Předkrmy a chuťovky

Tataráček z uzeného lososa

17 komentářů

 

Dnes jsem dostala nápad připravit jemnější verzi tataráčku z uzeného lososa. Namísto tradiční citrónové nebo limetkové šťávy jsem sáhla po pomerančích. Shodou náhod mám v zahradě pár zajímavých sazenic máty, které běžně nepěstuji. Švýcarskou, grapefruitovou, jahodovou a pomerančovou. Svěže zelená máta pomerančová s miniaturnějšími a hladkými lístky byla jasnou volbou.

DSC_0542

 TATARÁČEK Z UZENÉHO LOSOSA

Potřebujeme:

  • 300 g uzeného lososa
  • 2 lžičky jemné hořčice (použila jsem jemný hořčičný krém s koprem)
  • pomerančová šťáva z 1 ks menšího pomeranče
  • 1/2 pomeranče na ozdobu
  • pár lístků máty pomerančové na ozdobu
  • sůl není třeba
  • pepř jen na finální ozdobu (nejlépe čerstvě mletý)

Postup přípravy:

Plátky uzeného lososa můžeme jemně nasekat nožem nebo použít sekáček na bylinky a krátce prošlehat. Použila jsem bylinkový sekáček. K uzenému lososu jsem přidala 2 lžičky jemné hořčice s koprem (hořčici volte podle své chuti) a zakapala vymačkanou šťávou z pomeranče. Krátce prošlehat, namazat na pečivo a podle chuti obložit např. kouskem vařeného vajíčka, popřípadě i kouskem uzeného lososa pro kontrast a pro potěchu oka. Proč nepřiznat pomeranč v podobě malého kousku na ozdobu? Přikrášlit lístkem pomerančové máty, pro šmrnc a vůni pootočit nad každým nazdobeným lososovým soustem 2x pepřovým mlýnkem. Lososový tataráček se v této podobě může s klidem podávat, ale kdo by to chtěl mít na talíři ještě o něco barevnějšímožno přidat i kousek vařeného vejce. Určitě bychom neměli zapomenout podávat s dobrým a správně vychlazeným vínem. Růžové k lososovému lahodnému tataráčku je pro mě jasnou volbou, ale ještě lepší je víno v barvě “cibulové slupky” – Dôle blanch.

Dobrou chuť!

"jak udělat tataráček z lososa"

Tuhle lahůdkovou dobrotu baštím venku pod pergolou, všude kolem prší, do toho svítí sluníčko, pod nos mi voní čerstvě posečená tráva a je mi už fakt naprosto jedno, jak je a jak bude. Musím využít každou letní minutu! Tuhle si někdo posteskl: “Jestli nám to červen a červenec nepos..e, budeme mít letos báječně dlouhou zimu!” :-)))

Neptejte se mě, co si o zimě myslím, protože my blížneci milujeme léto a červen je pro nás naprosto zásadní měsíc 🙂

DSC_0545

Tataráček z lososa se také častěji připravuje ze syrového kousku ryby bez kůže, ale tam je třeba dbát na výraznější ochucení, protože syrové maso toho snese víc než losos uzený. V obou případech platí, že losos dává skvělou příležitost k otevření lahodného vína. Pro mě je to dobrá příležitost, jak poděkovat za krásné a lahodné víno, které mi nosí z našeho sklípku můj muž. A nespoří na mně  🙂 Merci beaucoup! S každým vínem si vytvářím osobní vztah 🙂

Dôle blanch, švýcarské víno z Valais

Dôle blanch je pro mě nejlahodnějším švýcarským vínem z regionu Valais. Vyrábí se z modrých vinných odrůd (Pinot Noir, Gamay).  Lehounkým macerováním získává bledě růžovou barvu, která je nazývaná barvou “cibulové slupky”. Víno vyniká sametově hladkou ovocnou chutí a vůní v harmonii s lehkostí odrůdy Gamay. Je suché a svěží, s jemnou kyselinkou, s příjemně živým a okouzlujícím závěrem ovoce na patře. Chuť vína Dôle blanch mi nikdy neodejde z úst bez rozloučení 🙂

Máta v mnoha druzích a její pěstování (moje malé mátové informační minimum)

Nejvhodnější doba pro vysazení máty je jaro (duben/březen), nebo podzim (září). Sázíme ji do dobře provlhčené půdy, protože mátě nesvědčí přílišné sucho. Říká se, že jí to nesvědčí v sousedství heřmánku, ale vedle kopřivy se bude cítit blaženě a navíc produkovat víc éterických olejů. Krom zahrady ji můžeme vysadit i do větších balkónových truhlíků nebo květníků. Máta si nelibuje v přílišném chladu, nemá ráda větrné stanoviště a nadměrné slunečné záření. Při dobré péči nám na záhoně budě dělat společnost po dlouhé roky (zpravidla vydrží na jednom stanovišti od tří do pěti let). Využití této mentolově vonící bylinky je široké. V jídle funguje jako koření povzbuzující chuť k jídlu, čaje z máty uklidňují zažívací trakt (zmírňují křeče, nadýmání i pálení žáhy). Sušenou bylinka si ponechá své nejlepší vlastnosti maximálně rok, proto si zásobu každoročně doplňujte a mátu konzumujte během léta čerstvou. Je neodmyslitelnou součástí báječných osvěžujících nápojů s alkoholem i bez. kdo miluje MOJITO, bez vlastního záhonku máty se v létě neobejde 🙂

Když se vracím k lososovému tataráček z uzeného lososa, tak je jasné, že by se mohl doplnit nějakou jinou zelenou bylinkou, ale pro mě to byla jasná volba. Pomerančová máta mu sluší a koncepčně mi zapadá do pojetí dnešní receptové improvizace – Losos + Pomeranč³ (pomerančová šťáva . pomerančové plátky na ozdobu . pomerančová máta jako vyvrcholení) – a navíc ještě k tomu se dnes chystám sázet několik druhů máty s ovocnými vůněmi (grapefruit, pomeranč, jahoda).

Jaké s nimi máte zkušeností ? Ráda si nechám poradit: kam je zasadit aby nestrádaly a vedlo se jim u mě dobře 🙂 Díky.

  DSC_0553

A zase lije a lije a lije … předpověď hlásí opět něco o vydatném dešti …

DSC_0581

Máta a máta a zase máta … a mezi tím vším je i špetka čerstvého pepře – Echter Pfeffer. Pěstuje někdo z vás s úspěchem pepř?

moje zahrada v obytném dvoře

Vždycky jsem si přála, aby má zahrada byla dominantní a pohltila do svého nitra náš dům. Mohla bych pak říct,  že je krásně vrostlý do zahrady a sdílí s ní intimní blízkost. Místy se mi už sen plní, ale poslední dny všechno divoce roste “jako z vody”…

Jdu hledat do zahrady vhodná místa pro nové přírůstky bylin.

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

 

 

 

 

 

17 Komentářů

  1. Tataráček vypadá naprosto neodolatelně! Já dneska strávila první slunečný den po dlouhé době na kole a odnesla si trochu spálené kůže, ale kdyby mi bylo tohle naservírováno k večeři, bylo by mi vše úplně jedno 🙂 Pomerančovou mátu nemám, ale loni jsem vedle klasické vysadila na záhon také banánovou a jahodovou. K mému překvapení letos obě taky vyrazily, takže přežily zimu, i když neplevelovatí tolik jako ta klasická 🙂

    • Meg:

      Každý slunečný den prožití pod širým nebem je letos k nezaplacení. Co my víme, kolik jich ještě bude? 🙂 Fakt je, že to včera opalovalo a dneska bude zase. Z toho mi vyplývá jednoduchý závěr … v kuchyni budu zase trávit málo času a všechno dění se odehraje venku pod pergolou. Dnes to vypadá na velký ovocný salát z tropického ovoce a na velké vzpomínání na nedávno uplynulou dovolenou na kokosovém pobřeží 🙂 Rodina mi vyčítá, že jsem jim ještě nepředvedla fotky, tak to vezmu stylově a přidám k těm obrázkům i trochu nefalšované vůně. Myslím, že i tady využiji voňavou mátu.

      P.S.
      Naprosto neodolatelně vypadají stránky vaření s Rittou 🙂 S dovolením si je dávám do odkazů a zajdu s chutí častěji. Prima neděli přeji!

  2. Pár ingrediencí, jednoduchý postup, člověk by řekl, že na tom nic není. Ale ten NÁPAD!
    A navíc k tomu neodolatelné fotky, krásné prostředí, lahodné víno… Člověk se může mít královsky, i když se kouká do zahrady mokré od deště a ví, kolik práce ho na ní čeká, jen co ty kapky přestanou padat. Začínající léto je ta nejkrásnější roční doba. 🙂

  3. Ahoj Šárko,
    mátu zasaď na nějaké stinné vlhčí místo na zahradě. Sama tak pěstuji několik druhů ananasovou, zázvorovou a nejoblíbenější čokoládovou, která chutná jako ty bonbony peprmintky (nebo moderněji čokoláda After eight) 🙂
    Všechny druhy už prorůstají až do trávníku, takže si představ tu vůni když se u nás seká.
    Krásné dny! Lenka

  4. Helli:

    To je velmi půvabně řečeno! \”Člověk se může mít královsky, i když kouká jen do své zahrady\” :-))) Souhlasím naprosto a do posledního detailu. Letos mám poměrně velký cestovatelský rok, ale opravdu se strašně moc těším na letní čas u nás doma, v klidné zahradě. Vzhledem k tomu, že náš dům je poněkud větší, bývá tu léto \”neklidné\”, ale neklid vyvolaný četnými milými návštěvami mi absolutně nevadí a vlastně se na ten chaos těším 🙂 Děti menší i větší, smečka všech našich psů, přátel a milých kamarádů – mám je všechny kam dát, tak si starosti nedělám. S chutí si kvůli nim přivstanu a na snídani nachystám hromady palačinek s domácí marmeládou a bude nám fajn. Počítám s tím, že i ty si najdeš čas a zavítáš naším směrem 🙂

    P.S.
    Nyní mi zahrada dělá mozoly a špína z ní mi leze za nehty, ale je mi jasné, že se mi za to odmění královským klidem a pohodičkou 🙂 Už se těším!

  5. Lenka:

    Děkuji za rady 🙂 Už si tu vůni máty v posečené trávě představuji naprosto živě. Mátu na Mojito doma mám v ústraní velkého záhonu s pěništníky a mám ji tak na tři dlouhé kroky od velkého francouzského okna, odkud je nejkratší cesta do zahrady. Jenže tam se mi už tyhle exotičtější druhy máty nevejdou, tak přemýšlím kam s nimi. Asi s nimi půjdu do ovocného sadu a některé rostliny zasadím do velkých květníků. To je ta nejvariabilnější bylinková zahrádka, která se dá podle potřeby přenášet z místa na místo. Jak píšeš o té čokoládové mátě, tak mě napadlo, že ta má bylinka s názvem švýcarská máta je asi ten čokoládový druh. Musím se s ní trochu víc seznámit 🙂 Všechno švýcarské je mi blízké. Krásnou neděli, Lenko!

    P.S.
    Dovolila jsem si Bohyně kuchyně přidat do svých odkazů – ráda si zajdu do příjemného bohémského prostředí častěji 🙂

  6. Pěstuji několik odrůd máty na zahradě, při pletí odkopky vždy někam zasadím, prý odpuzuje myši a podobnou havěť. Doslova mátový prales mám na dvorku před kuchyňským oknem, na celodenním plném slunci. Některé odrůdy mi kvetou jen tady, na zahradě mi nikdy nevykvetly. Tuhle mátu nesklízím, protože naši psi ji chodí několikrát denně očurávat. Rostliny jsou vysoké,zdravé a silné. Máta na zahradě, kterou pěstuji spíše v polostínu, je proti této s láskou očurávané úplná chudinka.

  7. Ac se na to manzel dival trosku zdesene, pry losos s vajickem a pomerancem nejde dohromady. Ale pri ochutnavce poznal, ze to dohromady jde a navic to chutna bajecne! 🙂 Dekuji ze recept!

  8. Jejka:

    Tak to mu děkuji za překonání počáteční nedůvěry a za následnou ochutnávku 🙂 Jinak děkuji za zprávu z ochutnávky tohoto rcp. Musím říct, že experimenty s pomeranči mě většinou nezklamou a pouštím se do nich s odvahou.

  9. Dobrý den, nepochopila jsem jak psát komentáře jinak, než kliknout na poslední komentáře nahoře v pravém sloupci :D. Nicméně já mám doma malou okenní zahrádku : http://gastronautkavbrne.blogspot.cz/2013/06/moje-mala-okenni-zahradka.html a máta má své čestné místo. Mojito v létě je nejvíc nejlepší osvěžení!

  10. Gastronautka v Brně:

    Komentáře se tu píší hned pod rozkliknutým článkem dole. Fakt je, že některé manýry WordPressu jsem také nepochopila a nepřijdou mi tak přehledné. Díky za zprávu, která se mi tu objevila!

    Zahrádka na okenním parapetu je fakt roztomilá 🙂 A máta! Ta je na léto nepostradatelná. V záhonech se mi po českém období dešťů pěkně rozbujela a mám ji i v několika velkých květináčích. Nyní už musím dbát na to, aby byla doma dostatečná zásoba rumu 😉 Krásné léto a pozdravy do Brna! 🙂 Šárka

  11. No ale pokud koukám na celý blog, tak nikde není možnost komentáře, takže musím rozkliknout nadpis článku – to mne nenapadlo 🙂 :). S tou malou zahrádkou se to má tak. Milovnice bylinek bydlí v bytě 1+kk :D. Nic jiného nezbude. Ovšem mám z toho radost.. nejlepší je kombinace máta – tymián. To už není skoro ani potřeba citrón, protože tymián voní citronově. Zrovna na víkend mizím do Prahy, ale i tak děkuji za pozdrav a Brnu to vyřídím :D.

  12. Gastronautka v Brně:

    Přesně tak. Jinak se to s těmi komentáři nedá 🙁
    I malá zahrádečka na okenním parapetu zvedne úroveň vaření o trochu výš ke gurmánskému nebi. Bez bylinek to nejde, je to zelená síla přírody. Napadlo mě, že v Itálii jsou tak vynalézaví, že dokáží na okno umístit spoustu květníků, i když nemají ani ten parapet. Jeden důmyslný nápad je v mém starším článku na téma bylinkové salsy. Lidská vynalézavost nezná mezí.

    http://www.gurmanka.cz/2010/09/salsa-verde-podle-klasiku-italske-kuchyne

    Máta – tymián, to je silná dvojka. Obě bylinky mají mnoho různých variet, proto nikdy nenudí. Citrónový tymián je úžasný pro všechny naše smysly. Máta mě dokáže vždy a všude zaujmout. Hlavní předností je pro mě to, že přečkají v záhonech i nevyzpytatelnou českou zimu a na jaře se s železnou pravidelností na svém stanovišti zazelenají a dají mi jasně znát, že původně vymezené místo už je jim malé 🙂

    P.S.
    Pozdravujte mou rodnou Prahu! 🙂 Zjistila jsem, že náš dům leží tak ideálně, že vlastně do Prahy i Brna to máme téměř stejně daleko.

  13. Tak to vypadá báječně! Skvělá barevná prezentace i hezky je to aranžované. Je to něco, s čím bych mohla mít úspěch i tady v Itálii. Tady se jedí ryby denně, ale pomazánky a tataráčky na chlebu tu trochu chybí. Nádherné fotky, mimochodem. Je to trochu zdravější a exotičtější varianta na české klasické chlebíčky. Dobrou chuť všem.

  14. Pomerančová šťáva k lososovi pasuje přímo dokonale! Taky to tak dělám, akorát že jsem to nevymyslela sama. Přečetla jsem si to v jedné staré kuchařce z počátku 20. století. Recept byl \”Losos na pomerančích\” a od té doby jsem, přiznám se, na losososa citrón už nedávala, tak mi to zachutnalo. Teď v létě dělám hodně studenou kuchyni, Vaše chlebíčky, paní Šárko, vypadají chutně a luxusně, hned v sobotu jdu na to! Moc se mi líbí, jak tam máte kromě tataráčku i plátky lososa, vajíčko a pomeranč. Akorát nemám mátu, ale rozhodla jsem se, že tam vrazím meduňku 🙂 Debužírovat budu na balkóně, i s nějakým dobrým vínem. Promiňte mi, jestli Vás v té chvilce popadne škytavka, Šárko. Myslet na Vás budu výhradně v tom nejlepším.

  15. Sančenka:

    Staré kuchařky jsou geniální! Tam se najde celá řada \”inovativních\” postupů, na které se postupem doby trochu zapomíná. Já při přípravě tohoto rcp postupovala podle toho, co zrovna bylo po ruce. Nakonec citrusový plod je citrusový plod, ať citrón nebo pomeranč, nikdy se tím zkazit nic nemůže a k rybám citrusy všeho druhu náramně pasují. To mám již vyzkoušeno, tak se občasného experimentu nebojím 🙂 Máta s meduňkou jsou také skvělé bylinky a není nutno trvat na použití jedné nebo druhé. Když je po ruce, svěží zelená barva všemu dodá trochu šmrncovního vzezření. Letní večeře na balkóně ve společnosti lososa a dobrého vína, to je prostě nezapomenutelný letní zážitek, na který se bude v zimě krásně vzpomínat 🙂 Dobrou chuť a krásné léto! 😉

Přidal komentář