Dezerty a sladké hříchy

METRO dezert – oslava české podzemní dráhy

39 komentářů

Kdy naposledy jste jeli vlakem? Já za poslední rok po dlouhém čase několikrát. Uvědomila jsem si, že rychlík může být na trase od Budějovic ku Praze rychlejší než auťák se stovkou koní pod kapotou, protože je musím neustále držet na uzdě a nepouštět nohu z brzdy. Kdo zná trasu po E 55 z Prahy na Budějovice, ten ví o čem tu je řeč. Prý se jednou dočkáme  i dálnice 🙂  Po dlouhé době jsem si cestu vlakem užila se vším všudy. Jen tak si nerušeně sedět a hledět okýnkem ven na zasněženou krajinu. V prázdném kupé vozu I. třídy mě nikdo nerušil, tak jsem si v klidu objednala horkou kávu s malým dezertem a začetla se do drážního magazínu. Tam jsem zjistila, že sladkost mého mládí, nazývaná Metro dezert, má s metrem mnohem víc společného. Po letech jsem se do něj zase zakousla a musím říct, že mě nezklamal 🙂 Byl takový, jaký si ho pamatuji. Pořádně sladké čtyři kousky v jednom balení. Co víte o Metro dezertu vy? Já si pamatuji, že jsem ho milovala a vůbec jsem netušila, jak hluboké kořeny má v naší minulosti.

METRO DEZERT a jeho historie

Známá pražská lahůdka se začala vyrábět v roce 1975 v Michelských pekárnách na počest čerstvě otevřené trasy metra C. Celé balení odkazuje na tehdejší soupravu podzemního vlaku, a to nejen tvarem, ale i formou, protože tenkrát za sebou jezdily jen čtyři vagony. Receptem se pražská pekárna inspirovala v Holandsku, odkud získala i výrobní linky. Tato cukrovinka byla unikátní také svou trvanlivostí – šlo o první český výrobek, který vám vydržel zabalený i několik měsíců. Tehdy byl oblíbený u spartakiádních cvičenců do jejichž jídelen byl dezert pravidelně dodáván.

Co na tom, že je to sladké? Snědla jsem všechny čtyři vlakové soupravy na posezení. Kdo má výčitku, může nakouknout do kalorických tabulek. Já si říkám, že jsem to raději neměla číst, protože příjemné nostalgické pocity, které jsem si při konzumaci prožila, mi za to stály.

Metro dezert – kalorické tabulky.

http://www.kaloricketabulky.cz/metro-dezert/

METRO DEZERT – jak ho vyrobit doma

Suroviny na jednu vlakovou soupravu – tedy na 4 ks 🙂

  • 4 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 135 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g bílé čokolády
  • 150 ml smetany
  • marcipán
  • hořká čokoláda

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, zlehka vmícháme prosátou mouku a vyšlehaný sníh z bílků. Směs nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout a rozkrájíme na stejnoměrné kousky. Smetanu vyšleháme do tuha a zvolna zašleháme cukr a rozpuštěnou čokoládu. Nakonec vmícháme změklé máslo a krém necháme vychladit. Každý dílek upečeného těsta potřeme krémem. potáhneme rozváleným marcipánem a konce namáčíme v rozehřáté čokoládě. Necháme přes noc odležet v chladničce.

(recept připravil Ondřej Slanina pro reklamní magazín ČD č. 10/2012)

Jaké sympatie si u Vás získal pamětnický Metro dezert?

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

39 Komentářů

  1. Miluju tenhle dezert. Je šííííleně sladký, a šííííííleně návykový 🙂

  2. Metro si pamatuji z dětství, kdy nám ho v rámci rozmazlování servírovala babička s dědou 🙂 Po revoluci se mi nějak vytratil z očí a až před pár lety jsem ho zase objevil. Ale jen občas, protože je strašlivě sladký :))
    Díky za rozšíření obzorů, netušil jsem, že je až tak spjatý s opravdickým metrem.

  3. Petr:

    Také jsem netušila, co se v tom přeslazeném kousku dortíku s marcipánem všechno skrývá 🙂

  4. Jako male mi ho kupovala mama. Asi pred rokem jsem ho z Prahy vezla do Ceskych Budejovic ochutnat manzelove rodine a pri te prilezitosti jsem si vyguglila i historii. Vubec tuhle mnamku neznali. Svagrova pak na oplatku prinesla Prazsky dezert,ktery jsem neznala ja rodila prazanda :-). Moc dekuju za uverejneni receptu. Nekdy ho vyzkousim.

  5. buchtalin:

    O pražském dezertu jsem také nic neslyšela a stydím se přiznat, že i já jsem rodilá Pražanda 🙂 Metro dezert je sice přeslazený, ale je v něm nějaké puzení, které mě vždy nutilo sníst celé balení na jeden zátah 🙂 Ale bylo to v dobách, kdy jsem to vždycky vyběhala na tréninku v tělocvičně a na kalorie se stejně nikdo nesoustředil s takovou horlivostí, jako je tomu dnes. I když si vzpomínám, že se na televizní obrazovce zjevil Rajko Doleček a ten se snažil promlouvat k českým žaludkům jak to šlo 🙂 Metro dezert by u něj neprošel, ale je s podivem, jak dlouho na trhu vydržel. Myslím si, že má mezi námi hodně příznivců.

  6. … moje žena ho miluje a když ho miluje není co řešit 🙂

  7. slaďoučký dezert k hořké kávě, úžasně vyvážená chuť, čas od času si metro dám jako odměnu 😀

  8. Tohle jsem nemela cist! 😀 Od mala Metro dezert miluju a obcas, kdyz mi na nej ciste naaahodou padne zrak, si ho koupim i ted. Uz vim, co me bude cekat nejblizsi volne, posmourne, nedelni odpoledne… 🙂

  9. Ahoj Šárko, metro je také moje vzpomínka na dětství. Kalorie, nekalorie..prostě dobrůtka!!!

  10. Alis:

    Na retrocukrovinky našeho mládí se zapomenout nedá. Bylo jich poměrně málo, ale každá měla ten nehynoucí charm, který jim zajistil nesmrtelnost 🙂

  11. Pražský dezert – není to ten pražský koláč, kynutý bochánek, rozkrojený, uvnitř potřený báááječným krémem a posypaný skořicí a ještě něčím? 🙂

  12. Clea:

    Byl neuvěřitelně dobrý 🙂 Matně vzpomínám.

  13. četli jste někdo ten recept? je úplně pomatený…

  14. Dobrý deň, som zo Slovenska z Trnavy, poraďte mi, kde sa to dá v dnešnej dobe kúpiť, ďakujem

  15. Marcela:

    U nás se metro dezert dá koupit běžně v obchodní síti. Zde je výhoda, že se jedná o trvanlivou cukrovinku, tak je nabízena v regálech společně se sušenkami atd. Na Slovensku nevím …

  16. Zrovna nedávno jsme s maminkou vzpomínaly jak metro miloval můj tatínek, když ho přinesl manžel z obchodu a naše 11-ti letá kobylka se na něj vrhla jako po půlročním půstu. Taťka ještě miloval téměř zapomenuté štafetky, které jsem jako dítě nesnášela. Ach jo, ráda bych vrátila tátu i s hnusnýma štafetkama.

    • můňa:

      O víkendu jsem byla v jedné cukrárně a nad kávou jsme debatovaly (my holky) o starém dobrém cukrářském řemesle a vzpomínaly na všechny ty laskominy, které si už dát nemůžeme, protože všechny chutnají tak nějak jinak, chemicky … Skončila jsem s likérovou špičkou na talířku vedle šálku s kávou, ale po očku jsem pokukovala po štafetce a kokosce 🙂 I já bych z několika důvodů na pár chvil ty staré dobré časy vrátila.

  17. Dnešní metro dezert už není tak dobrý jako ten původní komunistický. Současný recept je ošizen, a přidán byl hlavně cukr, takže už je to jen přeslazená hmota bez chuti.

  18. Ach jo i já mám vždycky nostalgickou, když vidím v obchodě metro dezert. A souhlasila bych jak už tu někdo zmiňoval, že v minulosti byl lepší. Ale to je se vším – např. kde je ta pravá laskonka nebo karamelový větrník. Ano prodávají se ale ten zatrolený umělý lůj, který tam dávají to celé pokazí. Píšu ale hlavně proto jestli si ještě někdo vzpomíná na kakaovou kostku, kterou prodávali ve vlaku. Byla zabalená do papíru a byla super. Neni to ten pražský dezert? Nevíte někdo jak jej udělat?

  19. I já miluju metro, a vždycky jsem ho milovala – vždycky jsem nejdřív sloupla kabátek, snědla těsto a pak nábožně ujídala marcipán s krémem :))
    A i pro mne je to nostalgická vzpomínka, i když nemám pocit, že by bylo sladkostí málo, to že byly lepší bylo dáno tvrdšími normami a vlastními výrobnami – čokoládovny Diana a pod. Ale je fakt, že co se zákusků a i jiných čerstvých potravin týče, myslím, že se zase blýská na časy – přibývají provozovny které staví na poctivých surovinách a tak si čas od času užíváme pravé větrníky s dvojitým krémem a polevou, bezé roládu z pravé šlehačky, laskonky z oříšků s lahodným krémem, čerstvé jogurty, kvalitní klobásky a domácí sýry… Sice si trošku připlatíme, ale zase ta chuť…Jen tak dál!!!

  20. aj ja si pamätám metro dezert, vždy som ho zjedla cely, a kedže teraz pracujem v cukrárskom raji, asi ho vyskúšame …:-)

  21. eva čapkovičová:

    Cukrářský ráj … tak na takové adrese bych také chtěla pracovat 😉 I já mám na metro dezert jen ty nejlepší vzpomínky a líbilo by se mi, kdyby se některé cukrovinky z minulých dob zase objevily v té pravé kvalitě na pultech cukráren … Vyzkoušejte! Já na něj zajdu 🙂

  22. Myslím, že jsem měla stejné pocity při pohledu na kalorickou tabulku 😀 málem mě trefil šlak. Ale stálo to za to, je to jeden z nejlepších dezertů ( tuším, že se dokonce vyrábí napodobeniny ale s jiným názvem). Musím říct, že jsem nedávno jedla dokonce dort ala metro, který chutnal velmi podobně. Byla to lahůdka ale jeden kousek mi úplně stačil. Oni tam snad dávají vagóny cukru 😀

  23. Já jsem kdysi dělala jako brigádnice na metrodezert lince a výroba byla trochu jiná. O piškot, se nepřu, ten jsme dostávali hotový, stroj ho nakrájel na úzké pruhy,a kraje se musely z pásu okamžitě odstraňovat, stejně jako nepěkné uřízlé kousky. Ale pak se stříkal vanilkovým rozvarem, to byl takový sirup s vanilkovou vůní, který se dolíval do nálevky,vespod byly trysky a ty rozvar stříkaly po celé ploše piškotu. Až pak se piškot dál zpracovával, dál krájel, natíral ještě něčím jako ovoněná marmeláda( aby krém piškot nerozmočil), v krému nebyla žádná smetana, pouze něco na bázi salka a vařeného slazeného sněhu, atd. zas tak moc si to nepamatuju, je to třicet let, ale žádné fantastické suroviny to nebyly.
    Pracovala jsem tam čtrnáct dní a stejně se mi metrodezert nepřejedl. A že bylo zmetků a nejen zmetků, prostě jsme se cpali.

  24. Andrea:

    Tak toto považuji za parádní pamětnický komentář k tématu \”metrodezert\” 🙂 Díky!

  25. Dezert je opravdu jednička. Ale jako se všemi potravinami v současnosti, když si přečtu složení, je mi mdlo….Dezert obsahuje 5 éček. A přitom cukr sám o sobě je konzervant jako trám a je ho tam na 4 vagony, jak tu již někdo trefně psal. Kdy se výrobci odhodlají tyhle nadbytečné jedy nevyužívat? Pak bychom všichni nemuseli přemýšlet, z čeho všechny naše neduhy jsou….

  26. Je vynikající. Dokonale si vzpomenu na dobu mých školních let.

  27. pozor na éčka:

    Je to tak. Cukr je pekelná záležitost 😉 Možná proto mu lidé tak snadno podléhají.

  28. Je to vynikající dezert, taky si ho občas kupuju. Stojí pár korun, tak nevydím důvod proč si ho doma pracně a z drahých surovin vyrábět. I když je v receptu napsáno, že z toho vzniknou 4 kusy (120g), tak z toho musí být alespoň 4 balení, protože hmotnost těch surovin je dohromady hodně velká 😀

  29. Ahoj! Jsem již \”sátiletá\” pamětnice a Metro dezet jsem milovala už v mládí. Po čase, ale už to nebylo tak nějak ono… tom jsem během dovolené v Holandsku narazila na tamní Metro dezert, ale jmenuje se tam samozřejmě jinak. A dojem? Postě báječný!!!! Moc doporučuji! Pokud se do Holandska chystáte, nenechte tuhle dobrůtku bez povšimnutí! (Jo a nejvíc mi chutnala z obchodu Jumbo!)

Přidal komentář