Rizoto v čínsko-vietnamském stylu
– soutěžní recept č. 7, autor receptu: Pablo
Na dvě porce rizota v čínsko-vietnamském stylu potřebujeme :
- 200g vepřová plec
- 1PL Ghí (přepuštěné máslo)
- 1ks střední cibule
- 1ks bílá paprika
- 1ks stroužek česneku
- 1ks chilli paprička nebo dobrá omáčka (Sri Racha)
- 3PL jasmínová rýže
- 2PL bílé víno
- 1PL sojová omáčka
- 1PL rybí omáčka
- Sůl, pepř, sušený česnek (medvědí)
- Koriandr a petrželka
Postup přípravy:
Maso na nudličky solíme, pepříme, přidáme lžíci sojovky a medvědí česnek. Promícháme a necháme odležet klidně do druhého dne. Na horké pánvi rozpustíme kousek Ghí (přepuštěné máslo) a zprudka orestujeme maso. Vmícháme pokrájenou cibuli, papriku a posekaný česnek s papričkou. Zastříkneme vínem a rybí omáčkou. Pod poklicí deset minut dusíme na mírném plameni v této silné šťávě a poté přidáme vývar nebo vodu podle potřeby a tuhosti masa.
Tady se pozastavím :
- Zeleninu můžeme přidat až nakonec společně s rýží, aby se tolik nerozdusila. Já ji dal hned, protože jsem se původně inspiroval perkeltem se zeleninou úplně rozvařenou, která udělá silnou šťávu.
- Víno záměrně neuvádím konkrétní. Prostě co máme. Samozejmě rýžové, nebo dezertní by bylo originálnější.
- A snad ještě upozorním na tradiční rybí omáčku. Kdo nezná, může být velmi překvapen. Zatímco chuť pokrmu s ní je opravdu příjemná a výrazná, její zápach při vaření už jen jak pro koho. Popravdě – kdysi dávno, použil jsem ji poprvé, mne doslova dorazila. A já ji vyhodil celou lahev. Dnes ne ni nedám dopustit.
- Rýže já dal jen 3 lžíce, protože jsem chtěl spíše maso s ní. Kdo chce husté rizoto, může si přidat dle vlastní chuti.
Je li maso měké, přidáme rýži a přiměřeně horkou vodu. Promícháme a opět pod poklicí dodusíme asi 10 minut a odstavené nacháme dojít.
Dobrou chuť přeje Pablo / Pavel Míček
Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.
Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.