Ryby

Mušle – slávky na víně

12 komentářů

"jak se dělají mušle slávky na víně"

V Chorvatsku se jim říká DAGNJE. Pokud dostanu chuť na čerstvé mušle/slávky na víně, k Jaderskému moři to mám ze všech moří nejblíže. Z tohoto důvodu jsem vybrala recept, podle kterého se dagnje připravují na Jadranu.

Dagnje – mušle – slávky na víně

Doba přípravy: 25 minut, pro 2 osoby

Ingredience:

1 500 g slávek, olivový olej, 200 ml bílého vína, 4 stroužky česneku, 2 šalotky, pepř, mořská sůl, plocholistá petrželka, citrónová šťáva

Postup:

Slávky očistíme kartáčkem od povrchových nečistot. Všechny otevřené mušle vyhodíme a použijeme jen ty, které jsou pevně uzavřené. V hrnci zahřejeme olivový olej a přidáme drobně nasekanou šalotku a česnek a krátce orestujeme. Přidáme slávky, osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem. Dusíme zvolna pod poklicí cca 10 minut a nemícháme. Hotové slávky pokapeme citrónovou šťávou a posypeme nasekanou plocholistou petrželkou. Když je hotovo, dobře hrnec utěsníme pokličkou a pořádně s ním zatřeseme, aby se do mušlí dostala všechna omáčka. Servírujeme v hlubokém talíři a případné neotevřené mušle nekompromisně vyhodíme. Slávky jíme rukama. Když sníme první slávku, lasturu použijeme jako „pinzetku“ a vytahujeme s ní lahodné maso ze zbývajících slávek. Do šťávy namáčíme bagetku a zapíjíme bílým vínem.

"jak se dělají mušle slávky na víně"

Jak chutná Chorvatsko?víc najdete v reportáži.

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

12 Komentářů

  1. Jeden z vynikajících a přitom jednoduchých úprav těchto mušlí – jen sebrat odvahu, koupit pytlík mušlí v obchodě (ideálně Makro, ale ve velkých městech možná i jinde) a už můžete hodovat. Hodí se i na párty, jen naposledy jsme dělali najednou asi 6,5kg a zjistili jsme, že máme i velký hrnec, i dost vína a petržele, ale že i ten velký 3kW plamen na sporáku je moc slabý a slávky se otvíraly déle, prostě málo výkonu. Chorvati by pod hrncem rozdělali oheň z odřezků vinné révy a bylo by to hned 🙂

  2. Inspirativní recept o kterém platí … v jednoduchosti je krása 🙂

  3. d1:

    Je to přesně tak! V Chorvatsku by pod hrncem nikdy nezhaslo a slávky by putovaly v jedné nekonečné řadě z kuchyně před hosta. Zítra se jedu přesvědčit, jestli jsou i letos chorvatské slávky tak chutné, jako byly loni 🙂

    P.S.
    Párty s hromadou skvěle udělaných mušlí by se mi fakt líbila. Dobrý nápad, díky za inspiraci. Šárka 😉

  4. Colombo65:

    V tom je síla mediteránského vaření. Geniálně jednoduché = jednoduše geniální 🙂

  5. Hezkou a chutnou dovolenou, Šárko a spol 😉

  6. Na mušle jsem zatím neměl odvahu. Nějak se těchle mořských věcí trochu bojím 🙂 Ale člověk by měl zkusit všechno, jak se říká, takže se možná polepším 🙂

  7. Šári, trefila ses mi přesně do noty. A vlastně i do závislosti. Nevydržím bez mušlí ani 14 dní. Nebát se jich, zkusit je jednou koupit, výsledek stojí za to. Jen to čištění je trochu náročnější, já ještě poctivě oškrábávám nožem všechny přichycené kamínky na skořápkách a samozřejmě vytahuju mušlí fousek, aby nedrhnul v puse. V Makru mají kilo za skvělých devadesát Kč, což je bezkonkurenční cena a kvalita slávek je vážně dobrá! Držím slávkám palce, ať se uvelebí na českých talířích!

    • La Cuoca:

      Evi, právě jsem se vrátila z dovolené, kde jsem fantastické mořské dobroty baštila každý den. Také se mi bude stýskat, ale jak říkáš, není problém si čerstvé mořské ryby koupit i tady. Nejčastěji využívám služeb Makra – tam mají téměř vše, co hrdlo ráčí. Zase chvilku mi to moře bude moc chybět a budu si tesknit …

  8. Slávky na víně fakt miluji. Do Chorvatska jezdím už dlouhá léta, zamilovala jsem se do Trogiru a přístavních hospůdek, kde slávky připravují naprosto jedinečně.

Přidal komentář