceny nejsou tak srdcervoucí, když uvážíš, že fakt stačí jedna (nebo raději dvě!) kostičky a máš pocit, že čokoládové blaho se už dostavilo. Lindtku jsem někdy dokázala sníst ke kávě celou :-))) Hanba mi!
      Kvalitní čokoláda je lék! Na duši určitě.

      Měj se! A dej vědět, jak ti chutnala. Ty dobrou čokoládu umíš ocenit, tak to potom probereme 🙂

    • Petr:

      Tyto články o top čokoládě z rodinných výroben spíše považuji za recenzi a za zamyšlení se nad rozdíly mezi čokoládou vyráběnou běžných způsobem a čokoládou pod zn. Fair trade. Nejedná se o placený PR článek, proto to ani tak neuvádím. Na svém webu nepropaguji nic, za čím bych sama nemohla stát a v mé čokoládové recenzi se více věnuji samotné degustaci (která je ústředním tématem článku). Odkaz na Čokobanku a slevový kupón je malý bonus pro čtenáře. Na mém webu občas pořádám soutěže o ceny, které věnuji výhradně z vlastních zdrojů. Pokud je to jinak, bylo by to uvedeno.

      Diky za názor. Šárka 😉

  6. Objednáno, ne pro mne, ale ochutnat určitě dostanu 😉

  7. Bali:

    Takhle se musí umět nakupovat dárky 🙂 Dobrá čokoláda na stole má veliký fan club.
    Také bych měla něco dobrého nachystat – březen je slavící měsíc, tak abych nikoho neošidila – dárečky jsou třeba.

  8. Tuto čokoládu jsem ještě neochutnala, ale podle popisu si myslím, že bude určitě vynikající 🙂 . Já jsem na čokoládu hodně vybíravá. Pracuji totiž v čokoládovně, takže jsem zvyklá na tu nejlepší čokoládu 😀 . Máme tady stroj na čokoládu z Cesk a z nekvalitní čokolády nevzejdou kvalitní čoko figurky, takže proto kupujeme poctivou čokoládu 🙂 .

Přidal komentář