Publicistika a zajímavosti

Karneval po italsku – rej masek a chuť tradičního pečiva

2 komentářů

Karnevalový rej masek má kořeny v renesanci. O téhle barevné zábavě povídá Zuzana Mihulková www.prima1vera.com a přidala i sladký recept na karnevalové sušenky “cenci”.

 

Tak tady máme Karneval, pani Milerová…. 🙂

Vánoce jsou šťastně za námi, italská čarodějnice Befana rozdala hodným dětem sladkosti a stejně jako Tři králové v Česku se vrátí opět až za rok. Tím ale svátky nekončí. 6. ledna totiž začal KARNEVAL, nebo-li MASOPUST. Období veselí, zábavy a hodování, které trvá od 6. ledna až po Popeleční středu, období, kdy je třeba se dosyta najíst, protože pak následuje dlouhý čtyřicetidenní půst až do Velikonoc. V době masopustu se na královském dvoře konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnici vepřové hody. Zvláště několik posledních dní tohoto období (ostatky, fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu) pak lidé organizují různé hlučné výstupy, zábavy a průvody.

KARNEVAL V BENÁTKÁCH

Karneval má ale daleko hlubší kořeny. Byl odedávna spjat s různými slavnostmi a rituály. Ve starém Řecku a Římě se konaly tzv. bakchanálie k poctě boha vína a úrody Dionýsa (Bakcha).

Karneval neboli masopust znamená v původním slova smyslu „opuštění masa“ a pochází z italského carne levare. V současné době jde o taneční zábavy, hýření, lidové zábavy v maskách, maškarní bály. Nejznámějším karnevalem ve světě je karneval v Rio de Janeiro a je následován Santa Cruz de Tenerife.

Ale i Itálie se může pochlubit krásnými karnevalovými průvody, především v Benátkách a také v toskánském Viareggiu. Město zaplaví průvod masek, z nichž mnohé hledaly inspiraci už v renesanci a některé (velmi cenné, hýčkané a střežené) jsou originály ze 17. či 18.stol. Známými italskými maskami jsou např. pulcinella (pochází z Neapole) nebo pantalone (z Benátek). Mattacini je veselý kejklířský převlek, domino (původem ze Španělska) je tvořen dlouhým pláštěm se širokou kápí. Na pořadu dne je i satira z politického a sociálního života v podobě oživlých, alegorických a velmi vtipně pojatých vozů.

KARNEVAL VE VIAREGGIU

Satira z politického života nechybí na karnevalu ve Viareggiu. Starý tyranosaurus Berlusconi bude letos s naprostou jistotou nahrazen kapitánem Schettinem.

Malá laskominka na konec pro potěšení mlsných jazýčků – sladké střapaté sušenky jménem Cenci, nebo také chiacchiere, bugie, crostoli, galani, frappe, intrigoni, lattughe, sfrappole, sfrappe, grostoli, cruspole.

RECEPT NA SMAŽENÉ KARNEVALOVÉ SUŠENKY CENCI

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 vejce
  • 1 bílek
  • malý panák rumu, brandy nebo desertního vína (Vin Santo)
  • citronová a pomerančová kůra
  • špetka soli
  • vanilkový cukr na obalení
  • olej na smažení

Smíchejte všechny ingredience. Těsto dobře vypracujte, aby se nelepilo a bylo hladké, nechejte v chladu odpočinout aspoň jednu hodinu. Vyválejte tenkou placku, nařežte zubatým rádýlkem na pruhy asi 1,5cm široké a pak příčně na nepravidelně dlouhé kousky.Můžete je i různě zamotat do sebe. V pánvi nechte rozehřát dostatečné množství oleje a smažte. Po usmažení položte nejprve na kuchyňský ubrousek, aby stekl přebytečný olej a lehce obalte v cukru s vanilkou. Cenci jsou dobré teplé i studené.

Užívejte si veselí a dobrého jídla, než začně doba půstu. Popeleční středa letos připadá na 22.2.2012. 

Rozloučím se slovy klasika. „ ….. pořádně se všíchni najezte, mame na to celé dopolodne 🙂

Zuzana Mihulková, Montecatini Terme-Toscana-Italia, www.prima1vera.com

(text a fotografie poskytla Zuzana Mihulková)

 

2 Komentářů

  1. Karnevalové rejdy v kulisách Benátek jsou nezapomenutelným zážitkem. Jednou bych to chtěla zažít. Jak přijde čas karnevalu, říkám si, že už nebude dlouho trvat a bude tady jarní rovnodennost a začnou být aktuální dovolenkové plány. Už dlouho si přeji poznat Benátky a vypravit se tam v květnu, kdy ještě nebude takový turistický nápor. V létě je to všude o život.

  2. saxana:

    Karnevalové veselí mě též přitahuje. Myslím si, že by to v mém případě byl hon o pořízení nejlepší fotografie karnevalové masky 🙂 Benátky jsem si už poměrně důkladně prošmejdila, ale jedna návštěva nikdy nestačí. Hned bych se tam vypravila znovu. Nejraději někdy v září, kdy už sluníčko nemá takovou sílu. V benátských uličkách je naštěstí příjemný stín. Také už spřádám dovolenkové plány a poměrně se mi to rýsuje zajímavě. Teď už jenom, aby tomu byly nakloněny i všechny okolnosti 🙂

Přidal komentář