Publicistika a zajímavosti

Tajemství proutěných košíků – pohádka

5 komentářů

Soutěž na léto 2012    

Tajemství proutěných košíků – pohádka

– soutěžní recept č. 11, autor receptu: Hamka

Když jsem v pátek přišla z nákupu, kde se vzaly tu se vzaly, v naší kuchyni se objevily dva košíky – první, plný koření a pochutin, jakoby nedočkavě vybízel ” šupito presto” k použití. Druhý, sice větší, ale prázdný, rozvážně kýval proutěným uchem: já si počkám, vždyť mám času dost. Z nákupní tašky jsem vylovila kilo pěkných plátků krkovice a pustila se do objevování kouzla menšího košíku.

Nejprve jsem začínala nesměle a tuze malým množstvím:

Do misky jsem nasypala špetku mleté pálivé papriky, 1/4 lžičky mletého černého pepře a 3/4 lžičky houbového koření. Vzápětí jsem se osmělila a přidala vždy po jedné lžičce grilovacího koření, sladké papriky, drceného kmínu, sojové a worcestrové omáčky. Do směsi jsem klepla domácí vajíčko a všechno zamíchala. Přilila jsem 1 dcl stolního oleje a šupla do toho 2 rozdrobené kostky masoxu.
Protože do správné pohádky patří královská rodina, nakrájela jsem jednu větší cibuli – královnu kuchyně – na kostičky a přidala rozmačkaný stroužek česneku. Všechny uvedené ingredience jsem nasypala do mixéru a rozmixovala. Vznikla voňavá marináda. Do té jsem naložila plátky krkovičky a ozbrojila se trpělivostí. Masová dobrota čekala v ledničce do druhého dne.
V sobotu se svého antré dočkal i druhý košík. Oběhla jsem s ním zahradu i skleník a hned byl plný rozmanité, sytě barevné zeleniny. Hotový karneval barev to byl!
Marinované plátky masa jsem upekla na oleji na grilovací pánvi. Pekla jsem nejprve zprudka, aby se maso zatáhlo a pak dopékala asi 7 minut po každé straně. Servirovala jsem. Vepřovým plátkům to slušelo mezi čerstvou zeleninou. Pohádková hostina začala.

                                                                                                                                                                        Dobrou chuť přeje Hamka

SOUTĚŽ NA LÉTO 2012:

Vyhrajte titanové nádobí za recept připravený na letní téma. Uvařte něco dobrého a letně naladěného na grilovací pánvičce. Někdo může excelovat v letní kuchyni, druhý být pěkně v pohodlí domova. Podmínkou je vymyslet recept tak, aby to byla oslava jídla a léta. Letní vaření je spjato nejen s vůní a chutí, ale je v něm skryto mnohem víc magie. K receptu můžete přidat třeba i malý příběh, který s vaším jídlem souvisí. Potom už stačí jídlo vyfotit, popsat jeho přípravu a zaslat ho na emailovou adresu info@gurmanka.cz. Recepty budou zveřejněny a nejlepší výtvory oceněny pěknou cenou z kolekce titanového nádobí. Výherce snad potěší i můj nový kalendář Domácí kuchyně 2013.   

Začátek soutěže byl právě vyhlášen.   

Ukončení je stanoveno na 20. srpna.   

Hlavní cena do soutěže je grilovací titanová pánev Gigant.   

Krásné a voňavé léto všem, co se k nám přidají, ale i těm, kteří se zajdou jenom kouknout a přivonět 🙂   

www.gurmanka.cz   

www.titanovepanve.cz   

LETNÍ SOUTĚŽ BYLA TÍMTO PŘÍSPĚVKEM UZAVŘENA. VŠEM DĚKUJI ZA ÚČAST. O výherci bude rozhodnuto v nejbližších dnech, informaci podám jednak zde na webu a také osobním emailem.


5 Komentářů

  1. Tak tento recept jsem dočetla pouze po : 2 rozdrobené kostky masoxu. Opravdu nic pro mě a mě blízké osoby.

  2. Osobně masox příliš nepoužívám, ale klidně se přiznám k tomu, že u nás doma na kamnech hrnec s vývarem nestojí denně. Když na to přijde, sáhnu po polévkovém koření a nedělám z toho vědu. Já ještě pamatuji dobu, kdy Maggiho kostka vešla do kuchyně s velkou pompou. Ta vůně byla opojná a silná. Protože jsem starší ročník, zažil jsem v kuchyni přerod z prvorepublikové klasiky, přes bolševickou snahu zapomenout na noblesu a vařit jen chalupářskou levnou stravu, až po novověk, kdy se tu zase začíná objevovat kouzlo naší české stravy lidové. No, někteří to až přehánějí, ale z některých příspěvků cítím cit pro věc a zkušenost. Stránky Gurmánky Šárky mám moc rád a vím proč. Na nic si tu nehraje a dává prostor i ostatním vyjevit svůj kuchařský talent v občasných soutěžích. Je mi jasné, že ne každý příspěvek je podle toho nejlepšího kuchařského svědomí, ale milé dámy, i taková je ta naše kuchyně. Někdy není moc času, jindy chybí finance na zakoupení originálních lahůdek, ale i tak je nám všem vlastní se dobře najíst a proto vaříme s chutí a radostí, a tak je to potřeba brát.

    • Milan:

      Lépe bych to sama nenapsala. Je to přesně tak. Způsob a pojetí samotného vaření se liší kuchyň od kuchyně 🙂 Maggiho kostky si také \”matně\” pamatuji. Samozřejmě i v poctivé kuchyni mojí babičky jsem je sem tam vídávala. Díky za pěkný komentář se vzpomínkou na dávné časy prvorepublikové klasiky.

  3. When you are in uncomfortable position and have no money to move out from that, you will have to receive the personal loans. Just because that will aid you unquestionably. I take short term loan every year and feel OK just because of it.

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*