Brambory

Bramborový šťavnatý koláč s jablky – moje první oslava podzimu

13 komentářů

"jak se peče slaný bramborový koláč"

Bramborový koláč s jablky, to je moje první oslava podzimu, kterou pořádám ve své kuchyni.

Můj podzimní bramborový koláč s jablky je neklamným důkazem toho, že mě má zahrada obtěžkaná zralými plody inspiruje. A když mě inspiruje, tak v tom smyslu, že mě žene do kuchyně. Jen jsem začala tvořit v hlavě nápad na tento koláč, tesknila jsem si po Švýcarsku. A když si teskním, tak vařím z toho, co mi švýcarskou kuchyni připomíná. Napadá mě, že koláč vznikl tak trochu ze smutku, ale až se do něj zakousnu, budu cítit starou známou chuť země sýrů a tím pádem i radost. A kdyby ne, tak ke slanému koláči vždycky patří sklenička vína, která dokáže rozveselit 😉

Chci zapomenout na bloudivé stíny, které nám měsíc září klade do zahrad, luk a polí. Čím víc bude zem a vzduch vychládat, tím častěji se budu hřát o roztopená dvířka kuchyňské trouby. Třeba o půlnoci 😉

Bez zbytečných řečí se přesouvám k receptu, který doprovodím několika fotografiemi. Rovnou podotýkám, že vy si po Švýcarsku tesknit nemusíte a některé autentické suroviny můžete nahradit kvalitními produkty české provenience. Nešiďte se, kupte si něco opravdu dobrého, protože slané koláče jsou na správně poskládané chuti založené. Ať ho máte co nejvoňavější.

"jak se peče bramborový koláč"

Bramborový koláč s jablky

 potřebujeme:

  • 1 křehké nebo listové těsto
  • 5 větších vařených brambor ve slupce
  • 3 šťavnatá jablka
  • 1-2 červené cibule
  • cca 5-7 plátků sýr raclette (když ho nahradit, tak blaťáckým zlatem)
  • 6 plátků tyrolského špeku
  • ½ červené papriky (kapie)
  • 1 kysaná smetana (creme fraiche)
  • 2 větší čerstvá vejce
  • špetka bylinkové soli
  • sůl
  • pepř
  • tymián

 postup přípravy:

Vařené brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými slzičkami do misky. Opepříme, ale zatím nesolíme. K bramborám přidáme oloupanou a na klínky nakrájenou červenou cibuli a jablka pokrájená na drobnější kostičky i se slupkou. Promícháme a do směsi vhodíme i kostičky raclettového sýra, nakrájeného tyrolského špeku a droboučké kostičky červené papriky. Zamícháme, osolíme a přidáme pro chuť a vůni trochu tymiánových lístečků. Nesmíme zapomenout, že poměrně dost soli dodá i uzenina, tak se solí raději opatrně. Když je směs promíchaná a ochucená, tak ji můžeme přemístit do koláčové formy, kterou jsme předem vyložili těstem. Buď si připravíme domácí křehké těsto nebo použijeme těsto listové. Můj koláč byla taková popůlnoční iniciativa, tak jsem uvítala možnost sáhnout do chladničky po těstě listovém, tence vyváleném. Do koláčové formy ho můžeme vložit i s pečicím papírem. Směs na těsto dobře rozprostřeme, lehce přitlačíme a zalijeme kysanou smetanou rozmíchanou s vejci a bylinkovou solí. Formu s koláčem vkládáme do rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme 40 minut v horkovzdušné troubě. Pokud ji nemáte, tak pečte tak dlouho, dokud povrch nebude krásně zlatý. Před podáváním necháme koláč mírně vychladnout, aby šel dobře krájet. Horký sýr totiž dělá velkou neplechu a porce koláče by za horka byly nevzhledné.

"jak se peče slaný bramborový koláč s jablky"

"švýcarský sýr raclette"

"kvalitní špet z Tyrolska"

"uzenina z Tyrolska"

"jak se peče bramborový koláč s jablky"

"jak se peče bramborový koláč s jablky"

Koláč je upečen a když ho při jeho chladnutí nebude nikdo rušit, měl by vydržet až do snídaně 🙂 Vůně tyrolského špeku by ale mohla přivábit mého čtyřnožce, tak koláč ještě honem nesu z jeho dosahu a běžím spát. O koláči a snídaních na vidličku si nechám zdát. Jestli koláč do rána nepřežije, tak někoho u nás doma evidentně honila mlsná 🙂

"bramborový koláč s jablky a sýrem jak se peče"

Dobré ráno a nechte si chutnat! Den s dobrou snídaní je vždycky veselejší.

"jak se peče bramborový koláč"

AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ hlasování o BLOG ROKU 2012 v kategorii vaření a víno. Hlasovat můžete pro některý z nominovaných blogů ZDE. Vašich hlasů pro můj blog Šárčina škola vaření si moc vážím a děkuji za ně.

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

13 Komentářů

  1. Koláč bude jistě dobrý, určitě by chutnal mé dceři, která ráda kombinuje slané se sladkým, ale s tím podzimem mě děsíš, snažím se zatím na něj myslet co nejméně, hlavně na dušičkové počasí. Babí léto beru :-).

  2. Blanka:

    Má poetická duše ve mně si také pořád sní o babím létě, ale astronomický podzim se už blíží a vzhledem k horkému létu se všechno podzimní ovoce dopeklo tak nějak o trochu dříve, než jsem čekala. S takovými koláči ze zahrady jsem většinou začínala až koncem září, ale letos jsem i doma v krbu zažehla o nějaký ten týden s předstihem a sedla na mě podzimní nálada 🙂 Z okna kuchyně se dívám na záhon chryzantém, kytiček s příznačným jménem listopadky 🙂 To se potom jeden nechá snadno unést podzimem. Babí léto je taková krátká milostná předehra, která se záhy změní v klidný, barevný a rozjímavý čas podzimní. Ten čas mám moc ráda!

    V neděli se ještě budu snažít dohnat poslední zbytky léta a přesunu se kvůli tomu na pár dnů na jih. Takže balím kufry a v mé domácí kuchyni se budou na plotně i v troubě psát jenom samé krátké kuchařské epizody. Tento koláč je jedna z nich 🙂

  3. Je vidět Šárko,že bydlíš někde u hranic.Koláč určitě vyzkouším.

  4. Helena:

    K těm rakouským to daleko nemám, to je pravda 🙂

  5. Koláč vyzkoušen,trochu pozměněn,neměla jsem racclet,ale Bergkäse.Chut\’ vynikající,koláč hodně zasytí,bodejt\’ by né,při tolika ingrediencích.Ale chutě se prolínají tím,co zrovna přijde na jazyk,chvilku je to pečené jablko,potom sýr nebo brambory a k tomu chut\’ tymiánu.Měli jsme o jednoho chlapského jedlíka navíc a tomu chutnalo taky.Díky za receptík.

  6. Tohle nejde… Člověk sportuje, moc se necpe a pak se tu objeví takovýhle recept. To se nedělá :))

  7. Dnes vyzkoušeno a vychváleno až do nebes. Moc děkuji za recept a těším se na další inspiraci ;o)

  8. Tohle je naprosto perfektní, děkuji za chutné nápady a typy. Hodně štěstí v další tvorbě!

  9. Tyna:

    Díky! Jablka a brambory se vzájemně přitahují. Ne nadarmo se o bramborách říká, že jsou to jablka země 🙂 Sýr to jejich společenství jenom pěkně utuží. Když o tom tak přemýšlím, je tu čas na nějaký dobrý slaný koláč!

Přidal komentář