Publicistika a zajímavosti

Novoroční předsevzetí

12 komentářů

Deník Bridget Jones

Novoroční předsevzetí nikdy nečiním zbrkle a nic nevyhlašuji 1. ledna, pod vlivem silvestrovské kocoviny. Nechávám si pěkně čas na pozvolný rozjezd a teprve když se datum chýlí ke konci ledna, začnu o nějakém předsevzetí uvažovat. Pro klid v rodině nic neriskuji a nemluvím o ničem nahlas. Dobře se znám, proto se nebudu snažit na svou slabou vůli nakládat neuváženě žádné velké břímě. Nechci se nechat koncem roku deprimovat jako loni. To jsem si říkala, jak začnu pravidelně běhat. Pravidelně jsem se 2x v týdnu převlékla do sportovního a vylezla před dům. Z kapsy vytáhla klíčky od auta, naložila psa do kufru a vyrazila k lesu. Vyšla z toho procházka na čerstvém vzduchu, kdy jsem si vyřídila v tempu klidné chůze nějaké telefonáty a moc se u toho nezadýchala ani nezpotila. Pravidelný návyk se z mého běhání nestal, ale nějaká snaha tu byla 🙂 Letos jsem to vyřešila jinak. Před televizí mi stojí eliptický trenažér. Vánoční dárek, který se mi daří skoro celý leden obcházet, ale už si k němu pomalu hledám cestu a buduji trvalejší vztah. Když jdu kolem, pohladím ho 🙂
To považuji za dobrý start. Koncem ledna se do toho opřu!

 

Každý má ta svá předsevzetí, ale jistě uhodnete, kdo si sepsal tento dlouhý seznam novoročních pohnutek, jak se stát lepším 🙂 Pobavila jsem se u čtení a podtrhla si body, které bych mohla aplikovat sama na sebe 🙂 Tam, kde jsem nic nepodtrhla, jsem si jistá, že se s tím nic dělat nedá a už jsem si zvykla, popřípadě se mě takový zlozvyk už netýká, eventuelně jsem si po zralé úvaze z některých letitých zlozvyků udělala svou přednost.
Třeba se tam také najdete a můžete se nechat inspirovat při vytváření svého novoročního předsevzetí. Já si budu držet palce, abych se koncem roku mohla alespoň za něco pochválit a odměnit 😉

Nebudu pít víc než čtrnáct skleniček alkoholu týdně.

Nebudu kouřit.

Nebudu utrácet za: strojky na těstoviny, na zmrzlinu a další kuchyňské vynálezy, které stejně nepoužívám; knihy od pisálků, které se jen impozantně vyjímají na polici; exotické spodní prádlo – nemá to smysl, když s nikým nechodím.

Nebudu pobíhat po bytě jako strašák – stačí si představit, že se ostatní dívají.

Nebudu utrácet víc, než vydělám.

Nenechám si přerůst přes hlavu došlou poštu.

Přestanu podléhat kouzlu následujících typů: alkoholiků, workholiků, chorobných dlužníků, mužů, co mají přítelkyně nebo jsou ženatí, misogynů, megalomanů, šovinistů, citových vyděračů, parazitů, zvrhlíků.

Nebudu se hádat s mámou, Unou Alconburyovou a Perpetuou.

Nebudu se vzrušovat kvůli mužům, naopak zůstanu vyrovnaná a zachovám tvář ledové královny.

Nebudu vyhledávat známosti na jednu noc, ale navazovat vztahy po zralé úvaze.

Nebudu lidi za zády pomlouvat a ke každému budu přistupovat velice vstřícně.

Nebudu posedlá Danielem Cleaverem — milostný románek se šéfem ve stylu slečny Moneypennyové a Jamese Bonda je velice dojemný!

Nebudu trucovat kvůli tomu, že s nikým nechodím. Vypěstuju si naopak duševní rovnováhu, vážnost a pocit ženy dokonalé i bez přítele, což je ten nejlepší způsob, jak někoho sbalit.

Budu se pomocí diety snažit zmenšit obvod stehen o 7,5 centimetru (tj. o 3,75 na každém).

Vyházím z bytu všechny zbytečnosti.

Rozdám veškeré oblečení, co už několik let nenosím, bezdomovcům.

Budu dělat kariéru a hledat nové místo s novými možnostmi.

Budu spořit. Taky si začnu platit penzijní připojištění.

Budu si víc věřit.

Budu víc asertivní.

Budu lépe nakládat s časem.

Budu si místo každodenního vysedávání po barech doma číst a poslouchat vážnou hudbu.

Budu odvádět část svého platu na charitativní účely.

Budu laskavější a budu víc pomáhat ostatním.

Budu jíst víc luštěnin.

Budu ráno vstávat, hned jak zazvoní budík.

Budu chodit třikrát týdně cvičit, a nejen proto, abych si cestou koupila sendvič.

Budu zařazovat fotky do alb.

Budu si nahrávat kompilační “náladové” kazety, abych měla připravenou hudbu se všemi svými oblíbenými romantickými/tanečními/životabudičskými/feministickými písničkami, abych si nemusela hrát na rádoby ztřískanou dýdžejku s hromadou kazet na podlaze.

Navážu fungující vztah se zodpovědným dospělým mužem.

Naučím se programovat video.

Budu držet dietu!

 

Dieta podle Bridges Jones

Neděle, 1. ledna

58,5 kg (však je po Vánocích), 14 skleniček alkoholu (ve skutečnosti to zahrnuje dva dny, protože večírek začal už na Silvestra), 22 cigaret, 5424 kcal.

Můj dnešní jídelníček:

2 balíčky plátkového ementálu
14 uvařených nových brambor za studena
2 krvavé Mary (počítají se jako jídlo, protože obsahují worcesterskou omáčku a rajčata)
1/3 italského chleba s hermelínem
půl pytlíčku koriandru
12 čokoládových figurek
13 jednohubek se sýrem a ananasem
1 porce krocaního karí s hráškem a banány podle receptu Uny Alconburyové
1 porce malinového překvapení ze sušenek napuštěných bourbonem, malinového kompotu, hektolitrů šlehačky a cukrové polevy s třešňovou příchutí a skořicí podle receptu Uny Alconburyové

 

 

Co vy a novoroční předsevzetí? Když si je dáte, plníte je? Já jsem s nimi docela opatrná, ale každoročně o nich přemýšlím 🙂 Souvisí to vždy s momentem, kdy vezmu do ruky nový nepopsaný diář. Ty bílé stránky mě nutí k novým začátkům. Co se nestihlo loni, s tím se může začít hezky znovu, od začátku.
Můj první letošní záznam v diáři má podobu novoročního předsevzetí. A nevyřkl ho nikdo menší, než sám Lucius Annaeus Seneca.

To ať je naše největší předsevzetí: co si myslíme, říkejme, a co říkáme, to si mysleme; nechť souhlasí řeč se životem.

(uznejte, že i tohle může být pěkná dřina)

Kdybych si opravdu měla nějaké předsevzetí dát, tak bych přesně věděla. Věnovat se víc tomu, co mám ráda! Třeba víc publikovat na blogu v nějakém pravidelnějším intervalu, trávit víc času s těmi, které mám ráda a nevnucovat nikomu žádná předsevzetí 🙂 Mějte krásný rok s předsevzetím i bez něj.

12 Komentářů

  1. No to je krásný článek, a dost jsem se i zasmála. Už nám Gurmánka chyběla, a ejhle tady ji máme – jako vždy ve skvělé formě. Já jsem taky tak trochu jako Bridget Jones – usmyslím si, jak povedu spořádaný život, a pak se kolem mě jen kupí bordel, zvláštní situace, špeky navíc a občas i nesprávní muži. Některé věci jsem za ta léta urovnala, s jinými ještě musím bojovat. A co vy ostatní – dokázali jste někdy dodržet vaše novoroční předsevzetí nebo jsou jen nedosažitelnou utopií :-)?

    • WikiPetra:

      Ahoj 😉 Ve formě zatím moc nejsem, ale nezahálím a pořád něco chystám. Právě jsem dokončila kalendáře na rok 2015 (ty jdou do tisku vždy s velkým předstihem), přílohovou kuchařku pro Diastyl na téma rýže (8 stran rýžových dobrot) a konečně snad budu mít čas začít zpracovávat loňské zážitky z mých cest. Snad něco stihnu do dubna, kdy se chystám do té Číny. Nějaké zajímavé zdravé receptíky ti pošlu emailem, něco zveřejním i zde. S novoročním předsevzetím bych to měla brát vážně a přizpůsobit tomu každý den 🙂 Udělat si víc času! Na sebe a na všechny kolem mě. Když se tak zamyslím, tak jsem někdy i dokázala něco velkého, o čem jsem si myslela, že bych nikdy nedokázala 🙂 Ale raději moc neplánuji, aby to nebylo tak příliš závazné a koncem roku mi neúspěch nekazil náladu. Uvědomila jsem si, jak šíleně ten čas letí. Chtěla bych se naučit nepromarnit čas …

  2. V alkoholovém opojení jednoho Silvestra si tři sestry plácly na znamení smlouvy, že se do roka a do dne naučí irský step. Za těch čtyřicet let už vím, že žádný plán na mě nefunguje, ani mě nedonutí. Pro letošek jsem se rozhodla být více šťastná a starat se hezky o sebe :-).

    • toffo:

      Irský step … mám ho tak ráda! Kdybych měla sestry, asi bych se nechala zlákat k takovému plánu 🙂 I kdyby nevyšel, ta představa je fakt krásná.
      Tvé letošní rozhodnutí je dokonalé. BÝT ŠŤASTNÁ a STARAT SE HEZKY O SEBE. Když budeš šťastná a dobře naladěná, bude z toho mít velký profit tvé okolí a o to jde. Letošní rok s tebou bude prostě moc fajn. TAKOVÉ PLÁNY zkusím realizovat také 😉

  3. No taky nějaká předsevzetí mám. Mnohá asi nesplním a nebudu sama 😉
    Například to, že trochu změním jídelníček, odlehčím a pár kilo půjde dolů, to jsem měla v plánu i vloni. No nic.
    Ale letos jsem se do toho obula, 3 týdny odlehčuji a skoro 3 kg jsou dole. Odlehčená strava mi svědčí, nestrádám, vařím si dobroty i tak, jen trochu jinak.
    Více pohybu. Každoroční předsevzetí. No, dnes jsme byly s Alenou poprvé, berem to přes jogu!
    Že každý týden přečtu jednu knihu, to se mi zatím moc nedaří.
    Ráda bych dodělala Kokotkovou kuchařku a našla jí vydavatele.
    A dál se uvidí… 😉

    • Bali:

      Že se něco nesplní, nevadí. Důelžité je mít to v hlavě 🙂 Plánovat, snít si, to pomáhá skutky realizovat. Budu ti držet palce, aby ti to všechno vyšlo. Také jsem si říkala, že budu víc číst a víc psát. Zatím je to tak, že kupuji víc knih než jich stihnu přečíst. Kupí se všude kolem mě a tím vytvářím iluzi, jak pilná čtenářka jsem 🙂 Ale po pravdě čtu pořád něco. Mám to jako drogu. Ipad mám zaplněný několika svazky knih, ale upřímně mi trochu vadí, že knihy ve čtečce nevoní a při obracení stránek nešustí 🙂 Myslím si, že nás každého čeká něco nepředvídatelného, tak jako je tomu každý rok. Uvidí se 😉

  4. Krásný článek Šárko,v mnohém jsem se našla:-). Můj vstup do Nového roku byl pracovní a tak jsem se rozhodla,že škoda každé neuskutečněné oslavy. Týden na to byla párty s kamarády, rodinkou a k tomu ne jedna sklenka. Jak mě to chutnalo… . No hodně. Užila jsem si to a stačilo. Dala jsem se na prokládání bůčku zeleninkou a jak mi to chutná :-). A sklenky se taky staly svátkem. No a výsledky se snad taky budou. Kdyby ne,tak mám alespoň dobrý pocit. Předsevzetí do nového roku? No jasně :mít se ráda a dělat to,co mě bude činit spokojenější!

    • Evinek:

      Párty s kamarády se má brát vážně a je fajn využít každé příležitosti se sejít 🙂 Letos jsem se rozhodla nevynechat ani jedny jmeniny, natož narozeniny a v kruhu rodiny a s kamarády slavit už jen pro ten pocit sejít se spolu. Dobré jídlo, dobré víno, to k tomu patří, proto bych ty sklenky také nepočítala. Člověk si musí umět užívat zodpovědně 😉

  5. Pěkně napsáno! Já po zkušenostech sama se sebou, jsem to letos udělala jinak. Na Nový rok jsem si udělala malou rekapitulaci minulého roku, pochválila jsem se, že to nebylo nejhorší a popřála jsem si, ať ten rok letošní je alespoň stejný jako ten loňský – cokoli pěkného navíc bude příjemným bonusem. Já totiž novoroční předsevzetí málokdy dokázala plnit, pak jsem se z toho nervovala a bylo to ještě horší. Teď, jak stárnu (nebo moudřím) nechávám některé věci plynout přirozeně a zjišťuji, že je to kolikrát smysluplnější. Každopádně všem přeji, ať svá předsevzetí zvládnou co nejlépe a ať jsou v pohodě i když by to zrovna nešlo podle plánu!

  6. Já jsem měla už taky hodně předsevzetí. Občas jsem některá chvíli dodržovala, ale pak to stejně padlo. Nikdy jsem si ale nedávala předsevzetí, že přestanu pít alkohol. Ne že bych ho pila nějak často, ale občas si dáme s manželem nějaké dobré růžové víno . Růžová vína mi chutnají nejvíc. Je to zlatý střed mezi bílým a červeným vínem.

  7. Já jsem si dala osobně docela podobné předsevzetí, jako zmiňuješ ty s oblečením: \”Rozdám veškeré oblečení, co už několik let nenosím, bezdomovcům.\”, rozhodla jsem se, že si konečně protřídím skříně a oblečení, které už delší dobu nenosím nebo jsem z něj \”vyrostla\” 🙂 prodávám za symbolické ceny přes eshop second hand https://www.onlinesekac.cz/ 🙂

Přidal komentář