Polévky

Vietnamská fenomenální polévka Pho Bo

14 komentářů

Podzimní soutěž 2012 

Vietnamská polévka Pho Bo

– soutěžní recept č. 2, autor receptu: Pablo – www.moje-dobroty.cz

"vietnamská polévka Pho Bó"

 

Je spousta jídel, o kterých jsem přesvědčen, že jsou výborná, ba přímo úžasná. Pokud bych ale měl odpovědět na jednoduchou otázku: „které je pro mne to nej … oblíbenější, úžasnější, chutnější“,  jsem v koncích.  A odpověď se mění tak často,  jak často zkusím něco nového. Jsou klasiky, které nestárnou – rajská, dršťková, pečená kachnička se zelím … a miluju je stále. Občas ovšem přijde překvapení, které na čas zastíní i tyto veterány české kuchyně. Vždy ale jen dočasně.

Nikdy mne nenapadlo uvažovat u jídla o objevu roku či dokonce o tom životním, jako je tomu u filmů, hudby, nebo umělců. A je tady! Celosvětově známá vietnamská polévka PHO BÓ. Dokonale zmasírován spoustou textů na internetu a videí na YouTube, odhodlal jsem se zajít do Holešovické tržnice v Praze, k tomu kvalitně „zašitému“ bistru kousek od Alzy a ochutnat. Lahoda, síla, bomba! Potom ještě dvakrát do bistra Pho Vitnam na nám. Jiřího z Poděbrad, taky v Praze. K tomu navíc patří malý obchůdek naproti přes ulici, kde prodávají mimo jiné originální potraviny a koření, potřebné k přípravě právě takových delikates jako je Pho Bó, o které má kolegyně řekla, že je prostě fenomenální. A je! Nedivím se, že ve Vietnamu je to základ celodenního stravování. Snídaně, přesnídávka i oběd … inu co, nakoupil jsem a první pokus započal. Od té doby už půl roku není den, kdy nemám vývar na Pho v lednici, abych si ji mohl dát kdykoliv.

"vietnamská kuchyně - polévka PhoBó"

Pho Bo – první pokus a další úpravy

potřebuji:

  • hovězí maso a kosti – 2 kg – může být kombinace. Já používám kilo masa a kostí a kilo kuřecích skeletů. Stojí 10,- Kč. Taky se dají koupit kachní hřbety za 28,- Kč/kg.
  • spařit horkou vodou a vložit do studené.  Asi 7-8 litrů.
  • badyán 4-5 hvězdiček
  • skořici (celou) 5cm kousek
  • fenykl (semínka i čerstvý) 15 ks + 3 dílky
  • hřebíček 10 ks
  • zázvor (čerstvý), oloupaný 1 čl
  • chilli paprička 1 ks
  • cibule velká 1 ks
  • česnek 3 stroužky
  • paprika bílá 1 ks

Vše nechat v trobě na 270 °C/10 minut, nebo jen na pánvi opéci a přidat k masu. Přivedu k varu a přidám:

  • sůl 1 PL (polévková lžíce)
  • cukr 2 PL
  • rybí omáčka 4 PL

Vše táhnout asi 6-12 hodin a zcedit. Já většinou vnoci vypnu, ráno přivedu k varu a scedím. Výsledkem je 5 litrů vývaru, tmavého a neskutečně voňavého, který v lednici ztuhne jako sulc.

Do misky pak:

  • nudle Bánh Pho – tři minuty vařené a propláchnuté vodou
  • vinný ocet s česnekem a chilli papričkami, nebo raději citronovou šťávu
  • cibule, bílá, červená, zelená
  • chilli omáčka – Sriracha Hot Chilli Sauce, nebo posekanou papričku
  • koriandr a petrželka – velmi bohatě
  • mungo klíčky a nakládaný bambus
  • pepř mletý

 Správně by ještě mělo být maso, jako šunka tenké plátky syrové roštěnky, nebo svíčkové, která se uvaří jen tím, že toto vše zaliji vroucím vývarem. Je tady finta: plátek plochou nože ranou rozmáznu na prkénku, znovu zformuji plátek a je hotovo. Uvaří se během vteřin.

Ovšem já doma maso většinou ani nedávám.
zdraví autor receptu – Pablo

 

Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.

     

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.   

14 Komentářů

  1. Naběračka informací, kterou autor receptu dolévá do hrnce s touto úchvatnou exotickou polévkou!

    Tak jsme tak trochu diskutovali s Pablem o polévce a já si řekla, že by byla zásadní škoda, kdybych něco z toho našeho rozhovoru neupustila sem do komentářů a nedolila ještě jednu naběračku informací do polévky. Jsou totiž pro polévku poměrně zásadní 🙂 I když jsem si je klidně mohla sníst sama. Ale to já dělám velmi nerada, protože u jídla mám totiž vždycky moc ráda společnost. U jídla o jídle se totiž vždycky báječně mluví.

    Dobré ráno Šárko.

    Popravdě se ta polévka tuní sama. Stačí dvě věci dodržet – nenechat ji zakalit a dát jí čas. Těch 12 hodin velmi pomalého táhnutí, jako u kvalitního Demi-Glace je přesně to pravé.
    No a nakonec necedit přelitím, ale odebíráním seshora. Ono je neuvěřitelný, kolik bude na dně kalu.

    \”Pokud zajedete do Prahy na Václavák, tak pozor na nerozhodnost. Ona totiž v Koruně hned vedle toho Vietnamského bistra je excelentní pakistánská restaurace El Emir …\” zdravím, Pablo.

    Pablo toho napovídal a přirozeně i navařil ještě mnohem víc. Zaskočte k němu na kus řeči na jeho blog – http://www.moje-dobroty.cz. Jeho dobroty totiž mohou být i vašimi dobrotami. Recepty jsou tam víc než lákavé.

  2. Než jsem tuhle polévku ochutnala, také jsem nevěřila v její nadpozemskou chuť. Moc ráda se setkávám s dobrým receptem. Děkuji.

  3. Podle mne vam tam prebyva cibule (minimalne) a schazi chilli, limetka a mata.

    Jinak je pravda ze je to univerzalni jidlo a vietnamci to ji kdykoliv. (no teda oni vitnamci skoro nic jineho neji 🙂

  4. To Pavel:
    Cibule mi tam určitě nepřebývá. Nedostal jsem nikdy u vietnamců porci bez jarní i bílé (a podle mé chuti je jednou z nedůležitějších ingrediencí. Mimochodem přečtěte si názor na cibuli na stránkách vitnamek viet food friends. )
    Chilli je tam popsáno jako paprička. No a limetka – ano, je lepší než citron a já zapoměl. Mátu nerad a oni ji taky ne vždy použijí. Snad také proto, že ta jejich oblíbená nemusí být vždy k dispozici v zemi české.

  5. mrkněte se web o vietnamské kuchyni, mam tam novej recept na hovezi pho!

  6. V polévce chybí kalanka,mujtao a citrónová tráva

  7. Skvělý recept na Pho, překvapuje mě kolik lidí si už tuto vietnamskou specialitu upravuje podle sebe a výsledky jsou famózní. V případě, že se Vám nechce polévku doma vařit zkuste podpořit trochu vietnamskou kulturu a navštívit nějaké bistro, nebo restauraci. Jednoduše si je můžete najít ve Vašem okolí http://polevkapho.cz/

  8. LADA:

    Takhle zvolna se recepty zdomácňují a usazují se na českých plotnách. Když něco není tak běžně k dostání, tak se to občas vynechá. Pokud na tento recept čtenáře Pabla budu nahlížet jako na dobrou silnou POLÉVKU, nevytknu ji nic. Pokud by ji měl posuzovat znalec Pho, může shledat jisté nedostatečnosti oproti původnímu receptu, ale jakmile jídlo zlidoví, stává se věcí veřejnou a tím pádem si i každý kuchař chce říct to své poslední slovo, které do receptu vnáší jeho rukopis 🙂 Něco přidá, něco si odpustí. Jsem duší tradicionalista, proto mám ráda v klasických receptech pořádek, ale ve světě jsem se setkala s mnoha krajovými inovacemi, které vycházeli ze surovinové základny místa a bylo to vlastně i pochopitelné. Co nebylo po ruce, to se do hrnce nedalo. Uvidíme za pár let, kam to vietnamské Pho na českých plotnách dotáhne 🙂

  9. Nejlepší recept na chřipku i kocovinu:-)

Přidal komentář